Osmi Socrates wrote: ↑23/05/2023 14:27
Ne bih se složio da svijest umire. Ako je to skup informacija, i može biti kopirano, u bilo kakvoj formi onda ne umire. Podsvijest nismo istražili ni blizu dovoljno da bi bilo šta sa sigurnošću utvrdili.
Drugim riječima, mi kao vrsta napredujemo zahvaljujući prenošenju informacija "sa koljena na koljeno". To se ne može reći ni za jednu životinju. Lav koji je postojao prije 500 godina je veoma sličan lavu koji postoji danas, osim ako ga mi nismo "zloupotrijebili", pa ga, recimo, stavili u zoološki vrt. Lav za petsto godina sigurno neće graditi svemirsku letjelicu da istražuje svemir.
Dakle, tvrditi da smo mi kao i sve druge životinje je jednostavno neutemeljeno.
Na kraju, naš razvoj, sposobnost da "sabiramo" svijest (ja čak vjerujem i podsvijest) svih ljudi koji su ikad živjeli, mora nas dovesti do otkrivanja najvećih tajni našeg postojanja, ako se prije toga ne samouništimo. Naš mozak je jednostavno programiran da dovede do toga.
To je što se tiče ovoga na Zemlji. I ne bih se zakleo da to baš nema nikakve veze sa "Bogom" i onima koji su umrli.
Ko te je ovo slagao?
Misliš da smo jedina životnja koja prenosi znanje kroz generacije i koja se razvija?
Koliko moraš biti egocentričan da pomisliš da ljudi nisu napredne životinje kojima je razvoj zemlje i evolucija pogodovala, kao što je to bio slučaj s dinosaurusima koji su ovim svijetom vladali puno duže nego ljudi, koji se u historiji ove planete pojavljuju svega 0,01% vremena.
Sad smo odjednom mi Bogom dani, dok su milijarde godina prije toga nebitne?
Stvarno su ljudi smiješna bića.
Misle da su posebna, sve dok ne pukne zemljotres, cunami ili erupcija vulkana i onda skontaju da sutra mogu nestati s lica zemlje i niko ih se ne bi sjećao.