Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Dozer
#1976 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da...primijetio sam da imamo vrhunsku tehnologiju za odlazak na Mjesec. Vidjeni NLO-i su pi*kin dim za to

- S4mpion
#1977 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eh šta imamo ili nemamo, to je već naša stvar, za to ne možemo krivit nikog drugog ni trećeg. 
-
Eniac
#1978 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Samo, ako vanzemaljaca ima, i ako se jednog dana spuste na Zemlju, dzaba zataskavanje.
Bilo bi interesantno vidjeti da se vanzemaljci spuste. Pa se des ida jedan dio vjernika skonta :Mozda je ono sta smo mi mislili daje bog/da su bogovi, bili ovi vanzemaljci". Ili da nam vanzemaljci kazu "nema boga, mi smo sve stvorili". Ba li bi bog reagovao? I ako ne reaguje, sta onda?
Volio bih da vanzemaljaca ima i da se spuste na Zemlju. To bi dovelo do interesantnih pitanja i odgovora
Bilo bi interesantno vidjeti da se vanzemaljci spuste. Pa se des ida jedan dio vjernika skonta :Mozda je ono sta smo mi mislili daje bog/da su bogovi, bili ovi vanzemaljci". Ili da nam vanzemaljci kazu "nema boga, mi smo sve stvorili". Ba li bi bog reagovao? I ako ne reaguje, sta onda?
Volio bih da vanzemaljaca ima i da se spuste na Zemlju. To bi dovelo do interesantnih pitanja i odgovora
- S4mpion
#1979 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa vjerovatno bi postojao jedan dio takvih ljudi i to ne bi morali biti nužno vjernici, nekome dlaka fali da počne vjerovat u bilo šta
To da postoje druga, neotkrivena bića, i dolazak istih bi za istinske vjernike bilo izmišljanje tople vode, jer druga, neotkrivena, bića se već spominju u religijama.
To da postoje druga, neotkrivena bića, i dolazak istih bi za istinske vjernike bilo izmišljanje tople vode, jer druga, neotkrivena, bića se već spominju u religijama.
- hrastov žižak
#1980 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tako je, vanzemaljci su zapravo džini
-
Edouard
#1981 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kolega, da si znalac koliko si umišljen i bahat gdje bi ti bio kraj.Arata wrote:Kolega, čitaj malo (a i razmisli usput, nije na odmet). O tim naučnicima koji su utemeljili nauke nema smisla pričati u konteksu ateizma. Nadam se da dobro znaš da su skoro sve nauke utemeljene poprilično davno, i u to doba ako si rekao da bog ne postoji zapalili bi te isti dan na lomači.Edouard wrote:Kolega, molim link, ili kakav popis ateista koji su utemeljitelji bazičnih prirodnih nauka, recimo iz područja kemije, fizike, elektrotehnike, biologije, genetike, medicine....ili barem navedi kojeg ako znaš.Arata wrote:
Jel ti sebe smatraš pametnijim od ovih fizičara, genetičara, biologa, hemičara...?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_at ... technology
Njima je posao da probaju da razumiju kako stvari oko nas funkcionišu. To ti je isto kao da tebi otac koji je npr., bravar kaže da je on čuo da je Windows isprogramiran u Javi i ti mu vjeruješ, a programer ti kaže da to nije tačno a njemu ne vjeruješ.
Danas imaš hrpe i hrpe naučnika.
Pogledaj malo onaj spisak, veliki broj njih ima Nobelovu nagradu - tvoj hodža / pop nemaju. Takođe je nema ni naučnik prof. dr. sa diplomom iz Travnika. Primjeti da svi oni imaju Nobelovu nagradu iz oblasti koje obuhvataju našu tematiku, a ne npr., nagradu za mir.
Evo ti još jedan link: http://www.alternet.org/belief/8-atheis ... nged-world
prvi rezultat na google.
A da ne dodajem na to još agnostike i deiste (Albert Einstein...). Svi oni kažu da su religije izmišljotina.
U buduće ako misliš biti vrijedan diskusije ovakve stvari potraži i zaključi sam, jer su trivijalne.
Kao agnostiku bolje bi bilo da si se u tom smislu suzdržao od nepotrebnog suđenja i dociranja.
Vidiš, mnoge nauke i njihove grane nisu utemeljene tako poprilično davno, i ne znam da je ijedan naučnik završio na lomači. Znam istina jednoga, Francuza Antoine Lavoisiera, utemeljitelja moderne kemije, ali kojeg su giljotinirali francuski revolucionarni ateisti. A možda je među njima bilo i agnostika.
Spomenut ću ti 19. vijek, dakle, ne tako davno vrijeme, kad je već prosvjetiteljska misao osvojila Evropu, i nije se osjećao više miris paljevine s lomača.
U tom je 19. vijeku od ukupnog broja naučnika utemeljitelja pojedinih grana, njih preko 95 % se izjašnjavalo vjernicima, a nešto ispod 4% ateistima.
A evo samo nekih, od kojih su mnogi poznati što bi se reklo i običnoj raji, a koji su se izjašnjavali vjernicima.
- elektricitet: Volta, Ampere, Faraday, Maxwell, Herz, Oersted
- optika: Fresnel, Fraunhofer, Young
- toplina: Joul, Sadi-Carnot, Helmholz
- matematika: Gauss, Cauchy, Lagrange, Riemann
- kemija: Dalton, Gay-Lussac, Avogadro
- genetika: Mendel
- mikrobiologija: Pasteur
i kasnije nastavno s M. Planckom, Schrodingerom, Heisenbergom, P. Jordanom...
- Arata
#1982 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa kolega to su ljudi koji su dovoljno bili pametni da u to doba ne izjave da su ateisti, zato su i preživjeli. Hajde malo potraži kad je u pojedinim zapadnim zemljama ukinuta smrtna kazna za bogohuljenje, vidjećeš da i to nije bilo toliko davno.Edouard wrote: Vidiš, mnoge nauke i njihove grane nisu utemeljene tako poprilično davno, i ne znam da je ijedan naučnik završio na lomači.
...
A npr., znam da je Gauss (kao i Einstein) bio deist - ne vjernik. Tako da su mi sumnjivi tvoji navodi.
- MJAU - da
#1983 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
cLo wrote:Na kraju krajeva, čak i da ateisti nemaju nikakav svjetonazor, oni ga ni ne krše. Licemjernije je imati svjetonazor, a kršiti ga i prekrajati ga kako kome u određenom trenutku paše. Skromnost i skrušenost su osnov svake vjere, a taj osnov poštuje svaki 1000 vjernik na našim prostorima. To se busa u prsa, svim silama pokazuje i dokazuje da je veći vjerik od drugih, evo dovoljno je pogledati ove teme na religiji da znaš koliko je to sve od srca. A da ne pričam da skoro da više nema kafane u kojoj ne možeš vidjeti pokrivenu ženu. Danju se na facebooku šeruju ajeti, a noću slike iz diskoteke. Čista manipulacija.Dozer wrote:Tacno tako Lua![]()
A da nam sad i vjernici ponude svoje svjetonazore, vjerovatno bismo dosli na isto, tj. i oni ce nabrojati iste stvari, pa ce biti da su teisti i ateisti isti, odnosno da imamo identicne svjetonazore.
Ali ce "zaboraviti" da spomenu da im se gade pederi i lezbejke i da ih kamenuju i biju gdje stignu...zaboravice spomenuti i da u dubini duse osjecaju gnusanje prema svima koji nisu njihove vjere, a pogotovo onima koji su druge vjere... itd. itd.
- dustaban
#1984 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Posudjujem sliku, bas se uklapa ovdje

- MJAU - da
#1985 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Edouard
Molim Te odgovori na pitanje, koga smatraš većim vjerskim neprijateljem. Nas ateiste, ili vjernike druge vjeroispovijesti?
Molim Te odgovori na pitanje, koga smatraš većim vjerskim neprijateljem. Nas ateiste, ili vjernike druge vjeroispovijesti?
- MJAU - da
#1986 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
[quote="dustaban"]Posudjujem sliku, bas se uklapa ovdje
[/quo
Mislim da se uzalud trudiš crtati-
[/quoMislim da se uzalud trudiš crtati-
-
Eniac
#1987 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neka ih. Sjedimo ona i ja tako u kafani, ona pije kiselu, ja pivo. I u cemu je problem?MJAU - da wrote:cLo wrote:Na kraju krajeva, čak i da ateisti nemaju nikakav svjetonazor, oni ga ni ne krše. Licemjernije je imati svjetonazor, a kršiti ga i prekrajati ga kako kome u određenom trenutku paše. Skromnost i skrušenost su osnov svake vjere, a taj osnov poštuje svaki 1000 vjernik na našim prostorima. To se busa u prsa, svim silama pokazuje i dokazuje da je veći vjerik od drugih, evo dovoljno je pogledati ove teme na religiji da znaš koliko je to sve od srca. A da ne pričam da skoro da više nema kafane u kojoj ne možeš vidjeti pokrivenu ženu. Danju se na facebooku šeruju ajeti, a noću slike iz diskoteke. Čista manipulacija.Dozer wrote:Tacno tako Lua![]()
A da nam sad i vjernici ponude svoje svjetonazore, vjerovatno bismo dosli na isto, tj. i oni ce nabrojati iste stvari, pa ce biti da su teisti i ateisti isti, odnosno da imamo identicne svjetonazore.
Ali ce "zaboraviti" da spomenu da im se gade pederi i lezbejke i da ih kamenuju i biju gdje stignu...zaboravice spomenuti i da u dubini duse osjecaju gnusanje prema svima koji nisu njihove vjere, a pogotovo onima koji su druge vjere... itd. itd.
- MJAU - da
#1988 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ti alkoholičar, u tome, ništa strašno. 
- hrastov žižak
#1989 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neka ih. Sjedimo ona i ja tako u kafani, ona pije kiselu, ja pivo. I u cemu je problem?
- drug_profi
#1990 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A mozda se postavi i pitanje vjerodostojnosti svetih knjiga.S4mpion wrote: U drugom slučaju, čak i da jesu u pitanju vanzemaljci koji moćniji i napredniji od ljudi, opet je sasvim razumljivo da se sve zataška, jer u suprotnom se postavlja pitanje "čemu vojska koja nas ne može zaštiti?", opet političke igre.
I zasto se marsovci ne krste ili ne poste za ramazan....
- dustaban
#1991 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
O majko moja...
Zaista se divim svakome ko ima svojstvo rezonovanja, bilo kakvog, kako moze da se ovako izuluje od svih ovih cinjenica i da se fokusira na onu jednu knjizicu i onu jednu pricu.
Eno na onoj slici gore, da je ne ponavljam, sve je kazano - kako nekoga ko stoji iz svega ovoga, nazovimo ga kreatorom univerzuma, mozete povezati sa onom tackicom i ovim jeftinim religijskim pricicama. Pa da su makar uspjeli objediniti sebe i te svoje bajke pa da im covjek makar na tome oda priznanje... jok, mi koji nismo u stanju da se ogranicimo na jednu knjigu moramo sad objasnjavati na cemu se bazira smisao biblioteke!
Ovako gledajuci izgleda da ovakvi dijalozi uopce nemaju smisla. Ali ja znam da ipak imaju. Pouzdano znam da su mnogi, ciji je intelektualni kapacitet ipak veci od religijskog kaputa... nakon ovakvih rasprava raskopcali dugmad i otisnuli se u divna prostranstva duhovnosti bez religijskih okova.
...
Zaista se divim svakome ko ima svojstvo rezonovanja, bilo kakvog, kako moze da se ovako izuluje od svih ovih cinjenica i da se fokusira na onu jednu knjizicu i onu jednu pricu.
Eno na onoj slici gore, da je ne ponavljam, sve je kazano - kako nekoga ko stoji iz svega ovoga, nazovimo ga kreatorom univerzuma, mozete povezati sa onom tackicom i ovim jeftinim religijskim pricicama. Pa da su makar uspjeli objediniti sebe i te svoje bajke pa da im covjek makar na tome oda priznanje... jok, mi koji nismo u stanju da se ogranicimo na jednu knjigu moramo sad objasnjavati na cemu se bazira smisao biblioteke!
Ovako gledajuci izgleda da ovakvi dijalozi uopce nemaju smisla. Ali ja znam da ipak imaju. Pouzdano znam da su mnogi, ciji je intelektualni kapacitet ipak veci od religijskog kaputa... nakon ovakvih rasprava raskopcali dugmad i otisnuli se u divna prostranstva duhovnosti bez religijskih okova.
...
- fatamorgana
#1992 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I naravno, čemu religija, otkud i čemu sve to što nabroja kad religija nije ništa od svega toga promijenila već hiljadama godina.S4mpion wrote:Otkud onda ratovi, otkud silovanja, ubistva, pljačke, otmice, trgovina bijelim robljem, otkud milioni mrtvih ako svi znamo šta je zdravo i ispravno? Eeeeeh
Čemu policija, vojska, vlast ako svi znamo šta je ispravno, čemu oružje?
Čemu policija, vojska, vlast, oružje u vjerskim zemljama kad su tamo skoro svi vjernici i kad dobro znaju od malih nogu šta je ispravno a šta nije npr Iran Saudija, Jemen i sl.
- fatamorgana
#1993 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisam ovo vidio pa napisah gornji post.Eniac wrote:
Cemu policija, vojska, vlast u zeljama u kojima zivi 80 i vise procenata stanovnista vjernika, dakle imaju vjernicki moralni kod i eticke norme, ili su i te same drzave vjerske?
Cemu policija u Saudijskoj Arabiji? Valjda su u toj zemlji svi vjernici, ia svi zive po Kur'anu, to je ste po moralnim principima Kur'ana, poslanika itd, i onda ne bi trebao postojati kriminal, pa tada ne bi trebala postojati ni policija?
Dok tamo postoji policija, to znaci da ni sami Saudijci ne vjeruju u Kur'an, njegovu moranu snagu i i snagu boga, pa se ioak uzdaju u ovozemaljske institucije represije, ne pustaju da im bog rijesi te probleme.
I sada imas boga, vjerujes u njega, znas da on sve odredjuje, ali ipak imas policiju i ne pustas bogu da rjesava stvari nego ih sam rjesavas. Bice da ipak ne vjerujes u boga onoliko koliko tvrdis i mislis da vjerujes. Super je bog, ali da se ja ipak sam pobrinem za sebe, on mozda i nece.
- Dozer
#1994 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I onda su prava pitanja:
1. Koja je uopste svrha religija?
2. Koja je svrha drzavnih snaga reda u drzavama sa preko 90% vjernika, s obzirom da svaka religija kaze "ne kradi, ne ubij, ne lazi, pomozi"? Radi onih 10-ak%?
- fatamorgana
#1995 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma jok, radi otvaranja novih radnih mjesta za narod,Dozer wrote:![]()
I onda su prava pitanja:
2. Koja je svrha drzavnih snaga reda u drzavama sa preko 90% vjernika, s obzirom da svaka religija kaze "ne kradi, ne ubij, ne lazi, pomozi"? Radi onih 10-ak%?
-
Edouard
#1996 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Oprosti, ali moram najprije reći da je glupo pitanje.MJAU - da wrote:@Edouard
Svejedno ću ti odgovoriti. Hvala Bogu ne mrzim nikoga, niti mi to pada ikad na pamet.
Pa svi su ljudi djeca Božja, i kako bi to bilo da ja onog koga je Bog htio i tako mudro stvorio, i ateiste i pripadnike drugih vjeroispovijesti, mrzim.
Meni nepojmljivo. Pa radim i okružen sam i s ljudima ateistima i pripadnicima drugih vjera. Također moja djeca.
A što, po mojem pisanju ispada da koga mrzim kad to već pitaš?
Jedino zlo, zablude, ideologije. naravno i svoje zloće. Ali čovjeka nikada.
Vjera me uči da ljubim čak i neprijatelja. Teško ljudskom razumu shvatljivo i prihvatljivo. Ali jedino se na taj način prekida začarani krug mržnje, osvete. Tu je obični, ljudski humanizam, nemoćan.
- fatamorgana
#1997 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Edouard wrote: ....Vjera me uči da ljubim čak i neprijatelja...
-
Edouard
#1998 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dustabane, prijatelju, vidim da ti od tih stvari zastaje dah.dustaban wrote:O majko moja...
...
Premda je smješten u tako izuzetno malom kružiću, čovjek je stvoren na sliku toga Kreatora, kao biće koje ima i duh, biče s razumom, slobodom, sposobnošću da ljubi, stvara...
I zato je u tom svemiru čovjek jedini i pravi indeks beskonačnosti, a sva ta ogromna i zadivljujuća prostranstva su samo nagomilavanje materije koja ne misli niti sebe spoznaje, jer je bez duha.
Koliko god se bunio protiv religije, jedino nam ona može kazati kakav je taj Kreator i kakve su njegove namjere s nama.
Pogledom u svemir i sve stvoreno, čovjek svojim razumom može zaključiti da mora postojati neki moćni Stvoritelj, uzrok svemu tome.
Ali, ono što rekoh, kakav je, je li dobar, dobronamjeran, u kakvom je odnosu s nama ljudima, zašto je nas i sve drugo tako stvorio, što smjera s nama, e, to nam može jedino reći objavljena religija koja čuva i naučava istine koje sam Kreator upućuje ljudskom rodu preko odanih i vjernih mu nadahnutih ljudi.
Ali znam, za ateiste je to bajčica. Oni se čvrsto drže svoje 'provjerene' perspektive, nema promjene.
- S4mpion
#1999 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Već peti put postavljam pitanje na koje ne dobijam odgovor:fatamorgana wrote:I naravno, čemu religija, otkud i čemu sve to što nabroja kad religija nije ništa od svega toga promijenila već hiljadama godina.S4mpion wrote:Otkud onda ratovi, otkud silovanja, ubistva, pljačke, otmice, trgovina bijelim robljem, otkud milioni mrtvih ako svi znamo šta je zdravo i ispravno? Eeeeeh
Čemu policija, vojska, vlast ako svi znamo šta je ispravno, čemu oružje?
Čemu policija, vojska, vlast, oružje u vjerskim zemljama kad su tamo skoro svi vjernici i kad dobro znaju od malih nogu šta je ispravno a šta nije npr Iran Saudija, Jemen i sl.
Kako znaš je li neko u nekoj zemlji vjernik ili ne, kako možeš znat jel čovjek vjernik ili nije?
- S4mpion
#2000 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
1.Koja je svrha zakona?Dozer wrote:![]()
I onda su prava pitanja:
2.Kako znaš, kojim aparatom mjeriš ko je vjernik, a ko nije?