Hendrix wrote:Čitam ovde ove neke bajke tipa...radi sve živo,trudi se prepoznaće neko tvoj rad ovo ono...ne kažem da nema toga ali mogu po sebi i po mnogo jarana reći da je to samo izuzetak u masi.
Pa ja imam druga koji je oličje radnika, čovjek se satra radeći sve žive poslove zadnjih 10 godina, na većini njih nikada nije bio plaćen, jednom mu je gazda eminentne firme nakon pola godine bez plate reko ''Pa jel ti malo 100 maraka za novu godinu da dam''...e ba 100 maraka da pola godine rada. Na jednom gradilištu jedva živ ostao i povrijeđen bio, gazda mu platio jednu platu i dao mu otkaz iako je radio 3-4 mjeseca. I tako većinu poslova, momak ima 30 godina izgleda ko da ima 50 upravo jer ga gaze robovlasnici i samozvani biznismeni, i šta je njegov problem...pošten je radnik. I to je jedino što te može zajebat u BiH ako radiš pošteno i ne uvlačiš se u guzicu direktoru...hoćeš da odradiš svoj posao i kući...e ne može tako, prov ćeš da radiš svoj posao i posao šure, zeta,rođaka i punice direktora a onda će te oni jebavat u mozak i na kraju jedva čekat da poludiš i da prime drugog roba.
Znam da ima ljudi koji tvrde suprotno, ali vi onda niste ni svjesni koliko sreće imate da neko vaš trud nagradi...to se u 99% slučajeva ovde neće desiti i zato vratimo se malo u realnost.
nije to nista kakav sam ja posao radio da bi mi frajer na kraju mjeseca dao platu u iznosu od 15 KM!!!
tad sam imao 19 godina pa me bolio k.rac.
ili kad sam radio u prodavnici pa gazda mene i kolegu optuzio da smo ga pokrali za milju maraka a sveukupno nije imao toliko robe u radnji.
naravno da nas nije tuzio niti zvao policiju nego je to uradio samo da nam da otkaz i da nam ne plati sto je bio duzan.
a ja rintao k'o konj, svaku zvaku koju uzmem uredno platim a kamoli sta drugo.
pa sam radio u firmi 8 mjeseci bez ikakve plate sretan samo sto radim kao eto neko ce poslije znati to da cijeni.
aha, kako nece.
koliko sam nepravde vidio u drustvu a nesto i dozivio na svojoj kozi u zadnjih 20 godina pa to ivo andric ne bi mogao opisati.
i onda ti kazu budi fin, nosaj tacnu, beri maline...
kakva tacna i maline, usredsredi se da radis na sebi, jer sve sto ulozis u sebe to se vrati kad-tad, uciti, uciti i samo uciti, jezike pogotovo, uporedo neka vam posao bude trazenje posla jer je to zaista posao, i plus svakome obrazovanom bih savjetovao da bjezi iz bih kako zna i umije.
a sezonske poslove i konobarisanje raditi samo iz teske nuzde jer ako ne cijenite sebe ni drugi vas nece cijeniti.
nije ovo zapad gdje se cijeni rad nego je ovo zemlja gdje ce vas, ako vas vide da ste na dnu, jos gurnuti jace nogom da potonete skroz i pritom se zadovoljno cerekati, nasladjujuci se vasom sudbinom.