Brexit

Post Reply
Gojeni H

#1951 Re: Brexit

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
Challenger__ wrote:
stakasa wrote:Challengeru, kakve su tvoje procjene u vezi buducnosti EU
Kratkoročno, jaki napori u pravcu stabilizacije projekta. Srednjeročno, pokušaj stvaranja federacije (dakle centralizacije EU) u ovim gabaritima ili u gabaritima Stare Evrope (prvih članica). Dugoročno, raspad.
Nece biti zajednickog trzista, carinici na granicama i to? Ja mislim da je veca mogucnost da Britanija ponovo preda zahtjev za clanstvo nego da se ovo desi. A mislim da se nece desit ni jedno ni drugo
Nisi ti kriv. Naucen si da je lijepo razmisljati o svijetu punom behara i muzike koja uljepsava dan.

Otkad je Bog stvorio covjeka (ili otkad je nastao od majmuna :D ), odnosno od prvih ljudskih zajednica, jedni sakupljaju a drugi iz zavisti napadaju i zele da imaju isto.

Zasto ljudi vjeruju da "dobrom voljom" mogu da se odbrane?
Zasto neki u EU smatraju da neko nece pozeljeti ono sto su oni stekli i razhebati sijelo smanjujuci njen uticaj i snagu?
saja_dj

#1952 Re: Brexit

Post by saja_dj »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:
U zapadnoj evropi su svi mjerodavni jer svi zive sa strancima
:-)

ja jedno a vi drugo. jeste tako ako gledas globalno ali ja pricam na mikro planu.
jedna opstina ima 30.000 stanovnika i 10 stranaca. mnogi od tih 30 nisu ih sreli ili imali bilo kakav kontakt sa istima da bi bilo sta o njima sudili.
pricam kako wilders ima podrsku u mjestima gdje ima malo ili nikako stranaca. kako onda oni mogu pricati o strancima osim predrasuda.

p.s. isto kao kada bi ja pricao o kinezima a o njima znam vrlo malo a vas ubjedjivao kako su oni ''stoka''(da oproste).
Ovo je nazalost slucaj kod vecine ksenofoba. Afd u njemackoj je jaka gdje nema stranaca, Trump kupi poene gdje su uglavnom (zatucani) bijelci, Tories/ukip takodjer uzmaju ruralna mjesta.

Problem su medjuostalom desnicarski mediji koji samo pucaju na senzacijske vijesti uglavnom protiv imigracije i islama. Kad pogledas udarne vijesti u the sun, daily mail, daily express, normalan covjek to shvata nebulozama. Brexiteri shvataju jako ozbiljno.
prog321

#1953 Re: Brexit

Post by prog321 »

Jashar X wrote: Amerikance boli cuna sta ce biti sa zemljama koje koriste u sukobu sa Rusima. Eto, Ukrajinci i Turci su Amerikancima bili vijerni, toliko vijerni da su rusili Ruske avione, i dokle su dogurali? Hrvati su im supervijerni i dokle su dogurali? Ne mogu sastaviti nijednu vladu, znas li zasto? Zato sto su propali ali se niko ne usuđuje to priznati. Gotovi su, bakrotirali su, nema ih na mapi i zato se pokusavaju igrati ove igre dovođenja "nestranackih strucnjaka iz Kanade" ne bi li narodu zamazali oci kao da toboze ima neke nade. Nade nikakve nema. Ostala je samo reprezentacija, zastava i himna kao simbol drzave.

Svijet je multipolaran i treba graditi odnose sa Moskvom, Pekingom, Vasingtonom, Berlinom i Londonom bez izuzetka. Kina sada formira azijsku razvojnu banku kao.kontratezu IMFu ne bez razloga.

Super bi bilo kada bi svojet zaiata funkconisao na nacin kako.ti zamisljas - peijatelj sa.Amerikom = sigurnost, integracija i ekonomski prosperitet. Nazalost to nije tako. Pa UK im je najveci saveznik i evo u kakvom su kurcu, sigurno im Rusi za to nisu krivi. I sama Amerika je u teskom kurcu jer ne zna sta radi. Bas zato je najpametnije sjediti na sto vise stolica.

Ako treba sumirati politiku za malu zemlju u jednoj recenici onda je bas to to = sjediti na sto vise stolica. Kao sto pravis portfolio kad investiras na berzu i ne zelis da su ti sva jaja u jednoj korpi, isto tako treba i u medjunarodnoj politici. Dakle, upravo suprotno od onog uobicajenog savjeta da se " ne moze sjediti na.dvije stolice" sada vidimo da treba sjediti na sto je vise moguce stolica.

Stvarno se gubiš kao oni laktaški žongleri paralerne stvarnosti.
Ko smo mi, šta smo mi?
Pričaš o zemlji od 3.5 miliona stanovnika. Minhen sa okolinom je naseljeniji od čitave BiH.
Mi sjedimo na onih par stolica što nam podjele.
I to je to.
EU i Nato su jedine razumne opcije koje nude našim narodima iole minimalnu šansu za mir i nekakav ekonomski napredak.
Nemamo mi mogućnost kokurirati Rusiji i Kini, Americi. Wtf. Oni nas ispišaju pred spavanje.

Što se tiče Hrvatske potpuno si u pravu. Ja sam o tome davno pisao ali sam bio popljuvan od dežurnih neznalica koji će se sami prepoznat. :-D
Rekoh već o ekonomiji znaš znanje.
Politika? Tanko. :-D
Romanija

#1954 Re: Brexit

Post by Romanija »

Sve sto je pogresno sa UK politikom i ekonomskim razvojem koji nije zelio da ima ikakav upliv i uticaj na razvoj drustva, nego samo na stvaranje profita. Post-industrijsko drustvo koje je unistilo svoju radnicku klasu, koje trenutacno radi na unistavanju srednje klase i koje kao rezultat ima samo stvorene ogromne socijalne razlike u drustvu. I onda se pitaju odakle Brexit i ovakvo nezadovoljstvo u drustvu - ako vise mozemo ovo zvati 'drustvo'.
Boris 'The Greed is good' Johnson upravo daje konferenciju za stampu kojom oficeijelno najavljuje utrku za lidera Konzervativaca a samim tim i iduceg premijera, glavna spika mu je o donosenju 'social juctice' u svaki cosak UK. :-) :-) :-)
omar little

#1955 Re: Brexit

Post by omar little »

buahaha kaze boro djonz on je, kao gradonacelnik londona, smanjio stopu kriminala u javnom transportu,njega koriste vecinom siromasniji slojevi stanovnistva, znaci to je dokaz njegove borbe for social justice. :lol: znaci, dezurni lizac kite davida camerona, krastavi konzevativac koji prezire sve aspekte javne potrosnje na social services, svrsava na smanjivanje poreza ce sada sve te izgubljene i osiromasene ljude spasavati od politike njegove stranke unazad decenije.

edit: opa. nece. nece se kandidirati.
Romanija

#1956 Re: Brexit

Post by Romanija »

omar little wrote:edit: opa. nece. nece se kandidirati.
OMG, propustih kraj intervjua. To je razlika izmedju UK politicara sa diplomom sa Oksforda i BiH politicara sa iskustvom razvozenja mlijeka - sposobnost da ti jednog trenutka dodje iz dupeta u glavu da je tvoja istinska vrijednost za stranku i drzavu kao probusen kondom. Popravi mi ovo dan! :D
omar little

#1957 Re: Brexit

Post by omar little »

Romanija wrote:
OMG, propustih kraj intervjua. To je razlika izmedju UK politicara sa diplomom sa Oksforda i BiH politicara sa iskustvom razvozenja mlijeka - sposobnost da ti jednog trenutka dodje iz dupeta u glavu da je tvoja istinska vrijednost za stranku i drzavu kao probusen kondom. Popravi mi ovo dan! :D
odmah u petak ujutro se vidjelo da je prestravljen, sada je uvidio i da je nesposoban i nedorastao ozbiljnosti i slozenosti situacije. makar je svjestan (manjka) svojih kapaciteta, nisam to od njega ocekivala, moram priznati.
Bodkin

#1958 Re: Brexit

Post by Bodkin »

omar little wrote:
Romanija wrote:
odmah u petak ujutro se vidjelo da je prestravljen, sada je uvidio i da je nesposoban i nedorastao ozbiljnosti i slozenosti situacije. makar je svjestan (manjka) svojih kapaciteta, nisam to od njega ocekivala, moram priznati.
Nece niko da preuzme odgovornost jer znaju da je situacija dobro zajebana i niko je nije ocekivao
Laertes

#1959 Re: Brexit

Post by Laertes »

Romanija wrote:
Sto ste iznenadjeni. Pa fino se to moglo vidjeti u gore postavljenom klipu :D
madner

#1960 Re: Brexit

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:
Nema historicara na kugli zemaljskoj koji ce Osmansko Carstvo u zalasku smatrati naprednim. To i jeste razlog pada, zaostali za konkurencijom. Po ovoj konstrukciji je Gradasevic islamofob. :D

Ti o mitovima, ja o konkretnim razlozima i uzrocima nasih danasnjih problema. Nije Bosnu zaobislo nacionalno budjenje, samo je taj pokret slomljen.
Nije izvrsila genocid, no jeste unistila bosansku elitu. Nije samo Bake, to je neki bosnjacki kompleks nize vrijednosti. Srbi i Rusi, Bosnjaci i Turci. Da se posmatra kao sto ti tvrdis, ne bi bilo ovih izjava od Bakira. Austria je bila okupator, no pozitivan period za BiH, pa nema ovih ispada.

Pardon islamofobije jer mi smeta negiranje suvernosti BiH od predsjednika BiH.
Kako je hebozovno o ovome pricati na Brexit temi.

Ne postoji historicar koji Osmansku carevinu u 15-17. vijeku smatra nazadnom, itd.

Pregazilo ih vrijeme, nisu imali dovoljno jak feudlani sistem kao evropske zemlje, nisu se prilagodili novim kretanjima, nije se desila industrijska proizvodnja, a stanovnistvo bilo masovno nepismeno. Dugo se raspravljalo o vjerskoj ispravnosti stampanja papira. :D

Austrijanci su vladali veoma kratko i napravili onoliko koliko je potrebno da se crpi ruda i eksploatisu sume.

Opet ... kakve veze imaju Osmanlije sa danasnjim Turcima, potencijalnim mogucnostima za turska ulaganja kao sto je ucinjeno u Maglaju i Lukavcu, potencijalni zajednicki izlazak na gradjevinske projekte na Bliskom istoku, potencijalnu saradnja u sektoru namjenske proizvodnje, itd.

Na kraju, Osmanlije (ili Turci, ako ce ti srce biti mirnije) su iz Bosne izasli 1878. god.
Srbi koji su pocinili tolike genocide nad tvojim sugradjanima jos mile tvojoj zemlji, pa ipak nisam primijetio ni na jednoj temi ovoliko upiranje da se jasno pokaze gnusanje prema "onim anam".
E, to je kompleks ... to Brozova religija cini ljudima. Iako postujem sve vjere pa i Titoizam, morao sam reci.
Pa valjda znas kada je zalazak OC? Fino se ogradio da govorim o periodu od 1820, koji ima uticaja na nas danas.

Turci su izasli iz Bosne 1909 ziv i zdrav bio. Do tada je bila njihova vjekovna zemlja, da bi tada prodali istu za sicu. Austrijanci su ulozili puno vise u BiH za tih 40 godina nego Turci za 400. Mislim kao % GDP :D Eh sad ako je to ulaganje bilo samo da se izvuce sta im valja, sta je onda bilo ovo prije? :D

I onda govore o pristrasnosti.

Nema problema za svu saradnju dok se ne postavljamo kao da smo Turski vazali. Dakle farme, koze, oruzje sve super. Strateska dubina, nije super. Ja ti jos jednom kazem, ako stavis na vagu, Turci su gori bili za Bosnu. Nema gnusanja, samo isti osjecaj kao da neko forsira Srbiju nakon 90ih i govori kako smo super pajdasi. Ne ide.
Romanija

#1961 Re: Brexit

Post by Romanija »

Laertes wrote: Sto ste iznenadjeni. Pa fino se to moglo vidjeti u gore postavljenom klipu :D
Zato sto je pristupio 'Leave' kampanji iz jednog jedinog razloga, a to je da postane novi UK premijer. Covjek koji je patoloski lazov, folirant i prevarant, cija je uza porodica i svi politicki prijatelji bili u 'Remain' kampanji, i koji je svo vrijeme 'leave' kampanje lagao sakom i kapom. Michael Gove mu je suknuo svojom iznenadnom prijavom u utrci za lidera Konzervativaca. To ti je taj moralni kvalitet pojedinca koji se obrazovao na osovini Eaton-Oxford i koja se jedino slijedi kao krajnja destinacija konzervativnog UK politicara. Prvo onaj klaun od premijera, sad ovaj debeli 'Il Pagliaccio'.......
sinuhe

#1962 Re: Brexit

Post by sinuhe »

Kakav lik taj Boris. :D Moguce samo kod Engleza.
mO k3

#1963 Re: Brexit

Post by mO k3 »

Romanija wrote:
Laertes wrote: Sto ste iznenadjeni. Pa fino se to moglo vidjeti u gore postavljenom klipu :D
Zato sto je pristupio 'Leave' kampanji iz jednog jedinog razloga, a to je da postane novi UK premijer. Covjek koji je patoloski lazov, folirant i prevarant, cija je uza porodica i svi politicki prijatelji bili u 'Remain' kampanji, i koji je svo vrijeme 'leave' kampanje lagao sakom i kapom. Michael Gove mu je suknuo svojom iznenadnom prijavom u utrci za lidera Konzervativaca. To ti je taj moralni kvalitet pojedinca koji se obrazovao na osovini Eaton-Oxford i koja se jedino slijedi kao krajnja destinacija konzervativnog UK politicara. Prvo onaj klaun od premijera, sad ovaj debeli 'Il Pagliaccio'.......
Ranije sam napisao da Britanci nisu imali plan b sta ako stvarno izadju ....
Sada se traži put EXIT iz Brexita
stakasa

#1964 Re: Brexit

Post by stakasa »

Romanija wrote:
Po meni jos jedan u nizu dokaza da su se ufatili za glavu kad su vidili sta su uradili, da ne znaju sta ce sa pobjedom
stakasa

#1965 Re: Brexit

Post by stakasa »

mO k3 wrote:
Romanija wrote:
Ranije sam napisao da Britanci nisu imali plan b sta ako stvarno izadju ....
Sada se traži put EXIT iz Brexita
I ja isto mislim
omar little

#1966 Re: Brexit

Post by omar little »

Bodkin wrote:
omar little wrote:
Nece niko da preuzme odgovornost jer znaju da je situacija dobro zajebana i niko je nije ocekivao

hoce itekako, guraju se theresa may, grove, crabb i jos ih ima dvoje-troje kandidata, cini mi se. ima ko hoce i ko je oportunista, samo ovaj muppet ne smije i nece.
bole1st

#1967 Re: Brexit

Post by bole1st »

Boris je vidio da nema podrsku u stranci ("bilo ko, samo ne Boris") i odustao od kandidature. Nije se predomislio, nego je izbjegao siguran poraz i povecao sanse Gove-u i Leadsom.

Tvrdnje da niko nece da preuzme odgovornost su smijesne, kao i to da za #brexit nema plana i se nisu nadali pobjedi. Te gluposti spinuju isti mediji koji su pumpali #remain kampanju. (BBC nema nista bolji odnos prema istini od primjerice RTRS-a).

Tacno je samo da #remain stana nije imala plan za #brexit, a 80% parlamenta je bilo u kampanji na #remain strani. Jedini problem je zbunjenost onih koji su izgubili (#remain), a pobjednici (#brexit) tek treba da pokazu sta znaju, ako uopce uspiju osigurat podrsku u parlamentu.
omar little

#1968 Re: Brexit

Post by omar little »

jeste se predomislio. zelio je biti premijer, ne postoji drugi razlog za njegov angazman u leave kampanji, ali je precijenio poziciju u stranci, uvidio da ga gove nece podrzati, kao ni dosta ostalih pa se predomislio. price o zrtvovanju za stranku i drzavu su za djecu.

tako mocam im je plan da im je pola kandidata za lidera stranke iz remain kampanje. :D
Bodkin

#1969 Re: Brexit

Post by Bodkin »

omar little wrote:jeste se predomislio. zelio je biti premijer, ne postoji drugi razlog za njegov angazman u leave kampanji, ali je precijenio poziciju u stranci, uvidio da ga gove nece podrzati, kao ni dosta ostalih pa se predomislio. price o zrtvovanju za stranku i drzavu su za djecu.

tako mocam im je plan da im je pola kandidata za lidera stranke iz remain kampanje. :D
Jebena je bolest taj nacionalizam. Toliko jebena da se radujes tudjem nacionalizmu jer svoj ne mozes da ispoljis kako treba
bole1st

#1970 Re: Brexit

Post by bole1st »

omar little wrote:jeste se predomislio. zelio je biti premijer, ne postoji drugi razlog za njegov angazman u leave kampanji, ali je precijenio poziciju u stranci, uvidio da ga gove nece podrzati, kao ni dosta ostalih pa se predomislio. price o zrtvovanju za stranku i drzavu su za djecu.
Kako sad, ne moze i jedno i drugo, ili se predomislio ili je shvatio da nema sanse da bude izabrat. :D

Ne bih rekao da je precijenio poziciju u stranci koliko mi se cini da se ta pozicija drasticno pogorsala. Izbor Borisa bi bio dupli poraz za mnostvo remaindera i realno je da se nadje neko prihvatljiviji koji moze da ujedini Torijevce. Moj favorit je Leadsom, ali kladinice kazu Theresa May.

Obzirom da je 2/3 torijevaca iz parlamenta ucestvovalo u remain kampanji (1/3 za #brexit) velika je sansa da izaberu nekog ko je bio za #remain.
mirzaaa33

#1971 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Oni bi trebali opet ženu postaviti. Gledao sam debatu u kojoj su učestvovale žene koje podržavaju obje opcije i djeluju pametne i sposobne. Pametnije i rječitije od 99,99 % naših političara.
omar little

#1972 Re: Brexit

Post by omar little »

Bodkin wrote:

Jebena je bolest taj nacionalizam. Toliko jebena da se radujes tudjem nacionalizmu jer svoj ne mozes da ispoljis kako treba

kakve veze ja imam sa ovim?? sasvim normalno pisem i ne bavim se nicim drugim no britancima jer su oni tema.
Bodkin

#1973 Re: Brexit

Post by Bodkin »

omar little wrote:
Bodkin wrote:

kakve veze ja imam sa ovim?? sasvim normalno pisem i ne bavim se nicim drugim no britancima jer su oni tema.
Ma nisam na tebe mislio
omar little

#1974 Re: Brexit

Post by omar little »

bole1st wrote:
Kako sad, ne moze i jedno i drugo, ili se predomislio ili je shvatio da nema sanse da bude izabrat. :D

Ne bih rekao da je precijenio poziciju u stranci koliko mi se cini da se ta pozicija drasticno pogorsala. Izbor Borisa bi bio dupli poraz za mnostvo remaindera i realno je da se nadje neko prihvatljiviji koji moze da ujedini Torijevce. Moj favorit je Leadsom, ali kladinice kazu Theresa May.

Obzirom da je 2/3 torijevaca iz parlamenta ucestvovalo u remain kampanji (1/3 za #brexit) velika je sansa da izaberu nekog ko je bio za #remain.
zelio se kandidirati jer je zelio biti premijer, uvidio koliko je ovo sve ozbiljno, uvidio da nema podrsku pa se predomislio u vezi kandidature. ti u svom postu tvrdis da se nije predomislio nego je uvidio da nema podrsku. kvalitet rasprave je zaista zavidan ovdje. zajebi semanticko tracenje vremena, to ti s nekim drugim.
bole1st

#1975 Re: Brexit

Post by bole1st »

omar little wrote: zelio se kandidirati jer je zelio biti premijer, uvidio koliko je ovo sve ozbiljno, uvidio da nema podrsku pa se predomislio u vezi kandidature. ti u svom postu tvrdis da se nije predomislio nego je uvidio da nema podrsku. kvalitet rasprave je zaista zavidan ovdje. zajebi semanticko tracenje vremena, to ti s nekim drugim.
U svijetlu novih cinjenica donio je drukciju odluku koja je sasvim logicna, svejedno mi je kako ces to zvati, ja to ne zovem "predomislio se".
Post Reply