Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
animals

#201 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by animals »

seorusilac wrote:
HadiRa wrote:
seorusilac wrote:
Pticiji mozak poput tvog ne moze da shvati neke stvari.....

meni je stvarno zao @seorusilac, ali ovo nije u redu.. cak se ni ptici ne treba reci da joj je mali mozak i poniziti ju time, a kamoli insanu..

zapravo, animals je dobrim dijelom u pravu, i zasluzuje da ostane na temi.
Oni koji ne spoznaju vjeru koju mi praktikujemo bez osnovnog znanja se ne bi trebali ukljucivati u raspravu,a pogotovo napraviti upad kao ovaj formuas.
A u vezi ptica nisam imao losu namjeru,naprotiv,pokusao sam da naglasim kako ptica cini veci posao od njega,dok on vjerovatno po cijele dane piskara po klix-u i pise ovakve sramne nebuloze.
Ne znam da li je pametno da ti ista odgovorim..
jer koliko vidim nisi ti za diskusije, pa necu ni da pokusavam..
animals

#202 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by animals »

HadiRa wrote:
seorusilac wrote:
HadiRa wrote:
neznam, ali iz nekog razloga ne mogu da se slozim sa ovim tvojim navedenim.

nemamo mi potencijal, da dosegnemo, sta je u cijoj dusi i u naumu.. hocu reci, nemamo pravo sa predrasudom ulaziti u dijalog.

pomisli samo, da je Poslanik a.s. djeci davao pravo da govore,.. hej djeci.

nemoj me pogresno shvatiti ali nisam sigurna da on kao forumas ne pripada na ovu ili slicnu temu..

eto :)
Lijepo napisano :thumbup:
Pokusao sam da kazem da se cista i odgojen insan slabo kotira u danasnjem okrutnom drustvu i da svugdje treba pokazati malo drskosti i odmjerenosti zbog zlih dusa koji jedva cekaju da nam kvare srecu :zoka:
okej. :)

ali nisam sigurna da nam "drugi kvare srecu".. to je nemoguce.

to mi cinimo sami sebi, zar ne. :-D
Mislim da si ti na pravom putu..respekt :thumbup:
RNG_25

#203 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

HadiRa wrote:znas, bilo bi prepotentno od mene, reci da cu ti dati odgovor i da ga znam :)

ja samo pokusavam, zajedno s tobom, izaci na drugi Vidikovac, kontas.

dakle, prvo, greska je fatalna, da ti mozes sam prekinuti svoj san, i to kad pozelis.

drugo, pod pojmom bespomocnog stanja sam mislila, kad padnes u tu bespomocnost i nazovimo ju "san" , i "sanjas" lose i negativno i bolno recimo, kome i kako se obratis da te oslobodi tog "sna" i "probudi" ? sebi samom se obratis ili "Necemu" ?

i ako se uopste obratis tom "necemu", u recimo konkretnoj situaciji, zasto to cinis ?

:)
Greška očito nije fatalna, ali nema veze. Glede drugog, češće se upravo sam sebi obratim. A u onim (rjeđim) situacijama... Razloga može biti puno više nego što, možda, ti misliš da može. Kako god.

Dakle, prema tebi, ako te dobro razumijevam, obraćaš se Nečemu zato što želiš da te oslobodi "nečeg neugodnog", između ostalog. Te je to, ujedno, razlog ljubavi. Uredu. E sad se zapitaj otkud uopće tebi "mogućnost" da ti bude loše. Otkud, uopće, faktora koji mogu ti uzrokovati neku neugodnost, bol i drugo. Te, ako to Nešto što je predmet ljubavi je ujedno o svemu dobro bilo upoznato i "prije" stvaranja tvog... da li to ima kakve implikacije po ljubav. I, možda više od svega, da to Nešto se konačno odluči šta uopće hoće od stvorenoga, jer ovako ispada da ni samo to Nešto nije načisto samo sa sobom po pitanju nekih stvari, bar ako je "vjerovati" u istinitost tvrdnji iznesenih u bilo kojoj vjeri - Islam (tj. Kur'an) uključujući.
HadiRa

#204 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

animals wrote:

animals, hvala najljepsa.

pa rekla bih ovdje, samo kratko, da je emocionalnost puno dalje i jace razvijenija od intelekta.

ja se nekako dajem voditi onim osjecajem iz trbuha, i do sad me nikada nije prevario. .. eh sad, nr bih se dakle usudila da prihvatim, ovo tvoje, da sam na pravom putu.

to niko od ljudi ne zna.. to zna samo Stvoritelj svega stvorenog. :)

ali, imponuje mi svakako, jedno takvo lijepo misljenje .. hvala ti mnogo :thumbup:
HadiRa

#205 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

RNG_25 wrote:
HadiRa wrote:znas, bilo bi prepotentno od mene, reci da cu ti dati odgovor i da ga znam :)

ja samo pokusavam, zajedno s tobom, izaci na drugi Vidikovac, kontas.

dakle, prvo, greska je fatalna, da ti mozes sam prekinuti svoj san, i to kad pozelis.

drugo, pod pojmom bespomocnog stanja sam mislila, kad padnes u tu bespomocnost i nazovimo ju "san" , i "sanjas" lose i negativno i bolno recimo, kome i kako se obratis da te oslobodi tog "sna" i "probudi" ? sebi samom se obratis ili "Necemu" ?

i ako se uopste obratis tom "necemu", u recimo konkretnoj situaciji, zasto to cinis ?

Greška očito nije fatalna, ali nema veze. Glede drugog, češće se upravo sam sebi obratim. A u onim (rjeđim) situacijama... Razloga može biti puno više nego što, možda, ti misliš da može. Kako god.

Dakle, prema tebi, ako te dobro razumijevam, obraćaš se Nečemu zato što želiš da te oslobodi "nečeg neugodnog", između ostalog. Te je to, ujedno, razlog ljubavi. Uredu. E sad se zapitaj otkud uopće tebi "mogućnost" da ti bude loše. Otkud, uopće, faktora koji mogu ti uzrokovati neku neugodnost, bol i drugo. Te, ako to Nešto što je predmet ljubavi je ujedno o svemu dobro bilo upoznato i "prije" stvaranja tvog... da li to ima kakve implikacije po ljubav. I, možda više od svega, da to Nešto se konačno odluči šta uopće hoće od stvorenoga, jer ovako ispada da ni samo to Nešto nije načisto samo sa sobom po pitanju nekih stvari, bar ako je "vjerovati" u istinitost tvrdnji iznesenih u bilo kojoj vjeri - Islam (tj. Kur'an) uključujući.

znas, poteska je ovo tema.. i tesko je slijepom objasniti koje je boje sunceva svjetlost.. a osobito u kojim se nijansama raspu dugine boje, u Srcu u koje je bljesnuo Nur.

ljudi koji su usli na trag Tajne, ne pricaju puno o tome, niti imaju potrebu dokazivanja niti da im se dokazuje... sto ja licno mogu vrlo dobro da shvatim. :)

ostajem dakle pri misljenju da je fatalna greska, vjerovati, da ti mozes palcem desne noge maknuti sam, a kamoli da se mozes sam iz sna probuditi... no ne bih te ja ubjedjivala ovdje u suprotno.. inace nisam pobornik disertacija.. ja sam samo pjesnikinja :)

a za drugi dio pitanja bih ti rekla ovo: znas, nije vjerovanje dobar auto ili regal, pa fino odes u ducan i odaberes po ukusu.
vjerovati, sto znaci u prevodu ne sumnjati, je kad ti vene i zile poplavi onaj Osjecaj, da je Neko ili Nesto, bas tebe odabralo, da ti pokaze sarmantni svijet vlastite nutrine, kad bivas oslobodjen tjelesnih dimenzija i granica.. i bude ti zao onih, koji ostaju na strani mraka i sami sebi unistavaju nadu.

dakle, to je ta ljubav o kojoj govorim, u najkracem ovdje, kojoj je stalo da se ti i ja uvjerimo, kakvi smo mogli biti a nismo.. ili jesmo.

eto... halali cekanje na odgovor.

animals

#206 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by animals »

HadiRa wrote:
animals wrote:

animals, hvala najljepsa.

pa rekla bih ovdje, samo kratko, da je emocionalnost puno dalje i jace razvijenija od intelekta.

ja se nekako dajem voditi onim osjecajem iz trbuha, i do sad me nikada nije prevario. .. eh sad, nr bih se dakle usudila da prihvatim, ovo tvoje, da sam na pravom putu.

to niko od ljudi ne zna.. to zna samo Stvoritelj svega stvorenog. :)

ali, imponuje mi svakako, jedno takvo lijepo misljenje .. hvala ti mnogo :thumbup:
Mislio sam na tvoj nacin kontaktiranja sa drugim osobama..
ti prilazis svakome sa dobrom namjerom, nema u tebi nimalo zlobe..
mislim da bi bio takva osoba ne moras biti nuzno vjernik..
to je jednostavno u genima..i lijepo je vidjeti da ima i takvi ovdje..
HadiRa

#207 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

animals wrote:[

Mislio sam na tvoj nacin kontaktiranja sa drugim osobama..
ti prilazis svakome sa dobrom namjerom, nema u tebi nimalo zlobe..
mislim da bi bio takva osoba ne moras biti nuzno vjernik..
to je jednostavno u genima..i lijepo je vidjeti da ima i takvi ovdje..
o animals, hvala ti jos jednom :)

lijepo razmisljas i mudro zapravo.

dabome da osoba nemora biti vjernik, po statutu, bitno je da voli i respektira druge... u tome i jeste magija srece i ljubavi, jer ljubav je ustvari davanje i poklanjanje ljepote, a nikako njeno uzimanje.

i dabome, to se ili ima ili nema u genima.

rekla bih da je kod tebe veliki broj krvnih zrnaca koji su u ljubavi i u harmoniji sa samim sobom. :)

hvala ti jos jednom i laku noc !
nasa

#208 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by nasa »

Ima i toga.Vjera je skup mnogo toga sto pojedinac ne mora uopce definisati s ishodom da je vjernik vec to prepoznavati u nekim drugim nazivima, rijecima, a da istovremeno bude zaista vjernik.S druge strane moze biti sasvim suprotno, da se neko identifikuje s rijeci vjernik s vrlo malo sustine...
HadiRa

#209 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

nasa wrote:Ima i toga.Vjera je skup mnogo toga sto pojedinac ne mora uopce definisati s ishodom da je vjernik vec to prepoznavati u nekim drugim nazivima, rijecima, a da istovremeno bude zaista vjernik.S druge strane moze biti sasvim suprotno, da se neko identifikuje s rijeci vjernik s vrlo malo sustine...

nasa :kiss: :thumbup:

zaista cijela Mudrost stane u jednu malehnu Kap.. ti umijes odlicno, sa malo puno kazati. <3
Towelie

#210 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Sad i ja pocinjem da mislim da smo u nekoj hipi komuni. :mrgreen:
Putnik ali stvarno

#211 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Putnik ali stvarno »

@ngel wrote:Odgovor svakog muslimana na pitanje zašto nas je Allah stvorio jeste taj da smo stvoreni samo da bi obožavali Allaha, a dokaz za to je Kur'anski ajet: ''Ja sam stvorio i dzine i ljude samo da Me obozavaju i da se samo meni klanjaju''. (Ez-Zarijat : 56)

Obzirom da Allah nema potrebu za bilo cim niti bilo kim, zašto bi onda stvarao ljude da ga obožavaju, to zvuči kao neka potreba, pa nema baš neke logike
Sta su Dzini ?
Arminovski

#212 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Arminovski »

NIN wrote:
HadiRa wrote:
sadie_forever wrote:

Ne znam,moguce ali ne na nacin da znas 100% e to je Bog i da kasnije to upises i da to drugi citiraju kao Boziju rijec:)

pa znas sadie, obzirom da mimo nas samih ni ne postoji nista drugo, osim kao projekcija naseg uma, tad je sasvim jasno i dokazivo da nam se Gospodar obraca, licno.

namaz nam je prvi i nabolji dokaz da zapravo postoji razgovor izmedju mene i mog Gospodara, zar ne :)
...jebote, u skolama danas od djece prave sizofrenike!
Mozda ali tebi ni iz dzepa ni u dzep. Live and let live...
HadiRa

#213 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

Putnik ali stvarno wrote:
@ngel wrote:Odgovor svakog muslimana na pitanje zašto nas je Allah stvorio jeste taj da smo stvoreni samo da bi obožavali Allaha, a dokaz za to je Kur'anski ajet: ''Ja sam stvorio i dzine i ljude samo da Me obozavaju i da se samo meni klanjaju''. (Ez-Zarijat : 56)

Obzirom da Allah nema potrebu za bilo cim niti bilo kim, zašto bi onda stvarao ljude da ga obožavaju, to zvuči kao neka potreba, pa nema baš neke logike
Sta su Dzini ?
Allahova Stvorenja :D
HadiRa

#214 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

Towelie wrote:Sad i ja pocinjem da mislim da smo u nekoj hipi komuni. :mrgreen:
pa ovo je ba Toweli najbolja komuna :kiss:
Putnik ali stvarno

#215 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Putnik ali stvarno »

HadiRa wrote:

Sta su Dzini ?
Allahova Stvorenja :D
:D i ljudi su ali i dalje ne znam sta su Dzini ?
@ngel

#216 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by @ngel »

Sta su Dzini ?
Kao sto rece HadiRa Dzini su Allahova stvorenja, nevidljiva ljudskom oku. Za razliku od covjeka koji je stvoren od zemlje, Dzini su stvoreni od vatre, imaju razum i imaju slobodnu volju, ima ih muslimana, krscana, ateista i td. Nalaze se svuda oko nas, imaju svoje porodice i mnoge druge stvari slicno kao ljudi
Almond

#217 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Almond »

HadiRa wrote:
RNG_25 wrote:

I šta, na primjer, ako vam ljubav nije/ne bude uzvraćena?

nista se bolje insanu ne moze desiti, nego da mu bude ovosvjetska ljubav neuzvracena..
Iz nesretnih ljubavi trebamo izvući pouku i prihvatiti činjenicu da se sami rađamo,sami živimo i da ćemo sami umrijeti.
Zato,kad se već vraćamo Allahu,vraćajmo se sa srcem u kome je sačuvana ljubav. Ali,ona iskrena i čista ljubav gdje nam je On bio potreban jer smo Ga voljeli a ne zato što smo Ga voljeli jer nam je bio potreban.
Ali Kemal

#218 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ali Kemal »

@ngel wrote:
Putnik ali stvarno wrote:Sta su Dzini ?
Kao sto rece HadiRa Dzini su Allahova stvorenja, nevidljiva ljudskom oku. Za razliku od covjeka koji je stvoren od zemlje, Dzini su stvoreni od vatre, imaju razum i imaju slobodnu volju, ima ih muslimana, krscana, ateista i td. Nalaze se svuda oko nas, imaju svoje porodice i mnoge druge stvari slicno kao ljudi
Evo jedno pitanje, ako su dzini slicni kao ljudi, imaju li oni svoje drzave, skole, nauku, jesu li vjernici, citaju li Kuran itd.
Da li im je potrebna hrana, kako komuniciraju medjusobno ako su nevidljivi, ili se oni medjusobo vide, imaju li oci uopste.

Osobno mislim da Dzini ne postoje, jer nema nikakvog materijalnog dokaza za to. Ako imaju porodice, moraju da imaju neka naselja, ali nista od toga nikada nije dokazano, ama bas ni najmanje.
@ngel

#219 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by @ngel »

Ali Kemal wrote:
@ngel wrote:
Putnik ali stvarno wrote:Sta su Dzini ?
Evo jedno pitanje, ako su dzini slicni kao ljudi, imaju li oni svoje drzave, skole, nauku, jesu li vjernici, citaju li Kuran itd.
Da li im je potrebna hrana, kako komuniciraju medjusobno ako su nevidljivi, ili se oni medjusobo vide, imaju li oci uopste.

Osobno mislim da Dzini ne postoje, jer nema nikakvog materijalnog dokaza za to. Ako imaju porodice, moraju da imaju neka naselja, ali nista od toga nikada nije dokazano, ama bas ni najmanje.
Imaju sve to sto si naveo, zive u paralelnom svijetu nevidljivom za nase oko, vjerovanje u Dzine je jedan od sest osnovnih temelja vjerovanja u Islamu, a o nekim materijalnim i naucnim dokazima postojanja istih dalo bi se raspravljati, iako ih ne vidimo itekako mozemo osjetiti njihovo postojanje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#220 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by _BataZiv_0809 »

Vjeruje u dzine, ne vjeruje u evoluciju :izet:
Ali Kemal

#221 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ali Kemal »

@ngel wrote:
Ali Kemal wrote:Evo jedno pitanje, ako su dzini slicni kao ljudi, imaju li oni svoje drzave, skole, nauku, jesu li vjernici, citaju li Kuran itd.

Imaju sve to sto si naveo, zive u paralelnom svijetu nevidljivom za nase oko, vjerovanje u Dzine je jedan od sest osnovnih temelja vjerovanja u Islamu, a o nekim materijalnim i naucnim dokazima postojanja istih dalo bi se raspravljati, iako ih ne vidimo itekako mozemo osjetiti njihovo postojanje
Kako znas te detalje, ako je to sve nevidljivo za nas?
Ne interesuje me to sto vjerujes, nego to sto znas.
HadiRa

#222 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

:D i ljudi su ali i dalje ne znam sta su Dzini ?

Iskusenje; stvoreno za nas ljude :D
HadiRa

#223 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

Almond wrote:
HadiRa wrote:
RNG_25 wrote:

I šta, na primjer, ako vam ljubav nije/ne bude uzvraćena?

nista se bolje insanu ne moze desiti, nego da mu bude ovosvjetska ljubav neuzvracena..
Iz nesretnih ljubavi trebamo izvući pouku i prihvatiti činjenicu da se sami rađamo,sami živimo i da ćemo sami umrijeti.
Zato,kad se već vraćamo Allahu,vraćajmo se sa srcem u kome je sačuvana ljubav. Ali,ona iskrena i čista ljubav gdje nam je On bio potreban jer smo Ga voljeli a ne zato što smo Ga voljeli jer nam je bio potreban.

O Almond, da , prelijepo si ovo kazao.

mogu samo jos na ovo dodati: Lijepome nikada nece uzeti Ljepotu . :)
HadiRa

#224 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

Ali Kemal wrote:

mozda si cuo za nutarnje oko.

nismo dakle svi slijepi :-D
@ngel

#225 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by @ngel »

Ali Kemal wrote:
@ngel wrote:
Ali Kemal wrote:Evo jedno pitanje, ako su dzini slicni kao ljudi, imaju li oni svoje drzave, skole, nauku, jesu li vjernici, citaju li Kuran itd.

Znam samo ono o cemu nas je Allah obavijestio u Kur'anu, kao i iz nekih hadisa koji govore o tome, inace Allah je zabranio zalazenje ili komuniciranje sa svijetom Dzina
Post Reply