Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
-
5 0 5
#201 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
“When you start supporting a football club, you don’t support it because of the trophies, or a player, or history. You support it because you found yourself somewhere there, you found a place where you completely belong.” - Dennis Bergkamp
-
sumirprimus
#202 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
smatram nenormalnim,sam naziv teme.k0ncepciju po kojoj treba sudit ljudima na njihovom slobodnom izboru,koji ni po cemu ne uzgrozava druge ljude.
zivi i pusti druge da zive.
zivi i pusti druge da zive.
- Opetja033
#203 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Upravo.ultima_palabra wrote:Upravo tako, isto kao što desetine hiljada ljudi iz Škotske, Irske i Velsa vikendom dolaze u Englesku navijati za svoje klubove. To nije pomodarstvo, naprotiv vrijedno je poštovanja.Nije to isto jarane,dosta momaka iz Maglaja il Vakufa i sl dolazi na utakmice svog kluba,znaci prate ga gdje god mogu,nije bitni jel Željo il Sarajevo.
Ovi sto navijaju za ino klub jedino stream prate i kuci šal nose.
Ja postujem i ove Srbe mimo Srbije sto navijaju/simpatiziraju CZ. Celtic sam vec spominjao. Pa kada idu na turneje po SAD, na istocnoj obali bude vise njihovih navijaca na stadionu nego Barce, Reala. Man U/C, itd. Sarajevo i Zeljeznicar imaju svoje navijace sirom regije i Europe, uglavnom medju Bosnjacima. Pa evo meni sada za derbi dolazi 7-8 nasih ljudi iz tri europske drzave a samo su dvojica rodom iz Sarajeva.
Treba se ovdje napraviti nekoliko razlika: nije isto zivjeti u Sarajevu i biti navijac/simpatizer nekog europskog velikana samo zato sto ih mozes gledati svake sedmice na TV-u, zato sto osvajaju svoja prvenstva, LP, EL, itd ili navijati za neki tim van BiH ili van svog grada ali sa kojim imas neku vezu. Moja kritika i moj prezir se odnosi samo na ove prve, ne na ove druge.
Sada se u pricu ubacio Torino, Fulham, Charlton itd, ali ni to nema veze sa ovim o cemu pricamo. Ako "navijas" za Torino, Fulham i izabrao si ih zato sto su ti simpaticni ili zbog tragedija koje su Torino zadesile - onda nema nikakve razlike izmedju tebe i ovih prvih. Osim sto si hipster.
- Butmiran
#204 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Nije normalno, možeš se do sutra keslati.omar little wrote:sta sve ne trpi forumski post. od davanja dijagnoze milijardama ljudi koji prate strane nogometne glubove, preko svrstavanja takvih ljudi u nekakve nerealizirane osobe sa problemom indentiteta, psiholoskih nekih problema pa do kucnog odgoja. mislim, stvarno.
neko voli balun, iz kojeg god razloga to bilo, voli odredjeni klub, prati ih decenijama, identificira se sa njim i to nigdje na svijetu nije problem osim kod bosnja i balkanaca koji se tuku, maltretiraju i ubijaju, bukvalno, ubijaju po stadionima i oko njih. razbit covjeku glavu jer nosi sal protivnickog kluba/kluba iz drugog grada je normalno, ali reci mi real mardid/bayern/barca je nenormlano i bolesno. i takvi da meni budu standard i mjerilo zivotnih izbora i ponasanja.jos jednom
-
sumirprimus
- supercali
#206 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
meni nije normalno da si ti toliko iskljucivButmiran wrote:Nije normalno, možeš se do sutra keslati.omar little wrote:sta sve ne trpi forumski post. od davanja dijagnoze milijardama ljudi koji prate strane nogometne glubove, preko svrstavanja takvih ljudi u nekakve nerealizirane osobe sa problemom indentiteta, psiholoskih nekih problema pa do kucnog odgoja. mislim, stvarno.
neko voli balun, iz kojeg god razloga to bilo, voli odredjeni klub, prati ih decenijama, identificira se sa njim i to nigdje na svijetu nije problem osim kod bosnja i balkanaca koji se tuku, maltretiraju i ubijaju, bukvalno, ubijaju po stadionima i oko njih. razbit covjeku glavu jer nosi sal protivnickog kluba/kluba iz drugog grada je normalno, ali reci mi real mardid/bayern/barca je nenormlano i bolesno. i takvi da meni budu standard i mjerilo zivotnih izbora i ponasanja.jos jednom
-
The 51st State
#207 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
definisite normalno, da ne bi eskaliralo 
-
sumirprimus
#208 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
budimo parlamentarni.
svak zna svoje.
mozda jedino jos atletic bilbao se drzi bukvalno stare engleske lafine,suport jor lokl klab,il if jur nat lokl jur nat lojl...
a sami englezi krenuli putem dogovora s djavlom ...
svak zna svoje.
mozda jedino jos atletic bilbao se drzi bukvalno stare engleske lafine,suport jor lokl klab,il if jur nat lokl jur nat lojl...
a sami englezi krenuli putem dogovora s djavlom ...
- supercali
#209 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Prica oko bilbaanema nikakve veze sa podrzavanjem lokalnog kluba
To ne odredjuje klub nego zajednica i navijaci
Kod njih je upravo suprotna situacija
Kod njih se moze reci da jedini oni postuju neko davno pravilo podrzi lokalnu zajednicu ili stanovnistvo s tim da su se oni ogranicili na regiju
To ne odredjuje klub nego zajednica i navijaci
Kod njih je upravo suprotna situacija
Kod njih se moze reci da jedini oni postuju neko davno pravilo podrzi lokalnu zajednicu ili stanovnistvo s tim da su se oni ogranicili na regiju
-
sumirprimus
#210 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
sve moze,osim plastik fana...
suport jor lokl klab..moze strani gazda,moze strani kapital,pozeljna i prodaja dresova u sviejtu,dao bog stranaca kvalitetnih u ekipi,strani sponzor na svetom dresu,citav zivot i krv pisat,kamen u glavu popit,zube renovirat,samo nemoj majke ti stranih fanova jer su plasticni... malo bezze..u srzi problematike,koja to u stvari i nije...
al ne razumijem ja to, i ne zelim da razumijem,moja slobodna volja
suport jor lokl klab..moze strani gazda,moze strani kapital,pozeljna i prodaja dresova u sviejtu,dao bog stranaca kvalitetnih u ekipi,strani sponzor na svetom dresu,citav zivot i krv pisat,kamen u glavu popit,zube renovirat,samo nemoj majke ti stranih fanova jer su plasticni... malo bezze..u srzi problematike,koja to u stvari i nije...
al ne razumijem ja to, i ne zelim da razumijem,moja slobodna volja
-
todd_smith
#211 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
mene zanima ako moze evo pitanje
ima li ko ovdje da je rodjen u Sarajevu, citav zivot ovdje, njegovi/njeni iz Sarajeva a da ne navija za Sarajevo/Zelju i vodi se za Barcu, United, Real i slicno kao da je to njihov tim, vise nego Sarajevo/Zeljo?
ima li ko ovdje da je rodjen u Sarajevu, citav zivot ovdje, njegovi/njeni iz Sarajeva a da ne navija za Sarajevo/Zelju i vodi se za Barcu, United, Real i slicno kao da je to njihov tim, vise nego Sarajevo/Zeljo?
-
sumirprimus
#212 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
samo sarajevo?todd_smith wrote:mene zanima ako moze evo pitanje
a fakat koji se krac provincija i dijaspora mijesaju?
-
todd_smith
#213 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
pa prvo me zanima sarajevo jer se u tom gradu nalaze 2 najveca kluba u drzavi, vise je logicno da postoje vece sanse da ja iz sarajeva navijam za sarajevo, nego neko iz Bihaca i Tuzle i Zenicesumirprimus wrote:samo sarajevo?todd_smith wrote:mene zanima ako moze evo pitanje
a fakat koji se krac provincija i dijaspora mijesaju?
nema nikakve veze sa ostalim gradovima u smislu da ja mislim da nisu bitni i slicno, cisto radi velicine klubova koji su jedini u nasoj drzavi koji se mogu "nositi" sa Realom i Barcom, cisto sto se tice podrske prema klubovima
Ali eto isto pitanje moze da vazi i za Mostarce, Zenicane i slicno.
-
sumirprimus
#214 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
http://www.telegraph.co.uk/men/the-filt ... -team.html
evo jenog engleskog teksta i pogleda na temu...
evo jenog engleskog teksta i pogleda na temu...
- Rockefeller
#215 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Juve je život, ostalo su sitnice.
- supercali
#216 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Kako je ilijas provincija za sarajevo isto tako je sarajevo provincija za barcelonu minhen madrid london
Evo ja sam rodjen u sa i sve nazad al ne navijam za sa ili ze
Po toj logici koliko bi danas sarajevo i zeljo trebalo imati navijaca?
Pola raje u ratu se izmjenilo pola navijaca i jednog i drugog kluba se nije rodila u opstini centar
Jel i oni trebaju navijati za gorazde travnik celik visegradski neki klub focu nevesinje i sl?
Evo ja sam rodjen u sa i sve nazad al ne navijam za sa ili ze
Po toj logici koliko bi danas sarajevo i zeljo trebalo imati navijaca?
Pola raje u ratu se izmjenilo pola navijaca i jednog i drugog kluba se nije rodila u opstini centar
Jel i oni trebaju navijati za gorazde travnik celik visegradski neki klub focu nevesinje i sl?
-
AmirBaa
#217 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Evo ja. Navijam za barcu, isao na utakmicu, uzivao 90 minuta kao da sam bio 90 godina na stadionu. Bio na europskim utakmicama sarajeva, ni blizu atmosfera, o kvaliteti da i ne govorim. Gledam fudbal jer uzivam u lijepim potezima, napetosti i borbi, a trunkicu toga nema u domacoj ligi. Idem na ove nizeligaske utakmice jer imam par jarana koji igraju tamo, to je sve vise reda radi, zapljescem haveru kad go da i to je totodd_smith wrote:mene zanima ako moze evo pitanje
-
Niemand
#218 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Meni ovo nekako djeluje ko nakva plemena
I jah, sta znaci "podrzavati"? Ozbiljno pitam
Mislim, volis nogomet, pogledas utakmicu, gotivis neki klub, al ne razumijem floskule tipa- kad igraci nesta zezaju, pa navijaci ono mi podrzavamo klub, ne podrzavamo njih. 'ta to znaci? Fkt ozbiljno pitam. Jel ono, ja cu navijati ii derati se, al to nije upuceno njima, seljaci jedni, ne navijam ja za njih, neg za "klub". Sta je klub onda? Eto, igraci su nebitni, ionako ih je lako izmijenjati; navijaci, pa haj ionako se generacije smjenjuju, neki novi ljudi navijaju za taj klub, sta je onda klub? Ime, historija, sta? Posto se spominje vise puta- "potrebno je nesto za identifikaciju.."
Meni ovo djeluje ko neka religija il sekta. Odrasto covjek trazi nesto za "identifikaciju". I ne, on ne "navija" za igrace, on navija za "klub". I ne, taj klub nikad nije isti, uvijek se mijenja, novi igraci, nova uprava, novi treneri, novi navijaci. Al je klub isti. Onaj, to nesto sto se zove klub i ima jos uvijek isto ime.
Blazeno neznanje.
P.S. fini ste vi ljudi, samo mi eto niste jasni sekunde.
I jah, sta znaci "podrzavati"? Ozbiljno pitam
Mislim, volis nogomet, pogledas utakmicu, gotivis neki klub, al ne razumijem floskule tipa- kad igraci nesta zezaju, pa navijaci ono mi podrzavamo klub, ne podrzavamo njih. 'ta to znaci? Fkt ozbiljno pitam. Jel ono, ja cu navijati ii derati se, al to nije upuceno njima, seljaci jedni, ne navijam ja za njih, neg za "klub". Sta je klub onda? Eto, igraci su nebitni, ionako ih je lako izmijenjati; navijaci, pa haj ionako se generacije smjenjuju, neki novi ljudi navijaju za taj klub, sta je onda klub? Ime, historija, sta? Posto se spominje vise puta- "potrebno je nesto za identifikaciju.."
Meni ovo djeluje ko neka religija il sekta. Odrasto covjek trazi nesto za "identifikaciju". I ne, on ne "navija" za igrace, on navija za "klub". I ne, taj klub nikad nije isti, uvijek se mijenja, novi igraci, nova uprava, novi treneri, novi navijaci. Al je klub isti. Onaj, to nesto sto se zove klub i ima jos uvijek isto ime.
Blazeno neznanje.
P.S. fini ste vi ljudi, samo mi eto niste jasni sekunde.
-
sumirprimus
#219 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
ma ovi sto podrzavaju lokalni klub su pravi navijaci,DNK carsija,ovo sve ostalo iskompleksirani seljaci... 
-
hladan.preminger
#220 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Vise volim i navijam za ManUtd nego za reprezentaciju.
Ove BiH smetljarske klubove ne mogu na tv gledati u pregledu poslije dnevnika.
Ove BiH smetljarske klubove ne mogu na tv gledati u pregledu poslije dnevnika.
-
omar little
-
The 51st State
#222 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
ko nije proso niz rituala kroz zivot vezano za fudbal bolje da nista ne govori..., prvi odlasci na tekme sa rajom iz skole, malo kasnije neki belajcic, gostovanje, mladalacki strastveno navijanje, drugarstvo, kad te to mine sto zbog godina ili zasicenja preuzmete te raja pa iscekivanje subote/nedjelje, gdje ces prije tekme na pivu ili hoces li ikako od nervoze, hoces li ga zalomiti posle pobjede ili ce ti cijeli vikend propasti zbog poraza tima kojeg bodris, pa onda standardne klupske price uz pikanterije koje ti nijedan forum ne moze zamijeniti, sve normalne stvari za ljude, barem iz ovog naseg podneblja, fudbalski klub kao bitan dio licnog identiteta i zivota. za ljude koji ne dijele ovakvo iskustvo ne mogu reci da nisu normalni ali da su hendikepirani za masu dozivljaja, misli i emocija sigurno jesu.
- almirony
#223 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Rijetki su prijeratni primjeri kad su ovdašnji navijači gotivili strane timove ovim intenzitetom kao sada. Razloge je suvišno i objašnjavati. Globalizacija, pojava interneta, marketing, prijeratna dva kanala, a najviše slabljenje kvalitete timova na ovim prostorima. Svijet ide u tom smjeru i tu se ništa neće promjeniti. Sjećam se da sam jedva čekao sportski pregled i izvještaj talijanske lige sa komentarima legendarnog Milorada Đurkovića. Jednom u sedmici čekaš na onih pet minuta i kad ćeš ugledati Zengu i Brehmea.
Vjerovatno je na većinu nas ljubav prema timova prešla sa starog. Pa tako i kod mene. Njemu idoli bili Duško, Mara, Vladić, Faccheti i Mazzola, meni Vaha i Tuce (najveći fudbaler svih vremena), te Brehme, Zenga, Mattheus, Bergomi itd.
A danas kad živimo u globalnom selu, spočitavati nekome što navija za strani tim je totalni nonsens. I da, plaćam članarinu za oba kluba, da ne bude zabune
.
Vjerovatno je na većinu nas ljubav prema timova prešla sa starog. Pa tako i kod mene. Njemu idoli bili Duško, Mara, Vladić, Faccheti i Mazzola, meni Vaha i Tuce (najveći fudbaler svih vremena), te Brehme, Zenga, Mattheus, Bergomi itd.
A danas kad živimo u globalnom selu, spočitavati nekome što navija za strani tim je totalni nonsens. I da, plaćam članarinu za oba kluba, da ne bude zabune
-
sumirprimus
#224 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
najbolje samo probrani DNK da govori a mi ostali da se divimo... i klanjamo,jebo jehovine svjedoke... 
Last edited by sumirprimus on 08/05/2015 13:12, edited 1 time in total.
- makse seljanko makse
#225 Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Real, City, Chelsea, Bajern..?
Ne navijaju oni za više klubova,imaju svoj klub recimo Želju,Sarajevo,Velež itd a tamo imaju klub iz rodnog mjesta,za ovaj prvi navijaju jer ga vole,identifikacija neka a lokalni klub odu gledat iz zajebancije i da ubije vrijeme sa rajom.