gdje si vidio da je covjek pricao samo o sarajevskom aerodroma i da nije pricao o mostarskoM?? moze linkDonieBrasco wrote: ↑04/09/2023 12:17 Zasto nas stranci rade na svaki moguci nacin, ambasador americki ti prica o koncesiji glavnog aerodroma u drazvi.
Pa sto sto ovaj u Mostaru ne uzmu da ga vrate u zivot "koncesijom".
Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#1976 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- tramvajtrojka
#1977 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
od februara 2019 ih je preuzeo vinci i od tada su krenuli sa ulaganjem u aerodrom, računajući covid i sve su prebrzo odradili kad se pogledaju rokovi oni su sa radovima krenuli u 2020 godini na pisti i pustili je u promet u maju, junu ove godineBodkin wrote: ↑06/09/2023 18:30Ko je drzao aerodrom zadnjih 10 godina?tramvajtrojka wrote: ↑06/09/2023 18:28
ovo su dobili za 2.5 godine tj izgradili plus novi toranj, i neko kaze koncesija losa a mi 7000m2 manjeg prostora gradimo od 2018 i jos nije u potpunosti gotovo niti ce biti do kraja ove godine
probijeni svi rokovi, npr na sarajevskom aerodromu su sva tri aviomosta trebala biti u upotrebi do jula a sada u septembru je samo jedan, koliko su probili rokove da su iz thyseen krup iz španjolske dosli radnici i postavili aviomostove a jezgra nisu bila izgrađena ni na vidiku,
![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#1978 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
a jel se to ugovorom o koncesiji ne moze nista osigurati, kao npr broj linija, kompanija, obnova, ulaganja..?drndalo wrote: ↑06/09/2023 18:05 Meni je drago da ti putujes, i ja putujem kad god uhvatim vremena, para i destinaciju/priliku.
Ono sto nije u redu je da moj let meni posredno placa 12 ljudi koji ne lete. Ni tebi. Ni nikome.
Ako moramo debelo platiti nekome da leti, onda tu nesto ne stima.
Takodjer nema nikakve garancije da bi se u slucaju koncesije povecao broj kompanija i linija... SJJ je i ovako profitabilan, sta mislis da li bi neka grupacija kapitalista imala ista protiv da taj profit od xx mil. € godisnje ide njima umjesto BiH tj. FBiH?
Ja mislim da bi oni to jako voljeli, posebno sada kada je prosirenje aerodroma obavljeno nasim parama, a oni bi mogli doci na gotovo, da im ga “iznajmimo” na 30 god. Taman dok je zgrada i oprema nova. Kad ostari, da nam ga vrate na remont...
napisao si to kao da ce samo neko doci i reci gonite se u pm sad smo mi vlasnici i mozemo da radimo sta hocemo, kad unistimo aerodrom onda cemo vam vratiti da obnovite pa cemo vam opet oduzeti
ljudi navode kako je u beogradu haos, covjek bi pomislio raspad sistema, ne leti se nigdje, ne obnavlja nista..kao da nemate interneta da vidite sta se uradilo i koliko je aerodrom napredovao od kako je usao pod koncesiju tik pred koronu..
- tramvajtrojka
#1979 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
i najveci problem u Beogradu da je air serbia povecala broj linija ovo ljeto za nekih 40+ destinacija sto je ogroman broj i veliki broj ispadanja aviona na toliki broj destinacija npr. imali su ugovor sa rumunima za atr koji je ispadao svaki dan na svakoj liniji po 3+ sata sto je uzrokovalo lancane reakcije u sistemu, ustabilili su se u zadnje vrijeme ne kasne vise toliku u dolasku na sjjizvrsni direktor wrote: ↑06/09/2023 18:40a jel se to ugovorom o koncesiji ne moze nista osigurati, kao npr broj linija, kompanija, obnova, ulaganja..?drndalo wrote: ↑06/09/2023 18:05 Meni je drago da ti putujes, i ja putujem kad god uhvatim vremena, para i destinaciju/priliku.
Ono sto nije u redu je da moj let meni posredno placa 12 ljudi koji ne lete. Ni tebi. Ni nikome.
Takodjer nema nikakve garancije da bi se u slucaju koncesije povecao broj kompanija i linija... SJJ je i ovako profitabilan, sta mislis da li bi neka grupacija kapitalista imala ista protiv da taj profit od xx mil. € godisnje ide njima umjesto BiH tj. FBiH?
Ja mislim da bi oni to jako voljeli, posebno sada kada je prosirenje aerodroma obavljeno nasim parama, a oni bi mogli doci na gotovo, da im ga “iznajmimo” na 30 god. Taman dok je zgrada i oprema nova. Kad ostari, da nam ga vrate na remont...
napisao si to kao da ce samo neko doci i reci gonite se u pm sad smo mi vlasnici i mozemo da radimo sta hocemo, kad unistimo aerodrom onda cemo vam vratiti da obnovite pa cemo vam opet oduzeti![]()
ljudi navode kako je u beogradu haos, covjek bi pomislio raspad sistema, ne leti se nigdje, ne obnavlja nista..kao da nemate interneta da vidite sta se uradilo i koliko je aerodrom napredovao od kako je usao pod koncesiju tik pred koronu..
- Ozimician
#1980 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Evo odličan tekst za neupućene, ko ima volje za čitati, treba pročitati:
https://www.klix.ba/biznis/privreda/str ... /230906038
Kakogod - koncesija Aerodroma Sarajevo će biti jedan od najglupljih poteza vlasti, a nije da ih nemaju već sad mnogo.
Ako neko misli da treba klati vola radi 1 kg mesa - onda treba dati aerodrom pod koncesiju.
Kakogod - koncesija Aerodroma Sarajevo će biti jedan od najglupljih poteza vlasti, a nije da ih nemaju već sad mnogo.
Ako neko misli da treba klati vola radi 1 kg mesa - onda treba dati aerodrom pod koncesiju.
- DaysleepeR
#1981 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Strasan tekst.
- Hajvan
#1982 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
moze koncesijaOzimician wrote: ↑06/09/2023 19:12 Evo odličan tekst za neupućene, ko ima volje za čitati, treba pročitati:
domacoj, sarajevskoj firmi
ha ja
- tramvajtrojka
#1983 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Da ti vidis kako se ovaj lik svadja u komentarima i kakve analize baca na svom kvazi blogu
-
akcija007
#1984 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Strasan tekst procitao sam ga .
Ako je SJJ izgradilo sve zasto sada (bez koncesije) ne privlaci jos aviokompanija .
Ako je SJJ izgradilo sve zasto sada (bez koncesije) ne privlaci jos aviokompanija .
-
Trappist
#1985 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Jao teksta
a jos bolji komentari ispod "kad se zakuha zatvoriti ce aerodrom jer je pod koncesijom "
Tacno narod za izučavanje.
A strucnjak je ovaj nema sta, kaze najbolji direktor aerodroma u regiji je kod nas, da neko sa strane pročita ovaj clanak kontao bi iz sarajeva možeš u svaki grad na svijetu, sve uvezano, moderno. A ono mozes do pet gradova na zapadu, nema online check ina u 2023. Godini i jos ne znaju ni ilegalne taksiste rijesiti
Tacno narod za izučavanje.
A strucnjak je ovaj nema sta, kaze najbolji direktor aerodroma u regiji je kod nas, da neko sa strane pročita ovaj clanak kontao bi iz sarajeva možeš u svaki grad na svijetu, sve uvezano, moderno. A ono mozes do pet gradova na zapadu, nema online check ina u 2023. Godini i jos ne znaju ni ilegalne taksiste rijesiti
-
akcija007
#1986 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Komentari ispod su posebna prica isto kao i za Wizzair otkazivanje iz Tizle komentar je bio da se sav aviosaobracaj Wizz prebacuje u Sarajevu haha i da se zbog toga Tuzla gasi
- DaysleepeR
#1987 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Evidentno je da je koncesija gotova stvar, vidjecemo sta nositramvajtrojka wrote: ↑06/09/2023 19:28Da ti vidis kako se ovaj lik svadja u komentarima i kakve analize baca na svom kvazi blogu![]()
zemljo indijo gdje se ovaj na Balkanu naziva nekim strucnjakom
![]()
- drndalo
#1988 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Aerodrom javno dobro? Jeste.
I sta mislite kako se razvija situacija kada prirodni monopol na icemu, sa drzave zamijenis privatnikom? Tj. poklonis monopol privatniku? On se bas brine da ja putujem jeftino... Aha... Takse rastu, cijene rastu,glavna zarada im nije vodjenje aerodroma nego izvlacenje para iz aerodroma u svoju mater, gradjevinsku...
Kod nas ce koncesija biti dobra, a na ZAG i BEG ne valjaju? Kako to? Mi pametniji od Rvata und Zrba?
Da pratite kao sto se pravite, znali bi probleme koji postoje.I jako su slicni na oba ova aerodroma. Ugovore jos niko nije vidio do kraja sta pise u njima. Radi se o milijrderskim firmama koje imaju/angazuju 20 najskupljih pravnika da im naprave vodootporan ugovor, koji zemlja i ne moze bas da ispravlja zbog politicara, a pravnici koji sa strane domacina rade u Ministarstvima i Pravobranilastvima, niti znaju, niti su placeni, niti smiju da talasaju. Poseban segment je anglosaxonsko Pravo koje vlada u avijaciji. Ko to zna na Balkanu? Niko. I onda dobijes da si nesto “iznajmio” i da se u stvari iako si “vlasnik” nista ne pitas, jer su oni uplatili nesto u Budzet. A to nesto je obicno puno manje od najava, jer uvijek ima neko olaksanje iz ugovora. I kad istekne 30 god. vrate ti aerodrom zreo za remont.
Ako su bas zagrizli da bi da uloze u SJJ, ja bih im dao mogucnost da na tenderu ponude najvise para za npr. 30% vlasnistva, u zamjenu za 30% upravljackih prava i 30% profita. Odredi se cijena od npr. 350 mil. € za cijeli posao aerodroma i vezanih aktivnosti, i min. ponuda za 30% paket dionica ne smije biti <105 mil. €. Ako ko ponudi vise, super.
Na taj nacin kupac tih dionica ima direktan interes da dovodi vise prometa, biznisa, itd. Jer ako pomognu u dizanju profita sa 20 mil. godisnje, na 50 mil. i njihov dio profita raste sa 6 na 15 mil. godisnje. Ako ne pomazu, profit im ne raste. To bi bilo puno postenije, i pravo javno-privatno partnerstvo, za razliku od dosadasnjih koncesija koje su isisavanje para gradjevinom. Svi su registrovali firme kcerke, sa 10.000 pocetnog kapitala, i ako krene sranje tipa Korona2, oni mogu dici ruke od toga, ugasiti firmu i razguliti. A veci dio para je vec tamo negdje. Na ZAG koncesiji je bila interesantna situacija koju bi svaki Privredni sud trebao ganjati, gdje je jedan od konkurenata na tenderu, Turska firma, kada su Francuzi dobili konacan ugovor, postala suvlasnik u novoj firmi, koncesionaru sa 10% ucesca. Dakle klasicni sukob interesa, tj. glumljenje konkurencije. Ali nikoga nije bilo briga.
Scuric o svemu ovome zna sigurno 5x vise od mene,i sve sto prica je vec vidjeno na ZAG/BEG/LJU. Naguzeni 3/3. I mi ne bi bili naguzeni jer smo valjda pametniji? Iskustvo nas uci da bi nam i usi otkinuli zavrtanjem. Cekam evo da neke bolje avio srucnjake navedete, kojih imamo 300-tinjak, sve Magistri sa Oxforda i Stanforda, iz civilne avijacije...?
Koncesije koje mozda nisu skroz lose za domacine su SKP i PRN, i to zato sto su oba aerodroma tavorila prije. SKP je imao promet kao OMO (u srazmjerama grada/drzave) tj. skoro pa nista, a PRN je bila nigdje nakon rata/lupanja/osamostaljenja, imali su bazu putnika i letove, ali je infrastruktura bila tac...
I sta mislite kako se razvija situacija kada prirodni monopol na icemu, sa drzave zamijenis privatnikom? Tj. poklonis monopol privatniku? On se bas brine da ja putujem jeftino... Aha... Takse rastu, cijene rastu,glavna zarada im nije vodjenje aerodroma nego izvlacenje para iz aerodroma u svoju mater, gradjevinsku...
Kod nas ce koncesija biti dobra, a na ZAG i BEG ne valjaju? Kako to? Mi pametniji od Rvata und Zrba?
Da pratite kao sto se pravite, znali bi probleme koji postoje.I jako su slicni na oba ova aerodroma. Ugovore jos niko nije vidio do kraja sta pise u njima. Radi se o milijrderskim firmama koje imaju/angazuju 20 najskupljih pravnika da im naprave vodootporan ugovor, koji zemlja i ne moze bas da ispravlja zbog politicara, a pravnici koji sa strane domacina rade u Ministarstvima i Pravobranilastvima, niti znaju, niti su placeni, niti smiju da talasaju. Poseban segment je anglosaxonsko Pravo koje vlada u avijaciji. Ko to zna na Balkanu? Niko. I onda dobijes da si nesto “iznajmio” i da se u stvari iako si “vlasnik” nista ne pitas, jer su oni uplatili nesto u Budzet. A to nesto je obicno puno manje od najava, jer uvijek ima neko olaksanje iz ugovora. I kad istekne 30 god. vrate ti aerodrom zreo za remont.
Ako su bas zagrizli da bi da uloze u SJJ, ja bih im dao mogucnost da na tenderu ponude najvise para za npr. 30% vlasnistva, u zamjenu za 30% upravljackih prava i 30% profita. Odredi se cijena od npr. 350 mil. € za cijeli posao aerodroma i vezanih aktivnosti, i min. ponuda za 30% paket dionica ne smije biti <105 mil. €. Ako ko ponudi vise, super.
Na taj nacin kupac tih dionica ima direktan interes da dovodi vise prometa, biznisa, itd. Jer ako pomognu u dizanju profita sa 20 mil. godisnje, na 50 mil. i njihov dio profita raste sa 6 na 15 mil. godisnje. Ako ne pomazu, profit im ne raste. To bi bilo puno postenije, i pravo javno-privatno partnerstvo, za razliku od dosadasnjih koncesija koje su isisavanje para gradjevinom. Svi su registrovali firme kcerke, sa 10.000 pocetnog kapitala, i ako krene sranje tipa Korona2, oni mogu dici ruke od toga, ugasiti firmu i razguliti. A veci dio para je vec tamo negdje. Na ZAG koncesiji je bila interesantna situacija koju bi svaki Privredni sud trebao ganjati, gdje je jedan od konkurenata na tenderu, Turska firma, kada su Francuzi dobili konacan ugovor, postala suvlasnik u novoj firmi, koncesionaru sa 10% ucesca. Dakle klasicni sukob interesa, tj. glumljenje konkurencije. Ali nikoga nije bilo briga.
Scuric o svemu ovome zna sigurno 5x vise od mene,i sve sto prica je vec vidjeno na ZAG/BEG/LJU. Naguzeni 3/3. I mi ne bi bili naguzeni jer smo valjda pametniji? Iskustvo nas uci da bi nam i usi otkinuli zavrtanjem. Cekam evo da neke bolje avio srucnjake navedete, kojih imamo 300-tinjak, sve Magistri sa Oxforda i Stanforda, iz civilne avijacije...?
Koncesije koje mozda nisu skroz lose za domacine su SKP i PRN, i to zato sto su oba aerodroma tavorila prije. SKP je imao promet kao OMO (u srazmjerama grada/drzave) tj. skoro pa nista, a PRN je bila nigdje nakon rata/lupanja/osamostaljenja, imali su bazu putnika i letove, ali je infrastruktura bila tac...
-
Karikaturist
#1989 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Meni je bas zaparalo oci dio gdje kaze da se BL fino razvija a Tzl je prop’o aerodrom. Malo mi tukne da njegova prica, ali hajde generalno je popljuvao sve i nema tu povratka.
- Grean
#1990 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zasto je americkom ambasadoru od svih bh problema najbitnija koncesija aerodroma i zasto ste se vi upalili da to opravdavate?tramvajtrojka wrote: ↑06/09/2023 19:28Da ti vidis kako se ovaj lik svadja u komentarima i kakve analize baca na svom kvazi blogu![]()
![]()
-
Hakiz
#1991 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zato što je američkom ambasadotu bitna.Grean wrote: ↑06/09/2023 22:48Zasto je americkom ambasadoru od svih bh problema najbitnija koncesija aerodroma i zasto ste se vi upalili da to opravdavate?tramvajtrojka wrote: ↑06/09/2023 19:28
Da ti vidis kako se ovaj lik svadja u komentarima i kakve analize baca na svom kvazi blogu![]()
![]()
Da nije kakav Amerikanac u planu da dobije koncesiju?
- SmokingMan
#1992 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Mi smo polu-propala "slučaj" država, i ne možemo preživjeti bez tuđe milostninje i pomoći. Vidite, aerodrom u Mostaru je na grbači države, ne pravi nikakav profit, ali redovno se isplaćuju plate radnicima. Ovo je najbolje što nam se "nudi", a ionako ne možemo odbiti neizbježno, primorani smo da ih damo iz ovog ili onog razloga. Vi iz svog ponosa svakako možete pokrenuti neki gerilski rat, ali bezuspješno. 
- drndalo
#1993 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa eto, za pocetak mozemo OMO dati u koncesiju kao pilot projekat, da nam dokazu valjanost tog poteza...
Za npr. 1 KM godisnje. S tim sto nema dotacija drzave. Sav profit ali i rizik na koncesionaru. Sta mislis da li bi bilo puno interesenata_
Za npr. 1 KM godisnje. S tim sto nema dotacija drzave. Sav profit ali i rizik na koncesionaru. Sta mislis da li bi bilo puno interesenata_
- Grean
#1994 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ko prica o Mostaru? Pa ne budi naivan.SmokingMan wrote: ↑06/09/2023 22:58 Mi smo polu-propala "slučaj" država, i ne možemo preživjeti bez tuđe milostninje i pomoći. Vidite, aerodrom u Mostaru je na grbači države, ne pravi nikakav profit, ali redovno se isplaćuju plate radnicima. Ovo je najbolje što nam se "nudi", a ionako ne možemo odbiti neizbježno, primorani smo da ih damo iz ovog ili onog razloga. Vi iz svog ponosa svakako možete pokrenuti neki gerilski rat, ali bezuspješno.![]()
I zasto je stranom ambasadoru ovo najbitnija tema?
Doduse mora se priznati naruzio je i Covica zbog juzne konekcije.
Vidjet cemo sta kaze Tramvaj, sta je njegov interes u ovome ili samo po automatizmu opravdava nase zapadne prijatelje.
- yoda82
#1995 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
I ja placam posredno mnoge stvari koje ne koristim, ili ih koristim minimalno. Jbg. Tako je svugdje u svijetu. Garantujem da kroz razne doprinose puno vise dam drzavi i "ljudima koji ne lete" nego oni meni.drndalo wrote: ↑06/09/2023 18:05 Meni je drago da ti putujes, i ja putujem kad god uhvatim vremena, para i destinaciju/priliku.
Realno zaboli me hoce li biti koncesija. Ja samo hocu da imam koju normalnu liniju po povoljnoj cijeni kao sto imaju svi, ali bas svi aerodromi u regionu.
I sad neko treba da me ubjedi da se to nikome ne isplati, i da samo nas aerodrom radi kako treba.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1996 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Naravno da će Amerikanci dobiti koncesiju.
Pa ne bi se džaba njihov ambasador oglašavao.
Pretpostavljam da Amerikancima ide Sarajevo, a Nijemcima ili Austrijancima Tuzla.
Mostar nije u igri, ne pravite se glupi. Da jeste, naglasili bi i Čovića - znaju oni jako dobro kako to sve funkcioniše.
Pa ne bi se džaba njihov ambasador oglašavao.
Pretpostavljam da Amerikancima ide Sarajevo, a Nijemcima ili Austrijancima Tuzla.
Mostar nije u igri, ne pravite se glupi. Da jeste, naglasili bi i Čovića - znaju oni jako dobro kako to sve funkcioniše.
- drndalo
#1997 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
I ja isto zelim da imam vise linija i izbora, to nije sporno, ja samo naglasavam sta nas iskustva drugih uce... I da nije zlato sve sto nama indijancima kazu da su dragulji...yoda82 wrote: ↑06/09/2023 23:49I ja placam posredno mnoge stvari koje ne koristim, ili ih koristim minimalno. Jbg. Tako je svugdje u svijetu. Garantujem da kroz razne doprinose puno vise dam drzavi i "ljudima koji ne lete" nego oni meni.drndalo wrote: ↑06/09/2023 18:05 Meni je drago da ti putujes, i ja putujem kad god uhvatim vremena, para i destinaciju/priliku.
Realno zaboli me hoce li biti koncesija. Ja samo hocu da imam koju normalnu liniju po povoljnoj cijeni kao sto imaju svi, ali bas svi aerodromi u regionu.
I sad neko treba da me ubjedi da se to nikome ne isplati, i da samo nas aerodrom radi kako treba.
- SmokingMan
#1998 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pronađi bolje riješenje, jer državu u praksi nema niti ko da vodi, niti da upravlja investicijama.Grean wrote: ↑06/09/2023 23:11Ko prica o Mostaru? Pa ne budi naivan.SmokingMan wrote: ↑06/09/2023 22:58 Mi smo polu-propala "slučaj" država, i ne možemo preživjeti bez tuđe milostninje i pomoći. Vidite, aerodrom u Mostaru je na grbači države, ne pravi nikakav profit, ali redovno se isplaćuju plate radnicima. Ovo je najbolje što nam se "nudi", a ionako ne možemo odbiti neizbježno, primorani smo da ih damo iz ovog ili onog razloga. Vi iz svog ponosa svakako možete pokrenuti neki gerilski rat, ali bezuspješno.![]()
I zasto je stranom ambasadoru ovo najbitnija tema?
Doduse mora se priznati naruzio je i Covica zbog juzne konekcije.
Vidjet cemo sta kaze Tramvaj, sta je njegov interes u ovome ili samo po automatizmu opravdava nase zapadne prijatelje.
Ne može se nefunkcionalnost sistema isteresti samo u jednom postu, koga sjećanje dobro služi šta se pisalo u zadnjih deset godina na temama, mozaik mu i neće biti tako teško složiti. Jedina poteškoća u svemu tome je izaći u susret stvarnosti, a sputati taštinu.
- Reisova
#1999 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Oko ove teme, ukratko nas opljačkaše pa ne treba koncesija. Tačno ali svi to rade i strani i ovi naši domaći. Navikli smo.
Ja samo znam da mi nigdje ne mozemo putovati jer je preskupo, a BG i ZG mogu birati. Ostalo me ne zanima, jer je sve ostalo suplja.
Ja samo znam da mi nigdje ne mozemo putovati jer je preskupo, a BG i ZG mogu birati. Ostalo me ne zanima, jer je sve ostalo suplja.
- Ozimician
#2000 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Davanje Aerodroma Sarajevo pod koncesiju, pogotovo sad nakon obnove - je klanje vola radi 1 kg mesa.
Ali ovdje definitivno nema ekonomske pameti i jos se neki nadju da opravdaju ovo jer ce kao dobiti (uslovno) vise linija - to je ta 1 kg mesa.
SJJ posluje dobro, sam sebe moze izdrzavati + uplacuje pare u budzet.
Da postoji bilo kakav ekonomski smisao - prvi bi na tapetu bio Aerodrom Mostar koji samo isisava pare iz budzeta. Bukvalno njega je vec davno trebalo ili zatvoriti ili dati pod koncesiju. To bi nam trebao biti pilot projekat i prvo s tim krenuti i vidjeti kako ide.
Svi osim stranackih botova ili jako sebicnih ljudi su protiv koncesije.
Ali ovdje definitivno nema ekonomske pameti i jos se neki nadju da opravdaju ovo jer ce kao dobiti (uslovno) vise linija - to je ta 1 kg mesa.
SJJ posluje dobro, sam sebe moze izdrzavati + uplacuje pare u budzet.
Da postoji bilo kakav ekonomski smisao - prvi bi na tapetu bio Aerodrom Mostar koji samo isisava pare iz budzeta. Bukvalno njega je vec davno trebalo ili zatvoriti ili dati pod koncesiju. To bi nam trebao biti pilot projekat i prvo s tim krenuti i vidjeti kako ide.
Svi osim stranackih botova ili jako sebicnih ljudi su protiv koncesije.