Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
- OptimusPrime
#201 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Ovako drug , napisao sam, kada sam došao u Njemačku iz Bosne, i pitao da li mogu prepisati svoju vozačku koju sam dobio u Bosni 200xte godine u Njemačku vozačku dozvolu bez polaganja teorijskog i praktičnog dijela ispita. Ona mi je onda poslala ovu listu koju sam naveo iznad.
-
miki.ba
#202 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Zvati cu ja u ponedjeljak pa cemo vidjeti sta je sa Bayernom.
-
adis_pile
#203 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
hajde ziv bio nazovi u ponedeljak pa nam javi mastuluk uhvati jaranemiki.ba wrote:Zvati cu ja u ponedjeljak pa cemo vidjeti sta je sa Bayernom.
-
Potschi
#204 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Pozdrav forumasi,
Meni istekla bosanka vozacka, sad ako stupi na snagu ovaj zakon imam prvo taj problem...shit!
Zna li neko proceduru za obnovu iz Njemacke? Moze li se to preko ambasade u Berlinu ili?
Hvala!!!
Meni istekla bosanka vozacka, sad ako stupi na snagu ovaj zakon imam prvo taj problem...shit!
Zna li neko proceduru za obnovu iz Njemacke? Moze li se to preko ambasade u Berlinu ili?
Hvala!!!
-
Dr.med.vet.
#205 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Druze, ja sam imao isti problem, pokusao sam preko naseg konzulata u Minhenu da to odradim, medjutim, tada nije moglo(prije 2 mjeseca) Ja sam nazalost morao ici u Bosnu da izvrsim zamjenu.
-
NedzadHamm
#206 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
KO JE OBECAVAO MUSTULUK PA IZNEVJERIO DABOGDA NIKAD NE DOBIO MUSTULUK
BITNO JE DA VI ZAMIJENITE VOZACKU A ONA NEIZVJESNOST I BRIGA KAKO POLOZITI I DATI TAUZENKU; BRZO CE SE ZABORAVITI.
BITNO JE DA VI ZAMIJENITE VOZACKU A ONA NEIZVJESNOST I BRIGA KAKO POLOZITI I DATI TAUZENKU; BRZO CE SE ZABORAVITI.
-
erl
#207 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
NedzadHamm wrote:KO JE OBECAVAO MUSTULUK PA IZNEVJERIO DABOGDA NIKAD NE DOBIO MUSTULUK
Sta hoces reci time?
Jel iko jos provjerio za Bayern?
-
miki.ba
#208 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Jesam, i dobio negativan odgovor.erl wrote:NedzadHamm wrote:KO JE OBECAVAO MUSTULUK PA IZNEVJERIO DABOGDA NIKAD NE DOBIO MUSTULUK
Sta hoces reci time?
Ma u Bayernu sve supci od kluba pa na dalje.
-
Horizon
#209 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
miki.ba wrote:Jesam, i dobio negativan odgovor.erl wrote:NedzadHamm wrote:KO JE OBECAVAO MUSTULUK PA IZNEVJERIO DABOGDA NIKAD NE DOBIO MUSTULUK
Sta hoces reci time?
Ma u Bayernu sve supci od kluba pa na dalje.
Reko li ja...Ljudi nemaju uopste pojma, ali u drugim pokrajinam jel neko sta uradio. Valjda ce nakad doci i do nas u Bayernu...
- Uka
#210 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Bosnien und Herzegowina gehört noch nicht zu den Listenstaaten (Anlage 11), aber ein Prozess ist im Gange der die Theoretische und Praktische Prüfung ablegt.
Weiß jemand mehr, ein Datum wann das in Kraft tretten soll???
Nach meiner Nachfrage beim Bundesministerium für Verkehr habe ich folgende Antwort bekommen:
Der Abschluss einer gegenseitigen Erklärung mit Bosnien und Herzegowina, auf deren Grundlage künftig bei der Umschreibung einer Fahrerlaubnis auf die theoretische und praktische Prüfung verzichtet werden kann, ist geplant aber noch nicht erfolgt.
Derzeit werden die Texte dieser Absichtserklärung abgestimmt. Wann der Abschluss erfolgt, ist noch nicht bekannt. Ich empfehle Ihnen daher, regelmäßig bei Ihrer örtlich zuständigen Fahrerlaubnisbehörde (meist Straßenverkehrsamt oder Landratsamt) nachzufragen.
Die Vereinbarung wird nur die Klassen A1, A und B umfassen, nicht jedoch die LKW-Fahrerlaubnisse der Klassen C und CE. Für die Umschreibung einer solchen Fahrerlaubnis ist auch künftig eine theoretische und praktische Prüfung abzulegen.
http://www.verkehrsportal.de/board/inde ... pic=110275
Otprilike nije jos na snazi a kad ce ne zna se.
Nach meiner Nachfrage beim Bundesministerium für Verkehr habe ich folgende Antwort bekommen:
Der Abschluss einer gegenseitigen Erklärung mit Bosnien und Herzegowina, auf deren Grundlage künftig bei der Umschreibung einer Fahrerlaubnis auf die theoretische und praktische Prüfung verzichtet werden kann, ist geplant aber noch nicht erfolgt.
Derzeit werden die Texte dieser Absichtserklärung abgestimmt. Wann der Abschluss erfolgt, ist noch nicht bekannt. Ich empfehle Ihnen daher, regelmäßig bei Ihrer örtlich zuständigen Fahrerlaubnisbehörde (meist Straßenverkehrsamt oder Landratsamt) nachzufragen.
Die Vereinbarung wird nur die Klassen A1, A und B umfassen, nicht jedoch die LKW-Fahrerlaubnisse der Klassen C und CE. Für die Umschreibung einer solchen Fahrerlaubnis ist auch künftig eine theoretische und praktische Prüfung abzulegen.
-
Horizon
#211 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Uka wrote:Bosnien und Herzegowina gehört noch nicht zu den Listenstaaten (Anlage 11), aber ein Prozess ist im Gange der die Theoretische und Praktische Prüfung ablegt.
Sve su rekli, kao i mnogo puta prije...Ima, postoji, sacekajte jos malo i to je to....strpljen=vise 100-ina eura u padze....
-
NedzadHamm
#212 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Ja ne znam sta je s tim Bayernom ali kod nas to punom parom ide. Konkretno ja sam u proceduri. Predao zahtjev, sliku i uplatio 42,60 eura. Ovo vrijedi za Westfaliju. Cak ne trazi ni prijevod niti prijavu, kazu mi to sve imamo u racunaru. Dvije do tri sedmice se ceka.
-
svako_dobro_bih
#213 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Bayern je uvijek bio poseban
a i znate da svaki Land mora posebno donijeti odluku, sad zavisi koliko treba svakoj. Da je nama saznati po kojoj odluci Nordrhein-Westfalen radi ovu zamjenu, sigurno mora biti nesto na drzavnom nivou. Ipak, strpljenja jos malo i tu smo 
-
ombre
#214 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Danas htjeo predati u Mannheim-u, sve ok sem sto mi nedostajao prevod odnosno nije vazio jer je to bio prevod starije vozacke dozvole koja je istekla..tako da se sve pomjerilo na ponedeljak.
Pozdrav
Pozdrav
-
svako_dobro_bih
#215 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Da sumiramo za sad, na osnovu komentara clanova:
Zamjena vozacke dozvole je moguca u:
- Baden-Württemberg
- Hessen
- Nordrhein-Westfalen
U Bayernu jos ne moze
- Baden-Württemberg
- Hessen
- Nordrhein-Westfalen
U Bayernu jos ne moze
Last edited by svako_dobro_bih on 15/07/2014 19:52, edited 1 time in total.
-
adis_pile
#216 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Hvala na informaciju drug ..pa ja ne mogu da vjerujem koje su šuge ove Bavarske pa koda smo stoka tako nas tretira... Šta provjeravaju više ... znači niko ne zna kad će definitivno u Bavarskoj stupiti na snagu ? Pozdravsvako_dobro_bih wrote:Sa sumiramo za sad:
- Baden-Württemberg
- Hessen
- Nordrhein-Westfalen
U Bayernu jos ne moze
-
svako_dobro_bih
#217 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Pa evo mikiju su rekli da ne znaju kad tacno. Ja sam isto danas poslao email pitajuci tacno za vrijeme pa cemo vidjeti sutra sta ce reci. Dobro sam ih i napomenuo da znam za sav info i da su vec poceli u nekim pokrajinamaadis_pile wrote:Hvala na informaciju drug ..pa ja ne mogu da vjerujem koje su šuge ove Bavarske pa koda smo stoka tako nas tretira... Šta provjeravaju više ... znači niko ne zna kad će definitivno u Bavarskoj stupiti na snagu ? Pozdravsvako_dobro_bih wrote:Sa sumiramo za sad:
- Baden-Württemberg
- Hessen
- Nordrhein-Westfalen
U Bayernu jos ne moze
-
adis_pile
#218 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
E super da si ih napomenuo da nam daju tacnu informaciju ..oteglo se bratesvako_dobro_bih wrote:Pa evo mikiju su rekli da ne znaju kad tacno. Ja sam isto danas poslao email pitajuci tacno za vrijeme pa cemo vidjeti sutra sta ce reci. Dobro sam ih i napomenuo da znam za sav info i da su vec poceli u nekim pokrajinamaadis_pile wrote:Hvala na informaciju drug ..pa ja ne mogu da vjerujem koje su šuge ove Bavarske pa koda smo stoka tako nas tretira... Šta provjeravaju više ... znači niko ne zna kad će definitivno u Bavarskoj stupiti na snagu ? Pozdravsvako_dobro_bih wrote:Sa sumiramo za sad:
- Baden-Württemberg
- Hessen
- Nordrhein-Westfalen
U Bayernu jos ne moze
-
sdaca
#219 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Haryb,
gdje treba otici sa svim dokumentma da bi zamijenila vozacku u Stutgartu?
Pretpostavljam da se prevod radi u ADAC-u?
Hvala.
Pozz
Hvala.
Pozz
-
sanaman
#220 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Razlike ne moze biti. Anlage 11 vazi za sve pokrajine. Znaci ili ima ili nema BiH, a kako stvari stoje nema.
Ovi sto kazu da se moze izvrsiti sami prevod trebaju navesti ljudima po kom osnovu im to rade.
Ovi sto kazu da se moze izvrsiti sami prevod trebaju navesti ljudima po kom osnovu im to rade.
-
perfectstrangers
#221 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
U Saksoniji niko pojma nema..Vidim da Anlage 11 nije aktualiziran jos i mene zanima na osnovu cega je pocelo prepisivanje? Ocigledno da na nivou drzave nije jos nista usaglaseno....ali dobro ako je istina da je prepisivanje pocelo dobro je, nesto se desava...
- Uka
#222 Re: AW: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Ako je nema na listi,a nema,tesko da moze doci do mjenjanja bez polaganja.Ali je valjda u planu...sanaman wrote:Razlike ne moze biti. Anlage 11 vazi za sve pokrajine. Znaci ili ima ili nema BiH, a kako stvari stoje nema.
-
svako_dobro_bih
#223 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
ok, i ocekivao sam nekakav odgovor poput ovog "bis dato gibt es keine gegenseitige Anerkennung. Weiter ist auch nicht bekannt, wann dies erfolgen soll."
znaci u Bayernu se ne moze sve dok nas ne budemo vidjeli u Anlage 11
ipak, doci ce i to.
znaci u Bayernu se ne moze sve dok nas ne budemo vidjeli u Anlage 11
-
haryb
#224 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Ja sam upravo danas predao u Rathaus u mjestu gdje živim (20ak km od Stuttgarta). Tu sam između ostalog prethodno zvao i dobio informacije. Vjerovatno i ti možeš predati u Rathaus svog grada.sdaca wrote:Haryb,
Hvala.
Pozz
Uglavnom, da sad sumiram, potrebno je
- popuniti obrazac (kratak obrazac, jedna stranica),
- dati kopiju vozačke (oni kopiraju),
- dati kopiju radne dozvole/plave karte/pašosa/... (u principu neki lični dokument, vazeći za Njemačku, ja sam dao radnu)
- test vida - to se moze obaviti u bilo kojoj optičarskoj radnji. Odradio u najblizoj, traje 5 minuta, oko 6,5 eura koštalo. Dobije se obična potvrda na listu papira.
- platiti za svu tu obradu 42,60 eura.
Rekli su da bi trebalo biti za mjesec dana, uglavnom jave mi na kontakt telefon, čim bude.
-
svako_dobro_bih
#225 Re: Zamjena vozacke dozvole u Njemackoj
Cestitam! Ocigledno je da je vec negdje moguce zamjeniti. Meni samo nije jasno kako to nije na drzavnom nivou
pomislio bi covjek da nije rijec o Njemackoj