Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
shin

#1951 Re: Satovi

Post by shin »

Nije omega na ruci ali je kalibar ESA 9162. BzzzZZzZzZzzZzZzZzzzzzZ
anonimni clan

#1952 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

shin wrote:Nije omega na ruci ali je kalibar ESA 9162. BzzzZZzZzZzzZzZzZzzzzzZ
Onda je Tissot!
Iako su taj kalibar koristile sljedece firme:

Introduction
Alexis
Amtex
Aquadive
Avia
Baume and Mercier
Andre Bouchard
Baylor
Belforte
Benrus
Bifora
Bulova
Camy
Caravelle
Certina
Champion
Citizen
Clinton
Concord
Croton
Derby
Ebauches SA
Elgin
Epperlein
Eterna
Everite
Gruen
Hamilton
Helbros
Hilton
Jules Jurgensen
Junghans
Kienzle
Laco
Landeron
Le Gant
LIP
Longines
Luch
Lukcom
Midland
Mira
Mondaine
Newport
Nivada
Omega
Porta
Rotary
Seiko
Services
Slava
Stellaris
Stowa
Stratford
Swisselectric
Technos
Teriam
Timex
Titus
Tradition
UNIC
Universal Geneve
Vido
Vantage
Vulcain
Waltham
Wedgefield
Westclox
West End Watch
Wittnauer
Xiang Yang
ZentRa

Ako nije Tissot onda je sigurno jedan od navedenih satova..... :D :D
shin

#1953 Re: Satovi

Post by shin »

Certina,

Mada meni nije bitno kada nabavim zujalicu jer u svakom kuca isto srce :D
anonimni clan

#1954 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

shin wrote:Certina,

Mada meni nije bitno kada nabavim zujalicu jer u svakom kuca isto srce :D
A da namas mozda ovaj werk viska? Jedna Omega place za njim vec duze vremena?
shin

#1955 Re: Satovi

Post by shin »

Ako izleti mogu javiti, meni su u zadnjih par mjeseci tri zujalice prošle kroz ruke.
safromba

#1956 Re: Satovi

Post by safromba »

Jel zna neko gdje mogu povoljno uraditi graviranje na satu?
anonimni clan

#1957 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

shin wrote:Ako izleti mogu javiti, meni su u zadnjih par mjeseci tri zujalice prošle kroz ruke.
OK .
Norm

#1958 Re: Satovi

Post by Norm »

Postovani forumasi,

Spadam u vrstu ljubitelja mehanickih satova i sam posjedujem kolekciju od nekih 20 primjeraka, sto navijaca sto automatika. Vidim da ovdje ima velikih poznavalaca pa bih molio malu pomoc glede jednog sata o kojem nemogu naci apsolutno nista.
Naime dosao sam u posjed mehanickog sata Landi, kuciste je pozlata, na mehanizmu pise swiss made PRECISION i jedino sto sam uspio izguglati je da je to firma "Fabrique d'Horlogerie CHARLES VIRCHAUX La Chaux"...
Pa eto ukoliko ko zna nesto vise bio bih zahvalan za svaki info...
Slike ako uspijem nakaciti budu uskoro...

Hvala.
anonimni clan

#1959 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Norm wrote:Postovani forumasi,

Spadam u vrstu ljubitelja mehanickih satova i sam posjedujem kolekciju od nekih 20 primjeraka, sto navijaca sto automatika. Vidim da ovdje ima velikih poznavalaca pa bih molio malu pomoc glede jednog sata o kojem nemogu naci apsolutno nista.
Naime dosao sam u posjed mehanickog sata Landi, kuciste je pozlata, na mehanizmu pise swiss made PRECISION i jedino sto sam uspio izguglati je da je to firma "Fabrique d'Horlogerie CHARLES VIRCHAUX La Chaux"...

Hvala.
Nisam neki veliki poznavalac, ima ih ovdje koji to jesu ali .......neobicna prica o satu koji posjedujes............
Ovako:La Chaux de Fonds je jedan gradic u Svicarskom kantonu Neuenburg i pored Le_Locle i Bienne je najpoznatiji grad po urarstvu u Svicarskoj.
Urarstvo se tu ukorijenilo jos u 18 stoljecu i od 1800 godine je bio glavni centar urarske industrije gdje su se proizvodili dijelovi ali su tu imale u to vrijeme poznate firme i svoje fabrike satova.
Velika ekonomska kriza 1928- 1940 je tesko pogodila i industriju u Svicarskoj kao i cijeloj Evropi pa tako i urarstvo kao i ova zadnja .....velika kriza urarstva 70-tiH godina tako da su danas od poznatih firmi u tom gradicu ostali jos samo Tag-Heuer, Corum, Ebel,Girard-Perregaux.....
Tu je znaci bio veliki broj fabrika koje su radile dijelove ili verkove za ostale firme a u doba krize da bi opstale proizvodili su i prodavali "no name" satove ili satove sa,pa recimo danas nepoznatim imenima.
To je nesto kao automobilska industrija danas.Postoje firme koje rade razlicite komponente i prodaju ih proizvodjacima automobila (Bosch,Continental,Denso......)
Evo ti link na kojem se vide neke firme koje su pored proizvoda za poznate marke pravile i "vlastite" satove i prodavale ih na trzistu da bi prezivile.Lijevo su "Marke" a desno naziv firme i jos desno sjediste i godina registracije firme.
http://www.mikrolisk.de/show.php?site=2 ... hWhere=all
Tu se pominje i marka sata "Landi" za koji pitas a firma je (pre)registrovana kao sto vidis 1940.
Nadam se da ti je ovo malo pomoglo.
hzsa22

#1960 Re: Satovi

Post by hzsa22 »

Zdravo zdravo satoljupci :D Ako moze mala pomoc. Naime, planiram prijatelju pokloniti neki kvalitetan sat. Budzet je do 600 KM. S obzirom da nisam neki poznavalac, trazim strucno misljenje :) On je u 30tim godinama, bankar tako da bi u biti trebao biti neki business sat.
anonimni clan

#1961 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Ta kategorija satova ne postoji.
hzsa22

#1962 Re: Satovi

Post by hzsa22 »

anonimni clan wrote:Ta kategorija satova ne postoji.
Klasicni? :)
iceman ze

#1963 Re: Satovi

Post by iceman ze »

Vase cijenjeno misljenje o Suunto satovima?
anonimni clan

#1964 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

iceman ze wrote:Vase cijenjeno misljenje o Suunto satovima?
Suunto ......kako ih nazivas satovima,je samo jedan od proizvoda ove Finske firme.
Nju je osnovao bivsi radnik firme POLAR.To je ona firma koja proizvodi one instrumenete za mjerenje otkucaja srca kod onih sto trce pa taj podatak odkriva filozofiju firme Suunto.
To sto ti nazivas satovima su kompjuteri koji se nose na ruci pa mjere svasta nesta (Nadmorku visinu,promjene vremena,zracni pritisak.pa ujedno su i kompasi....) i uz sve to pokazuje koliko je sati.Primjer njihov VECTOR.
Proizvodi ove firme su mjerni instrumenti i po mom shvatanju se ne bi trebali nazivati satovima.
Imace za ono za sta su namjenjeni (kazu ljudi na Internetu) da su kad je u pitanju odnos kvalitete i cijene sasvim OK.
iceman ze

#1965 Re: Satovi

Post by iceman ze »

Na njihovom zvanicnom web sajtu kazu da su satovi, tako sam dosao do zakljucka. Imam priliku kupiti jedan u PX, nekih je 150 EUR, s obzirom, da volim outdoor opremu, smatram da je odgovarajuci za moje potrebe.
anonimni clan

#1966 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

iceman ze wrote:Na njihovom zvanicnom web sajtu kazu da su satovi, tako sam dosao do zakljucka. Imam priliku kupiti jedan u PX, nekih je 150 EUR, s obzirom, da volim outdoor opremu, smatram da je odgovarajuci za moje potrebe.
Zastupa ih :
Beosport System
Viline Vode 47
Beorgrad, 11000
Telefon: +381 11 2088132
Faxen: +381 11 2088129
Norm

#1967 Re: Satovi

Post by Norm »

anonimni clan wrote:
Norm wrote:Postovani forumasi,

Hvala.
Nisam neki veliki poznavalac, ima ih ovdje koji to jesu ali .......neobicna prica o satu koji posjedujes............
Ovako:La Chaux de Fonds je jedan gradic u Svicarskom kantonu Neuenburg i pored Le_Locle i Bienne je najpoznatiji grad po urarstvu u Svicarskoj.
Urarstvo se tu ukorijenilo jos u 18 stoljecu i od 1800 godine je bio glavni centar urarske industrije gdje su se proizvodili dijelovi ali su tu imale u to vrijeme poznate firme i svoje fabrike satova.
Velika ekonomska kriza 1928- 1940 je tesko pogodila i industriju u Svicarskoj kao i cijeloj Evropi pa tako i urarstvo kao i ova zadnja .....velika kriza urarstva 70-tiH godina tako da su danas od poznatih firmi u tom gradicu ostali jos samo Tag-Heuer, Corum, Ebel,Girard-Perregaux.....
Tu je znaci bio veliki broj fabrika koje su radile dijelove ili verkove za ostale firme a u doba krize da bi opstale proizvodili su i prodavali "no name" satove ili satove sa,pa recimo danas nepoznatim imenima.
To je nesto kao automobilska industrija danas.Postoje firme koje rade razlicite komponente i prodaju ih proizvodjacima automobila (Bosch,Continental,Denso......)
Evo ti link na kojem se vide neke firme koje su pored proizvoda za poznate marke pravile i "vlastite" satove i prodavale ih na trzistu da bi prezivile.Lijevo su "Marke" a desno naziv firme i jos desno sjediste i godina registracije firme.
http://www.mikrolisk.de/show.php?site=2 ... hWhere=all
Tu se pominje i marka sata "Landi" za koji pitas a firma je (pre)registrovana kao sto vidis 1940.
Nadam se da ti je ovo malo pomoglo.
Hvala.
Postoji li mogucnost na osnovu serijskog broja na poklopcu saznati nesto vise npr. godina proizvodnje...
Pa mozda cak i vrijednost sata?
Jednostavno me kopka sta je to,ko je to da prostis?...
anonimni clan

#1968 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Norm wrote:
Hvala.
Postoji li mogucnost na osnovu serijskog broja na poklopcu saznati nesto vise npr. godina proizvodnje...
Pa mozda cak i vrijednost sata?
Jednostavno me kopka sta je to,ko je to da prostis?...[/quote]

Evo ti link:
http://www.horlogerie-suisse.com/forum/ ... =9&t=11764
1750 Imena firmi,manufaktura,marki .....svicarskog urarstva.
Kao da trazis iglu u plastu sijena.......
A spisak nije potpun.
Uclani se,posalji fotku sata i pitaj .......mozda ti neko pomogne.
Dwndler

#1969 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Danas ga skontah, isto smo godiste i za sad je jedini, k'o Mujo u majke :D

Ref. 1680

Image

Image

Image

Image
shin

#1970 Re: Satovi

Post by shin »

Jebote....

Koliko bi?
anonimni clan

#1971 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Opet si se ponovio......wow .
Steta sto je 40 i kusur godina ostavilo traga..... ali opet dobar:thumbup: :thumbup:
Dwndler

#1972 Re: Satovi

Post by Dwndler »

shin wrote:Jebote....

Koliko bi?
Omega Speedmaster pre moon ref. 105.012 + Heuer Autavia 2446C (Valjoux 72) i 1500 KM
anonimni clan wrote:Opet si se ponovio......wow .
Steta sto je 40 i kusur godina ostavilo traga..... ali opet dobar:thumbup: :thumbup:
Nije poliran nikako 8-)
Jesi li ti sta novo skonto?
mayab

#1973 Re: Satovi

Post by mayab »

mayab wrote:Image
Ako neko ima tacnu informaciju gdje u Sarajevu ima kupiti i posto je ovaj lijevo,
Casio Duro 200 Mens Dive Watch MDV106-1AV
Narucio na ebay-u, izasao cca. 80 dolara sa dostavom iz USA, ja sam zadovoljan i sretan :D :thumbup:
Sajex

#1974 Re: Satovi

Post by Sajex »

Samo jedno pitanje za posjetioce ovog foruma. Da li je netko nekada cuo za marku satova '' TEMPIC '', cuo sam da su jako skupi ali nisam siguran. Također imaju i kronograf na brojcaniku. Ako je netko upoznat sa cijenom ovih satova zamolio bih ga da napise.

HVALA :-D
shin

#1975 Re: Satovi

Post by shin »

Dwndler wrote:
shin wrote:Jebote....

Koliko bi?
Omega Speedmaster pre moon ref. 105.012 + Heuer Autavia 2446C (Valjoux 72) i 1500 KM
anonimni clan wrote:Opet si se ponovio......wow .
Nije poliran nikako 8-)
Jesi li ti sta novo skonto?

Ako mene pitaš nemoj polirati kućište, neka živi svoje godine. Samo uradi servis ako je potreban.

I dobro si se izuo 8)
Post Reply