Brak bez potpisa. DA/NE?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
BadCopy

#201 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

Vanbracna zajednica uopste ne znaci cvrljat okolo.ako su fokusirani jedno na drugo nikakvi pecati i opstine nisu potrebne da se vole postuju i sta ti ga znam vec sta
sheilak

#202 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by sheilak »

@kritichar

ok, Bog. hajmo se složiti. ali nekako mi se čini da se Božije odredbe miješaju sa ljudskim, barem u interpretacijama. možda ljudi ne razumiju dovoljno Boga i šta je htio reći? šta misliš o tome?
kritichar

#203 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

sheilak wrote: ne znam, dragi (m)leetu :D , kao da su nekako muškarci skloniji u zadnje vrijeme zatvarati kafane i ljutiti se na cijeli ženski rod. mislim, ako nisi već na njih mislio....
kako ja mogu primjetiti, u zadnje vrijeme žene postaju sve aktivnije u kafanama, prije, ako vidiš ženu u kafani, ili je konobarica, pjevaljka ili prostitutka, uglavnom neka jeftina
kritichar

#204 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

sheilak wrote:@kritichar

ok, Bog. hajmo se složiti. ali nekako mi se čini da se Božije odredbe miješaju sa ljudskim, barem u interpretacijama. možda ljudi ne razumiju dovoljno Boga i šta je htio reći? šta misliš o tome?
ima i toga, ali s obzirom da je Bog fer, među svim tim pogrešnim interpretacijama, mora postojati i ona jedna ispravna, data čovjeku
Alhemicarkaa

#205 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Alhemicarkaa »

S4mpion wrote:Nije mi jasno kako možete postavljati pitanja šta je nemoralno u vanbračnoj zajednici!?

Da se ponovim:
Brakom čovjek stavlja pečat na svoje traganje za partnerom. Svi znaju šta brak podrazumijeva, pitaj 100 ljudi u gradu šta je brak, dobit ćeš iste odgovore, dakle brak podrazumijeva zajednicu u kojoj žive čovjek i žena koji se prihvataju odgovornosti i taj čovjek i ta žena su vjerni jedno drugome i međusobno se poštuju, nema traženja novog partnera, nema švrljanja okolo, brinu se o svojoj djeci. Ako bježiš od braka onda ti, vjerovatno, neko od ovih izuzetno urednih pravila ne odgovara.

Hajmo sada preći na vanbračnu vezu, pitaj 100 ljudi šta je vanbračna veza? Dobit ćeš 100 različitih odgovora, jer vanbračna veza nema svoja pravila, bukvalno možeš raditi šta god hoćeš.
Dakle pročitaste definiciju braka, što se tiče braka, u suštini, nećete dobiti 2 različite definicije.

Vanbračna veza je sve ostalo, varanje partnera, muntanje slobodnih cura, bježanje od odgovornosti, nisi vezan skupom pravila(brakom), pa ti se može.
:lol: :skoljka:
sheilak

#206 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by sheilak »

kritichar wrote:
sheilak wrote: ne znam, dragi (m)leetu :D , kao da su nekako muškarci skloniji u zadnje vrijeme zatvarati kafane i ljutiti se na cijeli ženski rod. mislim, ako nisi već na njih mislio....
kako ja mogu primjetiti, u zadnje vrijeme žene postaju sve aktivnije u kafanama, prije, ako vidiš ženu u kafani, ili je konobarica, pjevaljka ili prostitutka, uglavnom neka jeftina

e, miša mu malog... :D

a jeste mi mrsko pisati, kao da sam crnogorka, a tako bih rado... :lol:
BadCopy

#207 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

Bog fer? :lol:
Alhemicarkaa

#208 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Alhemicarkaa »

sheilak wrote:
kritichar wrote:

e, miša mu malog... :D

ma svakom mrsko u zid pričat ;-)
kritichar

#209 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

sheilak wrote: e, miša mu malog... :D

pričaj onda :skoljka:
S4mpion

#210 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

BadCopy wrote:Vanbracna zajednica uopste ne znaci cvrljat okolo.ako su fokusirani jedno na drugo nikakvi pecati i opstine nisu potrebne da se vole postuju i sta ti ga znam vec sta
Jesi siguran?
sheilak

#211 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by sheilak »

kritichar wrote:

pa, ne čuješ me ;-)
kritichar

#212 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

veze s vezom wrote:po Bozijem kriticar moze imat cetiri zene boli ga briga
ostalo je još jedno mjesto slobodno
kritichar

#213 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

BadCopy wrote:Bog fer? :lol:
ti svjestan :-) :lol:
kritichar

#214 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

sheilak wrote:
kritichar wrote:

pa, ne čuješ me ;-)
to ti misliš
:mrgreen:
kritichar

#215 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

veze s vezom wrote:
kritichar wrote:
veze s vezom wrote:po Bozijem kriticar moze imat cetiri zene boli ga briga
ostalo je još jedno mjesto slobodno
a hoce li biti potpisa ili si vec obavio jedan :idea: :?:
ti reče da podržavaš vanbračnu zajednicu :mrgreen:

ubiće me moderatori :oops:
BadCopy

#216 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

S4mpion wrote:
BadCopy wrote:Vanbracna zajednica uopste ne znaci cvrljat okolo.ako su fokusirani jedno na drugo nikakvi pecati i opstine nisu potrebne da se vole postuju i sta ti ga znam vec sta
Jesi siguran?
Da nisam mislim da ne bih napisao to.Ako zivim sa curom skupa i ako sam fokusiran na tu vezu molim te objasni ti meni sta mi znaci onda komad papira?hocu li dragu vise postovati ako smo to ovjerili u opstini hocu li biti bolji otac?Onako kako ja to gledam sasvim sigurno da necu.
Ja nikoga ne odgovaram od toga da se zeni i udaje,vjerovatno cu se i ja ovjeriti u opstini al nije mi pod moranje to ukoliko i cura ima slicna gledista kao ja.
A ti kriticaru uzmes fino svog boga i preselis na religiju.Nesto bas ne vidim povezanost boga i braka ili vanbracne zajednice
kritichar

#217 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by kritichar »

veze s vezom wrote:donekle,ali ne do kraja zivota :D
biće sve, ništa ne brini :mrgreen:
S4mpion

#218 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

BadCopy wrote: Da nisam mislim da ne bih napisao to.Ako zivim sa curom skupa i ako sam fokusiran na tu vezu molim te objasni ti meni sta mi znaci onda komad papira?hocu li dragu vise postovati ako smo to ovjerili u opstini hocu li biti bolji otac?Onako kako ja to gledam sasvim sigurno da necu.
Ja nikoga ne odgovaram od toga da se zeni i udaje,vjerovatno cu se i ja ovjeriti u opstini al nije mi pod moranje to ukoliko i cura ima slicna gledista kao ja.
A ti kriticaru uzmes fino svog boga i preselis na religiju.Nesto bas ne vidim povezanost boga i braka ili vanbracne zajednice
Nisi me razumio, svi znamo šta je brak, 100 ljudi će se složiti oko definicije braka.

To je tvoja lična definicija vanbračne zajednice, ali koja je prava definicija vanbračne zajednice, meni kolega reče da je to prilika da se malo provede i sa strane, a kasnije će naći neku drugu za ženidbu? Ko je upravu, čija je interpretacija tačna?

Šta je vanbračna zajednica?
Nekome je to prilika da izigrava slobodnu osobu, da vara partnera, da šeta po klubovima do jutarnjih sati, da bježi od odgovornosti, da bude sa svakom koja mu naiđe dok ga kući partner čeka, jedan kaže jedno, drugi kaže skroz drugo, po čemu si ti upravu, a onaj drugi nije?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#219 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by ladyblue18 »

alucarda wrote: Reci da je neko konzervativista, nije isto sto i reci da je konzerva.
Nije go'no nego se cuko pokakio.
ultima_palabra

#220 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by ultima_palabra »

S4mpion wrote:Dakle pročitaste definiciju braka, što se tiče braka, u suštini, nećete dobiti 2 različite definicije.

Vanbračna veza je sve ostalo, varanje partnera, muntanje slobodnih cura, bježanje od odgovornosti, nisi vezan skupom pravila(brakom), pa ti se može.
Definicije su samo skupovi riječi... čovjek je vezan samo svojim svjetonazorom i savjesti. Neko kome savjest dopušta da vara sigurno se neće zaustaviti samo zbog potpisa na nekom papiru.

Opet s druge strane, imaš primjer nekog nesretno zaljubljenog koji sebi obeća da neće ni pogledati drugu ženu... svi smo različiti bez obzira što nas društvo voli svrstavati u grupe.
S4mpion

#221 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

ultima_palabra wrote:
S4mpion wrote:Dakle pročitaste definiciju braka, što se tiče braka, u suštini, nećete dobiti 2 različite definicije.

Definicije su samo skupovi riječi... čovjek je vezan samo svojim svjetonazorom i savjesti. Neko kome savjest dopušta da vara sigurno se neće zaustaviti samo zbog potpisa na nekom papiru.

Opet s druge strane, imaš primjer nekog nesretno zaljubljenog koji sebi obeća da neće ni pogledati drugu ženu... svi smo različiti bez obzira što nas društvo voli svrstavati u grupe.
U ovom slučaju radi se o definiciji koju podržava ogromna većina ljudi, nećeš naći mnogo ljudi koji će reći da je normalno varati u braku, ali ćeš naći mnogo onih koji će reći da je OK prevarit curu, jer se nisi obavezao ni na šta.

Potpis na papiru nije nikakva granica ni garancija da nećeš prevarit partnera, ali teže je prevarit ženu nego curu, jer si u prvom slučaju prekršio ugovor kojeg u drugom slučaju nema.

Neko gore spomenu da bi mu brak oduzeo slobodu, ali ne reče šta je ta "sloboda."

Određena, općeprihvaćena, pravila su potrebna društvu, a to što sad neko bježi od tih pravila i kroji neka svoja lična, polahko društvo vodi u nered.
BadCopy

#222 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

Sampionu da ti se izrazim nako da me razumijes. Libo me racku kako ko to definise i kako to narod gleda i sta ce reci.Ne volim taj seljacki mentalitet sta ce rec komsija.Ako je meni dobro tako kako zivim sa dragom zasto da brinem o mahali.Ako si ti ozbiljan u namjeri da provedes zivot sa jednom osobom tefter u opstini ti nece nista ni pomoc ni odmoc u toj namjeri.
Alhemicarkaa

#223 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Alhemicarkaa »

BadCopy wrote:Sampionu da ti se izrazim nako da me razumijes. Libo me racku kako ko to definise i kako to narod gleda i sta ce reci.Ne volim taj seljacki mentalitet sta ce rec komsija.Ako je meni dobro tako kako zivim sa dragom zasto da brinem o mahali.Ako si ti ozbiljan u namjeri da provedes zivot sa jednom osobom tefter u opstini ti nece nista ni pomoc ni odmoc u toj namjeri.
Također ako imaš namjeru da varaš, taj isti tefter te neće sprijećiti :wink:
motorna_pila

#224 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by motorna_pila »

S4mpion wrote:
BadCopy wrote: Da nisam mislim da ne bih napisao to.Ako zivim sa curom skupa i ako sam fokusiran na tu vezu molim te objasni ti meni sta mi znaci onda komad papira?hocu li dragu vise postovati ako smo to ovjerili u opstini hocu li biti bolji otac?Onako kako ja to gledam sasvim sigurno da necu.
Nisi me razumio, svi znamo šta je brak, 100 ljudi će se složiti oko definicije braka.

To je tvoja lična definicija vanbračne zajednice, ali koja je prava definicija vanbračne zajednice, meni kolega reče da je to prilika da se malo provede i sa strane, a kasnije će naći neku drugu za ženidbu? Ko je upravu, čija je interpretacija tačna?

Šta je vanbračna zajednica?
Nekome je to prilika da izigrava slobodnu osobu, da vara partnera, da šeta po klubovima do jutarnjih sati, da bježi od odgovornosti, da bude sa svakom koja mu naiđe dok ga kući partner čeka, jedan kaže jedno, drugi kaže skroz drugo, po čemu si ti upravu, a onaj drugi nije?
Jao, Boze. :skoljka: Kako si samo jednodimenzionalan. Ti stvar izgleda posmatras samo iz jednog ugla. Stupanjem u bracnu zajednicu ne znaci da ces se ti po automatizmu pridrzavati navedenih "ogranicenja" koje ti se namecu, ili po logici stvari ako si u vezi sa jednim partnerom, bio u braku ili ne, naravno da neces varati, jer zdrav razum ti govori da je to pogresno.

Vise puta sam ponovio da restrikcije koje ucinci "braka" imaju na partnere su proizvoljne prirode sto znaci da se mogu interpretirati i shvatati na razlicite nacine, sto opet podrazumijeva da "brak i zenidba" sam po sebi nema ama bas nikakvu tezinu ni simboliku glede sprjecavanja nevjere. Ko hoce da vara i svrlja, vjeruj mi da ga brak ne moze u tome sprijeciti.

Znaci po tebi , partneri ce varati dok su jos u vezi, (jer im je to kao dozvoljeno, a u braku nije) a veza se "formalno" ne razlikuje od vanbracne zajednice, samo je "opstina - papir - brak" nesto sto donosi prevagu u odnosima medju ljudima.

Sve je do ljudi, do njihovih svjetonazora.

Nemoj biti ogranicen, covjece. :)
ultima_palabra

#225 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by ultima_palabra »

S4mpion wrote:U ovom slučaju radi se o definiciji koju podržava ogromna većina ljudi, nećeš naći mnogo ljudi koji će reći da je normalno varati u braku, ali ćeš naći mnogo onih koji će reći da je OK prevarit curu, jer se nisi obavezao ni na šta.

Potpis na papiru nije nikakva granica ni garancija da nećeš prevarit partnera, ali teže je prevarit ženu nego curu, jer si u prvom slučaju prekršio ugovor kojeg u drugom slučaju nema.

Neko gore spomenu da bi mu brak oduzeo slobodu, ali ne reče šta je ta "sloboda."

Određena, općeprihvaćena, pravila su potrebna društvu, a to što sad neko bježi od tih pravila i kroji neka svoja lična, polahko društvo vodi u nered.
Ama, ja ti govorim da iako će se 100 ljudi u teoriji složiti šta je brak, u praksi će brak svakog od tih 100 ljudi biti različit.

Da, nećeš naći mnogo ljudi koji će reći da je normalno varati u braku, ali ćeš naći poprilično onih koji će to uraditi :D

Res, non verba.
Post Reply