Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#201 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Hajvan »

kosava

#202 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by kosava »

Havatar wrote:
kosava wrote:
MyTao wrote:Pa sta da se i drogirao? jeli to razlog da ga ovaj ubije???

Od zrtve napraviste hitlera jbt
Ne razlog je da je on napao Zimmerman malom se napelo govno a on mislio da je srce pa zaskocio manjeg covjeka od sebe da bi se mogao hvaliti jaranima u Majamiju ali nije znao da Zimmerman ima pistolj pa sada gura ljubicice.
A da tebe prati covjek sa pistoljem sta bi uradio :?:
Prvo on nije znao da Zimmerman ima pistolj , drugo sigurno u 17 godini nebi ga zaskocio nego bi pobjegao , posebno kad je meni bilo 17 godina mobiteli su bili naucna fantastika sto nije bio slucaj sada mogao je nazvati policiju , stigao je do kuce a Zimmerman nije znao gde je on tako da se on vratio od kuce i napao covjeka .
kosava

#203 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by kosava »

Hajvan wrote:
Jarane mali je bio povezan sa par provala , zato je izletio sa posla sef policijske stanice u njegovoj skoli jer se ukradena roba upisivala kao pronadjena ( izgubljena ) roba. Napao je fizicki vozaca skolskog autobusa i to na potpuno isti nacin .
A otac je tetovazu ganga na vratu prekrio religijskom tetovazom na savjet advokata .
Hajvan

#204 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Hajvan »

:)
nema potrebe za obračanjem (mi).
Postavio sam kao kuriozitet- mainstream medij, a malo drugacije.
Inace, ne pratim taj specificni slucaj- niti, da pratim bih zarezivao forumaševo miišljenje (bilo kojeg).
;)
kosava

#205 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by kosava »

[quote="jefferson"
Cekaj po cemu si ti zakljucio da je ovaj mali kriminalac?
Crn, slike i trava?
E jbg, onda bi mogli od BiH napraviti ogroman zatvor jer ih vecina ima neko oruzje, a bogami slabo ko nije travu bar probao.
Tvoj komentar je rasisticki, jer prosjecan bjelac pusi travu, ima pistolj, i jedino sto ga djeli od tog malog je boja koze i nista vise![/quote]
Nije to nego provale , fizicki napadi na odrasle kao vozac autobusa u njegovoj skoli itd. Paterna kriminalnog ponasanja je ono sto ga pravi kriminalcem , za to nisu htjeli da se u dokazni materijal unese sadrzaj njegovog telefona i profila sa socijalnih mreza .
I zaboravio sam taj pistolj bijelac ima ali ga drzi kod kuce u 17 godini jer pistolj nemozes nosati do 21 godine a pusku do 18 .
Samim faktom da je u 17 imao pistolj prekrsio je Federalni Zakon .
Mozes imati pistolj prije 21 godine i nositi ga ako ti state zakon dozvoljava da nosis pistolj na farmi ili u sumi za odbranu od divljih zivotinja , roditelj moze kupiti pistolj dijetetu isti dan kada se rodi ali ga dijete moze nosti u lov kao lovacko oruzije ili u prisustvu odrasle osobe od 21 ili vise godina na streljani .
Last edited by kosava on 23/07/2013 07:12, edited 1 time in total.
kosava

#206 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by kosava »

kojeime wrote:
Problem je sto mozes biti rasista, vidjeti crnca, upucati ga i izvuci se od kazne pod izgovorom zakonske dozvole "stand your ground" pravila.

To sto je nesto zakon ne mora znaciti da je dobro.

Bila je emisija u kojoj su analizirali jednu drugu emisiju, kao snimatelji prate policiju pri svakodnevnim aktivnostima. I u toj emisiji koja analizira pitaju producente ove "policijske" emisije zasto pustaju snimke u kojima su uhapseni samo crnci, zasto ne pustaju snimke u kojima su uhapseni i bijelci.

Kada imas takav plan da kreiras u javnosti sliku koju ti hoces, a ne stvarnost, pa kada pod tim uticajem javnost pravi pritisak da se donesu neki zakoni i kada prihvati da su crnci vecinom kriminalci a rijetki su dobri, dok su bijelci vecinom dobri a rijetki su kriminalci, onda se izvlacenje na zakone i javni moral ne moze prihvatiti jer su zakoni neposteni. Naravno, dok postoje moraju se primjenjivati, ali moraju biti kritikovani i legitiman je pritisak da se stvari revidiraju i da se vidi sta je tu u stvari.

To ti je ona prica da su tajne sluzbe da bi unistile Malkolma-X i crnacko/muslimanski pokret u SAD napunile crnacku populaciju, koja do tada nije imala taj problem, drogom, i onda se stvar otela kontroli i sada su kao crnci krivi za ono sto su im bijelci uradili.

Istu stvar su uradili kada su americke indijance i starosjedioce Aljaske nafilovali alkoholom, pa su slicno uradili Englezi Aboridzanima u Australiji, zbog svojih interesa unistili jednu grupu drogama i alkoholom, i sada kada imaju problem o kojem nisu mislili kada su provodili svoj plan unistavanja, sada su im krivi ti ljudi koje su unistili i bjeze od svoje krivice.

Kada bih ja tebi na primjer rekao da su u pravu Izraelci kada Palestince maltretiraju kao teroriste ti bi mi skocio u facu. Jer bi mi s pravom spocitavao to sto ne uzimam u obzir razlog zbog kojeg su Palestinci (neki, naravno ne svi) poceli koristiti terorizam, jer im je onemoguceno da se brane legitimnom opremljenom i obucenom snaznom vojskom koju im medjunarodna zajednica ne dozvoljava da imaju.

Ti to isto radis u ovoj situaciji, uzimas trenutno stanje kao argument, ne ulazeci u pozadinu koja je dovela do trenutnog stanja.
Nije tako nego je covjek rekao ja bih volio da mogu snimati emisiju o bjelcima jer oni su skloni privrednom kriminalu ali nazalost nece generalni direktor baciti akn tasnu i smart phone na policajca i poceti bjezati u odjelu i kravati niz ulicu .

Ja sam naveo primjer iz Feniksa Arizona Stand Your Ground ucesnici opet Crnac i Hispanik samo sto je ovaj put Crnac upucao Hispanika i nema protesta , nema ni hapsenja Crnac bio u autu a Hispanik setao psa , kada su pitali Crnca sto se nije odvezao umjesto sto je izvadio pistolj i ubio Hispanika njegov odgovor pa bojao sam se da nezgazim cuku , evo ti link pa procitaj za sebe

http://usatoday30.usatoday.com/news/nat ... 55208980/1
kosava

#207 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by kosava »

[quote="Havatar"\
Cinjenice su da je Zimmerman ubica i da je na slobodi.[/quote]
Nije cinjenice su da je Zimmerman Nevin sud je rekao Not Guilty .
Drivee

#208 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Drivee »

Naravno da postoje, isto kao i prema Hrvatima, Italijanima, Srbima, Turcima, Gej populaciji, neko ne voli macke, neko sarmu neko ne voli crnce..Negde manje negde vise..
stup centar

#209 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by stup centar »

nemam vremena da citam prethodne stranice, ali moj stav je definitvno da crnci ne zasluzuju da zive zbog mnogo razloga koje vjerovatno znate i sami
zlajapravaraja

#210 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by zlajapravaraja »

stup centar wrote:nemam vremena da citam prethodne stranice, ali moj stav je definitvno da crnci ne zasluzuju da zive zbog mnogo razloga koje vjerovatno znate i sami
:shock:
Googlerica

#211 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Googlerica »

ovdje mnogi na temi nisu u zivotu vidjeli crnca inzinjera,intelektualca i slicno :-D

rasizam i predrasude posotje i prema dijaspori ,ali znate sta,nece uspjesnim dijasporasima to ni zasmetati :D :-D

rasizmom i predrasudama se bave,u vecini slucajve, kompleksasi ( naravno,ima i uspjesnih osoba koje su eksluzivni rasisti,dzaba mu diploma) :!:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#212 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by ladyblue18 »

stup centar wrote:nemam vremena da citam prethodne stranice, ali moj stav je definitvno da crnci ne zasluzuju da zive zbog mnogo razloga koje vjerovatno znate i sami
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “krsenje pravila foruma”
» stup centar
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#213 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by JoseMujica »

stup ima malu ćunu :skoljka:
sRKi mouche

#214 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by sRKi mouche »

Svi imaju pravo da žive i pravo na slobodu, pa tako i tamnoputi ljudi. Iskreno povraća mi se od tih predrasuda prema crncima. To više govori o tim koji imaju predrasude nego o njima samima. Ok, u USA na primjer zaista u većini slučajeva se radi o lijenim ljudima koji žive opušteno i nezainteresovano, ali sasvim su društveni i socijalni prema ljudima druge boje kože (bjelcima konkretno). Stoga svaki rasista bi se trebao zapitati da li je neuropsihijatar njegova najbitnija turistička destinacija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#215 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Truba »

Image
Streptokok

#216 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Streptokok »

Nase izbjeglicd u americi veli da su crnci veci rasisti od bijelaca.
Jack Be Nimble

#217 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Jack Be Nimble »

Još nisam naletio na nekog crnca a da je rasista ili da me krivo gleda zbog icega. Išao sa njima u srednju, fax, radio, jaran sa par kroz fudbal i kosarku. Imaš šupaka medju svima, ali ja nisam naletio na bilo sta neugodno.

Više sam dobio neugodnih komentara od bijelac nego crnaca. Npr. eto bas jučer pita žena kako se zovem, ja velim jedno od tipično bosanski imena, a ona onako smrknu se i veli "ma pitam za tvoje pravo/stvarno/real ime". To su tako mali momenti kada ti jedino ostane da je pošalješ i tri lijepe stvarne mptrice.

A inače kada bosanac raspravlja o rasizmu i crncima a nikada nije živio medju njima, mi je isto kada amerikanac počne meni objašnjavati sta i kako se stvarno dešavalo u Bih 92-95.
Connaisseur Karlin

#218 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Connaisseur Karlin »

Jack Be Nimble wrote:Još nisam naletio na nekog crnca a da je rasista ili da me krivo gleda zbog icega. Išao sa njima u srednju, fax, radio, jaran sa par kroz fudbal i kosarku. Imaš šupaka medju svima, ali ja nisam naletio na bilo sta neugodno.

Više sam dobio neugodnih komentara od bijelac nego crnaca. Npr. eto bas jučer pita žena kako se zovem, ja velim jedno od tipično bosanski imena, a ona onako smrknu se i veli "ma pitam za tvoje pravo/stvarno/real ime". To su tako mali momenti kada ti jedino ostane da je pošalješ i tri lijepe stvarne mptrice.

A inače kada bosanac raspravlja o rasizmu i crncima a nikada nije živio medju njima, mi je isto kada amerikanac počne meni objašnjavati sta i kako se stvarno dešavalo u Bih 92-95.
naravno da ima crnaca rasisista, ali nisu ortodoksni rasisti prema strancima, vec mnogo prema loklanim amerkinacima :)

uostalom, postoje svugdje crncake cetvrti i cetvrsti sa bjelcima, i to je ok, znaci, to je upravo rezultat kolektivnog nepodnosenja ;-)
Connaisseur Karlin

#219 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Streptokok wrote:Nase izbjeglicd u americi veli da su crnci veci rasisti od bijelaca.
nisu veci rasisti od bjelca,a , vec su obje strane rasisticki nastrojene , to je uzajamno maltertiranje

inace, crncima teze pada rasizam, zato reagiraju burno i glasnije od bjelaca , i oni jesu jos uvijek u losijem drustvenom polozaju
bossnjak

#220 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by bossnjak »

A Rome ko hebe?
VIše ima rasizma prema Romima nego prema crncima.
Barem kod nas
triconja

#221 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by triconja »

bossnjak wrote:A Rome ko hebe?
VIše ima rasizma prema Romima nego prema crncima.
Barem kod nas
Romi dje god da su ljudi prosipaju rasizam i najgore sto imaju nad njima... Tesko se romima.
hAZNADAR

#222 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by hAZNADAR »

Kod nekih predrasude, kod nekih ideologija,...

A kod nekih samo statistika. Od 5 mrkih mozes prije ocekivati neke stvari nego od 5 blijedih.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#223 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Truba »

svi su ljudi isti

ali kulture nisu

najradije bih živio u gradu okružen pravim nijemcima bez obzira na boju kože

nego među amerima somalijskog podrijetla ( a vala i BHS )

a ta spika koga bi za šefa

sve ih množim s nulom tako da mi je svejedno crn bijel ili crven :D

samo je bitno da je hrvat katolik ghagagagaga šalim se :D ne fakat boli me đon
Connaisseur Karlin

#224 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

hAZNADAR wrote:Kod nekih predrasude, kod nekih ideologija,...

A kod nekih samo statistika. Od 5 mrkih mozes prije ocekivati neke stvari nego od 5 blijedih.
pa statistika ponekad koristi diskriminirajuce hipoteze :D
insomnia78

#225 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by insomnia78 »

Mozes. Da te izvaraju, ukradu ti nesto, znaju dje se ima zavrsiti gudre. Da se ne lazemo
Post Reply