dalje wrote:Ko vam i kako oduzima imovinu?
Na koje nacine vam se onemogucava spona sa gradom?
Kakva bezbjednost? Medjunacionalni sukobi u BiH su zanemariva stavka u odnosu na unutarnacionalne sukobe.
Zaposljavanje je problem koji ima pola miliona ljudi u BiH.
Skolstvo jeste problem al ga iz Svedske sigurno neces rijestiti.
Evo kako:
Konkretno za Banjaluku a isto sam cuo i da se desava i u Prijedoru, Bjeljini,.. poslije rata u Dejtonskoj BiH.
SDS je bio promijenio nazive ulica, naselja, gradova, nazvao maksuz ulice sa muslimanskom vecinom po vojvodama, kraljevima, popovima,.... plus bezbjednost i sikaniranja povratnika,.. sa namjerom da ti ogadi pomisao na rodni grad i da zamijenis imovinu.
Dodikova vlast je donijela novu vrstu etnickog ciscenja kojeg ne mozes valjano ni dokazati.
Izmisljaju se kojekakvi regulacioni planovi, prosirenja puteva koja se slucajno desavaju samo preko bosnjackih basti i avlija. Pa zelene povrsine i parkovi primjerice uz rijeku gdje su slucajno bas bosnjacke kuce i baste. Pa ljudi koji su dobili kucu nazad moraju placati onima sto su prije zivjeli tu navodna ulaganja. Pa odjednom nema katastara, nestali, nema geodetskih mjerenja i avionskih snimaka pa ljudi moraju dokazivati da su generacijama uopce postojali na jednom gruntu. Unazad 7,8 godina najveci dio svog vremena u Banjaluci prilikom dolaska trosimo na sudove, advokate, saltere i redove,.. i uvijek fali nesto. I mnogi jednostavno odustanu jer im opcinska vlast i administracija uzme gomilu novca i vremena pa se odluce na prodaju. I vidi cuda - kada prodajes odjednom tada su svi papiri u redu, nikakvih problema sa katastrima, nasljednim ugovorima, sve ide glatko. To se jarane zove nastavak etnickog ciscenja - samo perfidno zamaskiran.
Tu ne racunam vandalizme koje policija naravno nikada ne otkriva.
I to polako i sigurno unistava spone sa gradom. Dijaspora iz RS su stranci vani gdje zive i gdje postoje naravno i predrasude o muslimanima i medijska hajka, nerjetko i diskriminacija jer ako Mustafa iz Banjaluke ne dobije bar poziv na razgovor za posao a poslao je 500 molbi a Damir, Marko, Armin, Dino,.. dobiju poslije 50 molbi - bice da je do mustafinog imena, u RS nas vlast motivise da prodamo svoje tako sto inicira masu problema i primora te da osijedos po sudovima i platis masu,.. a kada vidim kolika je kolicina mrznje na forumima prema nama u Federaciji ne mili mi se dugo ostajati - pogotovo sto sam imao neugodnosti i neljubaznosti pocev od saobracaja ako imam strane tablice pa do rodbine u SA koja se ponasa kao da sam im nesto duzan. Ovo nije nikakva zalopojka, davno sam se pomirio sa time da nigdje nisam domaci i pozeljan, oguglao sam na mnogo toga - a volim forumasenje jer tu saznam mnogo toga sto se ne kaze javno - kada ovdje bude oficijelno stajalo da se ne smijemo javljati na politici - budu uvjeren da necu. Pitanje je dali vas uopce interesuje stanje u RS i ko se jedino moze na tu temu javljati.