hadzinicasa wrote:svemirska_vjeverica wrote:hadzinicasa wrote:Mene bas interesuje sta znaci zivjeti kao pravi gastarbajter?
To znaci da na zapadu zivis kao zadnja fukara, a onda se rasipas 10 dana ljeti na godisnjem u Bosni.
ne znam.
ja zavrcem radijatore kad idem na posao, kuham kuci sebi, kupujem na snizenjima, nemam auto vec idem tabanic fijakerom ili javnim prevozom, koristim kupone s popustima, garderobu nosim 15-20 godina, cuvam stvari da mi traju - novo kupim tek kad staro vise nije u funkciji, nosim kutiju s hranom na posao...
pa me bas interesuje jesam li fukara?
pa sta da ti kazem... ti sto opisujes je nesto sto se zove jako jako skroman zivot. Predpostavljam da nisi dugo u Austriji. Luksuz je stvar definicije.
Gastarbajter zivi na zapadau u 20 kvadrata, a ima kucu u bosni od 200 kvadrata. Gastarbajter ima auto na zapadu, ali ono stoji u grazi, jer ne moze da plati gorivo. On ide na posao pjeske ne zato sto to voli nego jer zeli da ustedi, bez obzira da li je minus ili kisa. Popravlja zube ne kada je potrebno, nego kada je u Bosni jer nije u stanju da to sebi priusti. Ukratko: gastarbajter zivi losim zivotom na zapadau 20 godina, da bi kasnije mogao zivjeti u Bosni.
Ako ti svoje navedene stvari radis iz cistog zadovoljstva to je sasvim ok. Ali postoji i zivot koji se ne sastoji od kokuzluka i gdje nije glavna tema kako gdje uzeti jeftinije: da li hljeb kosta u lidlu 90 centi ili u Billi 1,30.
Lijepo je imati zivot da odes kad ti prahne npr preko vikenda na Majorku, zimi 3 sedmice na Kanarska ostrva i sl. Ali kao sto rekoh Luksuz je stvar definicije.
Ali ako hoces bas da saznas kako su gastarbajteri zivjeli evo:
http://www.gastarbajteri.at/
hadzinicasa wrote:pa me bas interesuje jesam li fukara?
Lutko, pogledaj neki Hollywood film prije spavanja, pa onda kada legnes u krevet, prije nego sto zatvoris oci, stavi na vagu svoja ocekivanja i svoje mogucnosti, pa okaci sebi etiketu ako si toliko osjetljiva. Jel posteno?