Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
-
upsy_daisy
#201 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Ja imam rođake dvojajačne isto tako, muško i žensko, sjećam se ona bi uvijek plakala kad on nije uradio zadaću jer će ga ružiti učiteljica 
- Dozer
#202 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Pa...nisam ja pokrenuo temu baFudo387 wrote:Sta?Dozer wrote:
Neobicno ti sto nemamo odgovor na neke stvari?
Polako, kud ti se zuri, ne moze preko noci.
Do neki dan smo kontali da je Zemlja ravna ploca koju drze tri slona.
Ti bi sad da neko razbija glavu sta si ti uslik'o svojim znj mobitelom?
Ili, sta se desilo na povrsini Sunca, a prije toga nista slicno nismo zabiljezili.
Knjigu u ruke, teleskop na balkon i gledaj, mozda i skontas sta i kako.
Ovo sa paranolmanim teorijama ti je bezveze.
Najlakse je reci, ljuuuudiiiii, vanzemaljci su medju nama! I tako sebi dati odgovor na sve ono sto ne znas.
Bizi, ozbiljan si covjek i ne znam koji ti je qrac.
Ali, to ne znaci da se na njoj ne moze ili ne smije komentarisati i diskutovati, pobogu Fudo...
Mene uvijek fasciniraju ljudi koji se nakace na neku temu o kojoj nemaju nista reci, osim samo da negiraju sve sto se na njoj napise
Moze li mi neko objasniti u cemu je tu trik...?
- sadie_forever
#203 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Rodjak,porijeklom iz Podrinja,tvrdi da se u selu gdje su u kuci zivi spaljeni neki seljani danas cesto poslije aksama zna cuti vrisak,to kazu i drugi
ja nisam hvala Bogu cula
ja nisam hvala Bogu cula
- spreca
#204 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
u mene su sva braca bili dvojajcaniupsy_daisy wrote:Ja imam rođake dvojajačne isto tako, muško i žensko, sjećam se ona bi uvijek plakala kad on nije uradio zadaću jer će ga ružiti učiteljica
- fortaleza
#205 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Znam osjetiti kad će sestra blizanka doći, to mi se nekoliko puta događalo. Jednom sam čak i rekao "Evo je, ide" kad pet sekundi poslije ulazi u kuću bez da sam i znao da će doći.esmasaric wrote:Imam prijateljice blizankinje. Dvojajčane, i ne liče tako puno jedna na drugu.
Ova prva je stalno u problemima, bježala od kuće, partijala, eksperimentisala itd. Ova druga je super i potpuna suprotnost. Međutim uvijek kad se jednoj nešto desi, ova druga to osjeti i odrazi se na nju.
Recimo, bile su razdvojene u drugim gradovima. Ja sa ovom dobrom na kafi, i nju je u jednom trenutku počela jako da boli glava i rame. Baš je naglo sasjeklo i trajalo konstantno. Nakon par sati smo saznale da je ovu prvu udarilo auto, prošla je ok, ali je udarila glavom i ramenom od trotoar.
Inače upoznala sam još par blizanaca i uvijek su mi ti njihovi odnosi čudni i ta povezanost. Nevjerovatno.
-
rodjeni_95
#206 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Hahahahahahahahahahaspreca wrote: u mene su sva braca bili dvojajcani![]()
![]()
- Dope_Man
#207 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Ono sto vidimo, cujemo, ocjetimo itd. je uveliko pod utjecajem naseg prethodnog znanja/iskustva, odnosno ocekivanja koja nastaju na osnovu tih znanja/iskustava. Ljudi u mraku ''vide'' dugove, zombije, mrtve itd. ako su izlozeni takvim pricama. S druge strane ljudi koji su uvjereni da su vanzemaljci medju nama ce u istoj situaciji vidjeti vanzemaljce, vjernici ce naci djavole itd. Sve u svemu, nasa cula, odnosno nasa percepcija svijeta, je veoma falicna i nije ju tesko zavarati da vidimo nesto sto nije tu, ili da ono sto vidimo percipiramo pogresno.haos1 wrote:
Pa ima ljudi koji su ih vidjeli. Jesi li pitao kad te što su ih vidjeli, ili samo onako prihvataš da ne postoje?
Da bi zaista rekli da bilo sta postoji, neophodno je da se to moze dokazati objektivnim dokazima, a ne licnim iskustvima. Dakle, kada nekom kamerom snimimo duha ili na neki drugi nacin potvrdimo objektivno da nesto ima, onda tek mozemo zakljuciti da postoji. Prije toga ne.
- Dozer
#208 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
A ja mislio da je fenomen "poltergeist" odavno poznata i prilicno dokazana stvar...
Koliko znam, postoje mnogi koji se bave time, i do sada su utvrdili da se na lokacijama koje su prijavljene kao mjesta vidjenja duhova cesto desavaju razne anomalije poput naglog pada temperature, neobjasnjvih zvukova, pomjeranja predmeta, elektrostatickih praznjenja...
Postoje i situacije, za koje smo svi vjerovatno culi, a neki su ih mozda i dozivjeli, kada se pri klinickoj smrti (nekima cak i pod dubokom anestezijom) desava da neku situaciju posmatraju iz pticije perspektive.
Imam prijatelja koji se sa 7-8 godina davio u moru, a zapravo se vec i bio udavio i samo je plutao na povrsini okrenut licem nadole. On se toga ne sjeca tako, ali njegov stari se i te kako sjeca svih detalja, i on je to i pricao.
Elem, kada su ga vidjeli da tako pluta, stari mu, daidza i raja s plaze poskakali su u more i izvadili ga na mol, pa je neko odradio reanimaciju koja je bila uspjesna, i ovaj je i danas ziv.
Ali, interesantno je ono sto je onda on pricao, a to je da im je detaljno opisao kako je s visine gledao kada su poskakali u more, i to redom kojim su poskakali, zatim kako je sebe gledao kako pluta, pa kako je stari prvi stigao do njega, onda daidza, pa jos 2 covjeka, pa kako su ga iznijeli na mol i kako mu je onda neki nepoznati ciko masirao prsa, nakon cega je on povratio po sebi i oko sebe.
Ima masa ljudi koji nakon operacije i budjenja iz anestezije do u detalj doktorima ispricaju sta su i kako su radili, o cemu su pricali dok su operisali, ko je gdje stajao, itd., a za sve kazu da su to gledali s visine, tj. iz pticije perspektive.
Znam da vas je vecina cula za ovakve slucajeve, pa je onda logicno pitanje - zasto je toliko tesko povjerovati i u ono sto nazivamo duhovima?
Koliko znam, postoje mnogi koji se bave time, i do sada su utvrdili da se na lokacijama koje su prijavljene kao mjesta vidjenja duhova cesto desavaju razne anomalije poput naglog pada temperature, neobjasnjvih zvukova, pomjeranja predmeta, elektrostatickih praznjenja...
Postoje i situacije, za koje smo svi vjerovatno culi, a neki su ih mozda i dozivjeli, kada se pri klinickoj smrti (nekima cak i pod dubokom anestezijom) desava da neku situaciju posmatraju iz pticije perspektive.
Imam prijatelja koji se sa 7-8 godina davio u moru, a zapravo se vec i bio udavio i samo je plutao na povrsini okrenut licem nadole. On se toga ne sjeca tako, ali njegov stari se i te kako sjeca svih detalja, i on je to i pricao.
Elem, kada su ga vidjeli da tako pluta, stari mu, daidza i raja s plaze poskakali su u more i izvadili ga na mol, pa je neko odradio reanimaciju koja je bila uspjesna, i ovaj je i danas ziv.
Ali, interesantno je ono sto je onda on pricao, a to je da im je detaljno opisao kako je s visine gledao kada su poskakali u more, i to redom kojim su poskakali, zatim kako je sebe gledao kako pluta, pa kako je stari prvi stigao do njega, onda daidza, pa jos 2 covjeka, pa kako su ga iznijeli na mol i kako mu je onda neki nepoznati ciko masirao prsa, nakon cega je on povratio po sebi i oko sebe.
Ima masa ljudi koji nakon operacije i budjenja iz anestezije do u detalj doktorima ispricaju sta su i kako su radili, o cemu su pricali dok su operisali, ko je gdje stajao, itd., a za sve kazu da su to gledali s visine, tj. iz pticije perspektive.
Znam da vas je vecina cula za ovakve slucajeve, pa je onda logicno pitanje - zasto je toliko tesko povjerovati i u ono sto nazivamo duhovima?
- Dope_Man
#209 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Dozeru, s obzirom da si veoma aktivan na religijskim temama gdje pristupas iz iste perspektive kao ja, tj. trazis adekvatne dokaze za tvrdnje koje vjernici iznose, malo mi je cudno kako si dogmatican kada su u pitanju vanzemaljci ili evo duhovi, tj. cini mi se da tvrdis da oni moraju postojati iako zapravo nemamo adekvatne dokaze.
Poltergeist nije nesto sto je bas dokazano, vise je popularna tema u grupi ljudi koja u to vjeruje. Sto se tice klinickih smrti, ili operacija, cesto je mozak ''budan'' (zapravo, on je stalno budan) tj. prima informacije u pamcenje i poslije se sjecamo tih razgovora doktora iako bi trebalo da smo cvrsto spavali, mozak jos malo domasta putovanje izvan tijela gdje gledamo odozgo. Ja u potpuno svjesnom stanju cesto ''izadjem'' iz tijela i gledam sebe i ljude u prostoriji iz druge perspektive sto mi je neka vrsta vjezbe percepcije.
Uglavnom, nas mozak i nacin na koji stvara unutarnju sliku svijeta od podrazaja koje prima putem nasih cula su jos uvijek velika nepoznanica, i ni danas nemamo nekih boljih alata za istrazivanje toga pa ce tako ostati jos dugo. Ali nijedno meni poznato istrazivanje, koje je uradjeno u ispravno kontrolisanim uvjetima, nije pokazalo nikakve nadnaravne sposobnosti, prisustvo duhova, telekinezu itd. S druge strane, svi koji su tvrdili da imaju neobicne sposobnosti ili da mogu pokazati neobjasnjive pojave itd. su ili odbili da budu testirani u kontrolisanim uvjetima (ako su dovoljno slavni pa se boje izgubiti zaradu) ili su pali. Niko jos ne uze milionce koje James Randi nudi vec odavno za bilo kakvu demonstraciju necega sto bismo zvali nadnaravnim, u kontrolisanim uvjetima.
Neko moze u to vjerovati, moj profesor na psihologiji (sada u penziji) je bio uvjeren da je telekineza nesto stvarno, ali nema nikakvog dokaza sem sto je vidio nekog rusa kako izvodi neke trikove. Da je pristupio kao naucnik i pokusao iskontrolisati sve uvjete u situaciji, nesto mi se cini da ne bi ostao uvjeren. Dakle, jedno je biti otvoren za mogucnost tih stvari, ja sam recimo veoma otvoren za ideju da u svemiru negdje jos postoji neki oblik zivota, ali nisam uvjeren u to jer nema dokaza. Za ''domace'' spodobe poput duhova sam vec prilicno uvjeren da ni teoretski ne postoje jer vidim sta je sve mozak sposoban izmisliti i baciti nam kao ''stvarnost''.
Poltergeist nije nesto sto je bas dokazano, vise je popularna tema u grupi ljudi koja u to vjeruje. Sto se tice klinickih smrti, ili operacija, cesto je mozak ''budan'' (zapravo, on je stalno budan) tj. prima informacije u pamcenje i poslije se sjecamo tih razgovora doktora iako bi trebalo da smo cvrsto spavali, mozak jos malo domasta putovanje izvan tijela gdje gledamo odozgo. Ja u potpuno svjesnom stanju cesto ''izadjem'' iz tijela i gledam sebe i ljude u prostoriji iz druge perspektive sto mi je neka vrsta vjezbe percepcije.
Uglavnom, nas mozak i nacin na koji stvara unutarnju sliku svijeta od podrazaja koje prima putem nasih cula su jos uvijek velika nepoznanica, i ni danas nemamo nekih boljih alata za istrazivanje toga pa ce tako ostati jos dugo. Ali nijedno meni poznato istrazivanje, koje je uradjeno u ispravno kontrolisanim uvjetima, nije pokazalo nikakve nadnaravne sposobnosti, prisustvo duhova, telekinezu itd. S druge strane, svi koji su tvrdili da imaju neobicne sposobnosti ili da mogu pokazati neobjasnjive pojave itd. su ili odbili da budu testirani u kontrolisanim uvjetima (ako su dovoljno slavni pa se boje izgubiti zaradu) ili su pali. Niko jos ne uze milionce koje James Randi nudi vec odavno za bilo kakvu demonstraciju necega sto bismo zvali nadnaravnim, u kontrolisanim uvjetima.
Neko moze u to vjerovati, moj profesor na psihologiji (sada u penziji) je bio uvjeren da je telekineza nesto stvarno, ali nema nikakvog dokaza sem sto je vidio nekog rusa kako izvodi neke trikove. Da je pristupio kao naucnik i pokusao iskontrolisati sve uvjete u situaciji, nesto mi se cini da ne bi ostao uvjeren. Dakle, jedno je biti otvoren za mogucnost tih stvari, ja sam recimo veoma otvoren za ideju da u svemiru negdje jos postoji neki oblik zivota, ali nisam uvjeren u to jer nema dokaza. Za ''domace'' spodobe poput duhova sam vec prilicno uvjeren da ni teoretski ne postoje jer vidim sta je sve mozak sposoban izmisliti i baciti nam kao ''stvarnost''.
Last edited by Dope_Man on 04/11/2016 15:35, edited 2 times in total.
- MyTao
#210 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku, odrasloj osobi moras objasnjavati da duhovi i prikaze ne postoje.
- DaysleepeR
#211 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
poltereist je dokazan samo u fake emisijama na kablovskoj...
ovo što Dope_man priča za mozak, apsolutno stoji. mogućnost mozga da prima informacije za koje nismo svjesni i mogućnost da od njih stvori iskrivljeno sjećanje su uzrok velike većine "neobjašnjivih događaja".
ovo što Dope_man priča za mozak, apsolutno stoji. mogućnost mozga da prima informacije za koje nismo svjesni i mogućnost da od njih stvori iskrivljeno sjećanje su uzrok velike većine "neobjašnjivih događaja".
-
haos1
#212 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Objasni kako ne postoje? Što mora neko misliti da ne postoje? Zbog čega? Što, je li to nešto loše? Nisi iznio niti jedan dokaz, niti tvrdnju. Tebi ne mora niko vjerovati na riječ, nego sebi i svojim očima, ušima...MyTao wrote:Ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku, odrasloj osobi moras objasnjavati da duhovi i prikaze ne postoje.
Last edited by haos1 on 04/11/2016 17:25, edited 1 time in total.
- Logovan
#213 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Kako objasniti da ne postoje?MyTao wrote:Ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku, odrasloj osobi moras objasnjavati da duhovi i prikaze ne postoje.
Kako objasniti da postoje?
-
haos1
#214 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Doći na forum, da ti objasne MyTao i još neko.. Ne, ne vjeruj šta ti drugi kaže. Znaju ljudi odavno šta postoji, ne treba ti neko ultra-naučno objašnjenje za to.
- MyTao
#215 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
haos1 wrote:Objasni kako ne postoje? Što mora neko misliti da ne postoje? Zbog čega? Što, je li to nešto loše? Nisi iznio niti jedan dokaz, niti tvrdnju. Tebi ne mora niko vjerovati na riječ, nego sebi i svojim očima, ušima...MyTao wrote:Ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku, odrasloj osobi moras objasnjavati da duhovi i prikaze ne postoje.
Ma odbijam da uopste pricam o ovom... cuj prikaze i duhovi
- MyTao
#216 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Care, ja sebi nebi vjerovao (kao sto i nisam) da vidim prikaze i duhove a da vjerujem nekom drugom... pa nismo djeca jbt...haos1 wrote:Doći na forum, da ti objasne MyTao i još neko.. Ne, ne vjeruj šta ti drugi kaže. Znaju ljudi odavno šta postoji, ne treba ti neko ultra-naučno objašnjenje za to.
Fino je pricati o ovom stvarima, mozak se voli igrati sa nama... ali vjerovati u ovo... u 2016? a odrasla osoba... to je smijesno.
- supercali
#217 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Inace se dokazuje nesto sto ne postoji?haos1 wrote:Objasni kako ne postoje? Što mora neko misliti da ne postoje? Zbog čega? Što, je li to nešto loše? Nisi iznio niti jedan dokaz, niti tvrdnju. Tebi ne mora niko vjerovati na riječ, nego sebi i svojim očima, ušima...MyTao wrote:Ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku, odrasloj osobi moras objasnjavati da duhovi i prikaze ne postoje.
Kako ce ti iko dati dokaz i tvrdnju da nesto ne postoji?
-
haos1
#218 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Pa ovdje ljudi iznose svoje događaje i istinite priče, ako odbijaš da raspravljaš-uredu.MyTao wrote:haos1 wrote:Objasni kako ne postoje? Što mora neko misliti da ne postoje? Zbog čega? Što, je li to nešto loše? Nisi iznio niti jedan dokaz, niti tvrdnju. Tebi ne mora niko vjerovati na riječ, nego sebi i svojim očima, ušima...MyTao wrote:Ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku, odrasloj osobi moras objasnjavati da duhovi i prikaze ne postoje.![]()
Ma odbijam da uopste pricam o ovom... cuj prikaze i duhovi
Ne postoji jer ti tako kažeš?supercali wrote:Inace se dokazuje nesto sto ne postoji?haos1 wrote:Objasni kako ne postoje? Što mora neko misliti da ne postoje? Zbog čega? Što, je li to nešto loše? Nisi iznio niti jedan dokaz, niti tvrdnju. Tebi ne mora niko vjerovati na riječ, nego sebi i svojim očima, ušima...MyTao wrote:Ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku, odrasloj osobi moras objasnjavati da duhovi i prikaze ne postoje.
Kako ce ti iko dati dokaz i tvrdnju da nesto ne postoji?
- supercali
#219 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Ne postoji jer niko nije dokazao da postoji a ne jer neko kaze
-
haos1
#220 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Ja vidim duha, avet svojim očima, i ne moram vjerovati sebi jer niko nikad nije dokazao da postoje? To se brale radi o umrlim ljudima, koji su negdje na ivici postojanja i nepostajanja...
- supercali
#221 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Pa ti vjerujes u to
To je razlika izmedju vjerovanja i postojanja
-
haos1
#222 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Vjerujem sebi i svojim očima i ušima. To je razlika. A ne šta mi neko kaže iz pm, 3000 km daleko, postoji- ne postoji.supercali wrote:Pa ti vjerujes u to
- supercali
#223 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
I ja imam posebne moci al ti ne mogu dokazati jer vjerujem sebi
Vjerovanju sebi ne znaci da je to istina
Patoloski lazovi vjeruju u sve sto pricaju iako to nije istina
Vjerovanju sebi ne znaci da je to istina
Patoloski lazovi vjeruju u sve sto pricaju iako to nije istina
-
haos1
#224 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
OK, ako hoćeš vjerovati, hoćeš, tvoja stvar, ako nećeš ne moraš. Ali ovo je tema da svi ispričamo svoje istinite priče. Ne znam šta ti hoćeš. Nije lijepo govorit nekom da je lažov preko interneta koga ne poznaš. To ti je prva fula, a druga što vjeruješ šta ti drugi pričaju, što je nekad neko dokazao, odnosno nije dokazao. Nije to čaša vode, pa da možeš dokazivati..
Last edited by haos1 on 04/11/2016 18:27, edited 1 time in total.
- Logovan
#225 Re: Paranormalna desavanja - vase istinite price, ili one koje ste culi
Malo o religijama, malo o tome šta je istina, a šta nije....