Možeš tek onda i zamislit o kakvoj osobi (npr. tebi) se radi, koja bez boga nije u stanju smisleno živjeti, te još fanatično i zasljepljeno iz zavisti protiv onih koji su uspjeli i mogu, govoriti da to nisu stanju jer ako je tebi potreban bog onda mora i svakome biti, e takvi slučajevi su prava žalost i besmisao ovog života...underwater wrote:Nikako. Obzirom da je smisao je samo ono sto nije isprazno, moze se kazat slijedece.čovjek tikva wrote:p.p.s. cinjenica da zivot apriori nema smisla jednako vazi za vjernike i nevjernike. samo zato sto vjernici zamisljaju prijatelja na nebesima ne znaci da njihov zivot ima vise smisla. naprotiv, zive u bajci a to nema veze sa smislom.
Bez Boga (a za ovu tezu bome nam je nuzan i pakao) zivot nema smisla.
Bez Boga, smrt je kraj. I svaki novi dan si samo jedan dan blize tom kraju. Zivot je samoubistvo s odgodom.
Bez Boga ne postoji nikakv smisao jer da i postoji (taj eventualni smisao) za nas nema smisla jer je izvan (naseg) zivota. Smrt sve ponisti.
Obzirom da apsurd moze izroditi samo novi apsurd, cak ni razmnozavanje ne moze bit smisao.
Bez Boga (i bez pakla) imas samo dvije opcije:
A) Zivot je apsurd. Samoubijmo se onda.
B) Apsurd je (sam) zivot. Konstantno odbacuj spoznaju smrti kao neizbjezne i vjeruj da nikad neces umrijet.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- odr0n
#201 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
underwater
#202 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sta je to dogmatika logosa?harač wrote:fino je bivši papa objasnio da je islam loš plagijat, jer je kršćanstvo prvo počelo sa dogmatikom logosa (kojeg su oni plagirali od grka)
Papa nije glup da kaze da su krscani plagirali logos od grka.
Kod grka je logos govor prirode, a u krscanstvu je - bozanski logos, tj. Isus Krist.
Ali ti zato moras biti dobro naglup da tako nesto bubnes.
-
underwater
#203 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
odr0n wrote:Možeš tek onda i zamislit o kakvoj osobi (npr. tebi) se radi, koja bez boga nije u stanju smisleno živjeti, te još fanatično i zasljepljeno iz zavisti protiv onih koji su uspjeli i mogu, govoriti da to nisu stanju jer ako je tebi potreban bog onda mora i svakome biti, e takvi slučajevi su prava žalost i besmisao ovog života...underwater wrote:Nikako. Obzirom da je smisao je samo ono sto nije isprazno, moze se kazat slijedece.čovjek tikva wrote:p.p.s. cinjenica da zivot apriori nema smisla jednako vazi za vjernike i nevjernike. samo zato sto vjernici zamisljaju prijatelja na nebesima ne znaci da njihov zivot ima vise smisla. naprotiv, zive u bajci a to nema veze sa smislom.
Bez Boga, smrt je kraj. I svaki novi dan si samo jedan dan blize tom kraju. Zivot je samoubistvo s odgodom.
Bez Boga ne postoji nikakv smisao jer da i postoji (taj eventualni smisao) za nas nema smisla jer je izvan (naseg) zivota. Smrt sve ponisti.
Obzirom da apsurd moze izroditi samo novi apsurd, cak ni razmnozavanje ne moze bit smisao.
B) Apsurd je (sam) zivot. Konstantno odbacuj spoznaju smrti kao neizbjezne i vjeruj da nikad neces umrijet.
Meni je moja rahmetli nana vazda govorila da citam egzistencijaliste.
Najpoznatija dva od ateistickih egzistencijalista su Sartre i Kamus.
Ovaj drugi, Albert napiso je jea'n extra dobar esej ...dal i je zivot absurd ili je absurd sam zivot ....moglo bi se prevest naslov toga djelca.
I ovo, sto si citiro, ti je neki abstract ....tog eseja
E sad procitaj sta si ti meni napiso (tj. sta si ti pronasao u tom tekstu) pa mozes vidjet koliki si bolesnik
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#204 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
baziram ga na realizmu
-
underwater
#205 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma dobro, mozes ti pokusavati razmisljati "o vjeri" kako god 'oces, al mene to uopce ne zanima jer je - isprazno.čovjek tikva wrote:underwater wrote:Nikako. Obzirom da je smisao je samo ono sto nije isprazno, moze se kazat slijedece.čovjek tikva wrote:p.p.s. cinjenica da zivot apriori nema smisla jednako vazi za vjernike i nevjernike. samo zato sto vjernici zamisljaju prijatelja na nebesima ne znaci da njihov zivot ima vise smisla. naprotiv, zive u bajci a to nema veze sa smislom.
pa šta sam ja rekao? život apriori nema smisla. nema smisla za tebe koji vjeruješ u zamišljenig prijatelja na nebu i nema smisla za mene koji znam da taj zamišljeni prijatelj koji jaše konja sa krilima i leti u nebo ne postoji.
međutim, zašto da se ubijemo? čovjek je veliki upravo zato što može da živi sizifov život - da gura kamen na vrh brda i da ga spušta pa opet uzalud gore. to nije nimalo pesimističan pogled na svijet da bi se radi toga morali ubiti - čovjek je sam svoj gospodar i čovjek je samom sebi svrha. to je smisao humanizma.
vjera je kukavičluk ne samo zato što bježi od ove istine, već i zato što je temeljno antihumanistička - u ime boga uništava samog čovjeka, njegovu slobodnu volju. gazi ga kao mrava. prema religiji, čovjek je rob jednog frustriranog gospodara koji je do te mjere sujetan da se bavi osudom čovjeka kojem je dao slobodu rasuđivanja.
zato je religija štetna. jer dobar čovjek bio bi dobar i bez religije, neki ljudi čine dobro i radi religije, ali samo religija je u stanju da od čovjeka koji bi inače bio dobar - napravi monstruma.
Teza je da bez Boga i pakla zivot nema smisla i kakve sad ima veze ovo sve sto pises.
Napisi bolje sta je smisao zivota u varijanti gdje je smrt ponistenje i dze su poslje smrti isti i monk i razbludnik ... i ubica i zrtva ... i glupan i naucnik. Sta ti imas od svojih djela i cemu se truditi ako nakon tvoje smrti to za tebe nema smisla jer se ponistavas? kakav je za Einsteina smisao njegovih djela sad kad je mrtav i dezintegriran, nema nista od njega kontas ....sa bara se niko ne vraca....
- drug_profi
#206 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja ne kontam zasto mislis da mora postojati smisao?
Opterecujes se time. Svaki pojedinac ima svoj smisao i tezi svojim ciljevima. Ako je tebi tesko prihvatiti da smisla nema i da se sa tim ne mozes pomiriti, zao mi je.
Opterecujes se time. Svaki pojedinac ima svoj smisao i tezi svojim ciljevima. Ako je tebi tesko prihvatiti da smisla nema i da se sa tim ne mozes pomiriti, zao mi je.
-
underwater
#207 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa NE MORA postojati smisao.drugi profil wrote:Ja ne kontam zasto mislis da mora postojati smisao?
Ono sto nema smisao je ABSURD.
I upravo zato coe'k i logicira jel zivot absurd ili je absurd (sam) zivot.
Apsolutno je nevazno sto ja o tome mislim, a jos manje jel tebi zao ... kontas?
- drug_profi
#208 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Poenta je?underwater wrote:Pa NE MORA postojati smisao.drugi profil wrote:Ja ne kontam zasto mislis da mora postojati smisao?
-
underwater
#209 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
drugi profil wrote:Poenta je?underwater wrote:Pa NE MORA postojati smisao.drugi profil wrote:Ja ne kontam zasto mislis da mora postojati smisao?
- drug_profi
#210 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Meni to nema logike. Boga nema, pa ni kazne ni nagrade na kraju. Tvoja djela su za naredna pokolenja. Smisao zivota je zivot, odnosno opstanak. Covjek je socijalno bice pa se ponasa u skladu sa tim. Prilagodjava se normama drustva i zakonima istog, a u cilju opstanka i produzenja vrste.
E sad ako opet ovo ne mozes shvatiti, jbg. Ti imas svoju literaturu pa nek ti ona pomaze da se izboris sa tim. Vidi da nema kod nane jos kakva knjiga.
Kako ja tebe kontam, ti kad bi shvatio da nema boga, ti bi se ubio.
Meni dosta.
E sad ako opet ovo ne mozes shvatiti, jbg. Ti imas svoju literaturu pa nek ti ona pomaze da se izboris sa tim. Vidi da nema kod nane jos kakva knjiga.
Kako ja tebe kontam, ti kad bi shvatio da nema boga, ti bi se ubio.
Meni dosta.
-
underwater
#211 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ok, ali ti to onda implicira da je smrt kraj...i da nema nista ....i to je opcijadrugi profil wrote:Meni to nema logike. Boga nema, pa ni kazne ni nagrade na kraju.
Nema tvojih pokoljenja....kad umres...zasto ih spominjes....za tebe (u pomenutoj opciji) ima samo NISTA ....nema ni tvojih djela jer je tvoja smrt tvoje ponistenjeTvoja djela su za naredna pokolenja.
Absurd ...odrzava i radja absurd....nikako smisao.Smisao zivota je zivot, odnosno opstanak.
Aj dobro. Nije ni vazno jesam li ja shvatio ono sto ti vjerujesE sad ako opet ovo ne mozes shvatiti, jbg. Ti imas svoju literaturu pa nek ti ona pomaze da se izboris sa tim. Vidi da nema kod nane jos kakva knjiga.
-
underwater
#212 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Plitko zakljucivanje.drugi profil wrote:Kako ja tebe kontam, ti kad bi shvatio da nema boga, ti bi se ubio.
Meni dosta.
Bog je (kao i smrt) dogma ...
To se po defaultu NE MOZE shvatiti .... to se vjeruje.
Tek kad umres znaces da li je to kraj.
Do tada ti ostaje samo da vjerujes ...ovo ili ono.
Ko ti drukcije kaze .... klevece i laze
- drug_profi
#213 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jeste vi optereceni sa tom rjeci vjera.
Ti ces reci ja vjerujem u jedno ti u drugo.
Ne.
Postoji odredjena semanticka razlika izmedju smatram, mislim i vjerujem.
Vjerovanje je obicno nepokolebljivo stanje. Nikakva logika ga nece narusiti.
Misljenje, smatranje, licni stav je podlozan promjenama, ovisno o inputima.
Za mene, ne postoji dokaz o nadnaravnom bicu i njegovom uticaju na nase zivote. Nema dokaza o zivotu poslije smrti.
Itd. itd. da ne trosim rijeci. Bespotrebno se zamaram. Ti si dosao sa misijom ovdje.
Ne.
Za mene, ne postoji dokaz o nadnaravnom bicu i njegovom uticaju na nase zivote. Nema dokaza o zivotu poslije smrti.
Itd. itd. da ne trosim rijeci. Bespotrebno se zamaram. Ti si dosao sa misijom ovdje.
- fatamorgana
#214 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
De nam malo hadisa, ziv bio, 
-
underwater
#215 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Misijom?drugi profil wrote:Jeste vi optereceni sa tom rjeci vjera.
Ne.
To sto ne postoje ti dokazi koje trazis je nebitno za ovu raspravu i nije dokaz nicega.
Postoji ISTINA i postoji DOGMA (nepotvrdjena istina).
Tvrdnja da iza smrti nema nista je takodje dogma, kontas ...
Osudjen si da vjerus .... da smrt jest kraj ...ili da nije. Ali u oba slucaja samo vjerujes.
I to ti je Camus zelio reci u citiranom eseju.
No bespotrebno se zamaras, to si u pravu.
- drug_profi
#216 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sad bih ja tebi trebao objasnjavati kako ne treba dokazivati da neceg nema ako ne postoji nikakva indicija da to ima. Isto kao sto bi sad neko trebao da dokazuje da ne postoji veliko spageti cudoviste, djeda mraz, zubic vila...
Ti o vjeri pa vjeri. Nema kod nas bjanko vjere ni u sta. Postoje samo stavovi zasnovani na dokazima i zdravoj logici. Oni su promjenjivi, za razliku od tvojih.
U krajnjem, sto bih ja tebi posvecivao vrijeme.Ako ti je lakse da zivis sa vjerom, vjeruj i dalje.
Arogantni stav ti nece pomoci nigdje.
Ti o vjeri pa vjeri. Nema kod nas bjanko vjere ni u sta. Postoje samo stavovi zasnovani na dokazima i zdravoj logici. Oni su promjenjivi, za razliku od tvojih.
U krajnjem, sto bih ja tebi posvecivao vrijeme.Ako ti je lakse da zivis sa vjerom, vjeruj i dalje.
-
underwater
#217 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Spameri me uvijek uveseljavaju ... jer su uglavnom glupi .... samo glupan moze trosit energiju na spamanje.fatamorgana wrote:De nam malo hadisa, ziv bio,
No ti me rastuzis
Ti si najnizi nivo spamera na kojeg sam naisao ... tvoje opaske su tako opskurne i infantilne....
Kakvo li samo sivilo i sivi dom vlada u tvom intelektu ako si u stanju ostaviti 20.000 ovakvih besmislenih komentara
Shvatas li ti da si glup da procjenis da li sam ja vjernik ili ne ....ti ne mozes cak ni znati da li sam musliman.
Ti o meni ne mozes znati nista, koliko god se upinjao. A ja o tebi ne zelim znati nista ... jer vec znam da pri tebi nista kvalitetno necu naci.
-
underwater
#218 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kolega ...pa ti meni ne mozes objasnjavati nistadrugi profil wrote:Sad bih ja tebi trebao objasnjavati kako ne treba dokazivati da neceg nema ako ne postoji nikakva indicija da to ima. Isto kao sto bi sad neko trebao da dokazuje da ne postoji veliko spageti cudoviste, djeda mraz, zubic vila...
Koje nebuloze pises ... mogu te i ovako pitati ....."Daj mi dokaz da ima nesto poslije smrti" ... a mogu i "Daj mi dokaz da nema nista poslije smrti" ...
I onda ova tvoja smijesna prva recinica gubi potrebu za komentiranjem.
Gdje sam ja tebe maltretirao svojim stavom o Bogu ili misionario?
Gdje sam ja uopce ustvrdio da sam vjernik?
Zasto je to tebi bitno?
Zasto mi nikad ne odgovoris nesto pametno nego samo me napadas ad homeini?
- drug_profi
#219 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ad homeini?underwater wrote: Zasto mi nikad ne odgovoris nesto pametno nego samo me napadas ad homeini?
Kvaziintelektualac! Djesi tacka ba.
ABsurdno je sa tobom priĆat.
- odr0n
#220 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo što sam napisao opisuje do srži slučajeve kao što si ti, žalost, i nisam navedene nikad čitao.underwater wrote:odr0n wrote:Možeš tek onda i zamislit o kakvoj osobi (npr. tebi) se radi, koja bez boga nije u stanju smisleno živjeti, te još fanatično i zasljepljeno iz zavisti protiv onih koji su uspjeli i mogu, govoriti da to nisu stanju jer ako je tebi potreban bog onda mora i svakome biti, e takvi slučajevi su prava žalost i besmisao ovog života...underwater wrote: Nikako. Obzirom da je smisao je samo ono sto nije isprazno, moze se kazat slijedece.
B) Apsurd je (sam) zivot. Konstantno odbacuj spoznaju smrti kao neizbjezne i vjeruj da nikad neces umrijet.![]()
![]()
Meni je moja rahmetli nana vazda govorila da citam egzistencijaliste.
Najpoznatija dva od ateistickih egzistencijalista su Sartre i Kamus.
Ovaj drugi, Albert napiso je jea'n extra dobar esej ...dal i je zivot absurd ili je absurd sam zivot ....moglo bi se prevest naslov toga djelca.
I ovo, sto si citiro, ti je neki abstract ....tog eseja![]()
E sad procitaj sta si ti meni napiso (tj. sta si ti pronasao u tom tekstu) pa mozes vidjet koliki si bolesnik
- odr0n
#221 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ta težnja ka beskonačnostima ustvari govori o njihovoj naravi i karakteru te (ne)moralu, sa psihološke strane to je ludilo, očekivati i nadati se sa jedne strane beskonačnim užicima, a sa druge beskonačnoj patnji. To je sve posljedica uputa koje su ih načinile programiranim zombijima, zbog čega su u stanju prihvatiti takve koncepte, te sa biološke strane zbog potisnutih prirodnih potreba i nagona koje će beskonačno da nadoknađuju, dok iz zavisti prema onim kojima to nije bilo potisnuto nadaju se beskonačnoj patnji. To upražnjavanje nekih osnovnih bioloških potreba su smatrali nemoralom u ovom kratkotrajnom životu, ali opet ih i to načini nesagledivo nemoralnijim čak i po vlastitim definicijama moralnosti, zbog svojih zombijskih očekivanja.harač wrote:znači: umremo i odmah bivamo teleportirani u paralelni univerzum/planetu lijepih šuma, rijeka od meda i mlijeka, i stalno regenerirajućeg voća i povrća (ili pak na planetu vulkana - nešto kao Minmatar u Ratovima zvijezda, pretpostavljam).underwater wrote:Nikako. Obzirom da je smisao je samo ono sto nije isprazno, moze se kazat slijedece.čovjek tikva wrote:p.p.s. cinjenica da zivot apriori nema smisla jednako vazi za vjernike i nevjernike. samo zato sto vjernici zamisljaju prijatelja na nebesima ne znaci da njihov zivot ima vise smisla. naprotiv, zive u bajci a to nema veze sa smislom.
zar "život" na tim planetama također nije bez smisla? život koji je bez kraja; ne govorimo o sto ili hiljadu godina, ili hiljadu miliona godina, već beskraj. život vječnog sadizma je očito bez smisla - s obzirom da te osobe, u većini teologija, ne mogu biti resocijalizirane za njih to "iskustvo" nije obogačujuće. koji je smisao tvog života na "planeti raj"? jedenje beskonačne količine banana? taslačenje tih djevica koje su obećane? "uživanje" u prisustvu boga? beskonačna molitva tom bogu i u raju? [usput, kako seksualno uživati u grupnjacima, uz saznanje da je bog "tu"]? kao što rekoh, govorimo o beskonačnom trajanju vremena.
- harač
#222 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nije papa rekao da je kršćanstvo plagijat grka već ja. što se tiče definicije logosa, preporučujem ti ostaviš yahyu kao izvor sve mudrosti; čovjek je expert samo za gangam styleunderwater wrote:Sta je to dogmatika logosa?harač wrote:fino je bivši papa objasnio da je islam loš plagijat, jer je kršćanstvo prvo počelo sa dogmatikom logosa (kojeg su oni plagirali od grka)
![]()
Papa nije glup da kaze da su krscani plagirali logos od grka.
Kod grka je logos govor prirode, a u krscanstvu je - bozanski logos, tj. Isus Krist.
Ali ti zato moras biti dobro naglup da tako nesto bubnes.
- fatamorgana
#223 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
underwater wrote:Spameri me uvijek uveseljavaju ... jer su uglavnom glupi .... samo glupan moze trosit energiju na spamanje.fatamorgana wrote:De nam malo hadisa, ziv bio,
No ti me rastuzis![]()
Ti si najnizi nivo spamera na kojeg sam naisao ... tvoje opaske su tako opskurne i infantilne....
Kakvo li samo sivilo i sivi dom vlada u tvom intelektu ako si u stanju ostaviti 20.000 ovakvih besmislenih komentara
Shvatas li ti da si glup da procjenis da li sam ja vjernik ili ne ....ti ne mozes cak ni znati da li sam musliman.
Ti o meni ne mozes znati nista, koliko god se upinjao. A ja o tebi ne zelim znati nista ... jer vec znam da pri tebi nista kvalitetno necu naci.
Pa tvoja namjera je providna k'o flis papir,
Nego, de ti nama pristavi koji hadis, nabiflana filozofija ti nije jaca strana.
- dusa_raskopuša
#224 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Fato jesi l' ti ateista? Ako jesi, 'ajde, prosvijetli nas. 
- fatamorgana
#225 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Koga to? Jel tebe i uzi familijarni krug il' cijelo stubiste?dusa_raskopuša wrote:Fato jesi l' ti ateista? Ako jesi, 'ajde, prosvijetli nas.