Duka Dizel wrote:155_mm wrote:
ja svoje misljenje baziram na osnovu zadnjeg glasanja i na osnovu toga tvrdim da bosnje jos nisu izgubljene za gradjansku opciju kao sto je to slucaj sa druga dva stada. a ti ?
Mišljenje bi trebalo da zasnivaš na nekom elementarnom znanju o fašizmu i gradjanstvu, kad se vec frljas tim pojmovima.
To nisu dva suprotstavljena pojma.
Dapače, fašizam i vuče korene iz jedne gradjanske Francuske.
Fašizam u svojoj biti i reči, predstavlja neku homogenizaciju društva.
No, nije bitno...da ne širim priču. Ne verujem da tebe to interesuje.
Ti si ionako pretpostavljam mislio nešto u fazonu "Mi Bošnjaci ćemo se pretvarati da smo gradjanski nastrojeni, pa ćemo tako zajebati svet koji mora u tom slučaju stati na našu stranu, jer nacionalizam je tako out"
Na stranu što su te "bošnjačke gradjanske opcije" ispušena muštikla i što sa gradjanstvom imaju veze koliko i Dodik sa socijalemokratijom...nego mi je uopšte smešno da u jednom duboko podeljenom nacionalnom društvu, gde uglavnom vera odredjuje nacionalnost, muslimanska populacija se kao fol, homogenizuje oko grajanske opcije
Samo ne znam kako mislite to "gradjanstvo" nametnuti ostatku države
Francuzi su to u krvi uradili.
Poslušaj im samo reči himne.
Nevezano za druge Dizelove postove, ovdje se prilično slažem sa njim. Homogenizacija Bošnkaka oko građanske opcije je naprosto oksimoron i nešto što niti u teoriji niti u praksi ne može postojati. I kao što reče " Mi Bošnjaci ćemo se pretvarati da smo gradjanski nastrojeni, pa ćemo tako zajebati svet koji mora u tom slučaju stati na našu stranu, jer nacionalizam je tako out" je u suštini izvorište te teze. A to je onako prilično nadmeno i glupo. Samo ćemo svijet nasmijali. Konačno i ovo naše zadnje glasanje nema nikakvo uporište u ideologiji, ljudi uglavnom u nas glasaju protiv.....nikako za....protiv Bakira, protiv crvenih, protiv zaštitinika ćuka, protiv pedera, protiv ovih ili onih.
Jedina homogenizacija Bošnjaka koja ima smisla treba da bude oko neupitnosti države Bosne i Hercegovine. A da bi usput bila i produktivna, ta homgenizacija mora biti i široka i otvorena za sve druge, dijaloški spremna za otvaranje pitanja unutrašnjeg ustrojstva Bosne i Hercegovine, dakle može biti i unitarna, i centralistička, i regionalizacija, i kantonizacija, čak može biti i federalistička (bez etničkog predzanka) ali jasna u stavu da se neupitnost Bosne i Hercegovine kao države u punom kapacitetu nikada ne dovodi u pitanje. Kada kažem neupitnost udržave u punom kapacitetu, to znači da im se ne mogu prodavati muda pod bubrege i da jasni disolucijski procesi se podvode pod unutrašnji dijalog i navodnu borbu za održivu Bosnu i Hercegovinu.
Najveći troler ovoga foruma i jedan od pametnijih forumaša Mr.Yes (baš mi nešto fali na ovom forumu) je jednom vrlo jasno sažeo priču o tome ko jeste za Bosnu i Hercegovinu a ko nije. Onaj ko u fudbalskoj utakmici Bosne i Hercegovine uvijek navija za nju, bez obhzira sa kim igra, je onaj kome ova zemlja pripada i ko pripada ovoj zemlji. Bio crveni ili zeleni, bio Bošnjak, Hrvat ili Srbin.......država Bosna i Hercegovina jedina smislena homogenizacija, Bošnjaka kojih nema bez BOsne i Hercegovine, ali i svih onih koji sebe prepoznaju unutar ovoga što Mr Yes reče-