drag_gost wrote:C/C++ nisu toliko pozeljeni??
Kada citas generalno oglase i uneses u pretrazivac job berze tipa monster.de ime programskog jezika (npr. u tvom slucaju C/C++) izbacice tonu oglasa (tacnije 1171 ). A kada otvoris svaki pojedinacni oglas, uvijek je to jedna trazena stavka od 10. Jako je tesko potrefiti profil 1:1, npr da si programer C/C++ i da si radio na embedded sistemima - medicinski uredjaji, uz to i Qt., python3 za testiranje, itd. itd. bla bla bla - plata 55.000 eura bruto. Generalno kada imas oglas za posao sa 10 nabrojanih stavki radi se vrlo vjerovatno o "internom oglasu" (stela), da cak i u Njemackoj. Neko tamo u toj istoj firmi treba da napreduje.
Nekada traze i po 4 programska jezika+sql+javascript (a jos specificne libraries kada pocnu navoditi, pa frameworks). Razum govori, da jednostavno ne mozes biti tecan u svim tim jezicima. Guglao bi nakon svake minute. Ja sam prosao C++, VBA, VB.net, javu, R, python.
Vjeruj mi ne bih znao sada ni liniju koda napisati u VBA i VB.NET. JAVU zadnji put dohvatio prije 4 godine. Sada samo python i c kada zatreba kao ekstenzija.
Mislim da su C/C++ programeri jako jako trazeni. Ali ako budes rovio, od 1171 oglasa, moze se naci i cak 1:1 profil. Ovo ne vazi samo za C/C++, za javu je jos gore, milion kombinacija.... te ovaj sektor, te onaj sektor, te apache spark, neka idu u ....