E osim jednog kafica na SouthBeachu na koji smo slucajno nabasali, otovorili vrata a iznutra nas zapljusno dal Sinan Sakic, dal Saban Saulic, ne smijem se zakle't, nikoga od nasih nisam sretao. Eh da , ovaj konobar u NewYorku mi je rekao da zaradjuje izmedju 800-1200 USD a stan placa 1500USD. Ja ga zamolio da pojasni, kako moze da stan placa mjesecno 1500 USD a da zaradjuje izmedju 800-1200USD .... gleda me i kaze...dnevno 800USD , dnevno. Doduse radi 8 dana u mjesecu samo (vikend) samo.
OnTopic.
Barem sam tebi vise puta objasnjavao kako ja vidim situaciju ali evo mozgu i da ponovim.
Nekada davno mi je padalo na pamet da su ti "amerikanci" ili "rusi" ili na kraju krajeva "srbi" ili ovi ili oni, ovakvi ili onakvi. Onda sam shvatio da je to generalizacija jer sta god ja zamislio, upoznam nekoga ko mi taj sterotip srusi. Upoznam pametnog amerikanca, dobrog srbina
Onda sam tu podijelu po horizontali zamjenio za podijelu po vertikali. Shvatio sam da bogati uvijek zajebu siromasne i da nije bitno da li je siromasan amerikanac ili rus ili bosanac, isto je to. Takodjer sam shvatio da bogati postaju bogatiji i da se jaz produbljuje umjesto da se smanjuje. Shvatio sam da MMF ili World Bank uopste ne rade u interesu siromasnih. Shavatio sam da je Centralni bankarski sistem u privatnim umjesto u drzavnim rukama. To me onda neminovno odvuklo na polje zavjera pa sam par godina intenzivno "zvakao" taj materijal. Protabirio sve o Templarima, Masonima, Iluminatima, Komitetu 300, Trilatelarnoj komisiji, Crnom Plemstvu itd itd i jedno vrijeme , vjerovao da postoji grupa ljudi na svijetu koja negdje iz sjene vuce sve konce sa namjerom da nas sve porobi i sjebe. E onda se desio sljedeci evolutivni skok, pa tako sada ne mislim da postoji neko ko moze bas sve da kontrolise u skladu sa nekom skrivenom agendom, prosto jer je svijet komplexno mjesto sa puno varijabli.
To naravno ne znaci da USA vlada nece 11.Septembra 1973 srusiti legalno i demokratski izabranu vladu Salvadora Aljendea i o tome svojoj javnosti ne reci ni rijec a instalirati rezim Pinocea koji ce onda pobiti 50.000 ljudi ali ostati prijatelj vlade USA sa sve ispostovanim demokratskim principima. To takodjer ne znaci da USA nece nastaviti Imperijalisticku politiku dok svojoj javnosti lansiraju kovanice koje vole da cuju, kako donose demokratiju i civilizaciju napacenim divljacima (kako se samo malo toga promjenilo jer je vELIKA bRITANIJ, Spanija i ostale kolonijalne sile isto tako "pripitomljavala" nativno stanovnistvo Amerika a nad cim se svako normalan danas zgraza). Danas se pritomljavaju Iracani, Libijici, Afganistanci a probali su i Venecuelu ali su se ovi pokazali kao zilavi. I danas iste te floskuke prolaze a pojedini, kao sto cesto znas uraditi ti, ih brane. Za mene je to retrogradno razmisljanje ali ne osudjujem. Svakom njegovo. Da se vratim na sljedeci pomak. Svi oni, zajedno sa korporacijama koje su mozda i vece zlo, se ponasaju u skladu sa pravilima monetarnog sistema koji je ovakav kakav je vec dugo. Baziran na teorijama Adama Smitha, star oko 300 godina, evoluirao je u jedno nakazno cudoviste u kojem je sve dopusteno, ukoliko to donosi profit. Pravi neprijtalj naravno da nisu amerikanci, pa cak ni tih famozanih 1% koji zaista imaju ogromnu moc. Pravi neprijatelj je sam monetarni sistem. Dok se on ne ukloni, nikakavog napretka nece biti i svijet ce tonuti u vecu krizu iz koje nema vadjenja. Nije moguce u okvirima monetarnog sistema promjeniti nista znacajno. Da svakako je moguce tu i tamo primjenom neke regulative ograniciti moc neke korporacije ili pojedinca, nekom odredbom zastiti planetu ili nekim dekretom dati prava siromasnim gdje ih juce nisu imali. To je isto kao da imate pun frizider pokvarene hrane na koju naviru mravi. Gazeci ih , ubit ces ih nekoliko ali ce ih puno proci. Puno je logicnije ukoniti pokvarenu hranu iz frizidera. Ta pokvarena hrana je monetarni ekonomski sistem. USA je najglasnija u promovisanju tog sistema i na silu ga dovodi tamo gdje je drugacije. To nazivaju dovodjenjem demokratije a ustvari se radi o dovodjenju neoliberalne nakaze od ekonomije i otvaranja novih trzista koja su to tada bila zatvorena. Ima jos nekoliko zemalja na svijetu koje se tome odupiru. Prirodno, radi se mahom o zatvorenim drzavama kao sto je S.Koreja, Kuba, Iran, Venecuela, a donedavno Irak, Libija i Sirija.
Ovaj occupy pokret je o tome. Vjerovatno ne znaju svi da formulisu problem i da upru prstom u njega ali svi veoma jasno osjete da nesto sa svijetom debelo nije u redu. I zele to da promjene. I promjenit ce. Jer to je neminovno. Istorija je dokaz. Danasnja ljudka prava i ona pd prije samo 500 godina ili tacnije od Fr,Revolucije ne mogu da se porede. Amerika je bila pionir sa svojom deklaracijom. Svi ljudi su stvoreni jednaki...pa to je najaca misao kojoj covijecanstvo moze teziti ikada izrecena. Samo je zaboravljna i postala je mrtvo slovo na papiru. Amerika je tada bila najveca na svijetu. Amerika to na zalost odavno vise nije.
Eh da...911 was inside job.