Pozdrav, na forumu sam mnogo godinama ali rijetko kad se ukljucim, volim da citam sta pametni ljudi imaju kazati
Elem stvari stoje ovako, inace nemam problema s policijom, uljudan sam covjek,placam porez i nikakav dosije nemam. Problem je nastao od kada su one dvije djevojke na zalost nastradale kod muzeja i kako su poostrili kontrole. Recimo da se moj posao sastoji iz toga da jako cesto putujem i mnogo vremena provedem na tockovima. Poznato je svima da policija dobrim dijelom vrsi kontrolu selektivno, citaj zaustavljaju bolja auta.
Da skratim zadnjih mjesec dana sam imao 27 zaustavljanja na podrucju grada Sarajeva, sve rutinske kontrole kako vole reci. Od tih 27 citajuci ove postove od prilike bar 80% je bilo "nelegalnih", tipa neobiljezenih mjesta, jedan drot, nema auto itd itd
Sustinski problem je sto sam imao 8 pretresa vozila od tih 27, 5 puta specijalci sto mi je hajde legitimno i tri puta ovi "obicni" drotovi.
Slucaj 1. Uza ulica u starom gradu, ogranicenje 50, prosao tu negdje od prilike, 4h ujutro. Stigli su me tamo negdje pred kraj ulice sa pricom ugrozavanje bezbjednosti saobracaja. Nisam prilagodio voznju uslovima na putu. Velim gospodinu da li pada kisa? Ne. Snijeg? Ne. Mokro? Ne.
Apsolutno ne vidim razlog zasto ja ne mogu tom ulicom proci 50 kakvo je i ogranicenje, bila ona uska ili ne (usko je relativan pojam svakako) ako su vremenski uslovi za voznju normalni. Da li grijesim ili ne? Ako da odmah da platim kaznu. Uz to doticni je zelio da pregleda vozilo sto sam bez problema prihvatio, sve ok.
Slucaj 2. Skretanje u Drinsku ulicu kod FDS, kombi, zaustavljanje ja nahladjen. Jeste li konzumirali, nisam itd itd ugl moram da pusem, pusem nula. Vraca mi dokumenta ali prilazi drugi i kaze ne moze on ici nije cist 100 posto. Zovi patrolu br 6, nakav test na narkotike (meni oci kao zombi od gripe), uzeli su mi dva sata vremena s tim peglanjem i davanjem urina u hitnoj na socijalnom. Na kraju ni izvinite ni ovako ni onako. Sve je zavrsili sa mozete ici gospodine. Uz to pretumbali auto.
Slucaj 3. Vrhunac, mojmilo, preksinoc, vozim 20 kmh kroz Olimpijsko naselje, jedem hamburger iz Mcd, mahala gdje sam nekad provodio dosta vremena i prosao da malo vidim sta se promijenilo. Gluha doba. Zaustavlja me patrola, dokumenti uredu, mozemo pogledati zimsku opremu pa i to uredu. Moram napomenuti da je bila neka plavusa 40ak godina, neki vjesticji nokti od 10 cm

Poslije toga doticnoj sam bio sumnjiv pa je zeljela da mi tumba auto i bukvalno me istjerala vani, ja sam izasao u trenerci jer je 4h ujutro i ne znam valjda je trenerka doticnim simbol za klosara. Trazila mi je da otvaram po autu pretince i sl. Trebam reci da nisam u sva tri slucaja nikakav nalog vidio niti je spomenut nalog za pretresanje. Ugl odbio sam da otvaram po autu gdje sam rekao parafraziram "Ovo je peti put da me pretresate ovaj mjesec sigurno imate neku evidenciju negdje, eto vam auto gledajte sto god zelite ja se ne mogu peglati niti zelim opet". Na to sam dobio nalog za omalovazavanje sluzbenog lica i sprijecavanje vrsenja sluzbene duznosti tako da idemo na sud.
E sad vidim logikom nekih treba se pomiriti s tim i platiti, a logikom nekih drugin naci advokata i izgubiti mnogo zivota i zivaca ganjajuci se sa budalama po sudu. Valja biti mudar, a kako ?