Crtanje, dizajniranje u islamu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
insomnia78

#201 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by insomnia78 »

Opa, da si "seka" laskalo bi mi, ovako je malo jezivo :lol:

Dosadno ba, sjebo rame, na bolovanju, lose vrijeme danima, kisa, vjetar, zena na poslu, djete u obdanistu ja po vazdan u kuci, igram igrice, zvekam bobe i forumam
Dosadno :lol:
skupljac_zeljeza

#202 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by skupljac_zeljeza »

insomnia78 wrote:Hm, da vidimo
Pingvini, snijeg, led, arktik i antartik, polarna svjetlost...?

Nas'o sam ja poveznicu nego mi malo smijesno ovo da muslimani ne negiraju zirafu
Pa pitam kako negirati nesto sto vidis ocima

Sto se tice dinosaura mislim da njihove kosti i starost istih debelo ugrozava religijski timeline po pitanju starosti zemlje
Da si boldirao onu rečenicu do kraja, shvatio bi. A šta piše to u Kur'anu koliko je Zemlja stara?
insomnia78

#203 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by insomnia78 »

skupljac_zeljeza wrote:
insomnia78 wrote:Hm, da vidimo
Pingvini, snijeg, led, arktik i antartik, polarna svjetlost...?

Nas'o sam ja poveznicu nego mi malo smijesno ovo da muslimani ne negiraju zirafu
Pa pitam kako negirati nesto sto vidis ocima

Sto se tice dinosaura mislim da njihove kosti i starost istih debelo ugrozava religijski timeline po pitanju starosti zemlje
Da si boldirao onu rečenicu do kraja, shvatio bi. A šta piše to u Kur'anu koliko je Zemlja stara?
Nije striktno naglaseno, koliko mi je poznato, zato sam i napisao religijski a ne islamski
Doduse islam se dosta referira ne Bibliju sto se tice tog dijela "Postanak"
Deda Kurcoje

#204 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Deda Kurcoje »

Ja se iskreno nadam da ce doci kraj religijama. Neobrazovani ljudi uzimaju kao istinu da odgovor na sva covjekova pitanja i na postanak Univerzuma jeste otkriveno u pustinji od strane nepismenih ljudi. Ponavljam: u pustinji od strane nepismenih ljudi. Koliko je sve besmisleno vidi se po jednako religijski besmislenim zabranama (npr. da ne pijes vodu stojeci, vec sjedeci, i slicne budalastine). U 21 vijeku raspravljati o nekoj knjizi iz sedmog vijeka je smijesno. Stoga... :run:
zagortenej

#205 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by zagortenej »

Deda Kurcoje wrote:Ja se iskreno nadam da ce doci kraj religijama. Neobrazovani ljudi uzimaju kao istinu da odgovor na sva covjekova pitanja i na postanak Univerzuma jeste otkriveno u pustinji od strane nepismenih ljudi. Ponavljam: u pustinji od strane nepismenih ljudi. Koliko je sve besmisleno vidi se po jednako religijski besmislenim zabranama (npr. da ne pijes vodu stojeci, vec sjedeci, i slicne budalastine). U 21 vijeku raspravljati o nekoj knjizi iz sedmog vijeka je smijesno. Stoga... :run:
ne razumijes, islam (kao religija) je covjeku sve propisao da bi mu bilo lakse, da ne mora razmisljati, samo treba izvrsavati i dzenet je zagarantovan i hurije i dvorci. vidis i kad idemo u wc da je sve propisano kako cemo obaviti, kako bi mi to znali da nam nije islam propisao?
Deda Kurcoje

#206 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Deda Kurcoje »

Ma, da. Razumijem da su arapska plemena bila totalno divlja i da im je, u tom vremenu, trebao kodeks ponasanja. Koliko su bili divlji dovoljno pokazuje ISIS danas, gdje imamo bukvalno tumacenje Kur'ana sa tehnologijom naseg vremena (oruzje, video snimci egzekucija i sl.). To daje sasvim dobru perspektivu na ta drevna vremena. Na srecu, u razvijenom dijelu Svijeta, religija gubi masovno pristalice. Dovoljno je pogledati gdje je religija najjaca, po pravilu su to ekonomski siromasne zemlje (Juzna Amerika, Bliski Istok, Pakistan, Indija, Juzna Evropa). Siromastvo uglavnom iskljucuje obrazovanje (Obrazovanje kosta. Sa druge strane lakse je vjerovati, nego studirati, ne kosta nista, a ni pamet nije potrebna, nikakva strucna sprema). Za neobrazovane ljude su religija i teorije zavjere odgovor na sva pitanja. Bajke za odrasle ljude kojima je vjecno potrebna ocinska figura. Emotivna nezrelost.
skupljac_zeljeza

#207 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Deda Kurcoje wrote: U 21 vijeku raspravljati o nekoj knjizi iz sedmog vijeka je smijesno. Stoga... :run:
To je tvoje mišljenje koje ne dijeli veliki broj ljudi. Ima knjiga i starijih od Kur'ana pa ljudi u njima traže mudrost. Ti se puno furaš na 21. vijek i na novo kao da u tom novom nema 'šarafa' iz daleke prošlosti. Kad bi ti samo bio svjestan koliko praktikuješ u svom životu iz vjerskih knjiga, mislim da bi se zabrinuo. :mrgreen:
Deda Kurcoje

#208 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Deda Kurcoje »

Ne furam se uopste puno na 21 vijek. Evo pametnog i obrazovanog Epikura, filozofa iz helenističko-rimskog razdoblja (rodjen 341 prije nove ere). Napisao je oko 300 znanstvenih radova. Malo za razmisljanje.

"Ako je Bog voljan spriječiti zlo, ali nije sposoban, onda On nije svemoguć.

Ako je sposoban, ali nije voljan, onda je zlonamjeran.

Je li On i sposoban i voljan? Odakle onda dolazi zlo?

Nije ni sposban ni voljan? Zašto ga onda zvati Bog?"

Na zalost, covjecanstvo je unazadio prvo Judaizam, pa Hriscanstvo i na kraju Islam (Jevreji kao orginali, hriscani preuzeli i dodali svoga Isusa, a muslimani prekopirali sve, izbacili Isusa kao bozjeg sina i nazvali ga bozijim poslanikom, sve ostalo plagijat). Pa smo imali Inkviziciju, mracni srednji vijek, gdje je nauka bila "djavolji posao". Deset vijekova mraka. Ovo na Zapadu, a na Istoku se taj mrak jos nije podigao, vec se i dalje siri. Islam je danas gdje je hriscanstvo bilo za doba Inkvizicije, jer je najmladja od ove tri monoteisticke religije. Nesto kao pubertet.
skupljac_zeljeza

#209 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Deda Kurcoje wrote:Ne furam se uopste puno na 21 vijek. Evo pametnog i obrazovanog Epikura, filozofa iz helenističko-rimskog razdoblja (rodjen 341 prije nove ere). Napisao je oko 300 znanstvenih radova. Malo za razmisljanje.

Je li On isposoban i voljan? Odakle onda dolazi zlo?

Na zalost, covjecanstvo je unazadio prvo Judaizam, pa Hriscanstvo i na kraju Islam (Jevreji kao orginali, hriscani preuzeli i dodali svoga Isusa, a muslimani prekopirali sve, izbacili Isusa kao bozjeg sina i nazvali ga bozijim poslanikom, sve ostalo plagijat). Pa smo imali Inkviziciju, mracni srednji vijek, gdje je nauka bila "djavolji posao". Deset vijekova mraka. Ovo na Zapadu, a na Istoku se taj mrak jos nije podigao, vec se i dalje siri.
Nije svuda bio mrak srednjeg vijeka gdje su bili monoteisti. Postavio sam ti gore crteže. Vjera je iz istog izvora i kroz čovjekovu historiju Bog mu je nadograđivao shodno njegovom stepenu i mogućnosti spoznaje Upute, tako da te sličnosti ne zbunjuju. A Božije određenje i tvoje znanje ili Epikurovo pa i Ajnštajnova znatiželja u Njegovom znanju će ostati za čovjeka sigurno na ovom svijetu nedostižno iako su se trudili da ga razumiju. To mi zovemo gajbom. Neko je već postavljao ovdje ovaj primjer.

http://www.znakoviporedputa.com/poucne- ... li-nesreca
skupljac_zeljeza

#210 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Deda Kurcoje wrote:Ne furam se uopste puno na 21 vijek. Evo pametnog i obrazovanog Epikura, filozofa iz helenističko-rimskog razdoblja (rodjen 341 prije nove ere). Napisao je oko 300 znanstvenih radova. Malo za razmisljanje.

Je li On isposoban i voljan? Odakle onda dolazi zlo?

Na zalost, covjecanstvo je unazadio prvo Judaizam, pa Hriscanstvo i na kraju Islam (Jevreji kao orginali, hriscani preuzeli i dodali svoga Isusa, a muslimani prekopirali sve, izbacili Isusa kao bozjeg sina i nazvali ga bozijim poslanikom, sve ostalo plagijat). Pa smo imali Inkviziciju, mracni srednji vijek, gdje je nauka bila "djavolji posao". Deset vijekova mraka. Ovo na Zapadu, a na Istoku se taj mrak jos nije podigao, vec se i dalje siri.
Nije svuda bio mrak srednjeg vijeka gdje su bili monoteisti. Postavio sam ti gore crteže. Vjera je iz istog izvora i kroz čovjekovu historiju Bog mu je nadograđivao shodno njegovom stepenu i mogućnosti spoznaje Upute, tako da te sličnosti ne zbunjuju. A Božije određenje i tvoje znanje ili Epikurovo pa i Ajnštajnova znatiželja u Njegovom znanju će ostati za čovjeka sigurno na ovom svijetu nedostižno iako su se trudili da ga razumiju. To mi zovemo gajbom. Bog je zabranio da se čini zlo. Neko je već postavljao ovdje ovaj primjer.

http://www.znakoviporedputa.com/poucne- ... li-nesreca
Deda Kurcoje

#211 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Deda Kurcoje »

Ovaj tekst o mladicu koji nije isao u rat mi sve govori o literaturi i nivou tvoga razmisljanja. Mislim zaista da nema svrhe da nastavljamo bilo kakav dijalog. Ja sam pogrijesio sto sam dosao na temu gdje religiozni ljudi raspravljaju o temama koje ih interesuju (crtati ili ne, ili piti vodu stojeci ili sjedeci). Dakle, sada zaista :run:
skupljac_zeljeza

#212 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Deda Kurcoje wrote:Ovaj tekst o mladicu koji nije isao u rat mi sve govori o literaturi i nivou tvoga razmisljanja. Mislim zaista da nema svrhe da nastavljamo bilo kakav dijalog. Ja sam pogrijesio sto sam dosao na temu gdje religiozni ljudi raspravljaju o temama koje ih interesuju (crtati ili ne, ili piti vodu stojeci ili sjedeci). Dakle, sada zaista :run:
Naravno. Treba pročitati o određenoj oblasti prije nego se uđe u diskusiju. Par informacija nije znanje. Najopasnije je polovično znanje i za vjernika i za ateistu.

U džehenem nećeš otići ako piješ vodu stojeći. Džaba se patiš sa tim stolicama.
RNG_25

#213 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by RNG_25 »

Deda Kurcoje wrote:"Ako je Bog voljan spriječiti zlo, ali nije sposoban, onda On nije svemoguć.

Je li On i sposoban i voljan? Odakle onda dolazi zlo?

Sad još samo ostaje definisati šta je to Bog, zlo, sposobnost, svemogućnost, voljnost, zlonamjernost... valjda ima to negdje kod Epicurusa?
apsidejzi

#214 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by apsidejzi »

insomnia78 wrote:Opa, da si "seka" laskalo bi mi, ovako je malo jezivo :lol:

Dosadno ba, sjebo rame, na bolovanju, lose vrijeme danima, kisa, vjetar, zena na poslu, djete u obdanistu ja po vazdan u kuci, igram igrice, zvekam bobe i forumam
Dosadno :lol:
Oj. Haj nadam sw da ces brzo ozdravit. :)
zijancer

#215 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by zijancer »

have no fear of perfection, you'll never reach it,
though many people drink tea, if you do not know the Way of Tea,
tea will drink you up
Last edited by zijancer on 01/04/2015 15:06, edited 1 time in total.
zijancer

#216 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by zijancer »

the Way of Tea is naught but this: first you boil water, then you make the tea and drink it
Ramzess Veliki

#217 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Ramzess Veliki »

nasa wrote:Ja ne znam sto vi imate potrebu sve okrenuti u negativnost.
Istina jeste da je u islamu zabranjeno prikazivanje likova ili bar je tako tumaceno kroz historiju sto je dovelo do toga da se islamska umjetnost razvija na specifican nacin koji nikako nije nesto negativno vec upravo bogatstvo.
Mi imamo predivne primjere islamske umjetnosti kroz koju se iskazuje islam tj. odnos prema Bogu, jednostavnost, doza misticnosti, filozofija islama...

Pitanje koje je postavljeno je, s druge strane, specificno i sumnjam da i neko od forumasa muslimana je u potpunosti upoznat s ovim pitanjem.Dijelom je @towelie odgovorio....
A covjek jeste pitao muslimane, ne onako opcenito o islamskoj umjetnosti ili sl.
Da ... zabranjeno crtanje likova ... kakvih i u koje svrhe? Uvodno pitanje je dobro a za očekivati je da umjesto odmjerenog odgovora koji je potvrđen imamo odgovore koji nemaju veze sa mozgom i prave ruglo od religije koja je zaslužna za spašavanje starogrčkih tekstova, razvoj astronomije, fizike, poezije, književnosti ...

Crtaj jaro šta ti volja. Bitno da ne predstavlja poslanika i da se ne klanjaš crtežu i no sikiriki.
I ne slušaj svakoga.
zijancer

#218 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by zijancer »

Image
interesantno :-D
Post Reply