Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
arzuhal

#201 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by arzuhal »

Mirza007 wrote:
Novak20 wrote: Zajednička stvar ID i Memoranduma SANU je da su to dokumenti političke prirode bez roka trajanja.Intelektualne i političke garniture koje su ih iznjedrile nastaviće da ih slijede i dopunjavaju bilo da su na vlasti ili ne. Hoće li imati uspjeha u tome i kako će se uspjeh mjeriti, ostaje da se vidi.
Mozes li ovo malo elaborirati, sto se tice ID?
- Koje ideje iz ID su zapravo aktuelne?
- Jesu li te ideje u programu stranke kojoj politicka garnitura pripada?
- Kada su i gdje provedene iili pokusane biti provedene?
- Gdje su danas u praksi (formalno ili neformalno) te ideje?
- Ima li kakvog uspjeha u provodjenju ID?
Ima. Naime, ako je suština, odnosno najveća opasnost ID-a u onome što citiraju i o čemu govore srpski intelektualci i političari i o čemu stalno telale - da je "islam nespojiv s demokratskim uređenjem i demokratskim vrijednostima" i da "muslimani, kada su u većini, treba da urede državu po islamskim principima" i slično tome - onda je srpska politika od devedesetih do danas najbolji provoditelj same suštine te ideje po kojoj je neprihvatljivo da Srbi žive u jednoj demokratskoj državi u kojoj ne čine veliku većinu te samim tim ne mogu da nametnu svoju volju po svakom pitanju i kako oni hoće: politike, kulture, vjere, ekonomije, itd. Zato je Republika BiH, recimo, bila neprihvatljiva i trebalo je stvoriti Srpsku Republiku BiH, odnosno RS. Hrvatska je bila neprihvatljiva i trebalo je stvoriti RSK, itd.

Sada mogu da nameću naziv jezika, praznike, imena ulica, šta god hoće...Dobro, nije to bila želja, htjelo se daleko više, al' daj šta daš...Samo je neprihvatljivo da nekakav musliman bude predsjednik države u kojoj žive Srbi, itd.
Hafis

#202 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Hafis »

Da je Alija imao barem 10% što je imala JNA, sad bih ja tekbiro za Božić :)
arzuhal

#203 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by arzuhal »

Hafis wrote:Da je Alija imao barem 10% što je imala JNA, sad bih ja tekbiro za Božić :)
Image

:lol:
pirpa

#204 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by pirpa »

:lol: :lol: e svasta :lol: :lol:
Duka Dizel

#205 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

"Deklaracija ne sadrži stavove koji bi se mogli smatrati potpuno novim. Ona je sinteza ideja koje se sve češće čuju na raznim stranama i koje imaju približno opću važnost u svim dijelovima muslimanskog svijeta. Ipak, njena novost je u tome što traži da se s ideja i planova pređe na organiziranu akciju za njihovo ostvarenje".
Znači, iz ovog dela deklaracije se može nedvosmisleno uvideti da je Alija tražio da se sa ideja i planova predje na akciju za njihovo ostvarenje.

Svakako da se Islamski poredak za koji se Alija zalaže nije mogao ostvariti ni u SFRJ ni u nekakvoj krnjoj Jugoslaviji.
Ali u nezavisnoj BiH gde su Muslimani činili kakvu takvu većinu, to nije bila utopija.

Moje je mišljenje da je Alija odbacujući inicijativu za dogovor sa Srbima i žrtvujući mir za nezavisnost u stvari prešao u akciju, kako je u svojoj deklaraciji i nagovestio.
arzuhal

#206 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by arzuhal »

Duka Dizel wrote:
"Deklaracija ne sadrži stavove koji bi se mogli smatrati potpuno novim. Ona je sinteza ideja koje se sve češće čuju na raznim stranama i koje imaju približno opću važnost u svim dijelovima muslimanskog svijeta. Ipak, njena novost je u tome što traži da se s ideja i planova pređe na organiziranu akciju za njihovo ostvarenje".
Znači, iz ovog dela deklaracije se može nedvosmisleno uvideti da je Alija tražio da se sa ideja i planova predje na akciju za njihovo ostvarenje.

Svakako da se Islamski poredak za koji se Alija zalaže nije mogao ostvariti ni u SFRJ ni u nekakvoj krnjoj Jugoslaviji.
Ali u nezavisnoj BiH gde su Muslimani činili kakvu takvu većinu, to nije bila utopija.

Moje je mišljenje da je Alija odbacujući inicijativu za dogovor sa Srbima i žrtvujući mir za nezavisnost u stvari prešao u akciju, kako je u svojoj deklaraciji i nagovestio.
I, da ti pravo kažem, vjeruj da u svom mišljenju nisi nikako usamljen, bez obzira što je ono tvoje lično, osobno & personalno mišljenje...
GeeTnT

#207 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by GeeTnT »

Tesko je biti surfer na daski na kojoj pise ID, a kojeg zapljuskuju valovi sa obje strane..valovi k‘o valovi jaki i glupi i vjetar radi s njima sta mu volja, a cini mi se da ni surfer zna sta znaci ID i sta stoji iza toga...osim Harisa koji je svojim postom uzjahao oba vala...
BHCluster

#208 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by BHCluster »

Hafis wrote:Da je Alija imao barem 10% što je imala JNA, sad bih ja tekbiro za Božić :)
Na tvoju srecu postao si juzni srbin. :wink:
Novak20

#209 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Novak20 »

Connaisseur Karlin wrote:
Novak20 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
procitaj moje prethodne postove na temi :) ID je inspirativno povezana sa politickim krizama i dogadjajima vezanim za Egipat, iran, Siriju, Tursku i Irak 6otih i 70tih godina :)
:D

Pusti inspiraciju. Ne živiš u BiH, a izgleda da nisi pročitala ID. Vratiću se na ovo kad ugrabim vremena.
a ti procitaj o povijesti egipatske brace/muslimanske brace, kao pokretu u svijetu, i sto se desilo sa istom grupom :D

procitaj povijest i djelovanje Mladih Mulimana, imamo temu na forumu :D ti mislis da su planirlai serijat u BiH :D
Šta se desilo ? Negdje MB uspjeli, negdje nisu, negdje se bave terorizmom kao što je slučaj u Egiptu. :D Moderna Turska je bila sekularna 80 godina. U kojoj je to mjeri danas ? BiH je od strane autora ID i Kralja Mudrosti ostavljena u amanet "čovjeku sa 4 prsta". :-)
Image

Iako si uvjerena u svoje znanje ipak pročitaj ID umjesto što meni govoriš da izučavam MB. Briga me za Egipat. :D
Ovo je početak Deklaracije i ne mislim da su MM planirali šerijat u BiH. Planirali su ono što piše u ID, a sumnjam da nisu znali pravopis kada su pisali imenice Musliman i musliman. :D
Jedan program islamizacije Muslimana i muslimanskih naroda

NAŠ CILJ: Islamizacija Muslimana
NAŠA DEVIZA: Vjerovati i boriti se......
U politici su ideje i ideologije bitne za ulaske u procese društvenih promjena. Hoće li uspjeti ili neće, zna dragi Bog. Treba im vremena da sazriju, još više da se realizuju uz uvjet da se okolnosti poklope.

Osim u slučaju kakve revolucije kad sve ide naprečac. :D
Mirza007

#210 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Mirza007 »

arzuhal wrote:
Mirza007 wrote: Mozes li ovo malo elaborirati, sto se tice ID?
Ima. Naime, ako je suština, odnosno najveća opasnost ID-a u onome što citiraju i o čemu govore srpski intelektualci i političari i o čemu stalno telale - da je "islam nespojiv s demokratskim uređenjem i demokratskim vrijednostima" i da "muslimani, kada su u većini, treba da urede državu po islamskim principima" i slično tome - onda je srpska politika od devedesetih do danas najbolji provoditelj same suštine te ideje po kojoj je neprihvatljivo da Srbi žive u jednoj demokratskoj državi u kojoj ne čine veliku većinu te samim tim ne mogu da nametnu svoju volju po svakom pitanju i kako oni hoće: politike, kulture, vjere, ekonomije, itd. Zato je Republika BiH, recimo, bila neprihvatljiva i trebalo je stvoriti Srpsku Republiku BiH, odnosno RS. Hrvatska je bila neprihvatljiva i trebalo je stvoriti RSK, itd.

Sada mogu da nameću naziv jezika, praznike, imena ulica, šta god hoće...Dobro, nije to bila želja, htjelo se daleko više, al' daj šta daš...Samo je neprihvatljivo da nekakav musliman bude predsjednik države u kojoj žive Srbi, itd.
Na koje si od gornjih pitanja odgovorio?
Taj princip koji navodis vrijedi i bez ID.
arzuhal

#211 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by arzuhal »

Mirza007 wrote:
arzuhal wrote:
Mirza007 wrote: Mozes li ovo malo elaborirati, sto se tice ID?

Na koje si od gornjih pitanja odgovorio?
Taj princip koji navodis vrijedi i bez ID.
Znam da vrijedi, ali malo karikiram, iako sam smrtno ozbiljan.
adelkam

#212 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by adelkam »

pisno sam u gace eto :lol: :lol: :lol:
Nemerem se prstat' smijat' :D
pirpa

#213 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by pirpa »

+1

jos ona slika ispod :lol: :lol:
Novak20

#214 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Novak20 »

Mirza007 wrote:
Novak20 wrote: Zajednička stvar ID i Memoranduma SANU je da su to dokumenti političke prirode bez roka trajanja.Intelektualne i političke garniture koje su ih iznjedrile nastaviće da ih slijede i dopunjavaju bilo da su na vlasti ili ne. Hoće li imati uspjeha u tome i kako će se uspjeh mjeriti, ostaje da se vidi.
Puno pitanja za mene koji sam tek jučer pročitao ID. Sad moram ponovo da čitam ali ću ti svakako odgovoriti.
Hafis

#215 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Hafis »

adelkam wrote:
Al, jebat ga. Prođe onaj rat, dođe 2001. . pa onda nekakve koalicije, pa ova harapska proljeća i ovi ostali današnji belaji i ode stvar u bajku. Dosta ti je da je naš @moke, magarac od 45 ljeta čuo prvi put za Deklaraciju prije 5 godina (ako mu je vjerovati 8-) )
spreca

#216 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by spreca »

Novak20 wrote:
Mirza007 wrote:
Puno pitanja za mene koji sam tek jučer pročitao ID. Sad moram ponovo da čitam ali ću ti svakako odgovoriti.
:thumbup: Allah te nagradio i uputio na pravi put u Din i Iman Amin :mrgreen: :lol:
hAZNADAR

#217 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

drunken tiger wrote: Ovo prvo je klasična bošnjačka priča ako ne misliš kao ja onda si siguro Srbin ili Hrvat. NIsam ni jedno!!
Ovo drugo... mislim da si sve rekao ovim a to upravo potvrđuje ono što sam rekao da su zlo i jedan i drugi i treći. Čovjek koji se odrekao dvije trećine BiH kako bi osigurao malu državicu gdje će vladati odabrane porodice u kojima će se primjenjivati dijelovi šerijatskog prava je ništa nego zlo. Pa iz ARBIH su protjerani svi Srbi i Hrvati koji su početkom agresije na BiH dijelili ideju o jedinstvenoj BiH. Ulazio u gradove sa zelenom zastovom s harfovima a nije htio islamsku državu... to vi pričajte djeci svojoj po mektebima.
Nije poenta u tome Sta si - vec od Koga si pamet pokupio. A tvoja prica je postala vec tradicionalna - znas gdje. Kod onih od kojih nisi,... ali,...

Zaheban radikalni islamista bio taj Alija.

Zalagao se za gradjansku drzavu - bas po serijatu?
Zalagao se za multietnicnost i u ministarstvima i politickim institucijama imao nemuslimana - bas po serijatu?
Prihvatio kotromanicki ljiljan kao zastavu - nema sta prava muslimanska simbolika?
Politicki prihvatao demokratiju i izbore - i to serijatski jelde?
Kcerci dao ime Sabina - koje je inace has staro njemacko muslimansko ime?
Sazvao Sabor da odluci o bitnim pitanjima - gdje je izmedju ostalog i pocetak bosnjackog nacionalizma - sto je inace serijatski prihvatljivo i pohvaljeno u njegovoj knjizi?
Insisitrao da na hodocasca poput Ajvatovice smiju dolaziti i zene - serijatski?
Dobio medjunarodno priznanje za demokratiju Centra za demokratiju SAD - jer je sprovodio serijat?

Mogu da pogodim - reci ces da je sve bila gluma i priprema terena za diktaturu serijata. To on prosipao fore a htio nesto drugo. :lol:

I mojne mi molim te o svojim licnim stavovima. Znamo jako dobro izvore i korijene takvih tvojih licnih stavova.
mO k3

#218 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Hafis wrote:
adelkam wrote:
Al, jebat ga. Prođe onaj rat, dođe 2001. . pa onda nekakve koalicije, pa ova harapska proljeća i ovi ostali današnji belaji i ode stvar u bajku. Dosta ti je da je naš @moke, magarac od 45 ljeta čuo prvi put za Deklaraciju prije 5 godina (ako mu je vjerovati 8-) )
:) Eki njega .... postavim poslije par stvari koje si ti izvalio :mrgreen:

Ah za to magare prijava pa neka moderacija odluci
mO k3

#219 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Sada sam tek svjestan koliko sam to kompleksa napio @ hafize ;)
hAZNADAR

#220 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:

:lol: :lol:

Za razliku od Memoranduma cija slova u praksi mozes vidjeti vise od dvije decenije - ID moras lupom traziti.

Alija je imao mnogo vise gresaka nego pametnuh poteza - ali spominjati serijat, islamsku drzavu, diktaturu,... moze samo haza budala.
Izvoli nadji bar jedan primjer gdje je Alija bio protiv demokratije, izbora, slobode misli, slobode oblacenja, zivljenja,... prihvatanja izbornog poraza SDA, ljiljana i opce simbolike srednjovjekovne predislamske Bosne, slobodnih medija,... pa da bar imamo neku osnovu. Par rijeci u knjizi koja nikada nije u praksi zazivila ima tezinu samo hazaaa :D

Prilicno je tesko razluciti ko ovdje u dramatiziranju ID stvarno tako misli - a ko prodaje fore levatima. Isto kao kada se neki sarajevski carsijaner nasikira zbog bosnjackog hegemonizma i pali alarm,.. a banjalucki carsijaner isto pali alarm a sa strane pravi viceve o 20% BiH. Neko iz interesa a neko zato sto je budala.
Mirza007

#221 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Mirza007 »

Novak20 wrote: Puno pitanja za mene koji sam tek jučer pročitao ID. Sad moram ponovo da čitam ali ću ti svakako odgovoriti.
Cuj tek jucer!?
Pa zar vas ne plase ID-om umjesto Babaroge?
Ja kont'o vi to u vrticima ucite k'o pjesmicu.
Connaisseur Karlin

#222 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Connaisseur Karlin »

Novak20 wrote: Osim u slučaju kakve revolucije kad sve ide naprečac. :D
ja sma mislila da si ti obrazovan hrvat, a ti si obicni nepisemni ustasa kao Hafis sa ekipom par cetnik na temi :-)
ABH017

#223 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

drunken tiger wrote: Ovo prvo je klasična bošnjačka priča ako ne misliš kao ja onda si siguro Srbin ili Hrvat. NIsam ni jedno!!
Ako si pismen, onda pročitaj, pa ćeš vidjeti da to nisam nigdje napisao. To što ti misliš isto ko i oni to je već druga stvar. U svakom slučaju zaključak je tvoj.
drunken tiger wrote: Ovo drugo... mislim da si sve rekao ovim a to upravo potvrđuje ono što sam rekao da su zlo i jedan i drugi i treći. Čovjek koji se odrekao dvije trećine BiH kako bi osigurao malu državicu gdje će vladati odabrane porodice u kojima će se primjenjivati dijelovi šerijatskog prava je ništa nego zlo. Pa iz ARBIH su protjerani svi Srbi i Hrvati koji su početkom agresije na BiH dijelili ideju o jedinstvenoj BiH. Ulazio u gradove sa zelenom zastovom s harfovima a nije htio islamsku državu... to vi pričajte djeci svojoj po mektebima.
:lol:
A ti sad, namah, znaš i ko sam ja i da mi djeca idu u mekteb. Pa lijepo.
I ti svoju priču, da su agresor i žrtva isti, pričaj svojoj djeci kod Mome u Lojavoj kafani. :lol:

P.S.
Umjesto da drugima dijeliš lekcije, pametnije ti je da se suočiš sa svojim predrasudama. Pojedoše te.
Last edited by ABH017 on 04/01/2018 20:10, edited 2 times in total.
Mirza007

#224 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Mirza007 »

Dragi forumasi.
Prijateljski savjet.
Ne pravite djecu u cetrdesetima.
Mogli bi zavrsiti kao forumska luda.
Ja (G)uzniku stoga nista ne zamjeram.
mO k3

#225 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Hafis wrote:
adelkam wrote:
Image

hoces ono za aliju sto si napisao da postavim :)
Post Reply