Ukrajina
-
caros
#193651 Re: Ukrajina
Budućnost DNC-a je svakako na drugačijem fonu od Pelosi i Bidena, a Republikanci su ionako Rusi. Veze nemaš.
-
Dimu1927
#193652 Re: Ukrajina
Ima li ko da pocisti ovaj offtopic ?
Neki su historiju ucili iz americkih filmova samo
Neki su historiju ucili iz americkih filmova samo
-
sumirprimus
#193653 Re: Ukrajina
Putler je 72disnji starac koji ne koristi drustvene mreze niti smart telefone. No u prici koristi sve floskule i dezinformacije koje imamo priliku procitati na drustvenim mrezama, koje su vjerovtno prozivod "fabrike", nekada i bukvalno prenese od rijeci do rijeci, dakle nije senilan, ali prenosi stvari sa drustvenih mreza u kratkim crtama...
Dakle prica ono sto mu se podastre. osim istorije koju haman voli proucavati def i o kojoj moze daleko vise pricti nego o ovim kratkim info i dezinfo.
Da se kladim reko bih da je to ekipa koja ga kljuka vijestima, dobrim samo naravno, i da on definitivno zivi u nekom svom svijetu odrodjenom od realnosti.
Dakle prica ono sto mu se podastre. osim istorije koju haman voli proucavati def i o kojoj moze daleko vise pricti nego o ovim kratkim info i dezinfo.
Da se kladim reko bih da je to ekipa koja ga kljuka vijestima, dobrim samo naravno, i da on definitivno zivi u nekom svom svijetu odrodjenom od realnosti.
- dr_Evil
#193654 Re: Ukrajina
Nisam diplomata nego covjek.sumirprimus wrote: ↑09/02/2024 10:10
Heh, ne mozes traziti pomoc od amera a zabijati im prst u oko protestima za palestinu i govoit kako je izrael kolonija koja mora nestati, jednoi drugo ne idu zajedon, izvinjavam se ali to je politcko suludo i nezrelo.
uostalom ako ne znate kako treba gledajte kosovo i kurtija. nijesramota uciti od boljih.
Nikad u zivotu rijec nisam rekao protiv Izraela, cak sto vise veoma sam proIzrael a zidove cijenim najvise na svijetu i postujem zakone Jugoslavije i svoje zemlje.
Jesmo li mi bili jedni od osnivaca Izraela - jesmo, to je za mene kraj te price. Dakle nadji kad sta rekoh protiv Izraela, zidova, ili sam uvijek rekao rezim!
Ali ti ne postujes ni zemlju u kojoj si se rodio niti napravio prve korake prije ispaljotke. I Jugoslavija i BiH su priznale Palestine, te time imamo pravo ukazati na genocid - makar Cmoljo rekao da je samo etnicko ciscenje.
Ali nisam rektalni alpinist nikad bio, i babi kazem kad nesto nije uredu, ne da ne bih amidzi Joe-u:
Sto bi rekao Nele pakas, kad mu Sejo napisa: "danas svako zna pred kim pasti na koljena". A slavimo Ukrajince koji hodaju uzdignute glave - golemo.
-
sumirprimus
- dr_Evil
#193656 Re: Ukrajina
Zar tebi nisu pisali hrvatskosrpski?sumirprimus wrote: ↑09/02/2024 10:17 Ja sam ucio istoriju. ovo h nije bilo u moje doba. to ti je doba srpskohrtvatskog jezika...
-
Dimu1927
#193657 Re: Ukrajina
Istory channel 
-
sumirprimus
#193658 Re: Ukrajina
Ja ne smatram da mi i pred kime trebamo padati na koljena, nego samo gledati svoj interes. a sve suze koje imamo smo davno isplakali, i nema potrebe da lijemo nove suze, nasoj djeci treba osmijeh i buducnost.dr_Evil wrote: ↑09/02/2024 10:17Nisam diplomata nego covjek.sumirprimus wrote: ↑09/02/2024 10:10
Heh, ne mozes traziti pomoc od amera a zabijati im prst u oko protestima za palestinu i govoit kako je izrael kolonija koja mora nestati, jednoi drugo ne idu zajedon, izvinjavam se ali to je politcko suludo i nezrelo.
uostalom ako ne znate kako treba gledajte kosovo i kurtija. nijesramota uciti od boljih.
Nikad u zivotu rijec nisam rekao protiv Izraela, cak sto vise veoma sam proIzrael a zidove cijenim najvise na svijetu i postujem zakone Jugoslavije i svoje zemlje.
Jesmo li mi bili jedni od osnivaca Izraela - jesmo, to je za mene kraj te price. Dakle nadji kad sta rekoh protiv Izraela, zidova, ili sam uvijek rekao rezim!
Ali ti ne postujes ni zemlju u kojoj si se rodio niti napravio prve korake prije ispaljotke. I Jugoslavija i BiH su priznale Palestine, te time imamo pravo ukazati na genocid - makar Cmoljo rekao da je samo etnicko ciscenje.
Ali nisam rektalni alpinist nikad bio, i babi kazem kad nesto nije uredu, ne da ne bih amidzi Joe-u:
Sto bi rekao Nele pakas, kad mu Sejo napisa: "danas svako zna pred kim pasti na koljena". A slavimo Ukrajince koji hodaju uzdignute glave - golemo.
- Dupli_skalp
-
sumirprimus
#193660 Re: Ukrajina
Ne, nego sh. eto nek potvrde i drugi koji su isli u skolu prije rata kako se zvao jezik, usput i istorijadr_Evil wrote: ↑09/02/2024 10:19Zar tebi nisu pisali hrvatskosrpski?sumirprimus wrote: ↑09/02/2024 10:17 Ja sam ucio istoriju. ovo h nije bilo u moje doba. to ti je doba srpskohrtvatskog jezika...
- Dupli_skalp
#193661 Re: Ukrajina
raspad sistema.
- Dupli_skalp
#193662 Re: Ukrajina
ja sam od prvog dana ovdje držao ukrajinsku stranu kad tebe nije bilo na temi, pa nemoj mi tih dječijih fazona.drndalo wrote: ↑08/02/2024 15:32Opet si se zabrinuo za jadne Ukrajince??? Smrc, smrc... A da pustis njih da se bore za svoje ako zele, pa makar ne bio zabrinut...?Dupli_skalp wrote: ↑08/02/2024 15:16 gdje su sad oni vrli "ekonomisti" koji su predviđali totalnu anarhiju, krah, raspad sistema i građanski rat u rusiji kad im je ukinut swift i uvedene sankcije...
žao mi ukrajinaca, opet zavaljeni kao na donjeckom aerodromu i drugim mjestima.
Rusija? Niko normalan nije ocekivao raspad iste sa onolikim zalihama za godinu-dvije, jer mi znamo da su se spremili za bar 5 godina ocekivanih sankcija...
Problem za Ruse? Sankcije su barem 4-5x vece od ocekivanih, tj. Krimskih... Unistenje vojske u tehnici i mesu ? Barem 25x vece od ocekivanja Kremaljskih planera... Dakle sve im ide kako su planirali. Trajanje istih, prema sadasnjim pokazateljima ce biti barem jos 8 godina, sada kad bi zavrsilo...
Ili mislis da onoliki "pozivi" na razum i za pregovaracni stol idu iz dobre Slavenske duse Rusa?
uozbilji se malo.
- Dupli_skalp
#193663 Re: Ukrajina
slava mu
- dr_Evil
#193664 Re: Ukrajina
Nama prije svega treba vratiti ponos i kurcevitost. Bez toga nas svakako nema. A djecu treba odgajati da imaju empatije, razumiju slabije, vole pravdu, ali i da nikome vise ne vjeruju, bio turcin ili vlah. Gledati svoje interese se moze i da se ne hoda preko mrtvih.sumirprimus wrote: ↑09/02/2024 10:20
Ja ne smatram da mi i pred kime trebamo padati na koljena, nego samo gledati svoj interes. a sve suze koje imamo smo davno isplakali, i nema potrebe da lijemo nove suze, nasoj djeci treba osmijeh i buducnost.
- Dupli_skalp
#193665 Re: Ukrajina
deja vu skroz.swanfilter wrote: ↑08/02/2024 18:23 Sve su me malo vec ima vremena podsjetili na neke stvari unutar ARBiH tokom naseg rata, al ovim me bas vratise na nase događaje ...
- drndalo
#193666 Re: Ukrajina
Naprotiv, ti se uozbilji malo...Dupli_skalp wrote: ↑09/02/2024 10:22ja sam od prvog dana ovdje držao ukrajinsku stranu kad tebe nije bilo na temi, pa nemoj mi tih dječijih fazona.drndalo wrote: ↑08/02/2024 15:32Opet si se zabrinuo za jadne Ukrajince??? Smrc, smrc... A da pustis njih da se bore za svoje ako zele, pa makar ne bio zabrinut...?Dupli_skalp wrote: ↑08/02/2024 15:16 gdje su sad oni vrli "ekonomisti" koji su predviđali totalnu anarhiju, krah, raspad sistema i građanski rat u rusiji kad im je ukinut swift i uvedene sankcije...
žao mi ukrajinaca, opet zavaljeni kao na donjeckom aerodromu i drugim mjestima.
Rusija? Niko normalan nije ocekivao raspad iste sa onolikim zalihama za godinu-dvije, jer mi znamo da su se spremili za bar 5 godina ocekivanih sankcija...
Problem za Ruse? Sankcije su barem 4-5x vece od ocekivanih, tj. Krimskih... Unistenje vojske u tehnici i mesu ? Barem 25x vece od ocekivanja Kremaljskih planera... Dakle sve im ide kako su planirali. Trajanje istih, prema sadasnjim pokazateljima ce biti barem jos 8 godina, sada kad bi zavrsilo...
Ili mislis da onoliki "pozivi" na razum i za pregovaracni stol idu iz dobre Slavenske duse Rusa?
uozbilji se malo.
Ko je iole normalan mogao tvrditi da ce se raspasti brzo i jeftino, onolika zemlja...?
Ono sto kazem(o) je da odlicno idu u tom pravcu, jer su se ozbiljno preracunali, i nemaju ni blizu toliko zaliha koliko su mislili da ce im biti dovoljno... Pokazace se to 2025 pa nadalje... Jos ako im neke sankcije ZAISTA uvedu, ukljucujuci transferne sankcije, bice veselo gledati ih.
Priznati naravno nece da su se zjbli, jer onda valja postreljati par hiljada jarana, ukljucujuci i same sebe, pa je lakse halaliti par miliona (ako treba) penzionera iz provincije, svakako nece dugo zivjeti statisticki. Sta fali... A par milijardi ustede na njima ce se osjetiti...
- Dupli_skalp
#193667 Re: Ukrajina
hoće, hoće, kako da neće... nije bio u stanju bahmut odbraniti, koji je imao idealnu topografiju za odbranu.zigzag wrote: ↑08/02/2024 18:58 E sad kad se vidi dosadašnje mlitavo vođenje vojske. Onako jaranski, dobrovoljna baza i slično. Onda se i ima ova situacija da se rusima prepušta inicijativa.
Treba zategnuti disciplinu. Sramota je da rusi imaju veću želju. Pa ako će Sirski primjeniti čeličnu disciplinu neka to radi.
a to za disciplinu i sramotu se slažem.
- Dupli_skalp
#193668 Re: Ukrajina
ispada da je madner bio u pravu što se nekih stvari tiče.sumirprimus wrote: ↑08/02/2024 19:12 Ukri o SirskomNista sto vec nismo culi znali, ili vec vidjeliHe didn't pioneer anything. He continues to take others' achievements and claim them as his plan/command. But he never takes responsibility, when things go bad![]()
-
caros
#193669 Re: Ukrajina
On već dvije godine lupa po ovoj temi i moli boga da Ukrajina izgubi kako bi ovdje mogao reći da je bio 'u pravu'. Nakon 'Kijev pada za tri dana' i još 300 različitih provala nekada mora biti i u pravu.
-
sumirprimus
#193670 Re: Ukrajina
madner jeste imao neki animozitet prema ukrima jer prica " o nacistima je ipak iz ruske "fabrike"...
no stvari koje je iznosio, su vecinom prenos i oblikovanje stvari koje smo svi mogli procitati od likova sa tvitera pocevs od def mona ,tatarigamija i roblija vecinom.
no stvari koje je iznosio, su vecinom prenos i oblikovanje stvari koje smo svi mogli procitati od likova sa tvitera pocevs od def mona ,tatarigamija i roblija vecinom.
- Dupli_skalp
#193671 Re: Ukrajina
mnoge stvari su čudne, i uvijek treba imati u vidu da se ne vodi rat od februara 2022-ge, nego od 2014-te.studeni76 wrote: ↑08/02/2024 19:25Al ovo je smiješno opravdanje za gubljenje linije. Preko 10 godina je to najutvrdjenija linija u Ukrajini i eto ko fol zaboravili na nekakvu cijev. I sad zbog toga izgubili položaje i ljude, ma daj ba.apsidejzi wrote: ↑08/02/2024 18:05BIlo je tu neko industrijsko naselje na juznom frontu Avdivke i ukri su imali tri linije odbrane. No rusi su pronasli nekakvu ventilacionu cijev i skontali da ona vodi skroz iza odbrambenih polozaja. Jedini problem je sto moras puzati 2 kilometra. Prije par dana su napravili akciju i 150 vojnika je ispuzalo i napalo ukre s ledja te tako razbili sve tri linije odbrane. Onda su navalili sa jos vojnika da pojacaju pritisak jer su ukri napravili kontranapad i vratili trecu odbrambenu poziciju. Rusi su tada bili u okruzenju ali su prolazili kroz tu cijev i snabdijevali one sto su vec bili iza odbrambenih linija. Paralelno s tim, rusi su napali sa sjevera da razvuku ukre sto je moguce vise kako ne bi mogli izvrsiti pritisak na ovu grupu sto se probila. Ukri su bombardovali zgrade za koje misle da je ulaz u cijev ali haman bezuspjesno.Dupli_skalp wrote: ↑08/02/2024 13:45 situacija, nažalost, nikako nije dobra. još prije dva dana je jedan ukrajinski bloger na yt govorio da su rusi ušli sa sjeveroistoka u prve kuće avdivke i nije mu jasno kako ZSU nije odbranila taj dio jer je kao reljefno uzvišen i okružen manjim rijekama i jezerom.
neko je pisao da je čudno što se ne izvode ograničene ofanzivne operacije i što se azov koristi za istjerivanje rusa iz rupetina. sve napisano po meni stoji.
uz sve to, ovo sranje koje pravi zelenski sa zalužnim. baš mi je totalno pao u očima. nadam se da će se ukrajinci dići i stati uz svog generala.
iskreno, više nisam optimista kao prije, mislim da ukrajina više nikad neće vojno stići na liniju razgraničenja prije 22 februara 2022, a kamoli osloboditi zemlju.
Uglavnom, vode se teske borbe. RUsi su nadmudrili ukre sa tom cijevi i sad je malo rutavo hoce li uspjeti izdrzati pritisak. Danas je poginulo 500 rusa na tom frontu. GInu ko zohari, ali i navaljuju...![]()
sve linije su se mogle savršeno utvrditi za ovoliki vremenski period.
jedini način da ukrajina dobije ovaj rat jeste da je navrat nanos prime u nato i da se aktivira onaj član. drugačije nema šanse da se vojno vrate ne na međunarodno priznate granice, nego ni na liniju prije 22. februara 2022!
-
zigzag
#193672 Re: Ukrajina
Napisao sam da sad ovi sposobni koji će doći na njegovo mjesto imaju punu slobodu da se povuku iz Časiv Jara. Izgleda da je prošle godine pola ukrajinske i svjetske "javnosti" bila za povlačenje iz Bahmuta jer su su rusi napadali.Dupli_skalp wrote: ↑09/02/2024 10:30hoće, hoće, kako da neće... nije bio u stanju bahmut odbraniti, koji je imao idealnu topografiju za odbranu.zigzag wrote: ↑08/02/2024 18:58 E sad kad se vidi dosadašnje mlitavo vođenje vojske. Onako jaranski, dobrovoljna baza i slično. Onda se i ima ova situacija da se rusima prepušta inicijativa.
Treba zategnuti disciplinu. Sramota je da rusi imaju veću želju. Pa ako će Sirski primjeniti čeličnu disciplinu neka to radi.
a to za disciplinu i sramotu se slažem.
Ako je Sirski birokrata, onda će ga sada zabaviti po hodnicima generalštaba u Kijevu, daleko od fronta.
Uglavnom, njihove su odluke. I ne bih za relevatno uzimao bilo kakve komentare ukrajinskih? anonimusa sa društvenih mreža a ovdje se to često radi.
- dr_Evil
#193673 Re: Ukrajina
Pa dobro sad je to vec za diskusiju. Vjerovati da u Ukrajini nema nacista je kao vjerovati da ne postoje hrvatski i bosnjacki nacisti.sumirprimus wrote: ↑09/02/2024 10:36 madner jeste imao neki animozitet prema ukrima jer prica " o nacistima je ipak iz ruske "fabrike"...
Iz prve ruke, od mostarskog ratnog heroja koji je 4 godine bio u Ukrajini kao posmatrac sam slusao o nacistima u Ukrajini. Sto ne znaci da i ruske Orke nisu nacisti.
Jednostavno zivimo u desnicarskom vremenu, a prezivjeli smo period vracanja nacija i drzava, i znamo da su nacist i desnicari na svim stranama vodili te procese.
Vjerovati da u Ukrajini nije bio desnicarski duh je jednako kao i vjerovati da je Putler u denacifikaciji
- Dupli_skalp
#193674 Re: Ukrajina
a pritom se uvijek zaboravlja ko je VRHOVNI komandat oružanih snaga, a to je predsjednik države. gdje je njegova odgovornost??????no_sekirli wrote: ↑08/02/2024 20:30 Ako je ispalo da je iskljucivo vojni vrh "kriv" za neispunjavanje ciljeva ukrajnske ofanzive (veliko je pitanje je li ono uopce i bila ofanziva kada se pogleda sa malim odmakom), apsolutno nema logike smijeniti glavnog, a njegovog zamjenika imenovati za glavnog.
Ispada da su nasli zrtveno jare za svu korupciju, gubitke teritorija u liku Zaluznog, a svi ostali ce oprati ruke.
Ali pretpostavljam da se nesto drugo iza brda valja, i Zelenski ako ovo ne objasni dobro ljudima u rovovima, bojim se da ce platiti gore nego sto je Zaluzni platio.
zelenski se baš ponio idiotski i okupio je ekipu idiota oko sebe. sad ću ga i ja kao madner početi zvati kepecom.
- Prpa.ba
#193675 Re: Ukrajina
Nema potrebe za projekcijama.
Selektivna sjecanja po kojima su Bosnjaci nemocni objekt tudjih politika, amerika nas zdusno branila, a bez nebosnjaka ne bi bilo ARBiH nisu moja, vec dominantni narativ na ovoj temi, a i ostatku pdf politika.
Da ne spominjem halucinacije pogonjene NATO ucescem u odbrani Ukrajine od invazije, pa se povlace neke paralele da se umiljavanjem moze postici slican nivo podrske za BiH, dok je Srbija najveci NATO partner na Balkanu.
Last edited by Prpa.ba on 09/02/2024 10:49, edited 1 time in total.