Pa jeste to sve mizerno, ali radi.escobar__ wrote:Radi k...c krasni u korist Bošnjaka...
Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
-
BAK-eV
#1951 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
- ILVIIR
#1952 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
zapravo i jedno i drugo!Lug wrote:Mister Yes wrote:Nije tako. Od 233.000 Bošnjaka koje žele brisati većina je popisana u Federaciji. Od 87.000 Hrvata koje žele brisati većina je popisana u Federaciji. Od 102.000 Srba koje žele brisati većina je popisana u RS-u.Lug wrote:trazi se brisanje Bosnjaka i Hrvata iz RS.. i Srba iz FBiH, jel tako da bi najveci broj pobrisanih bio upravo ovako, ako se prihvati prijedlog iz RS? I to podrzavas?!
dakle, nije u pitanju procenat od 0,2 na nivou BiH i da li ce Bosnjaci biti preko 50%, nego o drasticnom smanjenjeu Bosnjaka u rs, ili skraceno, nastavak etnickog cisnjenja prevarom u mirnodobskim uslovima. Pitanje je samo ko sve stoji iza toga?
zasto bi to jedno iskljucivalo ovo drugo?
cuj pitanje ko stoji iza toga. pa jasno se zna ko sta trazi
- Mister Yes
#1953 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Drugar, već si više puta dokazao da se u ovo ne razumiješ ali si i dalje uporan.Lug wrote: dakle kako se ovo uklapa u ovo tvoje:
Dakle, od 233.000 Bošnjaka koji se žele brisati recimo da je 90.000 iz RS-a a 140.000 iz Federacije. Dakle više Bošnjaka se briše iz Federacije.
Međutim, u RS-u je možda popisano 180.000 Bošnjaka i ako brišeš 90.000 to je pola onih koji su popisani. Zato brisanje utiče na procenat Bošnjaka u RS-u više nego što utiče na procenat Bošnjaka u Federaciji ili na nivou BiH. Kontaš?
-
AkHolic
#1954 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ako popis ne daje zbiljsku populacijsku sliku na stanovitom teritoriju,što može bit svrha popisa,za što se mogu koristit podaci za koje se zna da nisu točni ?Lug wrote:Mister Yes wrote:Između ostalog. Više je faktora:vivaldi wrote:dobro je pitanje, ali me ne bi cudilo da uopste nije problem u procentu vec u njihovoj lociranosti
-Na nivou BiH radi se o 0,2% Bošnjaka ali tih 0,2% upravo odlučuju hoće li Bošnjaka biti 49,8% ili 50% a to je očigledno nekome bitno psihološki (mada i 49,8 se zaokružuje na 50)
-U ukupnom broju ipak se radi o cca 100.000 Bošnjaka koliko će biti manje ako se briše ovako kako hoće Srbi a ne ovako kako hoće FZS. Naravno, i drugih će biti manje ali drugi imaju države pored ove
-Iako je na nivou BiH to samo 0,2% manje Bošnjaka, u RS-u je taj procenat puno veći. U nekim opštinama (recimo Prijedor) radi se o značajnim razlikama.
dakle kako se ovo uklapa u ovo tvoje:
Mister Yes wrote:Nije tako. Od 233.000 Bošnjaka koje žele brisati većina je popisana u Federaciji. Od 87.000 Hrvata koje žele brisati većina je popisana u Federaciji. Od 102.000 Srba koje žele brisati većina je popisana u RS-u.Lug wrote:trazi se brisanje Bosnjaka i Hrvata iz RS.. i Srba iz FBiH, jel tako da bi najveci broj pobrisanih bio upravo ovako, ako se prihvati prijedlog iz RS? I to podrzavas?!
dakle, nije u pitanju procenat od 0,2 na nivou BiH i da li ce Bosnjaci biti preko 50%, nego o drasticnom smanjenjeu Bosnjaka u rs, ili skraceno, nastavak etnickog cisnjenja prevarom u mirnodobskim uslovima. Pitanje je samo ko sve stoji iza toga?
-
BAK-eV
#1955 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Jer se privremeno stanje na terenu koristi za trajna ustavna rjesenja, koja se tek trebaju desiti.AkHolic wrote:
Ako popis ne daje zbiljsku populacijsku sliku na stanovitom teritoriju,što može bit svrha popisa,za što se mogu koristit podaci za koje se zna da nisu točni ?
U drugim drzavama popis nema takvo dalekosnazno znacenje, niti se planiraju izmjene Ustava na osnovu popisa.
A mnogi, koji zele brisati, uskoro ce se i vracati.
Vjeruj!
- Ali Kemal
#1956 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Pitanje za sve pristalice "rahat patnje", ako vrijeme radi u korist Bosnjaka, sto usput znaci da ne treba nista da se mijenja, nego ce se tako sve samo od sebe desiti, tj nebosnjaci ce da napuste i odustanu od BiH, koliko je to vremena u stvari?BAK-eV wrote:Medjutim vrijeme ipak radi u korist Bosnjaka.
Ima li ikakvih ideja o nekoj konkretnom broju godina kada ce se vrijeme ne smao da radi u korist Bosnjaka, nego i da odradi posao?
Dakle 10 godina, 20 godina, 50 godina, ima li ikakve slobodne procjene, jer oni koji zastupaju to misljenje valjda razmisljaju da ce docekati da vide da je vrijeme odradilo svoje, inace kakvog to sve ima smisla, ako se zalazes za nesto sto neces osobno nikada docekati
- Mister Yes
#1957 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Neće nikada svi nebošnjaci napustiti BiH i odustati od BiH. Niko normalan to i ne priželjkuje. Ne mora niko napustti BiH. Ono što rahat patnja treba da proizvede je da sve tri strane PRIHVATE REALNOST. Ništa više ni manje. Dakle sve tri strane što znači i Bošnjaci. Bošnjaci da prihvate RS i da su im Hrvati ravnopravan partner u Federaciji. Srbi da prihvate BiH. Hrvati da prihvate da nema trećeg. Svi moraju prihvatiti realnost i odustati od nerealnih ciljeva. A smanjenje broja stanovnika nužno će voditi tome. A onda, kada svi prihvate realnost, sljedi pomirenje. Drugačije ne može.Ali Kemal wrote:Pitanje za sve pristalice "rahat patnje", ako vrijeme radi u korist Bosnjaka, sto usput znaci da ne treba nista da se mijenja, nego ce se tako sve samo od sebe desiti, tj nebosnjaci ce da napuste i odustanu od BiH, koliko je to vremena u stvari?
Zato ja jedva čekam rezultate popisa koji će pokazati da je sviju manje. Ili da se izrazim slikovito: Ovdje su svi nakurčeni jer im se digo pa bi da jebu sve oko sebe. Zato je dobro da im spadne. Da vide kako im visi i kako im nije čemu. A vidjet će čim dođu rezultati popisa
Da li se ti zalažeš za "mir u svijetu" na primjer? Zalažeš jel tako? Iako znaš da ga osobno vjerovatno nećeš dočekati zar ne?Ali Kemal wrote:inace kakvog to sve ima smisla, ako se zalazes za nesto sto neces osobno nikada docekati
Da li se zalažeš za pravdu? Da li se zalažeš za ravnopravnost svih ljudi? I tako dalje.
Za plemenite stvari se treba boriti. Makar znali da su male šanse da ih dočekamo.
- Ali Kemal
#1958 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Slazem se ja da se prihvati realnost i odustane od nerealnih ciljeva, ali ne mislim da to podrazumijeva pojam "rahat patnja".Mister Yes wrote:Neće nikada svi nebošnjaci napustiti BiH i odustati od BiH. Niko normalan to i ne priželjkuje. Ne mora niko napustti BiH. Ono što rahat patnja treba da proizvede je da sve tri strane PRIHVATE REALNOST. Ništa više ni manje. Dakle sve tri strane što znači i Bošnjaci. Bošnjaci da prihvate RS i da su im Hrvati ravnopravan partner u Federaciji. Srbi da prihvate BiH. Hrvati da prihvate da nema trećeg. Svi moraju prihvatiti realnost i odustati od nerealnih ciljeva. A smanjenje broja stanovnika nužno će voditi tome. A onda, kada svi prihvate realnost, sljedi pomirenje. Drugačije ne može.
Ja "Rahat patnu" ne smatram pod plemenite stvari, tako da je poredjenje neadekvatno.Ali Kemal wrote:inace kakvog to sve ima smisla, ako se zalazes za nesto sto neces osobno nikada docekati
Mister Yes wrote:Da li se ti zalažeš za "mir u svijetu" na primjer? Zalažeš jel tako? Iako znaš da ga osobno vjerovatno nećeš dočekati zar ne?
Da li se zalažeš za pravdu? Da li se zalažeš za ravnopravnost svih ljudi? I tako dalje.
Za plemenite stvari se treba boriti. Makar znali da su male šanse da ih dočekamo.
- Mister Yes
#1959 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Pa eto, hajmo ti i ja preformulisati taj pojam i pokušati mu dati pozitivno značenje? U osnovi je svakako "patit ćemo se sada da nam bude bolje kasnije" i to se može sasvim lijepo uklopiti u ovo o čemu ja pričam. Mala bara puno krokodila pa se bore za životni prostor. A ako je krokodila manje odmah je i bara veća to jest komotnija za preostale krokodile. Osjećaj stješnjenosti i ugroženosti pada kao i borba za prostor jer prostora je isto ali je manje pretendenata na isti.
- Ali Kemal
#1960 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Mislim da niti je bara mala, niti ima puno krokodila. Oduvijek sam to tvrdio da je borba za teritoriju u BiH besmislena, jer cijela BiH ima stanovnika kao jedan Madrid, Berlin, Atina, Rim, manje vise pust prostor, lose povezan sa 5-6 gradova u kome zivi vecina stanovnistva.Mister Yes wrote:Pa eto, hajmo ti i ja preformulisati taj pojam i pokušati mu dati pozitivno značenje? U osnovi je svakako "patit ćemo se sada da nam bude bolje kasnije" i to se može sasvim lijepo uklopiti u ovo o čemu ja pričam. Mala bara puno krokodila pa se bore za životni prostor. A ako je krokodila manje odmah je i bara veća to jest komotnija za preostale krokodile. Osjećaj stješnjenosti i ugroženosti pada kao i borba za prostor jer prostora je isto ali je manje pretendenata na isti.
-
Lug
#1961 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Mister Yes wrote:Drugar, već si više puta dokazao da se u ovo ne razumiješ ali si i dalje uporan.Lug wrote: dakle kako se ovo uklapa u ovo tvoje:
Dakle, od 233.000 Bošnjaka koji se žele brisati recimo da je 90.000 iz RS-a a 140.000 iz Federacije. Dakle više Bošnjaka se briše iz Federacije.
Međutim, u RS-u je možda popisano 180.000 Bošnjaka i ako brišeš 90.000 to je pola onih koji su popisani. Zato brisanje utiče na procenat Bošnjaka u RS-u više nego što utiče na procenat Bošnjaka u Federaciji ili na nivou BiH. Kontaš?
pa drugar, ja nigdje nisam ni rekao da posebno razumijem gradju, ali to ne znaci da ne mogu postaviti jednostavno pitanje za sta nije potrebna strucnost, ni neka pamet.. a ublehe ne gumo organski
Od pocetka te pitam jedno te isto pitanje koji si ignorisao, zato sam i bio uporan. Evo napokon si dao odgovor,
- ILVIIR
#1962 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
http://www.klix.ba/vijesti/bih/peter-ev ... /150608096
cika peter izgleda nece popustiti rs-u.. ali i to su samo saznanja klix-a iz izvora bliskim statistickim agencijama..
cika peter izgleda nece popustiti rs-u.. ali i to su samo saznanja klix-a iz izvora bliskim statistickim agencijama..
-
BAK-eV
#1963 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Iako je off-topic, kratak odgovor.Ali Kemal wrote:Pitanje za sve pristalice "rahat patnje", ako vrijeme radi u korist Bosnjaka, sto usput znaci da ne treba nista da se mijenja, nego ce se tako sve samo od sebe desiti, tj nebosnjaci ce da napuste i odustanu od BiH, koliko je to vremena u stvari?BAK-eV wrote:Medjutim vrijeme ipak radi u korist Bosnjaka.
Ima li ikakvih ideja o nekoj konkretnom broju godina kada ce se vrijeme ne smao da radi u korist Bosnjaka, nego i da odradi posao?
Dakle 10 godina, 20 godina, 50 godina, ima li ikakve slobodne procjene, jer oni koji zastupaju to misljenje valjda razmisljaju da ce docekati da vide da je vrijeme odradilo svoje, inace kakvog to sve ima smisla, ako se zalazes za nesto sto neces osobno nikada docekati
Kao prvo nisam pristalica nikakve patnje!
Ono sto sam zelio reci, jeste, da ce vremenom Bosnjaci postati kriticni faktor u obe entitetske skupstine.
Neki gradovi ce biti sa ili bosnjackom vecinom ili jakim udjelom i jakim mjesnim zajednicama: Srebrenica, Doboj, Brcko, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Prijedor ...
Tada ce srpska politika biti prisiljena na kompromise.
Ako se ne dese globalne katastrofe, to mozemo ocekivati za 20-30 godina.
Isto tako ne smatram da se nekim programom zeli/treba ucestvovati u ovome, vec se MORA, jer je to realan razvoj situacije na terenu.
-
zavrzlama
#1964 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Niko nije pristalica rahat patnje,ali je rahat patanja nametnuti okvir od strane mrzitelja BIH"Jer nemaju vojnu silu da ostvare svoje bolesne ciljeve" ,pa kontaju da ce mrcvarenjem i sebe i probih strane,probih strana izgubiti bitku za BIH jer za milog moga dvije susjedne drzave+ domaci kvislinzi u BIH su i vise nego dovoljan argument da ce rahat patnja njih dotuci....kako vidimo(evo popis najbolji pokazatelj,Papa itd) rahat patnja pomalo ubija one koji su je nametnuli drugima....vama rusiteljima BIH je rahat patnja produkt bosnjaka ,jer se drznuli pa nece da podijele BIH,nego zapeli pa se pate odrzavajuci istu u zivotu,a neznaju da ce kad tad se BIH raspasti...nazalost ,raspast ce se cak i citavi narodi a BIH ce ostati tu...Pitanje za sve pristalice "rahat patnje", ako vrijeme radi u korist Bosnjaka, sto usput znaci da ne treba nista da se mijenja, nego ce se tako sve samo od sebe desiti, tj nebosnjaci ce da napuste i odustanu od BiH, koliko je to vremena u stvari?
- ILVIIR
#1965 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Rahat patnja nije izbor bosnjaka, nego separatistickih (ne)snaga u bih. To nisu bosnjaci ni htjeli ni birali, tako da je kljuc u rukama srba i hrvata. Separatisti imaju izbor ili polahko rahat patnjom se mrcvariti ili prihvatiti bih kakva je i ubrzati proces euro-atlantskih integracija.BAK-eV wrote:Iako je off-topic, kratak odgovor.Ali Kemal wrote: Pitanje za sve pristalice "rahat patnje", ako vrijeme radi u korist Bosnjaka, sto usput znaci da ne treba nista da se mijenja, nego ce se tako sve samo od sebe desiti, tj nebosnjaci ce da napuste i odustanu od BiH, koliko je to vremena u stvari?
Kao prvo nisam pristalica nikakve patnje!
Ono sto sam zelio reci, jeste, da ce vremenom Bosnjaci postati kriticni faktor u obe entitetske skupstine.
Neki gradovi ce biti sa ili bosnjackom vecinom ili jakim udjelom i jakim mjesnim zajednicama: Srebrenica, Doboj, Brcko, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Prijedor ...
Ako se ne dese globalne katastrofe, to mozemo ocekivati za 20-30 godina.
Isto tako ne smatram da se nekim programom zeli/treba ucestvovati u ovome, vec se MORA, jer je to realan razvoj situacije na terenu.
To je glavni razlog zasto je psihiloski bitno da bosnjaka bude vise od 50%.
A sto se ali kemala tice.. je li to on u medjuvremenu priznao da nije bosnjak?
Kakve su njegove slobodne procjene kad ce biti treci (ukljucujuci automatski i ekonomski prosperitet)... 10, 20, 50 godina?
- ILVIIR
#1966 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Tesko da cemo se mi dogovoriti.. ili ce evropa nesto nametnuti ili cemo se svadjati do sljedeceg popisa..ILVIIR wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/peter-ev ... /150608096
http://www.youtube.com/watch?v=gNghndXCdpE
- vivaldi
#1967 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
ILVIIR wrote:Tesko da cemo se mi dogovoriti.. ili ce evropa nesto nametnuti ili cemo se svadjati do sljedeceg popisa..http://www.youtube.com/watch?v=gNghndXCdpE
a strendzer vise da ga boli tuki kako se ko izjasnjava njega zanima ekonomski segment popisa...
bogami mrka kapa..
- Ali Kemal
#1968 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Mislim da nisi u pravu ili ti nije jasno o cemu se ovde raspravlja. Kada kazes prihvatiti bih kakva je, ja se potpuno slazem, ali upravo pristalice "rahat patnje" ne prihvataju BiH kakva jeILVIIR wrote:Rahat patnja nije izbor bosnjaka, nego separatistickih (ne)snaga u bih. To nisu bosnjaci ni htjeli ni birali, tako da je kljuc u rukama srba i hrvata. Separatisti imaju izbor ili polahko rahat patnjom se mrcvariti ili prihvatiti bih kakva je i ubrzati proces euro-atlantskih integracija.
Inace uvod je potpuno besmislen.
Vidis ja mislim da ce se u slucaju da procenat Bosnjaka predje 50% entiteske granice podebaljati i to bas od strane MZ, kao i ostali zastitni mehanizmi kostitutivnih naroda, sto je sasvim normalna posljedica te cinjenice, jer je ocigledno da jedna grupa Bosnjaka prijeti ovim procentom nebosnjacima.ILVIIR wrote:To je glavni razlog zasto je psihiloski bitno da bosnjaka bude vise od 50%.
Ja nisam nikada ni tvrdio da sam Bosnjak, ja sam ponosni BosanacILVIIR wrote:A sto se ali kemala tice.. je li to on u medjuvremenu priznao da nije bosnjak?
Nece se nista promijeniti u slijedecih 20 godina, a poslije ko zna. Slobodna procjenaILVIIR wrote:Kakve su njegove slobodne procjene kad ce biti treci (ukljucujuci automatski i ekonomski prosperitet)... 10, 20, 50 godina?
-
mudrac2
#1969 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
haha, alija je bosanac. Pitam se koliko će mu trebati da prizna da ponekad zapjeva uz gusle.
- Ali Kemal
#1970 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ja sam mislio da imas nesto pametnije da kazes, posto si mudarcmudrac2 wrote:haha, alija je bosanac. Pitam se koliko će mu trebati da prizna da ponekad zapjeva uz gusle.
- ILVIIR
#1971 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ali Kemal wrote:Mislim da nisi u pravu ili ti nije jasno o cemu se ovde raspravlja. Kada kazes prihvatiti bih kakva je, ja se potpuno slazem, ali upravo pristalice "rahat patnje" ne prihvataju BiH kakva jeILVIIR wrote:Rahat patnja nije izbor bosnjaka, nego separatistickih (ne)snaga u bih. To nisu bosnjaci ni htjeli ni birali, tako da je kljuc u rukama srba i hrvata. Separatisti imaju izbor ili polahko rahat patnjom se mrcvariti ili prihvatiti bih kakva je i ubrzati proces euro-atlantskih integracija.![]()
Inace uvod je potpuno besmislen.
niko ne prihvata bih kakva je.
kakav uvod?
Vidis ja mislim da ce se u slucaju da procenat Bosnjaka predje 50% entiteske granice podebaljati i to bas od strane MZ, kao i ostali zastitni mehanizmi kostitutivnih naroda, sto je sasvim normalna posljedica te cinjenice, jer je ocigledno da jedna grupa Bosnjaka prijeti ovim procentom nebosnjacima.ILVIIR wrote:To je glavni razlog zasto je psihiloski bitno da bosnjaka bude vise od 50%.
![]()
![]()
Ja nisam nikada ni tvrdio da sam Bosnjak, ja sam ponosni BosanacILVIIR wrote:A sto se ali kemala tice.. je li to on u medjuvremenu priznao da nije bosnjak?![]()
ah da, pardon
Nece se nista promijeniti u slijedecih 20 godina, a poslije ko zna. Slobodna procjenaILVIIR wrote:Kakve su njegove slobodne procjene kad ce biti treci (ukljucujuci automatski i ekonomski prosperitet)... 10, 20, 50 godina?isto vazi i za rahat patnju, ukidanje rs, samostalnost rs i treci entitet.
- Mister Yes
#1972 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Čovjek im je fino rekao da se svađaju zbog sitnica:vivaldi wrote:![]()
![]()
cirkus zivi, zamalo se ne potukose
![]()
![]()
a strendzer vise da ga boli tuki kako se ko izjasnjava njega zanima ekonomski segment popisa...
bogami mrka kapa..
To da li je nekoga 0,3% manje ili je nekoga 0,5% više potpuno je nebitno in big picture. Popis i nema namjeru biti 100% tačan i nijedan to nikada nije ni bio. Da hoće 100% tačnost tražili bi dokaze tipa pasoša (da se vidi kada zaista dolazi u zemlju) itd. Popis je "otprilike" pregled stanja jer detalji u postotak i nisu bitni. Rezultati će svakako biti tačni u +/-1% koju god metodologiju da uzmu.On je popis stanovništva uporedio s pravljenjem slike rekavši da svi detalji na slici ne moraju biti toliko jasni, ali da je generalna slika uvijek prepoznatljiva
- Radio Sarajevo
#1973 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Ako pretražite ovu stranicu sa ctrl + f, vidjećete da je riječ "Bošnjak" u raznim padežima, kontekstima i sl. spomenuta već 41 put (tj. 42, zajedno sa ovim mojim).

- arzuhal
#1974 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Komšija, šta ba Brčko? Brčko nije RSBAK-eV wrote:
- madner
#1975 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013
Samo je ovo opasan spin da je problem sto ce Bosnjaka biti 49.9 ili 50.1%. Problem za RS je koliko ce biti ne Srba u RSu.