Autoput, svrha, cijene?????
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#201 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Kako mislis nije nista dobijeno?
Nije dobijeno za onoga ko ga ne koristi, a toga nepotizam, korupcija i sve ostalo ne docitu jer bi se autoput placao i da toga nema.
Zasto mislis da bi izgradnja brzis cesta bila oslobodjenja nepotizma i korupcije?
Zaboravljas jednu bitnu stvar, autoput se gradi u sklopu koridora 5C, to nije projekat ove vlasti, nije cak ni bosanski prijekat i sipak bi bilo IBRD kredita itd da nije na trasi koja odgovara Europi.
Ono sto su mnogi pogresno zvali magistralna ili brza cesta Sarajevo - Zenica je zvanicno bila jedna (mislim lijeva) kolovozna traka auto puta Sarajevo - Zenica. Eto otkad je ta ideja u opticaju.
Nije dobijeno za onoga ko ga ne koristi, a toga nepotizam, korupcija i sve ostalo ne docitu jer bi se autoput placao i da toga nema.
Zasto mislis da bi izgradnja brzis cesta bila oslobodjenja nepotizma i korupcije?
Zaboravljas jednu bitnu stvar, autoput se gradi u sklopu koridora 5C, to nije projekat ove vlasti, nije cak ni bosanski prijekat i sipak bi bilo IBRD kredita itd da nije na trasi koja odgovara Europi.
Ono sto su mnogi pogresno zvali magistralna ili brza cesta Sarajevo - Zenica je zvanicno bila jedna (mislim lijeva) kolovozna traka auto puta Sarajevo - Zenica. Eto otkad je ta ideja u opticaju.
- commendatore
#202 Re: Autoput, svrha, cijene?????
ma da - bosnji je normalno nejmat odmorište na autoputu a baška izlazit sa autoputa u nepoznatu vukojebinu da nadje halu ....530i wrote:commendatore wrote:
drugo - moja poenta mislim da je bila jasna - a to je - da nista nije dobijeno autoputem ili je dobijeno neznacajno malo.... a brzom cestom zvijezda trasom se moglo dobiti puno vise u BIH
Uporedi samo broj smrtnih slučajeva od Zenice do Sarajeva prije i poslije autoputa i skontaj koliko ljudi gine na ostatku magistrala...a brza cesta je magistrala sa dodatkom zaustavne trake. Da ne pričam o potrošenom vremenu i lakoći vožnje. Dosadašnja dionica autoputa ima normalan broj izlaza za sve probavne probleme...prođe se za 40 minuta vožnje ispod ograničenja...jedino ako imaš problema pa non-stop sereš...
- commendatore
#203 Re: Autoput, svrha, cijene?????
de mi reci sta je dobijeno konkretno + / - =?tempuser wrote:Kako mislis nije nista dobijeno?
-
tempuser
#204 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ako bas moram:commendatore wrote:
de mi reci sta je dobijeno konkretno + / - =?
Sigurnu i udobnu saobracajnicu kojom se prakticno od Zenice do Hercegovine tj. Ivan Sedlaa stize za sat sto je prakticno upola manje nego ranije.
Sad rastegni te parametre sa povecanjem broja izgradjenih kilometara.
Rasterecenje postojecih saobracajnica samim time ceste duze traju
Kao sto su ti napisali, spajanjem 5C na oba kraja se se otvoriti novi pravac koji trenutno ne postoji jer je jos uvijek sigurnije putovati oko Bsne ali autoputem.
Prihodi direktno vezani za tacku iznad.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#205 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Spaseni su zivoti.
Svake godine je ginulo 5-10 ljudi samo na potezu SA-ZE,danas ces rijetko cuti da je neko glavu zijanio na toj dionici.
Frajer poredi saobracaj izmedju DE-POL,dvije zemlje koje valjda imaju 120 miliona stanovnika,sa nasom vukojebinom od 3 miliona.
Svake godine je ginulo 5-10 ljudi samo na potezu SA-ZE,danas ces rijetko cuti da je neko glavu zijanio na toj dionici.
Frajer poredi saobracaj izmedju DE-POL,dvije zemlje koje valjda imaju 120 miliona stanovnika,sa nasom vukojebinom od 3 miliona.
-
kB27
#206 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ma nije stvar žurbe, nego bezbjednosti, udobnosti, umora. Lahko je napraviti Sarajevo - Zenica starom cestom, malo jače od sat (ili koliko već). Kad treba voziti 4h autoputem ili 6-7h 'starom cestom' negdje, nisam baš siguran. Barem meni nije svejedno, a a nisam baš početnik kojem je sjedanje za volan stres.Me_again wrote:Zamijenio si konkluzije i premise ali neka ti bude. Kako god.kB27 wrote:Kratko i jasno:
- kome je skup autoput on vremena u životu ima na pretek, može ići autobusom ili magistralom 60
- autoput 'kroz BiH' je 'sablasno prazan' jer nije ni blizu dovršen - tako da će svaki stranac (i Hrvat) radije ići od Zagreba do Dubrovnika okolo kroz Hrvatsku nego kroz BiH. Prava vrijednost autoputa će se vidjeti kada bude dovršen
Kada ti se žuri nije problem dati nekoliko markica, barem ne bi trebalo da bude. Ne kontam, ipak, papke kojima nije žao para da kupe "Lexus like" štopke za Golfa 2 i smjeste ih iznad vidno ishrđalog zadnjeg veznog lima ali nemogu 2 KM za autoput kada idu na more.
Čak mislim da mi se mnooogo isplati autoput bez obzira što 'ne koristim njegov puni potencijal'. Uglavnom, ako je u pitanju duža relacija autoputem, vozim oko 120kmh uz eventualna ubrzanja/usporenja po potrebi. Kroz Hrvatsku (recimo cesta Imotski - Cista Provo -Trilj) komotno na većini puta možeš voziti oko 100kmh (ne kršeći ili minimalno kršeći ograničenje) što nije značajno sporije od onog koliko vozim na autoputu koji ide paralelno toj cesti.
Sve u svemu, razlika 'nebo i zemlja' u vožnji par sati takvom cestom i autoputem. A ako nemam 40-50KM za cestarinu od-do Zadra ili nečeg sličnog, neću ni ići na odmor ili ću ga skratiti jedan dan. Ili jednostavno jedan dan neću sa ekipom popiti kafu na plaži (samo karikiram da bude jasnije koliko je to jeftino kad uporediš sa drugim stvarima na koje bacamo pare). Gdje je tu 'handrenje auta' običnom cestom vs. autoput, bla bla bla.
-
kB27
#207 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Hajd mi, preklinjem te, objasni za šta će ti odmorište na potezu Zenica - Sarajevo? To je oko 50km i pređeš ih za 30 minuta ako voziš (za autoput) sporo 100kmh, a realno možeš preći za malo više od 20 minuta. Iza Zenice će naravno biti odmorište, a također i 'ispod' Sarajeva.commendatore wrote:ma da - bosnji je normalno nejmat odmorište na autoputu a baška izlazit sa autoputa u nepoznatu vukojebinu da nadje halu ....530i wrote:commendatore wrote:
drugo - moja poenta mislim da je bila jasna - a to je - da nista nije dobijeno autoputem ili je dobijeno neznacajno malo.... a brzom cestom zvijezda trasom se moglo dobiti puno vise u BIH
Uporedi samo broj smrtnih slučajeva od Zenice do Sarajeva prije i poslije autoputa i skontaj koliko ljudi gine na ostatku magistrala...a brza cesta je magistrala sa dodatkom zaustavne trake. Da ne pričam o potrošenom vremenu i lakoći vožnje. Dosadašnja dionica autoputa ima normalan broj izlaza za sve probavne probleme...prođe se za 40 minuta vožnje ispod ograničenja...jedino ako imaš problema pa non-stop sereš...![]()
nea šta solomonsko rješenje
![]()
laku noc
-
tempuser
#208 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Meni se cini da je najveci problem sto taj nepotrebni autiput treba da se placa.mali_milojica wrote:Spaseni su zivoti.
Kad su pustili dzaba onih prvih 20 km moje kolege sa poteza Visoko-Zenica bile ko preporodjene, niko se nije bunio da je nepotreban, kad su uveli otvorenu naplatu od 2 KM (cini mi se) vec je pocela pobuna u kokosinjcu kako je preskupo itd...
Mnogi nece da shvate da nista sto je vezano za automobie, osim djelomicno davanja prilikom registracije i radne snage, na sto opet, otpada mali dio, nije u skladu s nasim standardom. Gorivo, cijene auta, rezervnih dijelova, potrosnog materijala, sve to prevazilazi nas standard pa kupujemo auta i vozimo.
Cak i ako izuzmemo profil ceste (tune-vijadukt) izgradnja i odrzavanje autoputa u BiH kosta kad bilo gdje drugo u regionu sto je preko naseg standarda. Kako putarina onda putarinu ugurati u nas standard?
-
530i
#209 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ko je navikao da ciganči njemu je sve skupo...
-
mahalas505
#210 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ne bih se slozio sa ovim, povecana je itetako sigurnost i usteda na vremenu. Neko je vec spomenuo samo koliko je manji ljudi izgubilo zivot u saobracajnim nesrecama. Svako imamo najcrnju statistiku po tom pitanju u Evropi.commendatore wrote:drugo - moja poenta mislim da je bila jasna - a to je - da nista nije dobijeno autoputem ili je dobijeno neznacajno malo.... a brzom cestom zvijezda trasom se moglo dobiti puno vise u BIH
Sa ovim se slazem. Ali da li to znaci da zbog korupcije trebamo skroz prestati graditi infrastrukturu? Mislis da se ne bi isto desilo sa gradnjom brze ceste?commendatore wrote: trece - citav projekat je leglo "ugradnji" nepotizma korupcije i slicno i samo kao takav i jest valj'o - samo odredjenim ljudima i interesnim grupama....
A jel se recimo zapitas kako to da se ne placaju autoputevi u Njemackoj? Kako se to njima isplatilo praviti?commendatore wrote:obidji Minhen-Linz-Bec-Gyor-Budimpesta da vidis sta je isplativost autoceste ili istocni ulaz Bec..... ili ring Budimpesta ili Prag-Brno....ili Berlin-Wroclaw npr gdje sam zbog strasne gustine prometa fulio izlaz za Drezden.....
-
kB27
#211 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ma ja, upravo to - nama je skupo zbog našeg standarda a ne zbog toga što je stvarno skupo. Skontaj koliko je Švabi 'skupo' dati 50€ na cestarine da npr. dođe u Dubrovnik na odmor.tempuser wrote:Meni se cini da je najveci problem sto taj nepotrebni autiput treba da se placa.mali_milojica wrote:Spaseni su zivoti.
Kad su pustili dzaba onih prvih 20 km moje kolege sa poteza Visoko-Zenica bile ko preporodjene, niko se nije bunio da je nepotreban, kad su uveli otvorenu naplatu od 2 KM (cini mi se) vec je pocela pobuna u kokosinjcu kako je preskupo itd...
Mnogi nece da shvate da nista sto je vezano za automobie, osim djelomicno davanja prilikom registracije i radne snage, na sto opet, otpada mali dio, nije u skladu s nasim standardom. Gorivo, cijene auta, rezervnih dijelova, potrosnog materijala, sve to prevazilazi nas standard pa kupujemo auta i vozimo.
Cak i ako izuzmemo profil ceste (tune-vijadukt) izgradnja i odrzavanje autoputa u BiH kosta kad bilo gdje drugo u regionu sto je preko naseg standarda. Kako putarina onda putarinu ugurati u nas standard?
@mahalas505, ako se ne varam plaćali su se jedno vijeme i vjerovatno kad je 'procijenjeno' da su otplaćeni dati su na korištenje?
- supercali
#212 Re: Autoput, svrha, cijene?????
pa ne ide autoput samo zenica-sarajevokB27 wrote:
Hajd mi, preklinjem te, objasni za šta će ti odmorište na potezu Zenica - Sarajevo? To je oko 50km i pređeš ih za 30 minuta ako voziš (za autoput) sporo 100kmh, a realno možeš preći za malo više od 20 minuta. Iza Zenice će naravno biti odmorište, a također i 'ispod' Sarajeva.
bar nece ici u buducnosti
i zamisli onoga ko ide iz osijeka ili sl broda i hoce da odmori
jbt mora proci sarajevo da bi odmorio
ili recimo sada ides s mora i prikljucis se u tarcinu a npr iz maglaja si i hoces nakon jebanja po ivanu da odmoris
nemoj gledati usko
-
Me_again
#213 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Je li to ima neka javna kuca na Ivanu ?supercali wrote:pa ne ide autoput samo zenica-sarajevokB27 wrote:
Hajd mi, preklinjem te, objasni za šta će ti odmorište na potezu Zenica - Sarajevo? To je oko 50km i pređeš ih za 30 minuta ako voziš (za autoput) sporo 100kmh, a realno možeš preći za malo više od 20 minuta. Iza Zenice će naravno biti odmorište, a također i 'ispod' Sarajeva.
jbt mora proci sarajevo da bi odmorio![]()
ili recimo sada ides s mora i prikljucis se u tarcinu a npr iz maglaja si i hoces nakon jebanja po ivanu da odmoris
nemoj gledati usko
-
tempuser
#214 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Naravno da nam je skupo zbog loseg standarda.kB27 wrote:
Ma ja, upravo to - nama je skupo zbog našeg standarda a ne zbog toga što je stvarno skupo. Skontaj koliko je Švabi 'skupo' dati 50€ na cestarine da npr. dođe u Dubrovnik na odmor.![]()
@mahalas505, ako se ne varam plaćali su se jedno vijeme i vjerovatno kad je 'procijenjeno' da su otplaćeni dati su na korištenje?
Uporedi sa cijenama drugih autoputeva po km gdje se naplacuje u zatvorenom sistemu.
Evo ti potez Sarajevo - Tarcin, 20,5 km placas 2,50 KM, znaci 0.12 KM/km. Napisah ranije nedavno platih u HR 57 KM za 460 km, sto je cca ,0125KM/kom.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#215 Re: Autoput, svrha, cijene?????
i EU 'rvatima su autoputevi preskupi, pa se lokalci vozikaju uglavnom lokalnim drumovima
- Bakir1
#216 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Potez sa-ze odmoriste kameni dvorac te kakanj, obratno ima bp petrol....
-
tempuser
#217 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Potvrda onoga sto pisem, putarinu odredjuju troskovi koji nisu prema nasim standardima!Toto wrote:i EU 'rvatima su autoputevi preskupi, pa se lokalci vozikaju uglavnom lokalnim drumovima
-
tempuser
#218 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ma cijela prica oko odmorista je smijesna, autoput se konstantno dogradjuje. Sta mislis da su svi oni Tifoni, Petroli, Gazpromi na potezu Zg-Bg sagradjeni za vrijeme druga Starog?Bakir1 wrote:Potez sa-ze odmoriste kameni dvorac te kakanj, obratno ima bp petrol....
-
condy
#219 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Samo kad spominjete cijenu putarina, nemojte zaboraviti da su oni našim parama napravili taj autoput i da prave i dalje put, našim parama. Mi ga finansiramo i mi ga održavamo kroz putarine. U cijeloj priči nameće se da smo škrtice. Nismo to nikad bili već ljudi nemaju novca.
Kad upoređujete cijene naše putarine sa cijenom u Hrvatskoj, nemojte ignorisati platežnu moć naših ljudi u odnosu na njih. Konobar u Hrvatskoj ima platu od 700 eura! Mnogi ljudi koji putuju iz Ze za Sa na posao nemaju platu višu od 1.000 KM odnosno nešto više od 500 eura. Izdvojiti za putarinu mjesečno oko 250 KM za te ljude je previše s obzirom na mjesečna primanja. Pored toga, ti isti ljudi su plaćali gradnju autoputa, kroz određene namete, akcize, registraciju, a sve sa takvim primanjima. Zbog toga, nije uopće čudno tvrditi da su cijene putarine previsoke. Uporede, autoput kroz Sloveniju, koji nam je skup je jeftiniji ko stalno ga koristi. Plati mjesečnu vinjetu i karavanku ako koristi, i izađe ga duplo ili troduplo jeftinije a imaju standard četri do pet puta veći. Ako se vodimo našom logikom, koliko bi onda kod njih cijena vinjeta trebala biti, 250 eura mjesečno ? Ceste su javna dobra, i trebaju biti svima dostupne, bez diskriminacije, a ne ko može nek plati a ko ne može nek se .....Pogledajte Njemce. Ništa ne naplaćuju, vinjete ili putarine. Naplaćuju kod registracije i to je to. Gospoda.
Kad upoređujete cijene naše putarine sa cijenom u Hrvatskoj, nemojte ignorisati platežnu moć naših ljudi u odnosu na njih. Konobar u Hrvatskoj ima platu od 700 eura! Mnogi ljudi koji putuju iz Ze za Sa na posao nemaju platu višu od 1.000 KM odnosno nešto više od 500 eura. Izdvojiti za putarinu mjesečno oko 250 KM za te ljude je previše s obzirom na mjesečna primanja. Pored toga, ti isti ljudi su plaćali gradnju autoputa, kroz određene namete, akcize, registraciju, a sve sa takvim primanjima. Zbog toga, nije uopće čudno tvrditi da su cijene putarine previsoke. Uporede, autoput kroz Sloveniju, koji nam je skup je jeftiniji ko stalno ga koristi. Plati mjesečnu vinjetu i karavanku ako koristi, i izađe ga duplo ili troduplo jeftinije a imaju standard četri do pet puta veći. Ako se vodimo našom logikom, koliko bi onda kod njih cijena vinjeta trebala biti, 250 eura mjesečno ? Ceste su javna dobra, i trebaju biti svima dostupne, bez diskriminacije, a ne ko može nek plati a ko ne može nek se .....Pogledajte Njemce. Ništa ne naplaćuju, vinjete ili putarine. Naplaćuju kod registracije i to je to. Gospoda.
- Bakir1
#220 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Jutros sam morao ranim jutrom za Vitez, Visoko-Vitez 35 min, cijeli put sa 1 radarskom kontrolom na magistralnoj cesti, vratio se alternativnim putem Vitez-Kiseljak-Visoko 1.05 h, 14 km vise, 3 radarske kontrole...
-
condy
#221 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Ja sam u rano jutro pio kafu, jer je komšinica više mene ponovo imala napad bjesnila 
- supercali
#222 Re: Autoput, svrha, cijene?????
To ti argument za nepostojanje odmaralista na potezu zr sa i obratno?Me_again wrote:Je li to ima neka javna kuca na Ivanu ?supercali wrote:pa ne ide autoput samo zenica-sarajevokB27 wrote:
jbt mora proci sarajevo da bi odmorio![]()
nemoj gledati usko
-
tempuser
#223 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Nazalost ulazne cijene za izgradnju i odrazavanje koje dalje definisu putarinu nisu povezane sa nasom plateznom moci i standardom. Povuci paralelu sa cijenom novih i polovnih automobila, rez. dijelova i mnogo toga. Sta je od toga u vezi sa nasom plateznom moci?condy wrote:Samo kad spominjete cijenu putarina, nemojte zaboraviti da su oni našim parama napravili taj autoput i da prave i dalje put, našim parama. Mi ga finansiramo i mi ga održavamo kroz putarine. U cijeloj priči nameće se da smo škrtice. Nismo to nikad bili već ljudi nemaju novca.
- Bakir1
#224 Re: Autoput, svrha, cijene?????
@respo
Lepenica?
Ona ranije 2 nabrojana?
Lepenica?
Ona ranije 2 nabrojana?
-
condy
#225 Re: Autoput, svrha, cijene?????
Direktor autocesta je izjavio da se od putarina ne pravi autoput odnosno da putarine nemaju tu namjenu, vec da sluze za odrzavanje izgradjenog autoputa. Ima njegov intervju koji je dao za klix gdje je to pojasnio. Kasnije cu ga potrazit i prikaciti.tempuser wrote:Nazalost ulazne cijene za izgradnju i odrazavanje koje dalje definisu putarinu nisu povezane sa nasom plateznom moci i standardom. Povuci paralelu sa cijenom novih i polovnih automobila, rez. dijelova i mnogo toga. Sta je od toga u vezi sa nasom plateznom moci?condy wrote:Samo kad spominjete cijenu putarina, nemojte zaboraviti da su oni našim parama napravili taj autoput i da prave i dalje put, našim parama. Mi ga finansiramo i mi ga održavamo kroz putarine. U cijeloj priči nameće se da smo škrtice. Nismo to nikad bili već ljudi nemaju novca.
edit
http://www.klix.ba/biznis/jasmin-buco-z ... /160304122Međutim, i kada se izgradi određena dionica postoji veliko nezadovoljstvo građana zbog visokih cijena putarina. Direktor JP Autoceste Jasmin Bučo objašnjava kako nije tačno da građani dva puta plaćaju autoput, jer se navodno sredstva od akciza izdvajaju za izgradnju autoceste, dok se od putarina servisiraju troškovi održavanja.
" Pogrešna je informacija da građani plaćaju autocestu dvaput. Sredstva iz akcize se koriste isključivo za izgradnju autoceste kao javnog dobra dok se sredstvima iz cestarine servisiraju troškovi usluga i održavanja kao što su struja, čišćenje snijega, nadzor nad saobraćajem, zamjena dijelova i sl "
Last edited by condy on 25/08/2016 11:27, edited 1 time in total.