Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
- Tananarive
#201 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Zato sto se boje smrri
- Dope_Man
#202 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Gasi temu, motaj kablove."Čak i da je vaša istina jedina istina ne znam uopšte kako se usuđujete spominjati je drugim ljudima."
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#203 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
meni je veći problem zašto vjernici vjeruju u gatanje
i torabi jev uspjeh u sarajevu
i torabi jev uspjeh u sarajevu
- dr_Evil
#204 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
To je vjecno pitanje kako su se sihirbazi, ili razne vrste samana(pod ovo popovi i hodze sta se bave sa tim) uspjele da odrze kod nas tako dugo vremena.
Neko je ponudio odgovor jer u nekom dijelu pomazu, i narod to prepoznaje. Ja se ni pod razno ne slazem sa ovim, ali objasnit ne mogu.
-
John Cleese
#205 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nije mi se dalo citati stupidarije, pa ne zapazih prije taj biser
Dajte konacno tu kukutu, u ime bozanske, ljudske, kakve god milosti, da se nesretnik vise ne muci
- Hajvan
#206 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
odbijam da vjerujem u poostojanje ovakvih osoba u stvarnom svijetu.
Draza mi je pomisao da je ovo jedno kvalitetno trrolanje
Draza mi je pomisao da je ovo jedno kvalitetno trrolanje
- dr_Evil
#207 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
darius_maximus wrote: ↑23/05/2023 16:03Ko te je ovo slagao?Osmi Socrates wrote: ↑23/05/2023 14:27 Ne bih se složio da svijest umire. Ako je to skup informacija, i može biti kopirano, u bilo kakvoj formi onda ne umire. Podsvijest nismo istražili ni blizu dovoljno da bi bilo šta sa sigurnošću utvrdili.
Drugim riječima, mi kao vrsta napredujemo zahvaljujući prenošenju informacija "sa koljena na koljeno". To se ne može reći ni za jednu životinju. Lav koji je postojao prije 500 godina je veoma sličan lavu koji postoji danas, osim ako ga mi nismo "zloupotrijebili", pa ga, recimo, stavili u zoološki vrt. Lav za petsto godina sigurno neće graditi svemirsku letjelicu da istražuje svemir.
Dakle, tvrditi da smo mi kao i sve druge životinje je jednostavno neutemeljeno.
Na kraju, naš razvoj, sposobnost da "sabiramo" svijest (ja čak vjerujem i podsvijest) svih ljudi koji su ikad živjeli, mora nas dovesti do otkrivanja najvećih tajni našeg postojanja, ako se prije toga ne samouništimo. Naš mozak je jednostavno programiran da dovede do toga.
To je što se tiče ovoga na Zemlji. I ne bih se zakleo da to baš nema nikakve veze sa "Bogom" i onima koji su umrli.
Misliš da smo jedina životnja koja prenosi znanje kroz generacije i koja se razvija?
Koliko moraš biti egocentričan da pomisliš da ljudi nisu napredne životinje kojima je razvoj zemlje i evolucija pogodovala, kao što je to bio slučaj s dinosaurusima koji su ovim svijetom vladali puno duže nego ljudi, koji se u historiji ove planete pojavljuju svega 0,01% vremena.
Sad smo odjednom mi Bogom dani, dok su milijarde godina prije toga nebitne?
Stvarno su ljudi smiješna bića.
Misle da su posebna, sve dok ne pukne zemljotres, cunami ili erupcija vulkana i onda skontaju da sutra mogu nestati s lica zemlje i niko ih se ne bi sjećao.
https://www.imdb.com/title/tt0708878/
Klasika
-
Hakiz
#208 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Narod ne vjeruje sistemu, vlastima. Zdravstvani sistem je dio sistema. Doktoru treba mito da bi te liječio, moj jaran išao doktoru godinama i samo su ga upropastili, da mu nije bilo onog pto mu je dao da popije čaj od nekih trava ne bi preživio i takve priče.dr_Evil wrote: ↑24/05/2023 09:46To je vjecno pitanje kako su se sihirbazi, ili razne vrste samana(pod ovo popovi i hodze sta se bave sa tim) uspjele da odrze kod nas tako dugo vremena.
Neko je ponudio odgovor jer u nekom dijelu pomazu, i narod to prepoznaje. Ja se ni pod razno ne slazem sa ovim, ali objasnit ne mogu.
A nije da zdravstveni sistem nema neku odbojnost u sebi. I činjenica jeste da je loš, naročito je loš u sferi dijagnostike. Možda naši ljekari i znaju izliječiti čovjeka, ali da skontaju od čega boluje, to je već problematično.
Pa se obrate nekome za koga misle da će im pomoći prije i bolje od ljekara.
- Dope_Man
#209 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
I najgori zdravstveni sistem je izlijecio vise ljudi nego najbolji saman.
Samani postoje, i postojace, sve dok postoje ocajni ljudi, a takvi su vecina i uvijek ce biti. Kao sto spomenuh stranicu ranije, nagon za prezivljavanjem je najosnovniji nagon kod svih zivotinja. U situaciji kada je prezivljavanje ugrozeno, vecina ce se uhvatiti za bilo koju slamku, pa ako hecim ne pomaze, idemo samanu, mozda ce on.
Samani postoje, i postojace, sve dok postoje ocajni ljudi, a takvi su vecina i uvijek ce biti. Kao sto spomenuh stranicu ranije, nagon za prezivljavanjem je najosnovniji nagon kod svih zivotinja. U situaciji kada je prezivljavanje ugrozeno, vecina ce se uhvatiti za bilo koju slamku, pa ako hecim ne pomaze, idemo samanu, mozda ce on.
-
Hakiz
#210 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
U pravu si.Dope_Man wrote: ↑24/05/2023 12:23 I najgori zdravstveni sistem je izlijecio vise ljudi nego najbolji saman.
Ljudi se vode i emocijama i instiktom, ne nužno raciom.
Neko ko zna stvaran slučaj ljudi koje su ljekari uništili, neće vjerovati zdravstvenom sistemu, iako statistički to šta si napisao u prvoj rečenici stoji.
I ti osjećaji i danas ljude tjeraju da vjeruju u boga. Zbog toga što ne mogu podnijeti šta nepostojanje boga znači. Nesigurnost, besmisao, slučajnost itd. Ljudi ne mogu emotivno podnijeti da postoje zog slučaja i da njihovo postojanje nema svrhu. Teško je pomisliti da je ova planeta nastala samo koju stotinu, ma desetinu, kilometara bliže ili dalje od Sunca, ovo ne bismo pisali, ne bismo postojali. Lakše je vjerovati da je neko planirao da bde baš ovako.
A na pitanje zašto ne saznasmo da ima još neka tako planirana, zašto smo sami, barem koliko znamo, za to ćemo već naći neki izgovor.
Problem ljudi, vjerovanja u boga, je u tome što imamo mozak da postavljamo pitanja i tražimo odgovore, ali nismo se oslobodili emocija i iracionalnog, naše životinjske prirode koja često natjera mozak na put kojim će davati odgovore.
-
Osmi Socrates
#211 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Well, odgovori (zasad) ne postoje. I samo budala (i glup k'o ćuskija) može tvrditi da postoje.
Ništavilo svakako nije odgovor koji bi trebao bilo koga interesirati. Ljudi nisu programirani da prihvate Ništavilo kao odgovor.
Ništavilo svakako nije odgovor koji bi trebao bilo koga interesirati. Ljudi nisu programirani da prihvate Ništavilo kao odgovor.
Last edited by Osmi Socrates on 24/05/2023 13:05, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#212 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
poznanica mi radi u ambulanti u doglodu
ženska ima spolne neke bolesti što se liječe antibioticima
svako malo eto je opet
kaže morate dovesti partnera i on da se liječi
ženska ne zna što znači parrtner
učenica u kiseljaku ne zna što je semafor priča mi kolegica
većina ljudi ne promišlja o onostranosti i transcedenciji
od onih koji promišljaju pola ih ide u ateizam a druga polovica u još jaču religiju
ženska ima spolne neke bolesti što se liječe antibioticima
svako malo eto je opet
kaže morate dovesti partnera i on da se liječi
ženska ne zna što znači parrtner
učenica u kiseljaku ne zna što je semafor priča mi kolegica
većina ljudi ne promišlja o onostranosti i transcedenciji
od onih koji promišljaju pola ih ide u ateizam a druga polovica u još jaču religiju
-
John Cleese
#213 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Zapravo sam se tu nasmijao samo jednom, sjetivsi se koliko je lako manipulirati izvjesnog maloumnika upravo zahvaljujuci upadljivoj cinjenici da turbulentne procese u uglavnom beskorisnoj tikvi kojom ga obdarise okrutna priroda i vjerojatno nekakav nenadaren karikaturista amater sklon grotesknim eksperimentima, a koje valjda dozivljava kao razmisljanje, zasniva na predrasudama i debilnim pretpostavkama o mnogo cemuOsmi Socrates wrote: ↑24/05/2023 12:56 Evo, čitam gore ovog ograničenog slučaja Johna kako se meni smije.
A on ne može prihvatiti jednu sasvim notornu činjenicu da je Ivo Andrić mrzio muslimane i islam.![]()
Zašto? Pa zato što je njemu ta istina neugodna. Ivo Andrić mu je priredio lijepe trenutke kad nije bio penzioner. Današnja istina, koja je za njega Ništavilo, možda baš zato što je penzioner, mu ne odgovara i iz petnih žila se trudi da ne prihvati tu istinu. Pravi soc-realistički kockoglavac.
A u isto vrijeme, kao što kockoglavci i rade, se smije ljudima koji ne prihvataju Ništavilo i traže "Boga".
-
Osmi Socrates
#214 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Maloumnik je onaj koji se svađa oko islamofobije Ive Andrića i brani ga a ima sve činjenice prostrte na uvid.
Al' dobro, lakše ti je biti maloumnik i klaun za raju, nego da koristiš malo tog kockoglavog mozga. Svako gleda da olakša sebi.
Al' dobro, lakše ti je biti maloumnik i klaun za raju, nego da koristiš malo tog kockoglavog mozga. Svako gleda da olakša sebi.
Last edited by Osmi Socrates on 24/05/2023 14:32, edited 1 time in total.
- Optimus09
#215 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ko vodi ovdje
Mene zanima jel ateistima blud i alkohol ok
Mene zanima jel ateistima blud i alkohol ok
-
John Cleese
#216 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Na temu:
Ja ne tvrdim da boga nema iz jednostavnog razloga sto to ne mogu dokazati
Iz toga slijedi da odgovore na brojna pitanja s tim u vezi ne znam.
Ocito je, medjutim, da je (izmedju ostalih) abrahamski bog nista drugo do karikatura nedostojna boga te da je abrahamsko ucenje, blago receno, smijurija
Ja ne tvrdim da boga nema iz jednostavnog razloga sto to ne mogu dokazati
Iz toga slijedi da odgovore na brojna pitanja s tim u vezi ne znam.
Ocito je, medjutim, da je (izmedju ostalih) abrahamski bog nista drugo do karikatura nedostojna boga te da je abrahamsko ucenje, blago receno, smijurija
-
Osmi Socrates
#217 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pa ne znam, brt, kako ateisti mogu voditi. Oni i da pobjede, nisu pobjedili jer promovišu Ništavilo.
To k'o onaj idiot iz Beograda na Twitteru što kaže "joj, Putine, baci atomsku na Ameriku!".
Neće pobjedit' ni u jednom mogućem scenariju, al' eto, ima argument.
To k'o onaj idiot iz Beograda na Twitteru što kaže "joj, Putine, baci atomsku na Ameriku!".
Neće pobjedit' ni u jednom mogućem scenariju, al' eto, ima argument.
Last edited by Osmi Socrates on 24/05/2023 14:49, edited 1 time in total.
- tranquil
#218 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Upravo sam saznao da promovišem ništavilo.
Pa, ako ih ne možeš pobijediti...
ŽIVJELO NIŠTAVILO NAŠIH NARODA I NARODNOSTI!!!!!
NIŠTAVILO / HARRIS 2024!
NAROD ZNA ZA NIŠTAVILO!
DOĐE ČOVIJEK VEDRA ČELA PA NAPRAVI NIŠTAVILO OD SELA
Pa, ako ih ne možeš pobijediti...
ŽIVJELO NIŠTAVILO NAŠIH NARODA I NARODNOSTI!!!!!
NIŠTAVILO / HARRIS 2024!
NAROD ZNA ZA NIŠTAVILO!
DOĐE ČOVIJEK VEDRA ČELA PA NAPRAVI NIŠTAVILO OD SELA
-
John Cleese
#219 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ma nisi. Saznao si sta vjeruje da misli nekakva beznacajna kosmicka pojava
A sto se boga tice, nije nevjerojatno da cemo se u dogledno vrijeme ugodno iznenaditi, jer ako ga ima, sigurno nije ni abrahamski sadist niti nekakva osvetoljubiva pizda s mentalnim sklopom direktora porezne uprave
-
Jeremija_Lesina
#220 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Uhhh, dobro sve ovo...
Nego, djeco, ja bih rek'o da ovdje niko ništa ne jebe.
Nego, djeco, ja bih rek'o da ovdje niko ništa ne jebe.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#221 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Dokopalo se tastature, culo pogresno na uvce za Ivu Andrica, odraslo umoceno u abrahamsko tumacenje svijeta i pocelo da odasilja svoje nebuloze u cyberspace-u "ateisti promovisu nistavilo". Da glupost boli glupaka, isti ne bi pisao od bolova, ovako boli ostale koji citaju blentine nebuloze.
- Dope_Man
#222 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
A sto ne bi bili*
Dabome, sve dok su svi odrasli i svojom zdravom voljom prisutni.. dalje od toga nek pije k'o sta 'oce i tambura koga 'oce - samo nek ne pravi belaj ostatku drustva.
*Komentar odrazava stav jedinke koja ga pise. U nedostatku ateistickog boga koji bi svim ateistima umetno isti stav, moguce je ocekivati razlicit stav od drugog ateiste.
- DaysleepeR
#223 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Blud je vjerska kategorija grijeha koja ne postoji u ateizmu.
Preljuba, prevara, sve te loše stvari su naravno loše i za ateiste, ne voli niko da ga partner ili bračni drug vara i to nije lijepo.
Alkohol, umjereno, bez da smaraš i zlostavljaš ljude oko sebe je ok.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#224 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pitanje o tome jesu li blud i alkohol "OK" za ateiste ne može se jednostavno odgovoriti s "da" ili "ne", jer stavovi i uvjerenja ateista mogu biti različiti po pitanju moralnih vrijednosti i životnih stilova. Ateizam sam po sebi nije moralni ili etički sustav, već jednostavno označava nedostatak vjerovanja u postojanje bogova. Općenito, moralne odluke i izbori ateista obično proizlaze iz njihovih osobnih uvjerenja, životnih iskustava i vrijednosti. Neki ateisti mogu smatrati da su određeni oblici bluda ili pretjerana konzumacija alkohola neprihvatljivi iz moralnih ili zdravstvenih razloga. Drugi mogu imati liberalniji pristup prema tim pitanjima, smatrajući ih osobnim izborima koji nisu nužno povezani s njihovim ateizmom. Važno je napomenuti da mnogi moralni sustavi, uključujući religijske, imaju smjernice koje se odnose na seksualnost i konzumaciju alkohola. Međutim, ljudi mogu različito tumačiti i slijediti te smjernice, bez obzira na svoje vjerske ili nemističke uvjerenja. U konačnici, svaki pojedinac, uključujući ateiste, sam donosi odluke o tome što smatra prihvatljivim ili neprihvatljivim, uzimajući u obzir vlastite moralne, etičke, zdravstvene i osobne vrijednosti.
-
Osmi Socrates
#225 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pa šta bogati promovišete?
Ako tvrdiš da nakon tvoje smrti nema nikad ništa više od tebe, to je Ništavilo. Imaš li ikakve dokaze da je to tako? Nemaš. Dakle, izabrao si Ništavilo. Od milion mogućih opcija. Naime, čovjek je skoro nepresušan izvor inovacije i imaginacije.
Ja se ne uplićem u razgovore o abrahamskim religijama. I oni lupaju ponekad šta im padne napamet. Ni oni nemaju dokaze o njihovom Bogu I oni "promovišu" patnju i bezizlaz kad pričaju o Paklu i Džehenemu. I to je, u neku ruku, Ništavilo.
Ako tvrdiš da nakon tvoje smrti nema nikad ništa više od tebe, to je Ništavilo. Imaš li ikakve dokaze da je to tako? Nemaš. Dakle, izabrao si Ništavilo. Od milion mogućih opcija. Naime, čovjek je skoro nepresušan izvor inovacije i imaginacije.
Ja se ne uplićem u razgovore o abrahamskim religijama. I oni lupaju ponekad šta im padne napamet. Ni oni nemaju dokaze o njihovom Bogu I oni "promovišu" patnju i bezizlaz kad pričaju o Paklu i Džehenemu. I to je, u neku ruku, Ništavilo.