Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
tranquil

#176 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Ma trola, nema šanse da neko stvarno ovako :lol:

"Prije svega, nije fucking estetski". :lol:

Pa šta misliš da će se desiti s tobom kada umreš?

Jebe se prirodi i prirodnim zakonima za tvoj osjećaj za estetiku :lol:

I čuj ti njega "mrš". Hahahahah kakav lik, nervira ga estetika toga što će se raspasti kada umre, ali je u redu da nekrofil cijelu vječnost guzi raspadnute leševe, jer je zamislio takav drugi svijet. To nije neestetski. To je snaga uma.
Osmi Socrates

#177 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Ne mogu vjerovati da se normalni ljudi čude mom isticanju estetike.

Ljudi uvijek biraju oni što im je lijepo. Onaj ko to ne radi je fucking insane. Sad, ostavljam mogućnost da neki ne mogu do onoga što im je najljepše, pa biraju kompromis. I to je prihvatljivo. That's life.

Međutim, i ne pričamo na ovoj temi o ovom životu.
tranquil

#178 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Pogrešno si me shvatio.

Tvoje isticanje estetike kao "glavni razlog" za određeno vjerovanje (mislim, ipak si rekao "estetika prije svega"), jeste smiješno, i da, jeste za ismijavanje.

Ali to je najmanje uznemirujući dio u cijeloj priči oko tvojih vjerovanja, po kojima će pedofili dobiti čitavu vječnost da se iživljavaju nad djecom, samo ako dovoljno čvrsto vjeruju u to.

Jebo estetiku, u kakve bolesti ti vjeruješ.
Osmi Socrates

#179 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Joj ovaj se sad dohvatio pedofila kao argumenta, i ne vjerujem da će ga to skoro proći.

Kao što rekoh, fuckin' estetika je važna. Međutim, koristeći pedofiliju da argumentuješ ( i to već četiri-pet puta) pokazuješ i mnogo gore strane svog karaktera.
tranquil

#180 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 12:04 Joj ovaj se sad dohvatio pedofila kao argumenta, i ne vjerujem da će ga to skoro proći.

Kao što rekoh, fuckin' estetika je važna. Međutim, koristeći pedofiliju da argumentuješ ( i to već četiri-pet puta) pokazuješ i mnogo gore strane svog karaktera.
Ne znam šta bih ti rekao, jedino to da nisam ja taj u čijem sistemu vjerovanja pedofili dobijaju vječnost da rade svoje gadarije. To nije moje, nego tvoje vjerovanje. Own it.
Osmi Socrates

#181 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Pedofila je pun ovaj svijet. To nije razlog da spalimo čitav svijet da bi ih se riješili.

I umjesto da budalešeš ovakvim argumentima po internetu, gdje se svaki argument, ma kako idiotski, trpi, posveti se aktivnoj borbi protiv pedofilije. Ali, sumnjam da ćeš. Kao i uvijek, od ateista ništa, osim crnila i ništavila.
tranquil

#182 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 12:15 Pedofila je pun ovaj svijet. To nije razlog da spalimo čitav svijet da bi ih se riješili.

I umjesto da budalešeš ovakvim argumentima po internetu, gdje se svaki argument, ma kako idiotski, trpi, posveti se aktivnoj borbi protiv pedofilije. Ali, sumnjam da ćeš. Kao i uvijek, od ateista ništa, osim crnila i ništavila.
Hej, ništavilo je po meni ok, sve dok je alternativa zeleno svjetlo za zagrobni zabavni park sa pedofilskom tematikom.

Vidim žulja te što potežem ovaj argument, ali nastaviću jer nećeš da direktno odgovoriš na njega, nećeš da ga osporiš, a teško je osporiti, zato što je to u suštini u skladu sa tvojim vjerovanjima. Jedino što i možeš je zapomagati "zašto si se uhvatio toga". Uhvatio sam se toga jer neću da mi ni o estetici ni o sistemu vjerovanja ni o argumentima ni o moralu ni o tome šta bih trebao a šta ne da pričam kenja neko ko stvarno misli da će, i ovo nije moje pretjerivanje nego doslovno tvoje vjerovanje, pedofili nakon smrti dobiti vječni život u kojem će se iživljavati nad djecom, cijelu vječnost, samo ako prije smrti budu vjerovali u takav drugi svijet.

Ako nećeš da ljudi ismijavaju tvoja vjerovanja, onda nemoj imati ismijavanja vrijedna vjerovanja.
Osmi Socrates

#183 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Kakva gomila idiotarija na jednom mjestu. Ja sam već jednom spomenuo čovjekovu dušu kao izvor vjerovanja, a duša je nešto što je, by default, čisto i neiskvareno.

Dakle, nikakve veze nema to sa pedofilijom, ali, ako ti je lakše, u tvom mračnom umu, da se tješiš da ima, onda se tješi. Niko ti ne brani.

I inače, ljudi koji lako potežu pedofiliju i slične stvari kao argument u bilo kakvoj diskusiji su mi sumnjivi. Sumnjam ja da se to tako lako bez ozbiljnih mentalnih poremećaja poteže.

Mogao bih i ja tvoj svijet ništavila začas razbucati sličnim argumentima.
broj dva

#184 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 13:00 Kakva gomila idiotarija na jednom mjestu. Ja sam već jednom spomenuo čovjekovu dušu kao izvor vjerovanja, a duša je nešto što je, by default, čisto i neiskvareno.

Dakle, nikakve veze nema to sa pedofilijom, ali, ako ti je lakše, u tvom mračnom umu, da se tješiš da ima, onda se tješi. Niko ti ne brani.

I inače, ljudi koji lako potežu pedofiliju i slične stvari kao argument u bilo kakvoj diskusiji su mi sumnjivi. Sumnjam ja da se to tako lako bez ozbiljnih mentalnih poremećaja poteže.

Vjerovatno cu kasnije imati jos pitanja o toj famoznoj i nikad dokazanoj dusi ali za pocetak :
Sta je "dusa" ? Gdje se nalazi ? Kako funkcionise ? Da li je materijalna ili nematerijalna ? Ako materijalna, od cega je napravljena ? Ako nematerijalna, kako utice na materiju ?
Osmi Socrates

#185 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

broj dva wrote: 23/05/2023 13:27
Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 13:00 Kakva gomila idiotarija na jednom mjestu. Ja sam već jednom spomenuo čovjekovu dušu kao izvor vjerovanja, a duša je nešto što je, by default, čisto i neiskvareno.

Vjerovatno cu kasnije imati jos pitanja o toj famoznoj i nikad dokazanoj dusi ali za pocetak :
Sta je "dusa" ? Gdje se nalazi ? Kako funkcionise ? Da li je materijalna ili nematerijalna ? Ako materijalna, od cega je napravljena ? Ako nematerijalna, kako utice na materiju ?
Napisao sam već da nemam drugi izraz za to, pa koristim duša.

Mogao sam reći i svijest. I podsvijest. I skup svijesti i podsvijesti. Mogao sam napisati i ono što se otvara kada čovjek počne koristiti više od minimuma sopstvenog mozga. Mogao sam lupetati o metafizičkom.

Nismo mi ni svjesni koliko ne znamo o nama samima. Zapravo, ništa ne znamo. Životinje sigurno nismo, i postoji razlog zašto nismo. Prirodni nismo. Ljudska civilizacija nema nikakve veze sa prirodom. Dobro je ako nismo u sukobu sa njom.

Stotine drugih stvari prihvatamo zdravo za gotovo, pa ne znam zašto ne bi i "dušu".
broj dva

#186 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 13:38
broj dva wrote: 23/05/2023 13:27

Napisao sam već da nemam drugi izraz za to, pa koristim duša.

Mogao sam reći i svijest. I podsvijest. I skup svijesti i podsvijesti. Mogao sam napisati i ono što se otvara kada čovjek počne koristiti više od minimuma sopstvenog mozga. Mogao sam lupetati o metafizičkom.

Nismo mi ni svjesni koliko ne znamo o nama samima. Zapravo, ništa ne znamo. Životinje sigurno nismo, i postoji razlog zašto nismo. Prirodni nismo. Ljudska civilizacija nema nikakve veze sa prirodom. Dobro je ako nismo u sukobu sa njom.

Stotine drugih stvari prihvatamo zdravo za gotovo, pa ne znam zašto ne bi i "dušu".
Svjest i podsvjest su dokazani. I umiru sa tjelom. A nase mjesto u zivotinjskom carstvu je neosporivo,naravno da smo zivotinje. Kompleksne i inteligentne ali ipak samo zivotinje. Sta bi drugo bili ?
A o prirodnosti civilizacija mogli bi diskutovati, recimo ako se pokaze da ljuska vrsta neminovno pravi civilizacije onda je to mozda dio ljudske prirode (kao potreba za seksom, za prizanjem, za socijaliziranjem...)
A bolje da se klonimo metafizike, mlacenje prazne slame...
Osmi Socrates

#187 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Ne bih se složio da svijest umire. Ako je to skup informacija, i može biti kopirano, u bilo kakvoj formi onda ne umire. Podsvijest nismo istražili ni blizu dovoljno da bi bilo šta sa sigurnošću utvrdili.

Drugim riječima, mi kao vrsta napredujemo zahvaljujući prenošenju informacija "sa koljena na koljeno". To se ne može reći ni za jednu životinju. Lav koji je postojao prije 500 godina je veoma sličan lavu koji postoji danas, osim ako ga mi nismo "zloupotrijebili", pa ga, recimo, stavili u zoološki vrt. Lav za petsto godina sigurno neće graditi svemirsku letjelicu da istražuje svemir.

Dakle, tvrditi da smo mi kao i sve druge životinje je jednostavno neutemeljeno.

Na kraju, naš razvoj, sposobnost da "sabiramo" svijest (ja čak vjerujem i podsvijest) svih ljudi koji su ikad živjeli, mora nas dovesti do otkrivanja najvećih tajni našeg postojanja, ako se prije toga ne samouništimo. Naš mozak je jednostavno programiran da dovede do toga.

To je što se tiče ovoga na Zemlji. I ne bih se zakleo da to baš nema nikakve veze sa "Bogom" i onima koji su umrli.
Last edited by Osmi Socrates on 23/05/2023 14:30, edited 1 time in total.
breuer

#188 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by breuer »

nismo kao životinje, al imamo toliko sličnih elemenata da je to zastrašujuće...manje više nas od njih odvaja razum i falinke u konstituciji...pogledaj šaku majmuna i čovjeka, il bilo koji drugi organ...skoro 100% identični...
Seawolf

#189 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Seawolf »

Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 14:27
Spoiler
Show
Ne bih se složio da svijest umire. Ako je to skup informacija, i može biti kopirano, u bilo kakvoj formi onda ne umire. Podsvijest nismo istražili ni blizu dovoljno da bi bilo šta sa sigurnošću utvrdili.

Drugim riječima, mi kao vrsta napredujemo zahvaljujući prenošenju informacija "sa koljena na koljeno". To se ne može reći ni za jednu životinju. Lav koji je postojao prije 500 godina je veoma sličan lavu koji postoji danas, osim ako ga mi nismo "zloupotrijebili", pa ga, recimo, stavili u zoološki vrt. Lav za petsto godina neće graditi svemirsku letjelicu da istražuje svemir.

Na kraju, naš razvoj, sposobnost da "sabiramo" svijest (ja čak vjerujem i podsvijest) svih ljudi koji su ikad živjeli, mora nas dovesti do otkrivanja najvećih tajni našeg postojanja, ako se prije toga ne samouništimo. Naš mozak je jednostavno programiran da dovede do toga.

To je što se tiče ovoga na Zemlji. I ne bih se zakleo da to baš nema nikakve veze sa "Bogom" i onima koji su umrli.
A zamisli varijantu da je (pojedinačna) svijest stvarno vječna, a da ćula i oblik nestaju sa smrću.

Samo razmišljanje i sjećanja i tako do u vječnost. Bez spavanja.

Gore od bilo koje opisane varijante pakla, je l' da?
konoplja

#190 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by konoplja »

John Cleese wrote: 23/05/2023 10:36
konoplja wrote: 22/05/2023 16:38 Bog mozda i postoji, ali bas mi je nevjerovatno da je to ovaj iz Biblije, Kurana i ostalih svetih knjiga.
:kiss: :D

Pravda za druga boga! Dole antropomorfne karikature i slicne stupidarije! :D
Oooo Dzone!
Kuco stara! :kiss: :D

Napisah vec, Spinozin bog.
Osmi Socrates

#191 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Seawolf wrote: 23/05/2023 14:32
Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 14:27
Spoiler
Show

Drugim riječima, mi kao vrsta napredujemo zahvaljujući prenošenju informacija "sa koljena na koljeno". To se ne može reći ni za jednu životinju. Lav koji je postojao prije 500 godina je veoma sličan lavu koji postoji danas, osim ako ga mi nismo "zloupotrijebili", pa ga, recimo, stavili u zoološki vrt. Lav za petsto godina neće graditi svemirsku letjelicu da istražuje svemir.

A zamisli varijantu da je (pojedinačna) svijest stvarno vječna, a da ćula i oblik nestaju sa smrću.

Samo razmišljanje i sjećanja i tako do u vječnost. Bez spavanja.

Gore od bilo koje opisane varijante pakla, je l' da?
To zavisi od toga na kojem je stupnju razvoja mozak. Mi danas imamo mašine, pa čak i video igrice, koje stvaraju virtualnu realnost.

E zamisli da mi puknu jedan chip u glavu, koji simulira čitav život a da se ja ne moram nigdje mrdati. To uključuje i svo znanje.

Može se zamisliti i dalji razvoj medicine i produžavanje ljudskog života, kao i to da će u konačnici biti moguće razmišljati i o vječnom životu o kojem ti govoriš, jer ćemo naučiti izdvajati svijest od tijela. Tijelo je samo trenutni "vessel".

Samo, ni to nas samo po sebi neće dovesti do "Boga". Do "Boga" ćemo morati još znoja proliti.
tranquil

#192 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Tvoje izbjegavanje potvrde ili negiranja je primjetno. Možeš se braniti optužbama, čak i onima najgore vrste, to je tebi na čast, ali ostaje činjenica da je tvoj sistem na prvi pogled naivan i dječiji, ono, svakome se ispunjavaju njegove želje i fantazije, kakve god bile, ali kad skontaš kakvih sve ima ljudi, i kakvih sve fantazija ima, taj tvoj sistem se razotkriva kao odvratan i nakaradan, a ti nemaš snage da se sa tim suočiš, pa vrijeđaš onoga ko ti je skrenuo pažnju na to.
Sara03

#193 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Sara03 »

Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 11:20 To, prije svega, nije fucking estetski. Mrš negdje drugo da tako nedostojno umirete i nestajete. Ja vas takve ne mogu gledati.
:lol: :lol: :lol:
darius_maximus

#194 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by darius_maximus »

Osmi Socrates wrote: 23/05/2023 14:27 Ne bih se složio da svijest umire. Ako je to skup informacija, i može biti kopirano, u bilo kakvoj formi onda ne umire. Podsvijest nismo istražili ni blizu dovoljno da bi bilo šta sa sigurnošću utvrdili.

Drugim riječima, mi kao vrsta napredujemo zahvaljujući prenošenju informacija "sa koljena na koljeno". To se ne može reći ni za jednu životinju. Lav koji je postojao prije 500 godina je veoma sličan lavu koji postoji danas, osim ako ga mi nismo "zloupotrijebili", pa ga, recimo, stavili u zoološki vrt. Lav za petsto godina sigurno neće graditi svemirsku letjelicu da istražuje svemir.

Ko te je ovo slagao?
Misliš da smo jedina životnja koja prenosi znanje kroz generacije i koja se razvija?
Koliko moraš biti egocentričan da pomisliš da ljudi nisu napredne životinje kojima je razvoj zemlje i evolucija pogodovala, kao što je to bio slučaj s dinosaurusima koji su ovim svijetom vladali puno duže nego ljudi, koji se u historiji ove planete pojavljuju svega 0,01% vremena.

Sad smo odjednom mi Bogom dani, dok su milijarde godina prije toga nebitne?
Stvarno su ljudi smiješna bića.
Misle da su posebna, sve dok ne pukne zemljotres, cunami ili erupcija vulkana i onda skontaju da sutra mogu nestati s lica zemlje i niko ih se ne bi sjećao.
Osmi Socrates

#195 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Osmi Socrates »

Evo ga, dinosaurus i evolucija argument. Tačno sam znao da će prije vjerovati u dinosaurusa nego u bilo šta drugo. Gdje sam ja napisao da nam evolucija nije pogodovala?
Hajvan

#196 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hajvan »

tranquil wrote: 23/05/2023 11:24 Ma trola, nema šanse da neko stvarno ovako :lol:

"Prije svega, nije fucking estetski". :lol:

Pa šta misliš da će se desiti s tobom kada umreš?

Jebe se prirodi i prirodnim zakonima za tvoj osjećaj za estetiku :lol:

I čuj ti njega "mrš". Hahahahah kakav lik, nervira ga estetika toga što će se raspasti kada umre, ali je u redu da nekrofil cijelu vječnost guzi raspadnute leševe, jer je zamislio takav drugi svijet. To nije neestetski. To je snaga uma.
:lol:

nema sanse da nije trolanje
megaribi1

#197 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by megaribi1 »

zagortenej wrote: 22/05/2023 16:31 Image
Ovaj čovjek može biti i doktor i Bog
Image
Image
Hakiz

#198 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

zagortenej wrote: 22/05/2023 16:31 Image
Ovo nije daleko od stvarnosti. Bio neki doktor u Sjevernoj Koreji i obavio hiljade operacija skidanja mrene. I kada je trebao ići, napravili neku svečanost, sala puna operisanih ljudi. Ni jedan ne zahvaljuje doktoru, svi plaču i padaju na koljena dok zahvaljuju Kim Jong Ilu, tadašnjem "bogu" Sjeverne Koreje.

Ima i dokumentarac o tome: https://m.imdb.com/title/tt0987374/

Ko zna koliko ima djela za koja su ljudi zahvaljivali bogu umjesto onome kome je trebalo, onome ko ih je učinio.
teodati

#199 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by teodati »

patriot_1 wrote: 10/04/2017 21:57 Neki forumaš napisa da su nekad znanstvenici više vjerovali iz straha od progona sa crkvene strane nego iz uvjerenja!
A i da u razvijenim zemljama malo tko vjeruje!Ne slažem se ni sa jednom od ovih teza u potpunosti!
Kao prvo i progonjeni znanstvenici su u velikoj većini bili vjernici!
U razvijenim zemljama doista menje je vjernika danas nego nekad ali većina ipak vjeruje!Najmanje je ateista!Zašto i danas vjeruju kad više nema straha od progona!
1 stupac Vjeruje u Boga!
2 stupac vjerujeu u neko duhovno biće ili živu silu!
3 stupac!Ne vjeruje ni u Boga,
ni u duhovno biće, ni u životnu silu
Francuska 34% 27% 33%
Češka 19% 50% 30%
Nizozemska 34% 37% 27%
Belgija 43% 29% 27%
Estonija 16% 54% 26%
Njemačka 47% 25% 25%
Švedska 23% 53% 23%
Luksemburg 44% 28% 22%
Ujedinjeno Kraljevstvo 38% 40% 20%
Danska 31% 49% 19%
Mađarska 44% 31% 19%
Španjolska 59% 21% 18%
Norveška 32% 47% 17%
Slovenija 37% 46% 16%
Finska 41% 41% 16%
Bugarska 40% 40% 13%
Litva 49% 36% 12%
Island 38% 48% 11%
Slovačka 61% 26% 11%
Latvija 37% 49% 10%
Švicarska 48% 39% 9%
Austrija 54% 34% 8%
Hrvatska 67% 25% 7%
Italija 74% 16% 6%
Portugal 81% 12% 6%
Irska 73% 22% 4%
Grčka 81% 16% 3%
Cipar 90% 7% 2%
Poljska 80% 15% 1%
Rumunjska 90% 8% 1%
Malta 95% 3% 1%
Dakle,i ovaj srednji stupac je bitan,nisu nevjernici
Da znanost nešto pametno ponudi o postanku našega svijeta, što ima glavu i rep i što je i razumno i logično, ne bi vrlo brzo nitko vjerovao u neko vječno osobno biće, ali kada i znanost ima svojih BAJKI i fantazija, ljudi biraju između onoga što im se više sviđa, ali što više razumiju, e da! 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#200 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

Image

Big beng pojmio i predložio svećenik
Post Reply