Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
SportLux

#201 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by SportLux »

nOrMaLaC wrote:
SemPer_fi wrote:
nOrMaLaC wrote:Jel ikome osim mene još auto na polaganju skakalo od kvačila? :)

Mala nezgoda što mi se desila neavno dok sam još u početku polagao.
Bio se ja nešto zapričao ili zamislio i nisam ja vidio da mi je brzina prešla 80 km/H
I tako ja pustiomotor i hajd hajd...
Kad odjednom kolona ispred mene a instruktor će na to: KVačilo Kvačilooooo :)
A ja budala zbuni se i zamjeni papučice i umjesto naglog kvačila stisnuh kočnicu! :lol: :lol:
Kad je auto zakočilo a instruktor umalo kroz šoferšajbu proleti... :lol: :lol: :lol: :lol:
to se kod vas kvacilom koci il ?? uglavnom ne kontam :?
Ma ne koči ba :) Nego, išao sam 3 ili 4 brzinom na cesti i instruktor naređuje da koristim kvačila da bi prebacio
u nižu brzinu, ali poenta je u tome što sam ja umjesto kvačila stisnio naglo papučicu za kočenje.
Zamisli kako je kada čovjeka iznenadiš koji se nije pripremio na naglo kočenje na 80 km/h :lol:
hahahahahahahahhaha,legenda si :D
beautyfool

#202 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by beautyfool »

Ne znam gdje bih pitala, pa da pitam ovdje, jer sam pocetnik u problemima sa autom :-)

Sinoc kad sam parkirala u garazu auto upalila mi se ABS lampica, jeste da sam jedva usla u garazu, sto od snijega, sto jer je klizilo auto pa sam iz hiljaditog puta usla :roll: a auti navalili da prolaze cestom, ne znam gdje su navalili a nikad ih nema u ulici. helem, sta cu ja sad s ovom lampicom :? nisam danas vozila, tako da ne znam kakvo je stanje, trebam li ja to sta voziti kod majstora da gleda ili :? :?
testovi3

#203 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by testovi3 »

beautyfool wrote:Ne znam gdje bih pitala, pa da pitam ovdje, jer sam pocetnik u problemima sa autom :-)

Sinoc kad sam parkirala u garazu auto upalila mi se ABS lampica, jeste da sam jedva usla u garazu, sto od snijega, sto jer je klizilo auto pa sam iz hiljaditog puta usla :roll: a auti navalili da prolaze cestom, ne znam gdje su navalili a nikad ih nema u ulici. helem, sta cu ja sad s ovom lampicom :? nisam danas vozila, tako da ne znam kakvo je stanje, trebam li ja to sta voziti kod majstora da gleda ili :? :?
evo sa interneta nesto ukratko

a koliko i vidim kocnice ce i dalje da imaju efent kocenja i bez abs ako je on otkazo

KVAR NA SISTEMU ZA SPREČAVANJE BLOKIRANJA
TOČKOVA PRI KOČENJU (ABS) * (žuto)
Kada postoji kvar na ABS sistemu (objašnjenje sistema na str. 71)
U ovom slučaju, kočioni sistem nastavlja da funkcioniše bez pomoći ABS-a. Ipak se
obratite što pre ovlašćenom servisu radi pregleda vozila. Pri okretanju ključa u položaj
MAR upozoravajući signal se pali i nakon nekoliko sekundi gasi.
Vozila opremljena sistemom ABS, opremljena su i
elektronskim uređajem raspodele kočine sile (EBD). Ako
se, kada motor radi, upale istovremeno upozoravajući signali ABS-a i nedostatka
kočione tečnosti, to ukazuje na kvar na sistemu EBD. U ovom slučaju pri naglom
kočenju prednji točkovi se mogu rano zablokirati i time izazvati proklizavanje
vozila. Vozite vrlo oprezno do najbližeg ovlašćenog servisa radi pregleda sistema.
Ako se, dok motor radi, upali samo upozoravajući signal ABS, to obično upućuje
na kvar samo ABS sistema. U ovom slučaju kočioni sistem i dalje radi, ali bez
korišćenja sistema protiv blokiranja točkova (ABS-a). U tom slučaju ni EBD
sistem neće davati potpun efekat. Takođe i u ovom slučaju Vam savetujemo da se
uputite u najbliži ovlašćeni servis radi provere sistema, pri čemu treba izbegavati
nagla kočenja.

Sistem protiv blokiranja točkova pri
kočenju (ABS): *
* - u zavisnosti od opreme
ABS (Antilock Braking System) sprečava blokiranje točkova pri kočenju i time
omogućava bolje prijanjanje na putu i daje vozilu veću upravljivost pri naglom kočenju
u teškim uslovima puta.
Kada ABS radi, vozač može osetiti lagano pulsiranje pedale kočnice i čuti zvuk koji pri
tom nastaje. To nije greška u funkcionisanju, već upozorenje vozaču da se, kada se ABS
uključi, vozilo nalazi na granici prijanjanja, pa brzinu treba smanjiti i prilagoditi je
površini puta kojim vozite.
ABS je dodatak osnovnom kočionom sistemu. U slučaju kvara, on se isključuje,
ostavljajući osnovni kočioni sistem u stanju u kom bi bio da vozilo nije opremljeno
ABS-om. U slučaju pojave kvara, kočioni sistem vozila nastavlja da normalno
funkcioniše, mada ne možete računati na efekat sprečavanja blokiranja točkova,
Ako nikad niste vozili vozilo opremljeno ABS-om, dobro bi bilo da se upoznate sa
radom ABS-a tako što ćete napraviti par uvodnih ispitivanja vožnjom na klizavim
površinama, pri čemu vodite računa da postupate u skladu sa zakonom o saobraćaju
zemlje u kojoj vozite. Pre svega, pažljivo pročitajte tekst koji sledi.
Prednost ABS-a nad uobičajenim kočionim sistemom je u tome što omogućava
maksimalnu moguću upravljivost čak i pri izrazito jakim kočenjima na vlažnom,
mokrom ili zaleđenom kolovozu, kao i kolovozu prekrivenom blatom, lišćem, peskom,
zemljom i drugim materijalima. To međutim, ne znači, da se sa ABS-om put kočenja
uvek smanjuje; na mekom pesku ili svežem snegu put kočenja se može i povećati.

Da bi iskoristili sve prednosti ABS-a obratite pažnju na sledeće savete:
ABS koristi raspoloživo prijanjanje za put u najvećoj
mogućoj meri, ali ga ne može povećati; zbog toga je uvek
na klizavim površinama neophodan oprez.
Ne preduzimajte nepotrebne rizike.
Ako se ABS uključi, to znači da ste došli do granice prijanjanja između
pneumatika i površine puta; usporite do brzine prikladne raspoloživom
prijanjanju na putu.
Ako postoji kvar na sistemu, upaliće se upozoravajući signal na instrument
tabli. Za proveru, odmah se obratite ovlašćenom servisu, vozeći polako i oprezno.
johntra

#204 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by johntra »

vjerovatno ti je senzor od ABS-a ne jednom od točkova pobrljavio od snijega ili je ispao iz svog ležišta od silnog šlajdranja i bacanja snijega...možeš tako voziti, vjerovatno ti ne radi ABS, ali možeš tako do svog majstora da ti pregleda senzore...ne bi trebalo biti ni skupo, osim ako nije skroz crkao, ali to se rijetko dešava...
beautyfool

#205 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by beautyfool »

Hvala puno.

Probat cu poslije auto, bas da vidim hoce li se opet upaliti ABS, ako se je isprljao senzor od snijega do sad se je snijeg otopio pa bi trebalo onda biti OK, ako se opet upali lampica, vodim ga kod majstora onda.
casanova123

#206 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by casanova123 »

Eh s obzirom da je snijeg, zima, led stupilo na snagu, ja bih molio za sto vise savjeta za voznju po snijegu... Ovo mi je btw prvi snijeg sa autom..
Mlad i Nevin

#207 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

Po mom mišljenju, jedno od najvažnijih pravila zimi je ne davati mnogo gasa, jer dolazi do proklizavanja. Znači, lagani start i šaltanje na nešto nižim obrtajima (to ne podrazumijeva tušenje motora), te OBAVEZNO kočenje motorom, sa što blažim kočenjem, jer nagli pritisak na kočnicu ništa ne vrijedi kad je klizavo. Ovo uglavnom važi po gradu gdje gospoda ne čisti snijeg..
SportLux

#208 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by SportLux »

Ako imas gdje prostora na nekom praznom parkingu zaleti ga malo oko 40km/h pa po kocnici da vidis kako klize i koliko trebaa da stane,samo da dobijes osjecaj,jer ovo kocenje po zimi je uglavnom sve ABS(ako Bogda stane).
Svak svoje auto najbolje zna,vidi kako se ponasa.Za gume ne treba pricati...trebalo bi da su zimske :)
testovi3

#209 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by testovi3 »

ja da dopisem da drotovi vozace pocetnike a i neke starije vozace fataju na foru i pisu im kazne ako im ne radi neko od svejtala
drot vam ne moze napisat kaznu za to imate pravo na licu mjesta da otklonite taj kvar
Qler

#210 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Qler »

Ja kada vidim seljaka sa crknutim svjetlom a on jos upalio duga, kao da se ne skonta. Pisao bih mu kaznu i za crknutu sijalicu i za voznju pod dugim svjetila po gradu.

Ako on mora cekati da ga policija zaustavi da bi mijenjao sijalicu, i treba ga kazniti, kad nije dovoljno pametan da sam skonta da je treba mijenjati..
goran16v

#211 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by goran16v »

Jucer vidim taksu, met. crveni Focus, ne radi jedan far, pa kloc vozi sa magnlenkama ko veli bitno je da svjetli nesto na obje strane.
Inace, ti taksisti koji voze svoja auta mi nikad nece biti jasni. Njima je u interesu da saobr. bude siguran, da se postuju propisi da bi oni mogli hljeb zaradjivat, kad ga neko opali, svejednoi bio kriv - ne bio, dok ga ne popravi qurcem ce voziti i zaradjivati, al' jok, zmigavac ne postoji, oduzimanje prednosti, ukopavanje na licu mjesta, lezanje na sireni itd su omiljene discipline...
plemba

#212 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by plemba »

pocetnici, kad ovako snijeg zapada ne izlazite na cestu, posebno u jutarnjoj i vecernjoj spici. guzlam jutros skoro sat vremena do grada jer ne smiju da voze vise od 25 km/h, samo cete belaj napraviti. radije idite jedan dan autobusom da rijesite i sebe i drugih muke.
ek0

#213 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by ek0 »

-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 13:21, edited 1 time in total.
M@RKO

#214 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by M@RKO »

Ko da samo pocetnici guslaju.. Cim padne kisica, snijeg svi voze 30 na sat :-)
lenanimra

#215 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by lenanimra »

M@RKO wrote:Ko da samo pocetnici guslaju.. Cim padne kisica, snijeg svi voze 30 na sat :-)
prilagode vožnju uslovima na cesti :-D
Mlad i Nevin

#216 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Mlad i Nevin »

plemba wrote:pocetnici, kad ovako snijeg zapada ne izlazite na cestu, posebno u jutarnjoj i vecernjoj spici. guzlam jutros skoro sat vremena do grada jer ne smiju da voze vise od 25 km/h, samo cete belaj napraviti. radije idite jedan dan autobusom da rijesite i sebe i drugih muke.
koliko bi ti guslao po ovakvom halabuku?
M@RKO

#217 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by M@RKO »

lenanimra wrote:
M@RKO wrote:Ko da samo pocetnici guslaju.. Cim padne kisica, snijeg svi voze 30 na sat :-)
prilagode vožnju uslovima na cesti :-D
Vala na glavnoj cesti je mogu prilagoditi i na 50km/h bez problema, ali ja danas sta sve vidjeh, sve je samo ne tih 50km/h :D
sorcerer

#218 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

ma koji pocetnici ???

90% u sarajevu voze tako,sinoc se malo navukla magla ,vidi se otprilike 150 metara ,svi voze 20km/h i nema sta nisu popalili ,od maglenki do 4 zmigavca....debilkosi...srecom kad padne snijeg pola tih ljeznih sofercina ne vozi ,pa se malo lakse kretati,ali samo malo...
Skyfox

#219 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Skyfox »

sorcerer wrote:

ma koji pocetnici ???

90% u sarajevu voze tako,sinoc se malo navukla magla ,vidi se otprilike 150 metara ,svi voze 20km/h i nema sta nisu popalili ,od maglenki do 4 zmigavca....debilkosi...srecom kad padne snijeg pola tih ljeznih sofercina ne vozi ,pa se malo lakse kretati,ali samo malo...
da sam imao gdje sinoc ukljuciti upalio bih i novogodisnje lampice koje sam kupio... :lol:
lenanimra

#220 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by lenanimra »

sorcerer wrote:

ma koji pocetnici ???

dobro je pa ima ih koji upale,najgori su oni što ni tad ne upale svjetla,pa moraš čorabake imal koga kad se prestrojavaš ili skrečeš čekaš da te mlatne.Slična situVacija i nedelju podne,spustila se magla vidljivost svedena ispod 50m,i kraj tebe kad bez svjetala hukne tačno se istraviš,a ima i oni misliš tomos a kad se približi ona pila G A2
što ugrožava sebe,ajd punoljetan je a ugrožava mene i druge učesnike totalni kretenizam
Revolucionar ★

#221 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Revolucionar ★ »

Pocetnici, kada ulazite u krivinu gdje nije ociscen snijeg, dodajte malo vise gasa, potegnite rucnu i onda jos gasa. Na taj nacin cete napravit perfect drifting :lol: A i zabavit cete kolege u autu
M@RKO

#222 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by M@RKO »

sorcerer wrote:

ma koji pocetnici ???

To sve stoji.. od toga je jedino bolje kad upale maglenjake kad nema magle, ipak moraju da se pokazu maglenjaci :lol:
preludezalude

#223 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by preludezalude »

Ima jedna bolja stvar od te. A to je kad upale maglenke a ugase kratka svjetla. Tad se osjecaju kao da voze neko strasno nisko auto, poput ferarija.
sorcerer

#224 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by sorcerer »

ma da ali tad nigdje nema policije da kazni takve majmune.....
plemba

#225 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by plemba »

Mlad i Nevin wrote:
plemba wrote:pocetnici, kad ovako snijeg zapada ne izlazite na cestu, posebno u jutarnjoj i vecernjoj spici. guzlam jutros skoro sat vremena do grada jer ne smiju da voze vise od 25 km/h, samo cete belaj napraviti. radije idite jedan dan autobusom da rijesite i sebe i drugih muke.
koliko bi ti guslao po ovakvom halabuku?
bez problema se moze voziti 50-60 na sat, bez da rizikujes bilo sta
Post Reply