Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sitni svercer

#201 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sitni svercer »

ado-šampion wrote:https://www.auto-motor-und-sport.de/tes ... id-lounge/

Potrosnja na testu 6,5 l, po proizvodjacu 3,7. Ubrzanje 9 sekundi, na nivou auta od 140 KS max, a ima 180 KS. Realno ni neki manji turbobenzinac s ovim performansama nece potrositi puno vise od 6,5 u prosjeku, mozda litar vise. Dizel ce uzeti litar manje.

I opet kad se pogledaju cak i tvronicke cifre na autoputu u odnosu na dizela trosi pravo puno, 8.1 u odnosu na 6.8 C klase koja je teza bar 200 kila.

Meni su interesantni hibridi, ne bas Toyota, ali generalno jesu, medjutim ja nisam u BiH.

Pitanja za one koji jesu... Drzava olaksava nula (ili?), potrosnja je po gore prikazanom tu i tamo, dobra je po gradu (po tvrornickim ciframa!), odrzavanje je sigurno nesto povoljnije nego za moderniji benzinski ili dizel motor, dok ne dodjemo do trenutka kad baterija vise ne radi. Koliko to zadovoljstvo kosta? Kakva je mogucnost postprodaje jednog takvog auta ako uzmemo u obzir bateriju? Nemojte samo suplje da se auto ne kupuje da bi se prodalo, das 55 hiljada u Bosni i onda gurnes niz liticu nakon 5-10 godina, malo morgen, ne ide to bas tako.

Eto, meni je interesantno ovo oko baterije.

I jos da napomenem, posto vidim da formumom kruze svakakave price, pa i te da je Toyota dala BMWu hibridnu tehnologiju, trampila za nesto, tobejarabi. :D Hibridina tehnologija nije nikakva svemirska tehnologija, zapravo je smijesno jednostavna. Hidrogen je npr. nesto sasvim drugo. Jedini razlog zasto nje dosad nije bilo u Evropi je zato sto se ne isplati u odnosu na dizele. Sad kad se cini da je dizelima doslo 5 do 12 i kad su sve skuplji za proizvesti, i evropski proizvodjaci su poceli uvoditi, ali uglavnom jace varijante, da bi prica u potrosnji bila prihvatljivija.
Recimo C klasa 350e izgleda jako primamljivo, strasno auto koje u gradu ima potencijal da trosi smijesno malo, a plus te drzava pogura.

tacno tako...hybridna tehnologija se decenijama uspjesno koristi u dizel vozovima u aziji i americi i potpuno je pouzdana tehnologija...
Gray

#202 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by Gray »

sitni svercer wrote:evo moje potrosnje...kome nije jasno nek pita...

Image
Koji je ovo auto/motor? Ovo je gradska vožnja? Je li ovo u BiH ili negdje u inostranstvu?

Ozbiljno razmišljam o Corolli hibrid, zato me stvarno zanima sve :D
sitni svercer

#203 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sitni svercer »

Gray wrote:Koji je ovo auto/motor? Ovo je gradska vožnja? Je li ovo u BiH ili negdje u inostranstvu?

evo ovako..

1.lexus ct200h
2. voznja tuzla -doboj
3. bosna i hercegovina

prosjecna potrosnja od zadnjeg sipanja goriva je 3,5 litara, preso 62 km, trenutna potrosnja ti je u onom dugom pravougaoniku oko 3-4 litra...
Gray

#204 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by Gray »

sitni svercer wrote:
Gray wrote:Koji je ovo auto/motor? Ovo je gradska vožnja? Je li ovo u BiH ili negdje u inostranstvu?

evo ovako..

1.lexus ct200h
2. voznja tuzla -doboj
3. bosna i hercegovina

prosjecna potrosnja od zadnjeg sipanja goriva je 3,5 litara, preso 62 km, trenutna potrosnja ti je u onom dugom pravougaoniku oko 3-4 litra...

:thumbup: Ti si zadovoljan hibridom?

Sada gledam, i jeste ova corolla malo skuplja od sličnih modela iz klasi, ali je i ona najnoviji model (Megane, Astra, Golf... svi su malo stariji modeli), ali mi se opet ona najviše sviđa, i sa uštedom na gorivu bi ispalo slično ili malo skuplje tokom eksploatacije auta.
sitni svercer

#205 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sitni svercer »

ovo je slika iz hrvatske..kao sto vidis obadva motara u pogonu…

Image
ado-šampion

#206 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by ado-šampion »

izvrsni direktor wrote:...
Trazis odgovor na pitanje koliko ce kostati hibrid nakon 10 godina i kakva je postprodajna mogucnost za 5-10 godina?
Koliko hibrida iz 2009 godine poznajes? Mozes li hibridna auta iz 2005 i iz 2019? Priznat ces da se puno toga promijenilo?
Kako mozes sada onda znati kakva je mogucnost prodaje hibrida starog 10 godins, i to jos u bosni.

Poredis poredjenja potrosnje na autoputu, a dio u kojem hibrid ima prednost tj grad, to zanemarujes.
Nisam ja zanemario grad. Ovo gore 6,5 je prosjek. Sto nije nesto strasno povoljno jer obicni mali turbo-benzinac koji ima slicne performanse trosi mozda litar vise na testu. Testiraju metodama kojim testiraju sva auta, vjerovatno trecinski autoput, otvorena i grad, jbg nije realno da hibrida forsira u gradu gdje je njegova potrosnja najpovoljnija i testira prosjecnu.

Naveo sam poslije da ta povoljna potrosnja u gradu vise cini razliku kod jacih motora koji svakako puno trose, naveo i model kao primjer.

Postavljam pitanje, ne mozes znati ali mozes pretpostaviti. Kako ocekujes da u Bejha prodas auto staro 5 godina kojem za 5 slijedi zamjena baterije koja je ogroman trosak? Ako slijedi... Mozda ja ne baratam pravim informacijama. Ne mora biti samo Bejha, recimo generalno. Mene to fakat zanima. Nisam dosao postavljati pitanja da se natezem ciji je veci. Zanima me isplati li se i kako. Svidja mi se koncept, a vamo gdje ja zivim za razliku od Bejha ima raznih pogodnosti u odnosu na dizela.

Govorite "meni se isplati". Ja ljubazno pitam kako. Ko ne zeli da dijeli informacije, na fazon probaj sam pa vidi, postujem, ne tjeram nikog.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#207 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by corolla02 »

sitni svercer wrote:ovo je slika iz hrvatske..kao sto vidis obadva motara u pogonu…

Image
Sport Mode; zaboravi na potrošnju :-D

Tu troši recimo 10-11l ali ne konstantno, zavisno od konfiguracije terena...
Gray

#208 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by Gray »

ado-šampion wrote:
izvrsni direktor wrote:...
Trazis odgovor na pitanje koliko ce kostati hibrid nakon 10 godina i kakva je postprodajna mogucnost za 5-10 godina?
Koliko hibrida iz 2009 godine poznajes? Mozes li hibridna auta iz 2005 i iz 2019? Priznat ces da se puno toga promijenilo?
Kako mozes sada onda znati kakva je mogucnost prodaje hibrida starog 10 godins, i to jos u bosni.

Poredis poredjenja potrosnje na autoputu, a dio u kojem hibrid ima prednost tj grad, to zanemarujes.
Nisam ja zanemario grad. Ovo gore 6,5 je prosjek. Sto nije nesto strasno povoljno jer obicni mali turbo-benzinac koji ima slicne performanse trosi mozda litar vise na testu. Testiraju metodama kojim testiraju sva auta, vjerovatno trecinski autoput, otvorena i grad, jbg nije realno da hibrida forsira u gradu gdje je njegova potrosnja najpovoljnija i testira prosjecnu.

Naveo sam poslije da ta povoljna potrosnja u gradu vise cini razliku kod jacih motora koji svakako puno trose, naveo i model kao primjer.

Postavljam pitanje, ne mozes znati ali mozes pretpostaviti. Kako ocekujes da u Bejha prodas auto staro 5 godina kojem za 5 slijedi zamjena baterije koja je ogroman trosak? Ako slijedi... Mozda ja ne baratam pravim informacijama. Ne mora biti samo Bejha, recimo generalno. Mene to fakat zanima. Nisam dosao postavljati pitanja da se natezem ciji je veci. Zanima me isplati li se i kako. Svidja mi se koncept, a vamo gdje ja zivim za razliku od Bejha ima raznih pogodnosti u odnosu na dizela.

Govorite "meni se isplati". Ja ljubazno pitam kako. Ko ne zeli da dijeli informacije, na fazon probaj sam pa vidi, postujem, ne tjeram nikog.

Evo, pošto razmišljam o da kupim hibrida, odgovorit ću ti iz moje perspektive.

Gledam novu Corollu karavan jer mi se sviđa dizajnom, hoću neki malo ljepši karavan, uslov mi je da ima bar 140 ks i da je automatik. Bez ovoga ni ne gledam.

Odgovovara mi potrošnjom jer mi je godišnje oko 10 hiljada kilometara u gradu. Da ništa nije manja potrošnja van grada, to je preko 1000 maraka uštede godišnje na moje trenutno auto samo u gradskoj vožnji. Planiram ga kupiti novog i voziti max 7 godina. Na 7 godina je znači ušteda 7 i više hiljada maraka (posebno ako još poraste cijena goriva).

Za prodaju se ne mislim previše brinuti, najvjerovatnije će ići staro za novo, kao i ovaj sada što imam. Neki auto salon će ga primiti, dobit ću cijenu koju dobijem, da razmišljam o tih 1000-2000 maraka ne bi kupovao novo auto. A baterija ima garanciju 10 godina (ne piše da se treba mijenjati poslije 10), tako da bi trebala poslije 7 biti ok.
Throttle

#209 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by Throttle »

Model
From price (Inc. VAT)
Yaris Hybrid £1,085.76
Auris Hybrid £1,140.54
Auris Hybrid Touring Sports £1205.29
Toyota C-HR Hybrid £1,205.29
RAV4 Hybrid £1,564.38
Prius £1,205.29
Prius Plug In £6,112.52
Prius+ £1,862.74
Corolla Hybrid £1,329.80

Nije nesto aman žara cijena baterija barem u UK, mislio sam da je skuplje
Ne znam koliko sad ima ruku tu
bushido

#210 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by bushido »

Najveci neprijatelj hybrida je neznanje ,losa iformisanost i lazi kojima "znalci" nafiluju raju. Hybrid dosta dobro drzi cijenu ,ja sam u toyoti za moju Auris hybrid staru 7,5 godina dobio 7000 € ,mogao sam je prodati privatno skuplje. Potrosnja zavisi kako pritisces kao i dizel i benzin,moja potrosnja na autoputu sa aurisom je bila oko 5,5l,nekad i manje a rijetko vise.Najveca mana hybrida je buka u velikim obrtajima ko to ne podnosi ,bolje da zaobidje Hybrid.(bar Toyotine Hybride)
ado-šampion

#211 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by ado-šampion »

@Grey hvala na odgovoru. To staro za novo ima smisla. Tako kako racunas isplati se, ali to dodje da je 5 litara razlika u potrosnji, obicni hibrid, mozda i jeste, ali meni to izgleda vrlo vrlo optimisticno u najmanju ruku, to je potrosnja 5-6 litara na 100 km.

Izgleda da baterije za obicne hibride i nisu toliko skupe tako da je ok, sta god da ustedis na gorivu trebalo bi ti pokriti makar novu bateriju u slucaju da zatreba.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#212 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sime_cipol »

Prije je garancija bila 5 godina, sada je 10.
Na starim Toyota Hybridima i nakon 7-8 godina baterije rade, ali sa nesto manjim kapacitetom. Padnu na nekih 70-80% ali auto jos radi, ide i funkcioniše.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#213 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by konektovan »

Pa kad crknu bakterije, ima benzinski motor. :mrgreen:
Samo tad nece biti hibridno vozilo... :mrgreen:
sitni svercer

#214 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sitni svercer »

bushido wrote:Najveci neprijatelj hybrida je neznanje ,losa iformisanost i lazi kojima "znalci" nafiluju raju. Hybrid dosta dobro drzi cijenu ,ja sam u toyoti za moju Auris hybrid staru 7,5 godina dobio 7000 € ,mogao sam je prodati privatno skuplje. Potrosnja zavisi kako pritisces kao i dizel i benzin,moja potrosnja na autoputu sa aurisom je bila oko 5,5l,nekad i manje a rijetko vise.Najveca mana hybrida je buka u velikim obrtajima ko to ne podnosi ,bolje da zaobidje Hybrid.(bar Toyotine Hybride)

hybrid je problem za garazu jer hybrid u 3-4 sedmice u najmanju ruku mora biti upaljen na 15-20 minuta inacu mu ode baterija...
sitni svercer

#215 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sitni svercer »

konektovan wrote:Pa kad crknu bakterije, ima benzinski motor. :mrgreen:

nece da ide ... kad ostanes na putu bez benzina i auto ti stane stalo je sve.. a pokretanje baterije i auta se vrsi u garzi toyote tako da pazis na benzin i dospias na vrijeme...meni se rezervna lampa pali na 7,8 litara benzina u rezervoaru sto je dovoljno za 150 200 km nervozne napete voznje...
sitni svercer

#216 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sitni svercer »

ado-šampion wrote:@Grey hvala na odgovoru. To staro za novo ima smisla. Tako kako racunas isplati se, ali to dodje da je 5 litara razlika u potrosnji, obicni hibrid, mozda i jeste, ali meni to izgleda vrlo vrlo optimisticno u najmanju ruku, to je potrosnja 5-6 litara na 100 km.

Izgleda da baterije za obicne hibride i nisu toliko skupe tako da je ok, sta god da ustedis na gorivu trebalo bi ti pokriti makar novu bateriju u slucaju da zatreba.
najveca prednost toyotinog hybrida je kvalitet i pouzdanost auta..to je to...
Gray

#217 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by Gray »

ado-šampion wrote:@Grey hvala na odgovoru. To staro za novo ima smisla. Tako kako racunas isplati se, ali to dodje da je 5 litara razlika u potrosnji, obicni hibrid, mozda i jeste, ali meni to izgleda vrlo vrlo optimisticno u najmanju ruku, to je potrosnja 5-6 litara na 100 km.

Mislim da je 5 litara konzervativna procjena da je razlika, bar za mene. Npr moj auto troši oko 10 čiste gradske, nekada i više ako idem puno po brdskim dijelovima. Corolla kažu da troši 4 po gradu, ja računam da će biti 5 potrošnja. Znaci to je realno nekih 5 litara razlike, možda i malo vise.
sime_cipol

#218 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sime_cipol »

Kad crkne baterija ne mozes upaliti auto, jer baterija od hybrida sluzi i za pokretanje benzinskog motora. Dakle, ide zamjena. :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#219 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by izvrsni direktor »

Tad ce biti poluhibrid :D
Bakir1

#220 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by Bakir1 »

Treba biti toliko hrabar do lud, da se recimo u BiH odlucis da vozis polovan hibrid.
Govorimo o zemlji gdje je kodiranje injektora spansko selo :mrgreen:
amar1994

#221 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by amar1994 »

pa odes kod ovih sto gase eger,depef i ostale nepotrebne komponente 8-) ,tako i za ovo hybrid oFF,battery oFF :D :lol:
Bakir1

#222 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by Bakir1 »

Jos bolje roknes u priusa recimo 1.6 d 40 KW. 8)
amar1994

#223 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
Optimist

#224 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by Optimist »

Bolje ovo sto Amar rece, batery off, elektro motor off i onda mu ugradis plin. I opet imas hibrid. :kravata:
sime_cipol

#225 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD

Post by sime_cipol »

amar1994 wrote:pa odes kod ovih sto gase eger,depef i ostale nepotrebne komponente 8-) ,tako i za ovo hybrid oFF,battery oFF :D :lol:
:pisnuo:
Post Reply