Republika Turska

Post Reply
ElRe

#19901 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

japin_mutapi wrote:može li meni neko, laiku, objasniti ovaj potez turske i turaka mijenjanja dolara u liru
imali to ikakvog efekta na ovu krizu i šta se događa sa lirom posle, hoće li jačati ili slabiti
Minoran uticaj. Mnogostruko veci uticaj ce imati za par sedmica kada stigne 15 milijardi nepovratne pomoci iz Katara.
Katar je Turskoj 2007/2008 na pocetku svjetske krize na raznorazne nacine dao 100 milijardi dolara, kojeg naravno Turska nece vratiti. Da tada nije bilo tog novca danasnja Turska bi bila puno drugacija. Ali, Katar vise nema novca kao 2007.
Ludzak

#19902 Re: Republika Turska

Post by Ludzak »

Turska bojkotuje američke proizvode. EEE hoće uzdrmati Ameriku u pm. Ameri će propasti :-)
славянин

#19903 Re: Republika Turska

Post by славянин »

ElRe wrote:
japin_mutapi wrote:može li meni neko, laiku, objasniti ovaj potez turske i turaka mijenjanja dolara u liru
imali to ikakvog efekta na ovu krizu i šta se događa sa lirom posle, hoće li jačati ili slabiti
Minoran uticaj. Mnogostruko veci uticaj ce imati za par sedmica kada stigne 15 milijardi nepovratne pomoci iz Katara.
Katar je Turskoj 2007/2008 na pocetku svjetske krize na raznorazne nacine dao 100 milijardi dolara, kojeg naravno Turska nece vratiti. Da tada nije bilo tog novca danasnja Turska bi bila puno drugacija. Ali, Katar vise nema novca kao 2007.
15 Milijardi cega ???? :D E moji drugovi... sto bi rekli "ne znaju sa kime oni imaju posla"
Hafis

#19904 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

Vizionar 1985 wrote:
melac wrote:
Vizionar 1985 wrote:Turci nisu Azijati. Semiti su po meni. Kao Arapi itd.
Valjda Hašemiti ili?
Ma nemislim na to. Mislim, nisu bas kosooki. Na to mislim. Sad Semiti mozda i nisu nego kako neko rece miks. Ali jezik im je cudan. Bas me zanima u koju grupu spada. Ja sam laik i samo ispravljam onoga ko je rekao da su Azijati. Pod tim mi ovdje znamo kosooku rasu iako tehnicki Turci jesu Azijati jer jbg vecina drzave im je u Aziji.
Gledajući po jezičkoj pripadnosti (a jezik je kao što svi znamo temeljna odrednica nekog naroda), turski jezik spada u skupinu turkijskih jezika (ujedno i ''najbrojniji'' jezik iz te skupine, obzirom na broj Turaka u svijetu) i kada pogledaš gdje su rasprostranjeni turkijski jezici, Turci se mogu komotno stvrstati u ''kosooke''
Image

Druga stvar koja ide u prilog toj tvrdnji je da turski jezik spada u skupinu aglutinativnih jezika. U toj skupini su i japanski, korejski, finski, mađarski, uralski jezici i dr. i što je neobično i baskijski jezik.

Za tvoju informaciju, jezik naše raje iz Bosne, tj. bosanski, srpski i hrvatski jezik su iz skupine flektivnih jezika...to jest mi smo ''blijedoliki'' :)
Sanjarko

#19905 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

United States -46348.00 Jun/18 -43186 1946 -67823 USD Million Monthly
https://tradingeconomics.com/turkey/balance-of-trade

Ko ce da trpi pitanje je sad. Onaj koji ima suficit ili deficit.
Kikibombona

#19906 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Hafis wrote:mi smo ''blijedoliki'' :)
Sa obje strane Neretve ili?

Image

By Ante :lol:
Last edited by Kikibombona on 15/08/2018 20:39, edited 1 time in total.
славянин

#19907 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
United States -46348.00 Jun/18 -43186 1946 -67823 USD Million Monthly
https://tradingeconomics.com/turkey/balance-of-trade

Ko ce da trpi pitanje je sad. Onaj koji ima suficit ili deficit.
Turska i USA imaju deficit u trgovini... samo jedna mala razlika

...
USA - GDP $20.412 trillion (2018 est.)
Exports $1.57 trillion
Imports $2.35 trillion

TR -GDP $849.5 billion =
Exports $157.1 billion (32nd)
Imports $234.2 billion (23rd)

samo ta mala razlika :wink:

Image
fakat

#19908 Re: Republika Turska

Post by fakat »

Vizionar 1985 wrote:
melac wrote:
Vizionar 1985 wrote:Turci nisu Azijati. Semiti su po meni. Kao Arapi itd.
Valjda Hašemiti ili?
Ma nemislim na to. Mislim, nisu bas kosooki. Na to mislim. Sad Semiti mozda i nisu nego kako neko rece miks. Ali jezik im je cudan. Bas me zanima u koju grupu spada. Ja sam laik i samo ispravljam onoga ko je rekao da su Azijati. Pod tim mi ovdje znamo kosooku rasu iako tehnicki Turci jesu Azijati jer jbg vecina drzave im je u Aziji.
Ja razumijem da ljudi vecinom ne vole Turke i da ce svasta za njih reci, ali nisu kosooki pa da se na glavu posadis.
Nadzornik

#19909 Re: Republika Turska

Post by Nadzornik »

Katar pomaze Turskoj.
Katar ulaze 15 milijardi dolara u Turske banke... :thumbup:
fakat

#19910 Re: Republika Turska

Post by fakat »

A i da jesu, meni su kosooki bas simpaticni.
Haris.ba

#19911 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

A koji cipovi idu i ove turske telefone?
славянин

#19912 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Haris.ba wrote:A koji cipovi idu i ove turske telefone?
Pretezno sa Tajvana rekao bih. A Apple sa svojom vrijendosti od 1 Trilion dolara je iznenadjen i uvredjen Turskom odlukom :lol:
Sanjarko

#19913 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

fakat wrote:
Ja razumijem da ljudi vecinom ne vole Turke i da ce svasta za njih reci, ali nisu kosooki pa da se na glavu posadis.
Gledajući po jezičkoj pripadnosti (a jezik je kao što svi znamo temeljna odrednica nekog naroda), turski jezik spada u skupinu turkijskih jezika (ujedno i ''najbrojniji'' jezik iz te skupine, obzirom na broj Turaka u svijetu) i kada pogledaš gdje su rasprostranjeni turkijski jezici, Turci se mogu komotno stvrstati u ''kosooke''
Kikibombona

#19914 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

fakat wrote:A i da jesu, meni su kosooki bas simpaticni.
Uzbekistan

Image

Kirgistan

Image

Kazahstan

Image

Turkmenistan

Image

Tadzikistan

Image

itd

Neka kosookih :D
ja71

#19915 Re: Republika Turska

Post by ja71 »

Čemu sad rasizam?
Lug

#19916 Re: Republika Turska

Post by Lug »

Hafis wrote:a jezik je kao što svi znamo temeljna odrednica nekog naroda
Naravno, zato Skoti pricaju na engleskom.
melac

#19917 Re: Republika Turska

Post by melac »

fakat wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ma nemislim na to. Mislim, nisu bas kosooki. Na to mislim. Sad Semiti mozda i nisu nego kako neko rece miks. Ali jezik im je cudan. Bas me zanima u koju grupu spada. Ja sam laik i samo ispravljam onoga ko je rekao da su Azijati. Pod tim mi ovdje znamo kosooku rasu iako tehnicki Turci jesu Azijati jer jbg vecina drzave im je u Aziji.
Nisu Turci kosooki jer su najmanje Turci, vecinom su neki od drugih naroda zbog miješanja sa domaćim stanovništvom koji su pokorili. No porijeklom su Turci mongoloidni narod tj. kosooki iliti srodni rođaci sa Džingis Kanom itd itd.

I jezik ima veze s tim porijeklom, a i kultura osvajača.

Recimo svi za Ruse vele da su Slaveni, ali možda su prije Nordijci, barem zapadni dio Rusa, Mislim pogledaj Kafeljnikova, više liči Borgu vec nekom Irancu ili odakle su Slaveni vec dosli.
Hafis

#19918 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

Lug wrote:
Pa jest, u pravu si. I mali Mahir u vrtiću u Stavangeru špreha norveški k'o da mu je babo kralj Harald V.

Nego delegat izguglaj malo o škotskom jeziku jebo ga ti...djeca ti se smiju.
prof.

#19919 Re: Republika Turska

Post by prof. »

Lug wrote:
i amerikanci i kanađani na engleskom
argentinci na španskom
brazilci na portugalskom
austrijanci na njemačkom
egipćani, libijci, alžirci itd na arapskom :D

a ova diskusija o 'kosookim' je na nivou velikog odmora u oš, cuj citavu aziju svesti na kinu, japan i koreje. neki bi malo trebali da ponove gradivo, haj sto ne znaju da desetine zemalja u aziji koje ne spadaju pod taj (rasisitički!) termin ali valjda su čuli za indiju, pakistan, iran? ili su i oni kosooki :-)
fakat

#19920 Re: Republika Turska

Post by fakat »

Kikibombona wrote:
fakat wrote:A i da jesu, meni su kosooki bas simpaticni.
Uzbekistan

Image

Kirgistan

Image

Kazahstan

Image

Turkmenistan

Image

Tadzikistan

Image

itd

Neka kosookih :D
:thumbup: :thumbup:
Hafis

#19921 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

prof. wrote:
a ova diskusija o 'kosookim' je na nivou velikog odmora u oš, cuj citavu aziju svesti na kinu, japan i koreje. neki bi malo trebali da ponove gradivo, haj sto ne znaju da desetine zemalja u aziji koje ne spadaju pod taj (rasisitički!) termin ali valjda su čuli za indiju, pakistan, iran? ili su i oni kosooki :-)
A jok, ti su naši, indoeuropljani :thumbup:
Pa malo dijete u vrtiću zna da smo mi Hrvati došli iz Irana...i to mnogo mnogo prije Homeinija i njegove ekipe (da ne bi bilo nekakvih nesporazuma ili pogrešnog svojatanja).
Last edited by Hafis on 15/08/2018 21:25, edited 1 time in total.
vatrogasac

#19922 Re: Republika Turska

Post by vatrogasac »

Turska valuta, koja je u jednom trenutku dosegla najnižu vrijednost od 7,24 lire u odnosu na dolar 13. augusta, oporavila se do podneva 15. augusta, kada je imala vrijednost od 5,9 lira u odnosu na dolar.

U međuvremenu, katarski emir Tamim bin Hamad al Thani planira da danas posjeti Tursku kao bi razgovarao sa predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, izvijestila je državna agencija Katara QNA.

Kako Reuters napominje, ova posjeta dolazi u vrijeme kada turska valuta gubi na vrijednosti uslijed pogoršanja odnosa te zemlje sa SAD-om.

Turska i Katar tradicionalno njeguju dobre bilateralne odnose, a Ankara podržava Dohu u sukobu koji ima sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama, prenosi Tanjug.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/tu ... u-na-dolar
славянин

#19923 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Jedna je Europa :wink:
Image
vatrogasac

#19924 Re: Republika Turska

Post by vatrogasac »

Hafis wrote:
prof. wrote:
A jok, ti su naši, indoeuropljani :thumbup:
Pa malo dijete u vrtiću zna da smo mi Hrvati došli iz Irana...i to mnogo mnogo prije Homeinija i njegove ekipe (da ne bi bilo nekakvih nesporazuma ili pogrešnog svojatanja).
Neki tvrde da ste zalutali. :mrgreen:
"Ti malobrojni Turci, Oguri, s vremenom su se sasvim poslavenili, ali su svoje tradicionalno ime – Kurbat – "dali" novostvorenom narodu, tzv."Hrvatima". (Osman Karatay u knjizi "U potrazi za izgubljenim plemenom")
vatrogasac

#19925 Re: Republika Turska

Post by vatrogasac »

Svijet prije 2h

Katar će investirari 15 milijardi dolara u Tursku
Direktne investicije najavio je katarski emir, Tamim bin Hamad al-Thani, tokom razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ka ... a-u-tursku
Post Reply