Nekadasnje Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skojotovski

Post by skojotovski »

uvjek dobar gost wrote:Ja se sjećam onih krofni ispred Ekonomskog fakulteta u onom plavom PVC kiosku..... baš su bile jake....
plavom??? zar nije bio crveni? zvao se "Brucos" :D
dobre krofne, ali i hambas je bio za 10. mada ga je s krofnama pretekao sipac ispod autobuske kod Doma armije, Pikadili. stavljao je cokoladu (dobra i gusta) unutra, a u Brucosu je bila o'zgo namazana. eh, kakva su to vremena bila...
m_myers

Post by m_myers »

sashamtl wrote:m_myers, hvala za informacije za Bobu, njega se sjecam.

Zna li neko sta je bilo sa Rusom, to je onaj hipik koji se pojavio pred rat, nosio krijestu ofarbanu temperama?
Rus, hordaš?? Punker? Njega sam zadnji put normalnog (uslovno receno normalnog) vidio na Marakani kada smo išli na tekmu SCG-BIH. Medjutim, neko mi je rekao baš nedavno da je na heroinu i da je skroz down.
skojotovski

Post by skojotovski »

ovejaraS wrote:he-heh, a koliko nam svima nedostaju kina Arena, Kumrovec, Dubrovnik...

a moram vam reci kako sam znao u kino Djuro Djakovic jedan te isti film gledati po nekoliko puta ali po cijeni jedne karte, he-he, pa posto je godinama cjepo karte neki stariji cova sa cvikama, bilo je lako iako imas kartu proci u onoj guzvi bez cjepanja kupona, ili mu u brzini kad bas moras pruzis pogresnu stranu i kupon ostane za drugi ili treci put, joj meraka... a tada su se filmovi obavezno gledali po nekoliko puta... :)

a kino kolobara, e to je posebna prica, ali da skratim. ja i dvojica jarana nikad nismo kupili karte a gledali smo tamo na stotine filmova, kako? e pa bio je jedan tajni prolaz preko carsijskih krovova, pa niz zid iza platna, pa uletis u WC, zadrzis se loma, i fol normalno se vracas na mjesto :lol: :lol: :lol:
dje me nadje s djurom djakovicem! ista taktika! :D
mi smo jos belaj pravili i u kinu Doma armije. a joj sta smo gusterima/vojnicima radili kad film pocne... :-)
m_myers

Post by m_myers »

skojotovski wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ja se sjećam onih krofni ispred Ekonomskog fakulteta u onom plavom PVC kiosku..... baš su bile jake....
dobre krofne, ali i hambas je bio za 10. mada ga je s krofnama pretekao sipac ispod autobuske kod Doma armije, Pikadili. stavljao je cokoladu (dobra i gusta) unutra, a u Brucosu je bila o'zgo namazana. eh, kakva su to vremena bila...
Hmmmmm.... Definitivno su krofne bolje bile u Pikadiliju (ne miješati sa Pikadilijem kafićem kod Muzičke,heheheh), nego kod Muje "Pukovnika" Stonoge u Brucošu. Bile slane sa sirom i one fantastične sa čokoladim. Doduše hamburger je bolji bio u Brucošu, kao i galeta! A "Cicko" šminka fast food kod Markala??

A ko zna za "Učkur pitu" pod Logavinom????? Ili cevape kod "Starog" (sadašnja pizzerija/burgdžinca Palma pored "Želje") Hmmmm... To je ukus mog djetinstva, pravljeni su u nekom maslu, ma to je fantazija bila. Da mi ih je opet negdje okusiti, ne znam šta bi dao za njih
m_myers

Post by m_myers »

Jao vidi Hauga.... :shock:

Hvala na slici sashamtl!!!
skojotovski

Post by skojotovski »

m_myers wrote:
skojotovski wrote:
Hmmmmm.... Definitivno su krofne bolje bile u Pikadiliju (ne miješati sa Pikadilijem kafićem kod Muzičke,heheheh), nego kod Muje "Pukovnika" Stonoge u Brucošu. Bile slane sa sirom i one fantastične sa čokoladim. Doduše hamburger je bolji bio u Brucošu, kao i galeta! A "Cicko" šminka fast food kod Markala??

A ko zna za "Učkur pitu" pod Logavinom????? Ili cevape kod "Starog" (sadašnja pizzerija/burgdžinca Palma pored "Želje") Hmmmm... To je ukus mog djetinstva, pravljeni su u nekom maslu, ma to je fantazija bila. Da mi ih je opet negdje okusiti, ne znam šta bi dao za njih
zaboravih na krofne sa sirom! beton!
jos kad bih vam rekao da smo s vremena na vrijeme znali zicom zamandalit vrata onim radnicama unutra i kroz jednu rupu sa straznje strane ubacivati gliste i puzeve drito na rostilj... :-) :-) :-)
luciferino

Post by luciferino »

skojotovski wrote:
Ma ne mogu da vjerujem da je neko o ovome pisao, a ja baš jučer razmišljam o onim krofnama iz "Brucoša" i galetama...
8-)

Razlog:

Pronašla sam čačkalicu u pljeskavici pa sam se sjetila starih, dobrih dana. :( A vazda mi baka bjesnila što kvarim ručak hamburgerima iz "Brucoša". :razz:
skojotovski

Post by skojotovski »

a, palacinke u Krepsu kod trznice? :D
sashamtl

Post by sashamtl »

m_myers wrote: Hmmmmm.... Definitivno su krofne bolje bile u Pikadiliju (ne miješati sa Pikadilijem kafićem kod Muzičke,heheheh), nego kod Muje "Pukovnika" Stonoge u Brucošu. Bile slane sa sirom i one fantastične sa čokoladim. Doduše hamburger je bolji bio u Brucošu, kao i galeta! A "Cicko" šminka fast food kod Markala??

Krofne sa sirom su bile fenomenalne u Brucosu, nisam mogao da prodjem a da ne uzmem jednu, i onda napravim krug i vratim se po galetu :)

Ja se sjecam buregdzinice sa uckur pitom, otprilike ugao Logavine i Titove.
Znam da se dosta kasno otvarala (oko 11 ili 12) i uvijek je bio red.
Pored Zelje je buregdzinica Rekord a odmah do nje je Palma.
Na mjestu Rekorda je prije 20 i kusur godina bila cevabdzinica Pekmezovic Halida koji je pekao cevape na masti.
Na mjestu Palme je prije rata bila cevabdzinica gdje su pekli cevape na masti, probao sam jednom ali mi se nije svidjelo. Za mene je bila klasika - Zeljo za cevape a Mrkva za pljeskavice :)
Pica u Galiji je bila dobra ali skupa, u jednoj pekari na Kovacima je tip pravio neku imitaciju pice (kao pogaca na koju stavi izrendani sir)
m_myers wrote: Rus, hordaš?? Punker? Njega sam zadnji put normalnog (uslovno receno normalnog) vidio na Marakani kada smo išli na tekmu SCG-BIH. Medjutim, neko mi je rekao baš nedavno da je na heroinu i da je skroz down.
Prijeratni panker, smrdio na sintelan :)
Last edited by sashamtl on 27/01/2008 20:57, edited 1 time in total.
skojotovski

Post by skojotovski »

pa u Imaret po kifle....
sashamtl

Post by sashamtl »

Jel Imaret bio u onoj maloj ulici zapadno od Begove dzamije, udjes u neko dvoriste i skrenes desno?

Samo da jos dodam da su mi najgori cevapi bili u cevabdzinici Vucko, pored tramvajske pruge na pola puta izmedju Marindvora i Skenderije.
Najgori hot-dog je bio u Megi na Marindvoru, zapecena hrenovka izmedju okrajka hljeba :))))
Last edited by sashamtl on 27/01/2008 21:03, edited 1 time in total.
skojotovski

Post by skojotovski »

ulica nakon zlatarske. preko puta bocnog ulaza u begovu. u prolaz, pa lijevo :D
sashamtl

Post by sashamtl »

Hvala, pobrko sam direkcije, jeste tacno, lijevo.
Prije rata su prodavali pogace koje su mirisale na pivski kvasac. :)
Probao sam kifle kad sam nedavno bio, nisu si uposte promijenile
(dobre kifle su bile i u onoj pekari na Bascarsiji, u ulici koja se prije zvala Milosa Obilica, kao i u Patkama)
skojotovski

Post by skojotovski »

pogace su bile hit kad su se pojavile
!
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

skojotovski wrote:
o Boze galete :(
nisam zapamtila naziv ovog kioska..bila sam jos "mala" da i obracam paznju na naziv
Brucos znaci...
mene su cesto vodili i na "figaro" iz Egipta..i onda setnja do Sarajke
Ne znam za vas al meni je bas bilo zao kad su je srusili
jest zgrada ko zgrada bila ruzna...ali su tu bile prve pokretne stepenice na kojim sam se vozala :D
skojotovski

Post by skojotovski »

do drugog sprata na igracke! :P

p.s.
cuj vozao! klizao niz njih! :D
sashamtl

Post by sashamtl »

Tacno, na drugom spratu su bile igracke i gore skroz na zadnjem spratu je bila sportska oprema (ta dva sprata su mi bila omiljena :)
Dole u podrumu se prodavao alat, znam da je u prizemlju je bila mala knjizara, mislim da su na spratu bile djecije stvari i igracke, pa onda gore iznad je bila garderoba, pa onda sprat sa tehnikom i lusterima, i na zadnjem spratu sportska oprema i cilimi

Ako se ne varam, na mjestu Sarajke je nekad bila kafana "Istra"?
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

sashamtl wrote:Tacno, na drugom spratu su bile igracke i gore skroz na zadnjem spratu je bila sportska oprema (ta dva sprata su mi bila omiljena :)
Dole u podrumu se prodavao alat, znam da je u prizemlju je bila mala knjizara, mislim da su na spratu bile djecije stvari i igracke, pa onda gore iznad je bila garderoba, pa onda sprat sa tehnikom i lusterima, i na zadnjem spratu sportska oprema i cilimi

Ako se ne varam, na mjestu Sarajke je nekad bila kafana "Istra"?
ja se samo sjecam na kojem spratu su bile igracke i ona samoposluga u prizemlju :D
sve osim toga i sportske opreme me nije zanimalo
nisam sigurna al mislim da su mi tu kupili sanke :D
one sa "volanom" :D
Prozor

Post by Prozor »

Ona videoteka na Vojnickom, necu reci vise...
sashamtl

Post by sashamtl »

I meni takodje :)
Cini mi se da su se u prizemlju prodavali i muzicki instrumenti.

Samoposluga je ako se ne varam bila u podrumu, znam da je ulaz bio pored Sarajke, silazilo se niz neke strme stepenice.

Sarajka je bila totalni promasaj arhitekture, plus sto nije imala parking plus sto nije bila nijedna stanica javnog prevoza u blizini (tramvaj je stajao kod Ljubljanske baanke i kod Predsjednistva a Sarajka je bila tu izmedju :)
Na drugoj strani si morao da pjesacis od kina Tesle.
Zaboravio sam za autobuse, mislim da se oni autobusi sto su isli od Doma JNA zaustavljali u onoj ulici kod Predsjednistva.

Iskopah ovu sliku
Image
barby02

Post by barby02 »

A sta nabrojiste, dok me ne bi :-) jao galete pa krofne sa sirom, pa Bosnu na velikom odmoru, pa u Morica Han na jutarnju kafu ( gatalo se u 16). . pa Cumez- jedan i jedini( ovo pisem iz doba srednje) pa Plus kod Katedrale, pa Estrada u po dana, pa u Ruzu sa hasisarima, pa Dedan- pocetna stanica.
a hauga sad ne prepoznajem , covjek nije na "dopu" ocito,. . .
sjetite se indijanera u egiptu, na to smo se lozili neko vrijeme, a ko mala-sa mamom u Oloman .. .
pa tacno-kenijada :-) otkad se nje nisam sjetila , jel to bilo ono dole na Socijalnom u nizu radnji, kako se zvase?? Nesto sa T?????
A hajmo malo Maltu- Korokodil i Kapucino. . proleteri u Dansing. . .
Ko me ono pitao, jesam li isla na koncerze u Skend- sta isla?? Visila u Video artu a cak uhvatila i zadnju godinu Kaktusa, pa Vucko itd.
Koncert Hari Mata Hari- 24 covjeka :lol:
skojotovski

Post by skojotovski »

a, videoteka "Hit" u Mis Irbinoj, kod Robne kuce, ulaz ispod sadasnjeg frizerskog salona "M Sabic"?
skojotovski

Post by skojotovski »

instrumenti su bili u podrumu Sarajke. takoder i kasete i ploce. a na zadnjem spratu smo igrali ganje i skrivaca. u cilime se dusa bila zavuc' :D :-)
barby02

Post by barby02 »

Nemoj mi Sarajku, tu se svasta kupovalo a ja pamtim prvi bic :)
m_myers

Post by m_myers »

Ehhh... Kad se sjetim onda Osmica, gore sam ko klinac prvi put cuo uživo pokojnog Tomu Zdravkovića. Pa potom restoran Kod Pinje gdje se išlo na meso :D kafana Kod Mehe (Uranak meni se cini) na Sedreniku, pura kod Reše, Mirina kafana na Kozijoj Cupriji, super restoran Kula u sklopu zatvora na Kuli, nekadašnji restorana kod Hajdara na mjestu gdje je sada hotel Saraj...

A ko nije cuo i price i o onom Sarajevu koje su predstavljale kafane Drina i Moscanica na Carsiji, legende o Šuhri - Vojničkoj majci 8)
Post Reply