IT posao u Evropi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PeeJay

#201 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Facasplaca wrote:Imal ko u svici da je da kaze okvirno kolike su plate developera sa 3-5 g iskustva...
U prosjeku developer zaradjuje 6525 CHF mjesecno. Polovina jih zaradjuje medju 5500 i 7777 CHF mjesecno. Mnogo zavisi i od kantona (narocito oporezivanje, sto utjece na netto primanja).

Vir: https://www.lohncheck.ch/lohn/informati ... geschlecht
Cookie85

#202 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

PeeJay wrote: Bit cu slobodan dopisati, da si promasio trenutak, kad si mogao reci: Hvala. A kad vec hoces izazov, onda nam objasni, sta si tacno mislio sa tim, da si vise orientiran na web (a ne na software). Mozda i mi nesto naucimo nesto o mreznim plastima i protokilima, te protokolnim konverterima od tebe, ako ide tako razumit, da ti je to blize, nego mrezni software. Ili se bavis ruterima, firewallima i ostalim hardwareom, sto cini web? Pokusavam razumit, u sta bi mogao biti usmjeren, da je web, a da nije software...

P.S.: Mozda nam mozes i objasnit, zasto po tvom misljenju HTML nije programski jezik.
Odnosilo se na web dev (website...). I govorio sam da nije "software" jer user nema potrebu da instalira tvoj proizvod. Jer tom proizvodu (webstranici) mozes pristupiti preko SOFTWARE browser (chrome, firefox, opera....)(koji moras instalirati). I website je web based software, a destkop software je software koji user mora instalirati. Bila je prica za user da li je software web ili ne, za jednog ili vise usera website nije software.

HTML je Hypertext Markup Language ili ti ti ga strukturni jezik, a ne programski i XHTML je Extensible Hypertext Markup Language. Takodjer se smatra bar ja tako gledam da programski jezik nije ako ne moras compile.
PeeJay

#203 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Nisam sasvim siguran, da sam dobro razumijo. Kazes, da programski jezici su samo oni, koje treba prevoditi, dok jezici, koji se interpretiraju to nisu. Znaci assembler nije programski jezik? Isto tako PHP, Perl, VBA (koriste interpreter), C#, VB.NET (koriste MSIL) i Java (koriste JVM) nisu programski jezici ili kako? I ovo oko (X)HTML nisam sasvim dobro shvatio. Sta si mislio sa strukturni jezik? Markup je struktura?

Pa i ovo oko web developmenta mi nije sasvim jasno. Zar se za software ne upotrebljava i pojmove, kao sto su aplikacija i/ili program, izvrsljiva datoteka, isl.? Znaci ti razvijas nesto za web, ali ne definiras postupke (programiranje = definiranje postupaka nad podatcima) i kako to ne trebas instalirati kod usera to nije software? Sao onda jeste? DOkument(-i)?

Da li to znaci, da prema tom i enterprise koncept u kojem (thin) klijent koristi PCoIP, server posluzuje korisniku nesto, sto nije software (npr. MS Windows, MS Office, SAP, itd.) jer to nije instalirano na klijentu nego na npr. ESXi (ili Sphere, isl.) serveru?
HB_BHF

#204 Re: IT posao u Evropi

Post by HB_BHF »

PeeJay wrote: Ma sve je to u kontekstu teme, u stvari. Pitao si kako doci do posla u DE odnosno u cemu je poanta svih tih negativnih odgovora. Ovdje ima ponekih lijepih variacija ili skoro da vec karikatura na tu temu, iz kojih mozes dosta naucit. ;-)
Kamo sreće da mogu. Još na početku teme sam dobio svega par kvalitetnih odgovora. Ostalo samo prepucavanja. Inače na skoro svim temama o IT-u na klixovom forumu je isti scenario. Neko postavi pitanje ko je početnik očekujući konkretne odgovore iz ličnog iskustva i smjernice od iskusnije raje tipa kako započeti karijeru, koje programske jezike učiti, na šta obratiti pažnju... oni se uhvate prepucavati oko jedne - dvije stvari. Nit će jedan popustiti, nit drugi... A onaj treći jadnik što je postavio temu ne konta ništa :D.
PeeJay

#205 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

HB_BHF wrote:
PeeJay wrote: Ma sve je to u kontekstu teme, u stvari. Pitao si kako doci do posla u DE odnosno u cemu je poanta svih tih negativnih odgovora. Ovdje ima ponekih lijepih variacija ili skoro da vec karikatura na tu temu, iz kojih mozes dosta naucit. ;-)
Kamo sreće da mogu. Još na početku teme sam dobio svega par kvalitetnih odgovora. Ostalo samo prepucavanja. Inače na skoro svim temama o IT-u na klixovom forumu je isti scenario. Neko postavi pitanje ko je početnik očekujući konkretne odgovore iz ličnog iskustva i smjernice od iskusnije raje tipa kako započeti karijeru, koje programske jezike učiti, na šta obratiti pažnju... oni se uhvate prepucavati oko jedne - dvije stvari. Nit će jedan popustiti, nit drugi... A onaj treći jadnik što je postavio temu ne konta ništa :D.
Znas kako je to... svaki cigo svog konja hvali ili kako vec to ide. Uvjek imas laksi i tezi put. Danas ti je laksi put "full stack developer" na nekoj brezveznoj platformi i programiranje stvari, koje se duze razvijaju, nego sto se koriste. To je isplatljivo i "in". Na drugoj strani imas hrpu posla u segmentima, na koje ljudi uopste ne obracamo paznju obicno... sve sto se tice proizvodnje i automatizacije. Potraznja ogromna, ali stvarno ogromna. Ja konkretno sam razprodan po godinu dvije unaprijed. Lova... nije tako dobra kao u "strtapovima" i bankarstvu. Ali nije, da bih se zalijo. Ali... zaboravi na moderne pristupe i svastarenje. Trebas poznavati tzv. mature tehnologije (ne sve, ali dvije usporedno dobro dodju). Npr. C# sa ADO.NET/EF, ili cak Delphi (Pascal), Java je obicno isto dosta primjenjivana, C/C++ su plus ali nisu tako pozeljeni (zbog odrzavanja). Obavezno poznavanje PL/SQL i T-SQL. A najvaznije, da jos boje od pisanja koda usavrsis citanje koda. Jer to su sistemi za deset, dvadeset, itd. godina. Dokumentacija (koda)? A sta je to? :D Koliko se moze zaradit, pokazao sam neki dan... stotka netto je sasvim moguca (ako se radi).

I jos nesto... Prosao sam MS Academy i sam sam Microsoft Certified Trainer od 2010... To nije nesto, sto bi ti obezbijedilo posao (ili podizalo cijenu). Dok na drugoj strani preporuke (iz konkretnih projekata)... to je vrlo pozeljeno i otvara kesicu. ;-)
drag_gost

#206 Re: IT posao u Evropi

Post by drag_gost »

C/C++ nisu toliko pozeljeni??
uglavnomja

#207 Re: IT posao u Evropi

Post by uglavnomja »

malo da ividite kako izgledaju oglasi u norveskoj, sta se najvise trazi

https://www.finn.no/job/fulltime/search ... ation=0.23

ima oglasa na engleskom, znaci moze se proci bez norveskog :D

vazna rijec na norveskom je utvikler - znaci developer
ostalo je prepoznatljivo, osim rådgiver- savjetnik

a ima google trabnslate
SHRED

#208 Re: IT posao u Evropi

Post by SHRED »

Vrijedi li ista cisco ccna i ccnp znanje u evropi?Ima li posla sa tim?
PeeJay

#209 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

drag_gost wrote:C/C++ nisu toliko pozeljeni??
Mozda sam se malo okorno izrazio. Hvala na primjedbi. Znaci... Kako gdje. Na nivou, gdje se radi na nizim nivojima su veoma pozeljeni, razumije se. Ali ako usporedimo sa potraznjom npr. C# ili Java znalaca, onda je C/C++ potraznja poprilicno zanemarljiva. Tu je i ono pitanje: sto se najvise isplati. Nekima je bitna "laka zarada", u smislu "ima posla". To je isplatljivo sa aspekta "quick and dirty" pristupa.

Ako covjek gleda dugorocno, tad rijec isplatljivo dobija sasvim drugo znacenje. Evo, ja npr. (do neke mjere) u stanju sam razviti (mobilnu) Web aplikaciju u HTML5, nekim JS-frameworkom na klijentu i PHP ili Java-om u pozadini. Programirao sam i Protokoll-Converter za HSE, napravijo FEP (Front-end Processor) na Solarisu i u C (brez plus plus). Ali sam se specializirao na "dobre stare stvari", jer je (dugorocno) izplatljivo. I tako se drzim C#, Delphi i VB dialekata, te RDBMS (Oracle i MS SQL) i HTTP (povecini SOAP). I radim projekte u toj njisi.

Znati Delphi Pascal je danas strasno izplatljivo (iako je potraznja vjerojatno jos manja nego za C/C++). Da ne govorimo o COBOL-u, na kome bazira cijela bankarska srenja. Ali... to je ono, sto sam pisao: laksi ili "tezi" put. :D
mirsek

#210 Re: IT posao u Evropi

Post by mirsek »

PeeJay da li si slucajno registrovan i na forum.hr ? Pricom malo naginjes na jednog forumasa iz Slovenije koji tamo pise.
Mozes li mi svojim rijecima objasniti razliku izmedju programskog i skriptnog jezika kao i razliku izmedju procesa i threada na kernel i na korisnickom nivou ?
I odakle ti to da se bankarski sektor zasniva na cobolu ?
Hvala unaprijed..
Horcrux

#211 Re: IT posao u Evropi

Post by Horcrux »

@PeeJay Fortran, zaboravio si fortran.
PeeJay

#212 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

mirsek wrote:PeeJay da li si slucajno registrovan i na forum.hr ? Pricom malo naginjes na jednog forumasa iz Slovenije koji tamo pise.
Mozes li mi svojim rijecima objasniti razliku izmedju programskog i skriptnog jezika kao i razliku izmedju procesa i threada na kernel i na korisnickom nivou ?
Hvala unaprijed..
Ne, ja sam i F.R.C. na Bug forumu, ali na forum.hr ne sudjelujem. :D U vezi sa tvojim preostalim pitanjima, skriptni jezici se ne prevode unaprijed, nego se izvode sekvencijski (npr. u VBA mozes za vrijeme debagiranja mijenjat naredbe u redkcima koda, koji jos cekaju na izvrsenje), dok se programski jezici prevode u strojni kod unaprijed (prije izvrsavanja). Okruzenje izvodjenja skriptnih jezika je tako interpreter, dok to za ove druge nije potrebno. Drugo pitanje ne razumijem sasvim, ali bitna razlika izmedju niti i procesa je u njih aplikaciji. Dok vece zahvate oznacavamo kao proces, manje paralelne taskove imenujemo nit. Najbitnija razlika izmedju niti i procesa je u tom, da niti unutar jednog procesa koriste zajednicki naslovni prostor u radnoj memoriji, dok ga procesi reciprocno imaju svaki za sebe dodijeljen. Razmjenu podataka izmedju vise procesa u slucaju potrebe tako postizemo pomocu DDL i slicnih metoda. Zaasto te zanima? Nadam se, da ce ti biti koliko toliko od pomoci, unatoc otgovoru na brzinu.

EDIT: Namjerno cu ostavit pogresku, da se vidi. Misljeno je naravno Dynamic Data Exchange (DDE), a ne Data definition language (DDL), sa cim se danas borim. :-x
Last edited by PeeJay on 27/01/2019 18:11, edited 2 times in total.
PeeJay

#213 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Horcrux wrote:@PeeJay Fortran, zaboravio si fortran.
FORTRAN se izdatno koristi u vojnoj industriji i najvise je poslova u tom sektoru. Na zalost stranci obicno nemamo dostup do takvih pozicija, tako da ne znam, koliko je izplatljiv za "nas".
PeeJay

#214 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

mirsek wrote:PeeJay da li si slucajno registrovan i na forum.hr ? Pricom malo naginjes na jednog forumasa iz Slovenije koji tamo pise.
Iz tog, da je oko 80% bankarskih transakcija i oko 95% karticnih avtomata jos uvjek "COBOL driven". :D Nisi to znao?!?

EDIT: Malo na tu temu ovdje https://thenextweb.com/finance/2017/04/ ... literally/, kako i za Njemacku ovdje: https://news.efinancialcareers.com/de-d ... tzukriegen
ljutiajvar

#215 Re: IT posao u Evropi

Post by ljutiajvar »

Kada citas generalno oglase i uneses u pretrazivac job berze tipa monster.de ime programskog jezika (npr. u tvom slucaju C/C++) izbacice tonu oglasa (tacnije 1171 ). A kada otvoris svaki pojedinacni oglas, uvijek je to jedna trazena stavka od 10. Jako je tesko potrefiti profil 1:1, npr da si programer C/C++ i da si radio na embedded sistemima - medicinski uredjaji, uz to i Qt., python3 za testiranje, itd. itd. bla bla bla - plata 55.000 eura bruto. Generalno kada imas oglas za posao sa 10 nabrojanih stavki radi se vrlo vjerovatno o "internom oglasu" (stela), da cak i u Njemackoj. Neko tamo u toj istoj firmi treba da napreduje.

Nekada traze i po 4 programska jezika+sql+javascript (a jos specificne libraries kada pocnu navoditi, pa frameworks). Razum govori, da jednostavno ne mozes biti tecan u svim tim jezicima. Guglao bi nakon svake minute. Ja sam prosao C++, VBA, VB.net, javu, R, python.
Vjeruj mi ne bih znao sada ni liniju koda napisati u VBA i VB.NET. JAVU zadnji put dohvatio prije 4 godine. Sada samo python i c kada zatreba kao ekstenzija.
Mislim da su C/C++ programeri jako jako trazeni. Ali ako budes rovio, od 1171 oglasa, moze se naci i cak 1:1 profil. Ovo ne vazi samo za C/C++, za javu je jos gore, milion kombinacija.... te ovaj sektor, te onaj sektor, te apache spark, neka idu u ....
drag_gost

#216 Re: IT posao u Evropi

Post by drag_gost »

ljutiajvar wrote:
Kada citas generalno oglase i uneses u pretrazivac job berze tipa monster.de ime programskog jezika (npr. u tvom slucaju C/C++) izbacice tonu oglasa (tacnije 1171 ). A kada otvoris svaki pojedinacni oglas, uvijek je to jedna trazena stavka od 10. Jako je tesko potrefiti profil 1:1, npr da si programer C/C++ i da si radio na embedded sistemima - medicinski uredjaji, uz to i Qt., python3 za testiranje, itd. itd. bla bla bla - plata 55.000 eura bruto. Generalno kada imas oglas za posao sa 10 nabrojanih stavki radi se vrlo vjerovatno o "internom oglasu" (stela), da cak i u Njemackoj. Neko tamo u toj istoj firmi treba da napreduje.

Nekada traze i po 4 programska jezika+sql+javascript (a jos specificne libraries kada pocnu navoditi, pa frameworks). Razum govori, da jednostavno ne mozes biti tecan u svim tim jezicima. Guglao bi nakon svake minute. Ja sam prosao C++, VBA, VB.net, javu, R, python.
Vjeruj mi ne bih znao sada ni liniju koda napisati u VBA i VB.NET. JAVU zadnji put dohvatio prije 4 godine. Sada samo python i c kada zatreba kao ekstenzija.
Mislim da su C/C++ programeri jako jako trazeni. Ali ako budes rovio, od 1171 oglasa, moze se naci i cak 1:1 profil. Ovo ne vazi samo za C/C++, za javu je jos gore, milion kombinacija.... te ovaj sektor, te onaj sektor, te apache spark, neka idu u ....
Sve je to tako i manje-vise prosao sam sve to. Sada je Python, konkretno najvise SymPy, ali C++ kao takav ti ni nakon 10 godina ne znas. Jednostavno je to tako. Lako je raditi recimo Unity kada znas bazicni jezik.
PeeJay

#217 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

ljutiajvar wrote: Generalno kada imas oglas za posao sa 10 nabrojanih stavki radi se vrlo vjerovatno o "internom oglasu" (stela), da cak i u Njemackoj. Neko tamo u toj istoj firmi treba da napreduje.
Prema mom izkustvu je mnogo vjerojatnije, da se je netko posluzio variante noge, pa jim hitno treba netko, tko bi mogao koliko toliko nastavit njegov rad. Takvi oglasi obicno govore o tom, da nitko nije u firmi u stanju ponderirati/prioritizirati zahtjeve (potrebe). Obicno covjek dobija takvu poziciju vec tijekom telefonskog razgovora, ako samo pokaze razumijevanje koncepta postojeceg sistema i ako ima ideju, kako ga odrzati u zivotu, cak i ako nije neki znalac za pola od navedenih jezika/tehnologija (ako te nisu bas jezgro sistema).
Cookie85

#218 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

PeeJay wrote:Nisam sasvim siguran, da sam dobro razumijo. Kazes, da programski jezici su samo oni, koje treba prevoditi, dok jezici, koji se interpretiraju to nisu. Znaci assembler nije programski jezik? Isto tako PHP, Perl, VBA (koriste interpreter), C#, VB.NET (koriste MSIL) i Java (koriste JVM) nisu programski jezici ili kako? I ovo oko (X)HTML nisam sasvim dobro shvatio. Sta si mislio sa strukturni jezik? Markup je struktura?

Pa i ovo oko web developmenta mi nije sasvim jasno. Zar se za software ne upotrebljava i pojmove, kao sto su aplikacija i/ili program, izvrsljiva datoteka, isl.? Znaci ti razvijas nesto za web, ali ne definiras postupke (programiranje = definiranje postupaka nad podatcima) i kako to ne trebas instalirati kod usera to nije software? Sao onda jeste? DOkument(-i)?

Da li to znaci, da prema tom i enterprise koncept u kojem (thin) klijent koristi PCoIP, server posluzuje korisniku nesto, sto nije software (npr. MS Windows, MS Office, SAP, itd.) jer to nije instalirano na klijentu nego na npr. ESXi (ili Sphere, isl.) serveru?
Nisi me razumio, nisam rekao da nisu programski jezici za koje koristis (interpreter,MSIL, JVM...) nego da HTML nije programski jezik nego strukturni.

On “oznacava” podatke unutar HTML oznaka, koje definiraju podatke i opisuju njegovu svrhu na web stranici. Web Browser cita HTML, i koze u stvari koji dijelovi su naslovi, koji dijelovi su paragrafi, koji su dijelovi veze, itd. (zbog toga i kazem strukturni)

Programski jezici imaju funkcionalne svrhe. HTML, kao oznacni"Mark up" jezik, ne cini nista "u smislu" programskog jezika. HTML ne sadrzi logiku programiranja. Nema uobicajene uslovne naredbe kao sto je " If / Else". Ne moze ocjenjivati izraze niti napraviti matematiku. HTML se ne bavi dogadjajima niti izvrsava zadatke. Ne mozes da deklarises variable i ne mozes da pises funkcije. On ne mijenja niti manipulise podacima na bilo koji nacin. HTML ne moze uzeti ulazne podatke i proizvesti izlaz. Gledaj to na ovaj nacin: ne mozes izracunati zbroj 2 + 2 u HTML-u; nije uopste za to. To je zato sto HTML nije programski jezik.

Nadam se da sam bar malo pojasnio.
PeeJay

#219 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

Cookie85 wrote: Nisi me razumio, nisam rekao da nisu programski jezici za koje koristis (interpreter,MSIL, JVM...) nego da HTML nije programski jezik nego strukturni.

On “oznacava” podatke unutar HTML oznaka, koje definiraju podatke i opisuju njegovu svrhu na web stranici. Web Browser cita HTML, i koze u stvari koji dijelovi su naslovi, koji dijelovi su paragrafi, koji su dijelovi veze, itd. (zbog toga i kazem strukturni)

Programski jezici imaju funkcionalne svrhe. HTML, kao oznacni"Mark up" jezik, ne cini nista "u smislu" programskog jezika. HTML ne sadrzi logiku programiranja. Nema uobicajene uslovne naredbe kao sto je " If / Else". Ne moze ocjenjivati izraze niti napraviti matematiku. HTML se ne bavi dogadjajima niti izvrsava zadatke. Ne mozes da deklarises variable i ne mozes da pises funkcije. On ne mijenja niti manipulise podacima na bilo koji nacin. HTML ne moze uzeti ulazne podatke i proizvesti izlaz. Gledaj to na ovaj nacin: ne mozes izracunati zbroj 2 + 2 u HTML-u; nije uopste za to. To je zato sto HTML nije programski jezik.

Excellent. To sam htjeo, da malo procitas. Takva pitanja su "tricky questions" koja sluze kao tzv. "negativni izbornici". Ne govore o kvalitetima kandidata, nego sluze za izlucivanje neprikladnih kandidata. Znaci mogu te kostati sanse. Zato je bitno, da komuniciras na razumljiv nacin.

Ukratko: (X)HTML nije programski jezik zbog tog sto ne omogucava definiranje postupaka izvrsivanja (prikaza dokumenta). Njegova svrha je u opisivanju atributa (karakteristika) teksta, koji utjecu na vizualne osbine prikazanog dokumenta.

Pokusaj jos popraviti svoj stav u vezi sa tim, sto jeste software i zasto "web nije software" u neke dvije ili tri recenice, a da ima glavu i rep. Mozes mislit, da te zezam... a mozes to uzet kao priliku, da vjezbas komunikaciju na nekom zadovoljavajucem nivou.
free_too

#220 Re: IT posao u Evropi

Post by free_too »

De vi meni recite koliko je popularan C# -> ASP.NET CORE i Angular u DE :mrgreen:

Ako sam dobro vidio na monsteru, Java poslovi preovladavaju. I sve mi se cini da su MICROSERVICES trenutni buzzword u industriji.
Last edited by free_too on 28/01/2019 09:58, edited 1 time in total.
Cookie85

#221 Re: IT posao u Evropi

Post by Cookie85 »

PeeJay wrote:
Cookie85 wrote: Nisi me razumio, nisam rekao da nisu programski jezici za koje koristis (interpreter,MSIL, JVM...) nego da HTML nije programski jezik nego strukturni.

Excellent. To sam htjeo, da malo procitas. Takva pitanja su "tricky questions" koja sluze kao tzv. "negativni izbornici". Ne govore o kvalitetima kandidata, nego sluze za izlucivanje neprikladnih kandidata. Znaci mogu te kostati sanse. Zato je bitno, da komuniciras na razumljiv nacin.

Ukratko: (X)HTML nije programski jezik zbog tog sto ne omogucava definiranje postupaka izvrsivanja (prikaza dokumenta). Njegova svrha je u opisivanju atributa (karakteristika) teksta, koji utjecu na vizualne osbine prikazanog dokumenta.

Pokusaj jos popraviti svoj stav u vezi sa tim, sto jeste software i zasto "web nije software" u neke dvije ili tri recenice, a da ima glavu i rep. Mozes mislit, da te zezam... a mozes to uzet kao priliku, da vjezbas komunikaciju na nekom zadovoljavajucem nivou.
:thumbup:

Nemam sta citati, nego je laske sa laptopa pisati nego sa telefona :D

Ja znam da ponekad imam problem sa komunikacijom, ali to mi je zato sto razmisljam o 100 kuraca i nekad i ne procitam nesto kako treba, a odgovorim.

Umjesto da polako, ja zurim i zurim i uvijek zurim

:-D
512MB

#222 Re: IT posao u Evropi

Post by 512MB »

Image

:mrgreen:
free_too

#223 Re: IT posao u Evropi

Post by free_too »

Kako se krece vrijednost C# developera i predvidjanja za potrebe trzista u Njemackoj?

Na osnovu Monstera, vidim da je Java dosta trazena.

Ja bas konkurisem u jednoj firmi u kojoj bi trebao raditi ASP.NET Core i Angular.
PeeJay

#224 Re: IT posao u Evropi

Post by PeeJay »

free_too wrote:Kako se krece vrijednost C# developera i predvidjanja za potrebe trzista u Njemackoj?

Na osnovu Monstera, vidim da je Java dosta trazena.

Ja bas konkurisem u jednoj firmi u kojoj bi trebao raditi ASP.NET Core i Angular.
C# je dobrodoslo znanje. U tzv. front-end nisam upucen, tako da nemam neki vjerodostojan odgovor, ali na grubo koliko poznajem kolege, mozes racunat na nekih 20% manje, ako usporedis sa nekim "klasicnim" (desktop ili backend) developmentom. Ali sve je to, kao i uvjek, dosta na grubo i neki prosjeci. Kao i uvijek najvise ovisi o tvojim kompetencijama, budgetu poslodavca i pregovarackim sposobnostima. :D

Webentwickler vs. Frontendentwickler vs. Softwareentwickler

Java malo gubi na simpatijama sad, kako je Oracle presao na novu politiku licenciranja (ali nije to nesto drasticno sa aspekta potraznje za developerima - firme vise razmisljaju o tom, koliko je Java u nekim segmentima zaista neophodna i kako je zaobici tamo, gdje nije).
TRANCE

#225 Re: IT posao u Evropi

Post by TRANCE »

free_too wrote:Uf pa oba ste seniori u svakom pogledu :)

S obzirom da imate informacije iz prve ruke, kako se plate krecu za ove tri kategorije prema vasem misljenju:

1. Junior - apsolutni pocetnik (40k-50k?)
2. Medior - par godina iskustva (50k-70k)
3. Senior - 10+ god iskustva (70k+)

Ovo su moje neke cifre na osnovu prijatelja koji rade gore vec par godina, pretezno oko Munchena i Stuttgarta.

I ja sam vec spakovao kofere, pa cekam drugi krug razgovora. :run: :bih:
U Dublinu je to dosta slično za npr. Java developera:
- 0-3 godine iskustva (30k-50k)
- 3-5 godina iskustva (50k-70k)
- 5+ godina iskustva (70k-95k)

Pri tome su porezi na plate u odnosu na Njemačku manji, ali su i troškovi života veći.
Post Reply