Alfons Kauders wrote:-LIBERO- wrote:@Sabina, bilo je vec pokretanih peticija i inicijativa za spomenike i Tvrtku i kraljici Katarini. A sigurno se mozes sjetiti koje je reakcije imao, evo konkretno, Bakir izetbegovic (jer licno sam ga slusao na nekom TV intervjuu), a sasvim sigurno nije usamljen u tom svom stavu. A stav je bio da je kontra dizanja spomenika, u vidu statua..kipova...silueta..jer je to u protivljenju sa stavovima islama po tom pitanju.
To su odprilike ti koji sada se otimaju za ljiljane i stit drzavni, bas od onih u ciju je cast grijeh dizati spomenike i statue.
U Tuzli stavili Tvrtka, pored povelju Kulina Bana... Na kojoj su izostavili neke "sitnice"... tipa "Uime Oca, i Sina i Svetog Duha"

@libero...s obzirom da je Zukorlić taj koji odlučuje u "ime bošnjačko" sigurna sam da će on zastupati interese Bosne i Hercegovine dobro i kvaltitetno te da će najistaknutije i najsvijetlije ličnosti iz historije Bosne i Hercegovine uvijek i neumorno promovirati jer je njegov simbol grb bosanskih vladara.....ovo za "Princa" sam mogla i pretpostaviti
@alfons..u .Makedoniji su dobro pretjerali sa spomenicima. Zemlja im gladuje a oni milione potrošiše na promjenu jezgre Skoplja i izgradnju silnih "aleksandrovskih spomenika". Činjenica je da falsificiraju historiju jer su današnji Makedonci Slaveni koji nose grčko ime. Dakle sa antičkom Makedonijom nemaju nikakve veze. Doduše ni današnji moderni Grci nemaju "genetski" mnogo veze sa antičkim Grcima ali žive na teritoriju koji je bio centar te države i ne mogu nešto mnogo prigovarati Makedoncima. Slično dakle.
Kod nas u Sarajevu se trebalo napraviti nešto na tu temu , ni izbliza kao u Makedoniji ali na nekom centralnom trgu svakako. Ili ga pokušati "uklopiti" negdje.....Najbitnije je pogledati historijske knjige i utvrditi stvarnu Tvrtkovu poziciju i ulogu. Ma šta o njemu pisali i jedni i drugi i treći i ma koje on religije ili nacije bio , on je prevashodno Tvrtko bosanski kralj, a svaki falsifikat toga ide na dušu tvorcima falsifikata i našu djecu uči pogrešno....
Meni je kao osobi kojoj je religija nevažna i nebitan taj detalj ali se ponavljam , zbog naše djece mora se jasno utvrditi i isticati historijska činjenica ma kakva bila..bitno je da se utvrdi
ps..docrtaj grafitom

(ups , skrnavljenje - zaboravi , nesmotren pokušaj šale

)