Opetja033 wrote:madner wrote:Za divno cudo, sve je pocelo tvojom tvrdnjom da socijaldemokratija nije socijalizam nego odvojena ideologija na cemu si bazirao svoju tezu da je socijalizam zlo.

Moze li onako iskreno? Jedan si mi od drazih forumasa za diskutovati jer sekunde nisi glup ali te puca ego do bola. NIKADA nisi u stanju priznati da si pogrijesio. Radije ces trositi i svoje vrijeme i vrijeme onoga sa kim diskutujes jeftinim spinovanjem nego priznati gresku ili priznati barem da si pogresno shvatio.
Prije sam znao provesti po citav jebeni dan diskutujuci sa tobom o stvarima gdje si prvobitno izvalio neku glupost ali ti ego nije dozvolio da priznas gresku pa bi diskusije cesto otisle do Kulina bana (bukvalno). Ali vise ne padam u te zamke. Sada si obrnuo tezu ponovo, stavljajuci mi u usta nesto sto nikada nisam napisao. Daj ba.
Na kraju krajeva, pogledaj moj editovani post nekoliko komentara iznad.
A socijalizam jeste zlo. Iako ne gajim ni najmanju ljubav prema socijaldemokratiji, ista je prihvatljiva kao drustveni model jer sustinski ne mijenja kapitalisticki sistem i prihvata visestranacku demokratiju kao civilizacijsko dostignuce a ne promovise neke retardirane diktature proletarijata.
Radis istu stvar kao i tada. Znas da si izvalio glupost, ne znas kako da argumentiras svoj stav ali pokusavas se spasiti u detaljima. Socijaldemokratija u strogom smislu nije ideologija. Ideologija socijaldemokrata nije socijalnademokratija, nego liberalni socijalizam. No posto je najveca stranka koja je zastupala tu ideologiju bio upravo SDP, a vecina u Evropi prepisivala od njih, mozes tvrditi da i to predstavlja skup zajednickih vrijednosti.
No nikako, bas nikako, ne mozes tvrditi da socijaldemokratija nije socijalisticka ideologija ili da nije dio socijalizma kao pokreta.
Naravno da si napisao i mislio da je to potpuno odvojeno. Cak i pokusaj izvlacenja na post 1945 jasno pokazuje da nisi znao sta sam ti napisao o pravcima socijalizma.
A cijeli argument ti je zasnovan upravo na tome da jedno sa drugim nema veze.
Procitaj sta si napisao.
Te navodne razlike izmedju socijalizma i komunizma mozete macku o rep okaciti. Sve zemlje bivseg istocnog blok su bile socijalisticke a njima je vladala KOMUNISTICKA partija.
Jedina razlika koja postoji jeste razlika izmedju socijalizma i socijaldemokratije. Socijaldemokratija je, pored mog neslaganja sa tom ideologijom, ipak imala pozitivne uticaje na drustvene tokove i evoluciju drustva i kapitalizma. Socijalizam/komunizam nikada.
Na kraju krajeva, socijaldemokratija kao ideologija moze i opstaje samo u demokratskim, kapitalistickim sredinama - jer je sastavni dio istog.
Dakle to sto si napisao NEMA NIKAKVOG SMISLA ako si mislio da je socijaldemokratija pravac socijalizma ali si se nespretno izrazio. Nisi to mislio, jer da jesi, ne bi pisao komunizam/socijalizam kao da je jedno te isto.