Jashar X wrote:
Amerikance boli cuna sta ce biti sa zemljama koje koriste u sukobu sa Rusima. Eto, Ukrajinci i Turci su Amerikancima bili vijerni, toliko vijerni da su rusili Ruske avione, i dokle su dogurali? Hrvati su im supervijerni i dokle su dogurali? Ne mogu sastaviti nijednu vladu, znas li zasto? Zato sto su propali ali se niko ne usuđuje to priznati. Gotovi su, bakrotirali su, nema ih na mapi i zato se pokusavaju igrati ove igre dovođenja "nestranackih strucnjaka iz Kanade" ne bi li narodu zamazali oci kao da toboze ima neke nade. Nade nikakve nema. Ostala je samo reprezentacija, zastava i himna kao simbol drzave.
Svijet je multipolaran i treba graditi odnose sa Moskvom, Pekingom, Vasingtonom, Berlinom i Londonom bez izuzetka. Kina sada formira azijsku razvojnu banku kao.kontratezu IMFu ne bez razloga.
Super bi bilo kada bi svojet zaiata funkconisao na nacin kako.ti zamisljas - peijatelj sa.Amerikom = sigurnost, integracija i ekonomski prosperitet. Nazalost to nije tako. Pa UK im je najveci saveznik i evo u kakvom su kurcu, sigurno im Rusi za to nisu krivi. I sama Amerika je u teskom kurcu jer ne zna sta radi. Bas zato je najpametnije sjediti na sto vise stolica.
Ako treba sumirati politiku za malu zemlju u jednoj recenici onda je bas to to = sjediti na sto vise stolica. Kao sto pravis portfolio kad investiras na berzu i ne zelis da su ti sva jaja u jednoj korpi, isto tako treba i u medjunarodnoj politici. Dakle, upravo suprotno od onog uobicajenog savjeta da se " ne moze sjediti na.dvije stolice" sada vidimo da treba sjediti na sto je vise moguce stolica.
Stvarno se gubiš kao oni laktaški žongleri paralerne stvarnosti.
Ko smo mi, šta smo mi?
Pričaš o zemlji od 3.5 miliona stanovnika. Minhen sa okolinom je naseljeniji od čitave BiH.
Mi sjedimo na onih par stolica što nam podjele.
I to je to.
EU i Nato su jedine razumne opcije koje nude našim narodima iole minimalnu šansu za mir i nekakav ekonomski napredak.
Nemamo mi mogućnost kokurirati Rusiji i Kini, Americi. Wtf. Oni nas ispišaju pred spavanje.
Što se tiče Hrvatske potpuno si u pravu. Ja sam o tome davno pisao ali sam bio popljuvan od dežurnih neznalica koji će se sami prepoznat.

Rekoh već o ekonomiji znaš znanje.
Politika? Tanko.