EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#201 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

Havatar wrote: U istočnom dijelu ima i mnogo Rusa i ljudi koji su iz brakova sa Rusima i Ruskinjama tako da nije čudno što mnogi žale za Istočnom Njemačkom , plus oni kojima je bilo dobro u tom sistemu pošto su bili na vrhu a sada ili nisu tu ili su zajedno sa njima i oni koje su gledali sa visine.
Tako je uvijek i svugdje poslije bilo koje smjene drustveno/ekonomskog uredjenja.
SaraFina

#202 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote: Pa i u Rusiji se gurao sport.. Ako nisi dovoljno inteligentan preferiraš sportske aktivnosti i onda cijenjeni sportisti na nekoj olimpijadi prije iz SSSR-a prebjegnu i traze azil.

Isto tako i stručnjaci i općenito intelektualci i visokoobrazovani ljudi :D
Koje pisanje po sportistima i argument iz filmova a la Rocky 4 :lol: :lol: :lol:

Zapad me odgojio.

Imam neutralna stajališta za razliku od tebe :D
Objektivna i dokazana :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#203 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
Taman da je šankerka i ima ugostiteljsko turističku ona drma i vedri i oblaci ..
Najmocnija zena Evrope.

A to ne mogu oni koji sebe smatraju zrtvom.
Nisi skontala. Ona je u toj Istocnoj Njemackoj bila vrlo uspjesan naucnik i kako neki (za nju navodno diskreditirajuci) podaci pokauzuju-bila je clan Partije. Ona kaze da nije i da je zbog svojih nazora proganjana u DDR.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#204 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
Zapad me odgojio.

Vidi se da si produkt Zapada :D Pazi da se ne ugusis Coca Colom od silne neutralnosti :kiss:
don vito

#205 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by don vito »

Ja globalnih eksperata, teoreticara zavjere, politickih analiticara... Problem je navodno nastao oko kvota za uvoz prehrambenih proizvoda, i tu obje strane imaju argumente. No, sustina je u nekonkurentnosti domace poljoprivredne i svake druge proizvodnje. Onaj sinoc rece da poljoprivrednici iz EU imaju skoro 20 puta vece poticaje od domacih. Ko je kriv za to? EU ili domaci uhljupi koji su stvorili monstruozni javni sektor koji pojede glavninu budzeta tako da za sve ostale funkcije drzave ostaju mrvice? Pa, ovdje su prije mjesec dana odrzani izbori koje su svi dobronamjerni najavili kao "jednu od posljednjih prilika za PROMJENE", a ubjedljivo je trijumfovala stranka koja je stvorila taj nakaradni sistem i ciji se glasaci, zaposleni na drzavnim jaslama, zalazu za odrzavanje statusa quo.
Treba vidjeti koliko je od 2009. do danas jedna Njemacka upumpala love u realni sektor, sto direktnim uplatama, sto raznim subvencijama (recimo za nabavku novih automobila) i onda to uporediti sa BiH gdje su u medjuvremenu uveli fiskalne kase, poostrili kontrole za razne sitnice (primjer: 5.000 KM kazne ako izvana nije vidljiv podatak o radnom vremenu), uveli parafiskalne namete. I onda raspada se EU, a u stvarnosti prosperiraju zemlje koje favorizuju proizvodnju i realni sektor (Njemacka, Holandija, Austrija, Poljska, Ceska, Slovacka...), a propadaju paraziti sa juga (Grcka, Italija, Spanija, Portugal) koji imaju monstruozni drzavni aparat, radne navike i mentalitet slican ovdasnjem puku.
A kad ih pitas sta je alternativa, onda izvoz sira u Tursku (vjerovatno redovnim linijama Turkish Airlinesa) :) . A, Turci inace nemaju svog sira u izobilju. Onda eksperti stidljivo ubace u pricu kako je za sve kriva privatizacija i liberalizacija trzista. Vjerovatno EU vodila Agencije za privatizaciju koje su ustupale bh firme SDA tajkunima. Ili, kontaju da jos postoji Juga sa svojom dogovornom ekonomijom, doduse liberalnijom nego u bivsim zemljama istocnog bloka. Misle da mi mozemo tusnuti Hrvatima pisace masine iz Bugojna (jer je Juga opteretila visokim carinskim dazbinama italijanski Olivetti), a Hrvati nama televizore RIZ (jer postoje visoke carine na Sony), mi Slovencima Golfa dvojku, oni nama Reno 4. Fora je sto su se Slovenci u medjuvremenu prilagodili kapitalizmu i proizvode Twingo i Smart umjesto "cetvorke", a mi sa svojim birokratskim aparatom nikad vise necemo privuci ni proizvodnju "bube".
Meni je zao ovih poljoprivrednika i jasno mi je zasto traze "zabrane uvoza na granici" umjesto da odu pred nadlezna ministarstva i zatraze 3 puta vece poticaje za sebe. To je dio tog socijalistickog mentaliteta koji njeguje vecina stanovnistva. Tu ne spadaju samo ovi koji su direktno na budzetu nego i desetine hiljada stranackih pijuna u monopolskim drzavnim preduzecima. Obavezno pogledati na temi o BH Telekomu kmecanje uposlenika ovog socijalistickog mastodonta kako im privatni Telemach uzima korisnike. Frajeri godinama uposljavali po stranackoj i rodbinskoj liniji, a konkurencija lovu investirala u poboljanje ponude (brzi internet, bolja ponuda TV kanala...) i danas kad je voda dosla do grla i produzio se red onih koji odjavljuju SDA Telekom onda kmecanje "morate i nama dati Sport Klub", traze se reakcija RAK-a i slicno...
Vrlo slicno je poredjenje: GRAS sa raspadnutim autobusima, 2200 zaposlenih sa platama od oko 1300 KM vs. privatni Centrotrans sa klimatizovanim autobusima, bezicnim internetom i 10 puta manje zaposlenih. Ili kako mali privatni OBN ima prioritet za prenose Lige prvaka u odnosu na zajednicki nastup cak tri javna emitera sa nekoliko hiljada zaposlenih. Uglavnom, malo po malo, rusi se taj nepravedni sistem, gdje pola drustva na drzavnoj sisi zivi najljepsim mogucim socijalizmom, dok je druga polovica odavno prihvatila kapitalizam i zakone trzista. Posto najnovija incijativa EU i SAD najavljuje reformu javnog sektora - uskoro mozemo ocekivati jos euro-skeptika. :D Cim se desi kolaps drzave za budzetskog korisnika, slijedi reset sistema, i mogu se boljem nadati svi posteni ljudi i vrijedni radnici u koje ubrajam i poljoprivredmne proizvodjece. Alternativa je Sjeverna Koreja u srcu Evrope.
SaraFina

#206 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:
Zapad me odgojio.

Vidi se da si produkt Zapada :D Pazi da se ne ugusis Coca Colom od silne neutralnosti :kiss:

Zero bez šećera!

Moram paziti na svoje tjelesne atribute!
SaraFina

#207 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:
Taman da je šankerka i ima ugostiteljsko turističku ona drma i vedri i oblaci ..
Najmocnija zena Evrope.

Nisi skontala. Ona je u toj Istocnoj Njemackoj bila vrlo uspjesan naucnik i kako neki (za nju navodno diskreditirajuci) podaci pokauzuju-bila je clan Partije. Ona kaze da nije i da je zbog svojih nazora proganjana u DDR.
A Merkelica se ne mora nikom pravdati. Ona je dokazala što i koliko moze.
Umalo popisivac

#208 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Umalo popisivac »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:

Merkelica je baš produkt tog društva i sistema koliko sam upućena ..

Ne vidim da nešto naginje Rusima :D
Merkelica se predstavlja zrtvom tog sistema, jer je to sad popularno. No produkt tog sistema sigurno jeste-doktorica fizikalne hemije, napisala je doktorski rad na temu brzinskih konstanta kod hemijskih reakcija :bih:
Ma ja, socijalizam i komunizam su zapravo bili divota a zivot i I. Njemackoj je bio olicenje veselja, srece i blagostanja. :zzzz:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#209 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:
Najmocnija zena Evrope.

A boga mi se pravda! Meni je ona skroz cool. Samo navodno se boji cuka :skoljka: A Putin navodno drzi svog labradora u ruci kad prica s njom. Ako je vjerovati objektivnim zapadnim medijima :D

PS Meni obicna coca cola u limenci i Big Mac :D
Umalo popisivac

#210 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

don vito wrote:Ja globalnih eksperata, teoreticara zavjere, politickih analiticara... Problem je navodno nastao oko kvota za uvoz prehrambenih proizvoda, i tu obje strane imaju argumente. No, sustina je u nekonkurentnosti domace poljoprivredne i svake druge proizvodnje. Onaj sinoc rece da poljoprivrednici iz EU imaju skoro 20 puta vece poticaje od domacih. Ko je kriv za to? EU ili domaci uhljupi koji su stvorili monstruozni javni sektor koji pojede glavninu budzeta tako da za sve ostale funkcije drzave ostaju mrvice? Pa, ovdje su prije mjesec dana odrzani izbori koje su svi dobronamjerni najavili kao "jednu od posljednjih prilika za PROMJENE", a ubjedljivo je trijumfovala stranka koja je stvorila taj nakaradni sistem i ciji se glasaci, zaposleni na drzavnim jaslama, zalazu za odrzavanje statusa quo.
Treba vidjeti koliko je od 2009. do danas jedna Njemacka upumpala love u realni sektor, sto direktnim uplatama, sto raznim subvencijama (recimo za nabavku novih automobila) i onda to uporediti sa BiH gdje su u medjuvremenu uveli fiskalne kase, poostrili kontrole za razne sitnice (primjer: 5.000 KM kazne ako izvana nije vidljiv podatak o radnom vremenu), uveli parafiskalne namete. I onda raspada se EU, a u stvarnosti prosperiraju zemlje koje favorizuju proizvodnju i realni sektor (Njemacka, Holandija, Austrija, Poljska, Ceska, Slovacka...), a propadaju paraziti sa juga (Grcka, Italija, Spanija, Portugal) koji imaju monstruozni drzavni aparat, radne navike i mentalitet slican ovdasnjem puku.
A kad ih pitas sta je alternativa, onda izvoz sira u Tursku (vjerovatno redovnim linijama Turkish Airlinesa) :) . A, Turci inace nemaju svog sira u izobilju. Onda eksperti stidljivo ubace u pricu kako je za sve kriva privatizacija i liberalizacija trzista. Vjerovatno EU vodila Agencije za privatizaciju koje su ustupale bh firme SDA tajkunima. Ili, kontaju da jos postoji Juga sa svojom dogovornom ekonomijom, doduse liberalnijom nego u bivsim zemljama istocnog bloka. Misle da mi mozemo tusnuti Hrvatima pisace masine iz Bugojna (jer je Juga opteretila visokim carinskim dazbinama italijanski Olivetti), a Hrvati nama televizore RIZ (jer postoje visoke carine na Sony), mi Slovencima Golfa dvojku, oni nama Reno 4. Fora je sto su se Slovenci u medjuvremenu prilagodili kapitalizmu i proizvode Twingo i Smart umjesto "cetvorke", a mi sa svojim birokratskim aparatom nikad vise necemo privuci ni proizvodnju "bube".
Meni je zao ovih poljoprivrednika i jasno mi je zasto traze "zabrane uvoza na granici" umjesto da odu pred nadlezna ministarstva i zatraze 3 puta vece poticaje za sebe. To je dio tog socijalistickog mentaliteta koji njeguje vecina stanovnistva. Tu ne spadaju samo ovi koji su direktno na budzetu nego i desetine hiljada stranackih pijuna u monopolskim drzavnim preduzecima. Obavezno pogledati na temi o BH Telekomu kmecanje uposlenika ovog socijalistickog mastodonta kako im privatni Telemach uzima korisnike. Frajeri godinama uposljavali po stranackoj i rodbinskoj liniji, a konkurencija lovu investirala u poboljanje ponude (brzi internet, bolja ponuda TV kanala...) i danas kad je voda dosla do grla i produzio se red onih koji odjavljuju SDA Telekom onda kmecanje "morate i nama dati Sport Klub", traze se reakcija RAK-a i slicno...
Vrlo slicno je poredjenje: GRAS sa raspadnutim autobusima, 2200 zaposlenih sa platama od oko 1300 KM vs. privatni Centrotrans sa klimatizovanim autobusima, bezicnim internetom i 10 puta manje zaposlenih. Ili kako mali privatni OBN ima prioritet za prenose Lige prvaka u odnosu na zajednicki nastup cak tri javna emitera sa nekoliko hiljada zaposlenih. Uglavnom, malo po malo, rusi se taj nepravedni sistem, gdje pola drustva na drzavnoj sisi zivi najljepsim mogucim socijalizmom, dok je druga polovica odavno prihvatila kapitalizam i zakone trzista. Posto najnovija incijativa EU i SAD najavljuje reformu javnog sektora - uskoro mozemo ocekivati jos euro-skeptika. :D Cim se desi kolaps drzave za budzetskog korisnika, slijedi reset sistema, i mogu se boljem nadati svi posteni ljudi i vrijedni radnici u koje ubrajam i poljoprivredmne proizvodjece. Alternativa je Sjeverna Koreja u srcu Evrope.
:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#211 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

Umalo popisivac wrote: Ma ja, socijalizam i komunizam su zapravo bili divota a zivot i I. Njemackoj je bio olicenje veselja, srece i blagostanja. :zzzz:
:D
SaraFina

#212 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
A boga mi se pravda! Meni je ona skroz cool. Samo navodno se boji cuka :skoljka: A Putin navodno drzi svog labradora u ruci kad prica s njom. Ako je vjerovati objektivnim zapadnim medijima :D

PS Meni obicna coca cola u limenci i Big Mac :D

Putin je kepec! Koji mrzi zene. Egomanijak.

Zna to Andja Merkelica iskusna zena.

Mozeš dobiti samo rusku pirosku sa sirom i sok od duda. Fuj zapadna hrana i debeli Ameri!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#213 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:

Mozeš dobiti samo rusku pirosku sa sirom i sok od duda. Fuj zapadna hrana i debeli Ameri!
Da te to nije ostavio :D

Piroska, piroska, Frojd :kiss:
Havatar

#214 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Havatar »

I kvas :mrgreen:
moa

#215 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by moa »

Samim urusavanjem Berlinskog zida je pocela urusavanje SOCILANIH blokova.
Ipak trebalo je napraviti novo trziste za njihove proizvode, nutelu, milku, vw... Vratim se kasnije ovoj temi samo da se prijavim.
SaraFina

#216 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:

Da te to nije ostavio :D

Piroska, piroska, Frojd :kiss:
:run:

Čuj ostavio? U odbrani idola tvog tako? :-x
Ne čitala sam članke kako komentira zene a nije bio isključio mikrofona. Seljačina na kub!
iPod

#217 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by iPod »

Umalo popisivac wrote:
iPod wrote:Prije bih rekao da smo najveći neprijatelji sami sebi. Godine prolaze, kriminal i korupcija u svim segmentima društva naprosto cvjetaju. Imamo nesređeno tržište gdje prva država ne brine o svojim proizvođačima, gdje se inostranoj konkurenciji dozvoljava da radi baš kako želi i hoće, dok se niko od državnika ne bori za naše proizvode i kako bi se ti proizvodi našli na policama nekih evropskih prodajnih lanaca.

Problem je i to što je sve spojeno u jedan lanac ili kariku gdje na sve strane nešto fali, od kompetencije i ljudi koji bi radili svoj posao u ministarstvima i agencijama i sl.

Kako nema nasih proizvoda? Ima, al se kupuju i drugi, a kupuju se sto su bolji a cesto i jeftiniji. Slobodno trziste. Nema tu sta drzava. Ponudis dobar proizvod i ljudi ce ga sami traziti. Trgovci ce se potruditi da ga nabave jos. Treba priznati da BiH nema puno za ponuditi i to je najveci problem. Proizvodnja je na najnizim mogucim granama.
Problem jeftinijih proizvoda iz uvoza jeste nepostojanje adekvatnog sistem zaštite domaćih proizvođača, što dovodi do manje konkurentnosti naših proizvoda na domaćem tržištu. Naime, evo uzmimo primjer uvoza vode ili mlijeka, jer samo tu da se uvedu određene akcize ili recimo prelevmani na uvoz tih proizvoda, mi bi smo imali jaču mljekarsku industriju ili industriju vode.

Druga stvar jeste da konkurencijsko vijeće dopusti da Konzum lagano preuzme Mercator, i da kako hoće sklanja i uvjetuje naše proizvođače, ukoliko hoće da se njihovi proizvodi nađu na policama unutar konzum prodajnih objekata.

Suština je da moramo prestati tražiti krivca u drugima, glavni problem je u nama, u nepostojanju i funkcionisanju naših institucija koje bi morale da se odlučnije i aktivnije pozabave problemima poput Konzuma, Tuš-a i njima sličnima. To je samo jedan primjer, a primjera u BiH je jako puno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#218 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
Ne čitala sam članke kako komentira zene a nije bio isključio mikrofona. Seljačina na kub!
Moj idol si ti :D Citao sam i ja clanke da je Nil Amstrong cuo ezan na mjesecu, pa ne vjerujem bas svemu sto procitam :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#219 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

moa wrote:Samim urusavanjem Berlinskog zida je pocela urusavanje SOCILANIH blokova.
Ipak trebalo je napraviti novo trziste za njihove proizvode, nutelu, milku, vw... Vratim se kasnije ovoj temi samo da se prijavim.
:thumbup: :thumbup: Mislio sam odustati od teme, ali cekam tvoj post! :thumbup:
Umalo popisivac

#221 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Vi ne jedite cokolade, Nutelle, kupujte gorivo samo parnim danima :D , urusavajte zli kapitalizam. :D
SaraFina

#222 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:
Moj idol si ti :D Citao sam i ja clanke da je Nil Amstrong cuo ezan na mjesecu, pa ne vjerujem bas svemu sto procitam :D
:skoljka:

Covjekova noga nikad nije krocila na mjesec.

To je ujdurma USA i teorija zavjere. Da bi Rusi milijarde potrosili i tako osiromašili zeleći dostići jedan takav san :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#223 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote: :skoljka:

To je ujdurma USA i teorija zavjere. Da bi Rusi milijarde potrosili i tako osiromašili zeleći dostići jedan takav san :D
Ljubavi, pravac google i kucaj redom-Sputnik, Jurij Gagarin, Lajka, a mozes i Sigmund Jahn :thumbup:
SaraFina

#224 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:

Ljubavi, pravac google i kucaj redom-Sputnik, Jurij Gagarin, Lajka, a mozes i Sigmund Jahn :thumbup:

Na sve teorija zavjere!

Ameri smislili :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#225 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Na sve teorija zavjere!

Ameri smislili :kiss:
Image

Americani dobijaju poklon iz svemira od Nikite Hruscova :D
Post Reply