Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
cackalica83

#201 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dustaban wrote:Dokle ste dosli?!

Jeste li uspjeli dokazati da je taj nekakav motor sa mjenjacem ili sta vec... da je to konacan i definitivan dokaz da je to nastalo u tvornici Bog & Co.
OK, ja dopustam takvu mogucnost ali mi niko ne odgovori na pitanje zasto se taj isti kreator onako neslano zayebava sa Abrahamom, zasto u svojim spisima ne pominje sva "ova divna stvorenja" vec se fokusira samo na ono sto se moze vidjeti sa prozora negdje na sjeveru Afrike. Vide se naravno kamile a ne vide se pingvini. A posto je strasno vruce ni krmetina nije bas preporucljiva, bice da je piscu izazvala mucninu pa ju je zabranio vascjelom dunjaluku.
Zajeb je samo sto nije znao koliki je taj dunjaluk i kakvih sve cudesnih krajeva ima ni nalik kraju u kojemu je pisac stvarao svoje djelo!

Izvinte na upadanju. Vratite se na onaj DNA motor. Ili sta vec...
Jeste li uspjeli dokazati da je taj nekakav motor sa mjenjacem ili sta vec... da je to konacan i definitivan dokaz da je to nastalo u tvornici Bog & Co.
jesmo dokazalimo smo, jer mi jos niko nije od ateista uspio oboriti taj dokaz da je Bog kreator toga
OK, ja dopustam takvu mogucnost ali mi niko ne odgovori na pitanje zasto se taj isti kreator onako neslano zayebava sa Abrahamom,
to je isto kao kad bi student rekao profesoru, zasto se zajebavas samnom sa ovim teskim zadatkom ako ga padnem propadoh godinu, ako prodjem zavrsavam faks i dobijam posao. o zivotu mi se radi a ti meni ovako teske zadatke zadajes.
Bog nas pita u Kuranu
57. Mi vas stvaramo – pa zašto ne povjerujete?
58. Kažite vi Meni: da li sjemenu koje ubacujete
59. Da li vi to stvarate, ili smo Mi Stvoritelji?

Zasto Bog pita ovo pitanje, pa upravo zato sto tu ima prirodni motor kako bi pokrenuo celiju sperme
Image
Image
5 0 5

#202 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote:.
kad si vec potegnuo spermu. hoce te pitati samo za misljenje oko ovog kuranskog dokaza, sto si naveo, oko embriologije.

"77. Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik"

ima toga jos. cini mi se u 15 sura se spominje taj proces. recimo, 16:4 "On stvara čovjeka od kapi sjemena, a on odjednom - otvoreni protivnik!" ili 23:14 "pa onda kap sjemena ugruškom učinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!"

recimo ova zadnja. u njoj je opisan proces oplodnje, ili zacetak novog (ljudskog) zivota (kako ja razumijem). mozes li mi, molim te, svojim rijecima, objasniti ovu suru (23:14)? ili, kako ti razumijes opisani proces. pliz, bez copy/paste.
odr0n

#203 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

cackalica83 wrote:
odr0n wrote: "neznam kako se zove grana" - pa mozgu kako ćeš znati kad ne postoji, duhovi, jednorozi, anđeli - to su stvari za djecu ili šizofreničare, nema trećeg.

(itd. tvorac tvorca boga > tvorac boga >) bog > čovjek > produkt - ne ide jel ti treba crtati, ta logika zahtjeva da svaki tvorac ima svog tvorca (u zagradi), religijske tvrdnje o bogu koji nema tvorca vođeni logikom stvaranja su oborene, a i sama ta logika postaje paradoks.
"neznam kako se zove grana" - pa mozgu kako ćeš znati kad ne postoji, duhovi, jednorozi, anđeli - to su stvari za djecu ili šizofreničare, nema trećeg
pa neznam kako da nazovem granu kad ima vise nacina da se stupi u kontakt sa njima, a objasnjeno ti je kako i sta. netrebam ponavljati.
bog > čovjek > produkt - ne ide jel ti treba crtati, ta logika zahtjeva da svaki tvorac ima svog tvorca (u zagradi)
ako se slozimo da je tako, onda bi se pitali ko je stvorio Boga, pa bi onda poceli pitati, ko je stvorio stvaraoca Boga, pa bi pitali ko je stvorio pra pra pra dedu Bozijeg i tako bi isli unazad nikad kraja. a to je nelogicno.

pa posto neces da prihvatis boziju osobinu a to je da nikad nije rodjen, nema pocetka ni kraja, ti ga odbacivas.
Bog sam kaze za sebe da nije nikad rodjen i da nece umrijeti, mi to prihvatamo, jer ako bi bilo bilo drukcije onda bi se pitali kakav je to Bog koji umire, koji neko drugi stvori itd.

a posto svi znamo da je univerzum stvoren, ako je stvoren onda ima uzrok, a taj uzrok je Bog.

sam Bog kaze da je pokrenuio Big bang i da ga siri

Big bang u Kuranu

Bog kaze:

21:30. Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smi ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

Sirenje Univerzuma

51:47Mi smo nebo moci Svojom sazdali i , Mi ga uistinu sirimo
Pa ako postje džini i duhovi ona bi neka naučna grana trebala da ih dokaže, definira, pa koja je ili ćeš i dalje negirati da ne postoji?

Tvrdnje o bogu da nije stvoren je oborila logika stvaralaštva koja zahtjeva tvorca svakog tvorca, tu si zakočio i svjestan si da dalje ne možeš.

Kako se bog može vezati za Fiziku kada ne postoji tj. nigdje ga Fizika nije dokazala nit ga pominje, nego ga čak fizičari i negiraju, opet nađi naučnu granu u kojoj je bog pomenut ili dokazan. Još jedna greška u kuranu je kada se spominje komadanje, big bang nije bila eksplozija u doslovnom smislu da je sve eksplodiralo, nego je to samo metafora kojom se opisuje brzo širenje, također nigdje Fizika nije navela da iko širi univerzum, kao što niko ne odlučuje kako, gdje i kada će nastati rijeka ili planina, sve je stvar od uslova.
cackalica83

#204 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

ima toga jos. cini mi se u 15 sura se spominje taj proces. recimo, 16:4 "On stvara čovjeka od kapi sjemena, a on odjednom - otvoreni protivnik!" ili 23:14 "pa onda kap sjemena ugruškom učinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!"
moras da znas orginalni tekst da bi potpuno razumio tacno sta se kaze

u orginalnom tekstu se koristi rijeci Alaqah., to ima 3 znacenja, pijavica, ugrusak, zakvacak

hajmo onda pogledati kako ta faza izgleda, vidimo ogromnu sliznost pijavice sa izgledom embrija u toj fazi
Image
Figure 1: Drawings illustrating the similarities in appearance between a leech and a human embryo at the alaqah stage. (Leech drawing from Human Development as Described in the Quran and Sunnah, Moore and others, p. 37, modified from Integrated Principles of Zoology, Hickman and others. Embryo drawing from The Developing Human, Moore and Persaud, 5th ed., p. 73.)
Image

zatim od ugruška grudu mesa stvorimo,
pravo znanje je , zatim od Alaqah stvoreimo Mudgah, mudgah je sazvakan masa(grudva mesa)

Image
Image
odr0n

#205 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

Jesi li ikad čuo za Galenovu embriologiju koja je postojala prije kurana?
Image

Jesi li ikad vidio ljudske i embrije ostalih životinja?
Image

Jesi li znao da dok si bio embrij da si imao rep, koji se kasnije povukao i ostala ti je repna kost (coccyx)? Pa i na toj tvojoj zadnjoj slici embrija koju si postavio piše - tail, a nisi primjetio.
Image

I još dosta ostalih dijelova koji smo izgubili tokom evolucije?
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_vestigiality
cackalica83

#206 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Pa ako postje džini i duhovi ona bi neka naučna grana trebala da ih dokaže, definira, pa koja je ili ćeš i dalje negirati da ne postoji?
ti nikako da ma razumijes, ko da zidu pricam, mozda se zove to nekako parapsihologija, ili sta ja znam
ali kazem ti kako se dolazi u kontakt sa tim bicima.

Tvrdnje o bogu da nije stvoren je oborila logika stvaralaštva koja zahtjeva tvorca svakog tvorca, tu si zakočio i svjestan si da dalje ne možeš.
ja vjerujem u ono sto Bog kaze za sebe i smatram to logicnim, onaj Bog kojem se ja klanjam ,je udovijek i zauvijek, i ne umire.

Kako se bog može vezati za Fiziku kada ne postoji tj. nigdje ga Fizika nije dokazala nit ga pominje, nego ga čak fizičari i negiraju, opet nađi naučnu granu u kojoj je bog pomenut ili dokazan.
nemoze se vezati za fiziku kad je van naseg univerzuma. a zapitas l ise mozda zasto se Bog ne pokazuje ljudima ako ga ima? jeli ti ikad palo to pitanje na pamet?

Još jedna greška u kuranu je kada se spominje komadanje, big bang nije bila eksplozija u doslovnom smislu da je sve eksplodiralo, nego je to samo metafora kojom se opisuje brzo širenje, također nigdje Fizika nije navela da iko širi univerzum, kao što niko ne odlučuje kako, gdje i kada će nastati rijeka ili planina, sve je stvar od uslova.
ti nekako da pohvatas stvari na svoje mjestu, netreba Bog da uzme svojim rukama da ga razvlaaci , dovolje da kaze Budi i ono se desava po njegovom naredjenju.

nema veze jeli explozija ili expanzija, uglavno Kuran naznacava singularitet a poslije je to pocelo da se siri. ovo samo moze ohol covjek negirati.
odr0n

#207 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

ti nikako da ma razumijes, ko da zidu pricam, mozda se zove to nekako parapsihologija, ili sta ja znam

Zašto se glupiraš? Imaš čitavo prostranstvo informacija koju internet nudi i ti opet radije biraš da budeš glup i trolaš besmislicama, žalosno.
AleksoMKD

#208 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by AleksoMKD »

Zasto crkve i djamije imaju gromobrane?
ArtemisFowl

#209 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ArtemisFowl »

odr0n wrote:ti nikako da ma razumijes, ko da zidu pricam, mozda se zove to nekako parapsihologija, ili sta ja znam

Zašto se glupiraš? Imaš čitavo prostranstvo informacija koju internet nudi i ti opet radije biraš da budeš glup i trolaš besmislicama, žalosno.
Lik ti fino govori da dzini postoje i da se sa njima moze stupiti u kontakt, imaš na internetu linkova o dzinima, ima jedan lik Ferid Orahovac, u Podgorici istjeruje dzine iz ljudi, bilo je i na vjestima ( barem kod nas u CG, za BiH i ostale nzm),poznajem likove koji su bili zaposjednuti i kada su se vratili sa seanse su bili kao novi.

El Bekare
6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili
ne opominjao – oni neće vjerovati.

18:Gluhi, nijemi i slijepi su, nikako da se osvijeste.
ArtemisFowl

#210 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ArtemisFowl »

AleksoMKD wrote:Zasto crkve i djamije imaju gromobrane?
Kakve to veze ima sa temom ? :P
odr0n

#211 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

ArtemisFowl wrote:
odr0n wrote:ti nikako da ma razumijes, ko da zidu pricam, mozda se zove to nekako parapsihologija, ili sta ja znam

Lik ti fino govori da dzini postoje i da se sa njima moze stupiti u kontakt, imaš na internetu linkova o dzinima, ima jedan lik Ferid Orahovac, u Podgorici istjeruje dzine iz ljudi, bilo je i na vjestima ( barem kod nas u CG, za BiH i ostale nzm),poznajem likove koji su bili zaposjednuti i kada su se vratili sa seanse su bili kao novi.

El Bekare

Ja tražim naučne dokaze za postojanje istih, a ne rekla-kazala šupljikanu, on tvrdi da ih je nauka dokazala, ali nigdje ih u bilo kojoj naučnoj grani nema.
ArtemisFowl

#212 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ArtemisFowl »

Pa to je zato što ih je Allah sakrio od ljudi....
odr0n

#213 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

ArtemisFowl wrote:Pa to je zato što ih je Allah sakrio od ljudi....
A možda iz istih razloga nema djeda mraza, zubić vile i jednoroga? Ili da budemo realni da je to ipak sve plod mašte.
cackalica83

#214 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

odr0n wrote:Jesi li ikad čuo za Galenovu embriologiju koja je postojala prije kurana?
Image

Image

Jesi li znao da dok si bio embrij da si imao rep, koji se kasnije povukao i ostala ti je repna kost (coccyx)? Pa i na toj tvojoj zadnjoj slici embrija koju si postavio piše - tail, a nisi primjetio.
Image

jesam cuo a i ti jesi li cuo ikad uspredbu izmedju sta kuran kaze i sta galen kaze?

detaljna analiza
Does the Qur’an Plagiarise Ancient Greek Embryology?
http://www.islamicwritings.org/quran/me ... mbryology/
još dosta ostalih dijelova koji smo izgubili tokom evolucije?
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Human_vestigiality
nista ovdje nije nepotrebno sve ima svoju svrhu
AleksoMKD

#215 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by AleksoMKD »

ArtemisFowl wrote:
AleksoMKD wrote:Zasto crkve i djamije imaju gromobrane?
Kakve to veze ima sa temom ? :P
Ima i to kakve veze. Kada ne bi trebali gromobrani jer grom nikad ne udara u crkve i/ili djamije to bi bio prilicno dobar dokaz jel'da?
ArtemisFowl wrote:Pa to je zato što ih je Allah sakrio od ljudi....
I to je to?

Kako da nadjemo ne-religiske dokaze o postojanju boga kada jednostavno jednom recenicom uzmes imunitet.

- Ej kolega, posle sto godina nismo nasli dokaze.
- To je bozja volja, visa sila.
cackalica83

#216 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

odr0n wrote:
ArtemisFowl wrote:

El Bekare

Ja tražim naučne dokaze za postojanje istih, a ne rekla-kazala šupljikanu, on tvrdi da ih je nauka dokazala, ali nigdje ih u bilo kojoj naučnoj grani nema.
pa dao sam ti a ti opet u svom stil, cak sam ti dao dokumentaraca gdje naucnici doakzuju Dzinne, a ti mene opet pitas daj dokaz,

evo da ponovis gradivo, samo sto je kod ovih doslo da zapune pa misle da su duse umrlih ali to su samo dzinni zvani Karini

Breakthrough scientific evidence for the afterlife. The Scole Experiments. For five years a group of mediums and scientists witnessed more phenomena than in any other experiment in the history of the paranormal, including recorded conversations with the dead, written messages on sealed film, video of spirit faces and even spirit forms materializing. These experiments may finally convince you there is life after death. The scientific team in change of overseeing these experiments include world renowned Cambridge Scientist - Dr. Rupert Sheldrake, Dr. David Fontana and Researcher Montague Keen who died during the filming of the documentary.
harač

#217 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

s onom televizijom si nadmašio sam sebe... i onda se pitaju koji su razlozi pada i dekadencije islamske civilizacije lol
odr0n

#218 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

cackalica83 wrote:
odr0n wrote:Jesi li ikad čuo za Galenovu embriologiju koja je postojala prije kurana?
Image

Image

Image

jesam cuo a i ti jesi li cuo ikad uspredbu izmedju sta kuran kaze i sta galen kaze?

detaljna analiza
Does the Qur’an Plagiarise Ancient Greek Embryology?
http://www.islamicwritings.org/quran/me ... mbryology/
još dosta ostalih dijelova koji smo izgubili tokom evolucije?
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Human_vestigiality
nista ovdje nije nepotrebno sve ima svoju svrhu
Opet trolanje, ne možeš detaljnost Galenovih djela porediti sa par siromašnih kuranskih ajeta, i što je najvažnije, govorio si kako je neko mogao znati za embriologiju u to vrijeme, implicirajući da je u kuranu čudo jer se kao prvi put pojavljuje, međutim obori ti tvrdnje Galen koji je to znao prije kurana.

Da si čuo za rep i ostale dijelove koje smo izgubili tokom evolucije, kao i sličnost embrija, ne bi ti palo na pamet negirati činjenicu teorije evolucije.
odr0n

#219 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

cackalica83 wrote:
odr0n wrote:
ArtemisFowl wrote:

El Bekare

pa dao sam ti a ti opet u svom stil, cak sam ti dao dokumentaraca gdje naucnici doakzuju Dzinne, a ti mene opet pitas daj dokaz,

evo da ponovis gradivo, samo sto je kod ovih doslo da zapune pa misle da su duse umrlih ali to su samo dzinni zvani Karini

Breakthrough scientific evidence for the afterlife. The Scole Experiments. For five years a group of mediums and scientists witnessed more phenomena than in any other experiment in the history of the paranormal, including recorded conversations with the dead, written messages on sealed film, video of spirit faces and even spirit forms materializing. These experiments may finally convince you there is life after death. The scientific team in change of overseeing these experiments include world renowned Cambridge Scientist - Dr. Rupert Sheldrake, Dr. David Fontana and Researcher Montague Keen who died during the filming of the documentary.
Mislim da nema potrebe dalje diskutovati, evo već druga stranica kako ignoriraš da navedeš u kojoj naučnoj grani postoji definicija bilo čega od navedenog, počev od boga, džina, duhova, života poslje smrti, trolaj ti i dalje, banovići ti ne ginu. ;)
cackalica83

#220 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

odr0n wrote: Opet trolanje, ne možeš detaljnost Galenovih djela porediti sa par siromašnih kuranskih ajeta, i što je najvažnije, govorio si kako je neko mogao znati za embriologiju u to vrijeme, implicirajući da je u kuranu čudo jer se kao prvi put pojavljuje, međutim obori ti tvrdnje Galen koji je to znao prije kurana.

Da si čuo za rep i ostale dijelove koje smo izgubili tokom evolucije, kao i sličnost embrija, ne bi ti palo na pamet negirati činjenicu teorije evolucije.
Opet trolanje, ne možeš detaljnost Galenovih djela porediti sa par siromašnih kuranskih ajeta
nemoj dalje polozio si.

de mi reci ako si siguran da je galen znao to prije Kuran, kako to da Kuran koristi rijec pijavica bas onda kad embrio izgleda kao pijavica? jeli galen znao da embrio izgleda kao pijavica?
Da si čuo za rep i ostale dijelove koje smo izgubili tokom evolucije, kao i sličnost embrija, ne bi ti palo na pamet negirati činjenicu teorije evolucije
nikad mi nismo imali rep nego je coccyx/repnjaca stvorena radi jedno cilja koji nam je prenio Muhammed, a to je da ce iz tog dijela covjek ponovo biti kreiran poslije smrti, pogledaj primjer na prosloj stranici pa ces vidjeti.
cackalica83

#221 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

odr0n wrote:
Mislim da nema potrebe dalje diskutovati, evo već druga stranica kako ignoriraš da navedeš u kojoj naučnoj grani postoji definicija bilo čega od navedenog, počev od boga, džina, duhova, života poslje smrti, trolaj ti i dalje, banovići ti ne ginu. ;)
ja ti dam dokaz a ti opet neces da pogledas. grana se zove parapsihologija, ako neces da pogledas moje dokaze onda nema potrebe da diskutujemo o ovoj temi.
odr0n

#222 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

Parapsihologija je pseudonauka i informiši se o njoj, a ne nauka, dovoljno. ;)
rage_guy

#223 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by rage_guy »

Parapsihologija nije grana nauke. Bar po wikipediji. :D
izgrebano

#224 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by izgrebano »

Mogo je autor teme bar fino napisati "nereligijski". Nije mi jasno čemu crtica?
Što se teme tiče. Sve je dokaz i ništa nije dokaz. Dakle, dokazi u bukvalnom smislu se ne mogu u ovom kontekstu izvoditi.
Vjerujem da postoji inteligencija mnogo veća od ljudske. Vjerujem da je sve stvoreno namjerom a ne slučajno.
Opet, nisam isključiv, ostavljam mogućnost da je sve slučajno.
Cijela diskusija se svodi na nivo isključivosti. Koliko jedan čovjek je spreman da prizna samom sebi da je vjerovanje samo vjerovanje i da se tu priča završava. Kada budemo dovoljno otvoreni na ovom polju, biće nam savladavanje i drugih bitnih polja lakše.
Isključivost ubija bilo kakvu mogućnost za bolje.
ArtemisFowl

#225 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by ArtemisFowl »

Ima i to kakve veze. Kada ne bi trebali gromobrani jer grom nikad ne udara u crkve i/ili djamije to bi bio prilicno dobar dokaz jel'da?
155. Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i
time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine
. A ti obraduj izdržljive,
156. one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: ”Mi smo Allahovi
i mi ćemo se Njemu vratiti!”
Post Reply