ado-šampion wrote:https://www.auto-motor-und-sport.de/tes ... id-lounge/
Potrosnja na testu 6,5 l, po proizvodjacu 3,7. Ubrzanje 9 sekundi, na nivou auta od 140 KS max, a ima 180 KS. Realno ni neki manji turbobenzinac s ovim performansama nece potrositi puno vise od 6,5 u prosjeku, mozda litar vise. Dizel ce uzeti litar manje.
I opet kad se pogledaju cak i tvronicke cifre na autoputu u odnosu na dizela trosi pravo puno, 8.1 u odnosu na 6.8 C klase koja je teza bar 200 kila.
Meni su interesantni hibridi, ne bas Toyota, ali generalno jesu, medjutim ja nisam u BiH.
Pitanja za one koji jesu... Drzava olaksava nula (ili?), potrosnja je po gore prikazanom tu i tamo, dobra je po gradu (po tvrornickim ciframa!), odrzavanje je sigurno nesto povoljnije nego za moderniji benzinski ili dizel motor, dok ne dodjemo do trenutka kad baterija vise ne radi. Koliko to zadovoljstvo kosta? Kakva je mogucnost postprodaje jednog takvog auta ako uzmemo u obzir bateriju? Nemojte samo suplje da se auto ne kupuje da bi se prodalo, das 55 hiljada u Bosni i onda gurnes niz liticu nakon 5-10 godina, malo morgen, ne ide to bas tako.
Eto, meni je interesantno ovo oko baterije.
I jos da napomenem, posto vidim da formumom kruze svakakave price, pa i te da je Toyota dala BMWu hibridnu tehnologiju, trampila za nesto, tobejarabi.Hibridina tehnologija nije nikakva svemirska tehnologija, zapravo je smijesno jednostavna. Hidrogen je npr. nesto sasvim drugo. Jedini razlog zasto nje dosad nije bilo u Evropi je zato sto se ne isplati u odnosu na dizele. Sad kad se cini da je dizelima doslo 5 do 12 i kad su sve skuplji za proizvesti, i evropski proizvodjaci su poceli uvoditi, ali uglavnom jace varijante, da bi prica u potrosnji bila prihvatljivija.
Recimo C klasa 350e izgleda jako primamljivo, strasno auto koje u gradu ima potencijal da trosi smijesno malo, a plus te drzava pogura.
tacno tako...hybridna tehnologija se decenijama uspjesno koristi u dizel vozovima u aziji i americi i potpuno je pouzdana tehnologija...