Ukrajina

Čitalac

#193501 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Uskoro će konferencija za štampu Zelenskog pa će on valjda objaviti ime novog glavnokomandujućeg.
sumirprimus

#193502 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 08/02/2024 17:34 Uskoro će konferencija za štampu Zelenskog pa će on valjda objaviti ime novog glavnokomandujućeg.
Jaoo Obustavi paljbu :-)
Arachnoidea

#193503 Re: Ukrajina

Post by Arachnoidea »

Sirski :run:
sumirprimus

#193504 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Juce su ukri izgubili jos jedmog pilota.
Slava mu :-)
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#193505 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Sjećate li se "pisma" koje je GHW Bush stalno želio dati Sadamu? Ultimatum Putinu bio bi dobar način da se to pokrene. Nešto poput: Čovječe, izvedi svoju vojsku iz Ukrajine prije nego potpuno srušimo Kerčki most. Zajebavao si se, a sad ćeš saznati. Pošaljite djecu natrag ODMAH!

GHW Bush je rekao jednu stvar koja vrijedi i sada: "Ostanite na kursu" Ne odustajte od Ukrajine!

BigMittina za Daily Kos
Četvrtak, 08. februara 2024.

Osjećate kako se ratni umor nadvio nad sve nas poput londonske magle. Zelenski je spreman otpustiti svog najboljeg i najomiljenijeg generala. U SAD-u, "GOP", ili što god se pretvorio u bizarni svijet TFG-a, očito je sada istupio protiv pomoći Ukrajini uopće. Sve više i više tweetova, blogova i rasprava o coolerima ima snažne glasove, a ne samo poziva na mir! Ne. Sada glasovi govore "To je glupo", "ionako je to uvijek bio proxy rat", i "Ukrajina NE MOŽE pobijediti!" “Zaustavimo sva ubijanja, rasipanje novca”, i bla, bla, bla.

Ljudi, poluvrijeme je, a domaći u zaostatku. Meni je to ono kad se PRAVI domaći navijači dupliraju i glasnije navijaju. Pa idemo malo prošetati stazom sjećanja, može? Ne MOJE sjećanje, niti vaše što se toga tiče. To je osim ako nemate 120 godina.

Bili su jako zabrinuti i nakon dvije godine Prvog svjetskog rata. Imali su više oružja, izgubili su većinu bitaka i kasnili su s novom tehnologijom za koju su mnogi vidjeli da mijenja ratovanje u stvarnom vremenu. Zrakoplovi.

Shvatio sam da ću to napisati na staromodan način samo da podignem raspoloženje…

Njemačka je i tada bila moćna država. Imali su vrhunsku tehnologiju i dosta radne snage. Dodajte tome žestoko domoljubno, dobro obrazovano stanovništvo. Upravo su usavršili novo i razorno oružje. Mitraljez.

Francuska je imala ogromnu vojsku. To, i dalje su ih smatrali gotovo nepobjedivima jer su samo šest generacija ranije osvojili većinu Europe s tipom za kojeg ste vjerojatno čuli. Napoleon. Da, TAJ tip. Niko ih tada nije okarakterizirao kao slabiće i luzere! Imali su OGROMNU stalnu vojsku, veću od njemačke. Puno izgrađenih utvrda također. Jeste li ikada čuli za Douaumont u Verdunu? U međuvremenu, mornarica Velike Britanije bila je mnogo veća od bilo koje druge. Tako se Njemačka usredotočila na usavršavanje još jednog novog oružja. Podmornica.

Francuska bi se mogla pohvaliti i svojom vrhunskom snagom u zraku. Njemačka je napravila cepeline, a zatim je dodala "prekidač", napredak koji je omogućio montiranje mitraljeza tačno ispred pilota, dopuštajući mu da puca između lopatica propelera i izravno napada neprijatelja na način koji bismo sada nazvali intuitivnim.

Britanija, Francuska i Rusija smatrane su "Carstvima". Njemačka je bila ljubomorna i pohlepna. Mnoge elite u Njemačkoj bile su iz dugogodišnje porodične ratničke tradicije.

Žudjeli su za svađom. Igrači moraju igrati, plesači moraju plesati, ratnici moraju ratovati. Jesam li u pravu? Ozbiljno, ništa nisu naučili iz Građanskog rata u Americi, najvećeg sukoba nakon Napoleonovih ratova. Time mislim da su potpuno promašili kako je nova tehnologija (užljebljena cijev) u kombinaciji sa starijim, tradicionalnim "pravilima" borbe ("svi stanite u dugi red i marširajte izravno prema neprijatelju!") bila apsolutno smrtonosna kombinacija!

Stoga su zamislili kratku, slavnu kampanju, nakon koje će imati novi teritorij, sjajne priče za ispričati unucima i sljedeći (Hame: vječiti) napad.

Ali malo lutam… Joj, Ukrajina…

Njemačka je imala Cajone da isplaniraju istovremenu invaziju Zapadne Europe I Rusije! Oholost kažeš? Da. Puno-od-toga sigurno.

Bili su SIGURNI da će pobijediti... sve dok nisu znali da će izgubiti. A taj zadnji dio? Tek oko dva mjeseca prije nego što su izgubili. Rusija je odustala i “Run away..Run away” (kanalizirajući tamo Monty Pythona. Oprostite) potpisala je prvo primirje, a zatim potpunu kapitulaciju u Versailleskom ugovoru.

Više nove tehnologije, iako nije utjecalo na ishod, bila je Britanija koja je izumila i predstavila tenk.

Ali Njemačka je SVIMA razbila guzicu do kraja. Očekivali su pobjedu. Svijet je očekivao da će oni pobijediti (dobro, ljudi koji su bili relativno neutralni i pošteni ipak su to učinili) jer su SVIMA razbili GUZE! Rusija je izgubila gotovo svaku bitku protiv njih. Bilo je toliko loše da se njihova vojska konačno pobunila, oni koji nisu bili mrtvi ili ratni zarobljenici, i prouzročila abdikaciju cara (Putina!!!) i konačno imala ne jednu već DVIJE revolucije. Njihovi vojnici DOSLOVNO su napustili borbu i otišli kući! A Njemačka je upravo otišla; "U redu! Je li bilo dosta? Da, možeš zadržati svu svoju zemlju i sva ta sranja... što god... Ali HEJ! Pobijedili smo. Kao djeca u školskom dvorištu. Francuska je prošla kroz generale, nekoliko različitih šefova država, itd. Britanija - isto.

Onda se SAD konačno uključila u borbu (na samom kraju??) i, iako nisu posebno učinili na terenu da utječu na ishod, (isprike onima s pra-pra(pra?) djedovima koji su bili na Belleau Woods) donijeli su tako veliki "faktor" ili potencijal, recimo, u sukob da je to bio natpis na zidu za Njemačku.

Rat je trajao preko četiri godine. Milioni mrtvih. Promjene režima. Oh, i završilo je svjetskom PANDEMIJOM! Jezive sličnosti, morate priznati.

Borbeni zrakoplovi, podmornice, tenkovi, mitraljezi. Dovraga, čak se i ROVOVSKO RATOVANJE pripisuje tom sukobu. No, kao i sada, kralj bojnog polja bilo je topništvo.

Dakle, ako nisam sasvim jasno iznio svoje mišljenje, dopustite mi da budem izravan; Niko ne zna što će se dogoditi. Ali vjerujem da postoji barem jedna stvar koju sigurno znamo. Baš kao i saveznici, Ukrajina NIKADA, NIKADA neće odustati. Pobijedili su čim su u početku spriječili Rusiju da preuzme vlast. Ostalo je samo dug, bolan oporavak.

Ali postoji dio koji, vjerujem, mi (a pod nama mislim na sve: SAD, Veliku Britaniju, Australce, Kanadu itd.) trebamo odmah prihvatiti. Prvo, otključajte SVIH 300 milijardi u američkim i (uglavnom) europskim bankama i dajte čekovnu knjižicu Ukrajini. Neka Putin zna da je to SAMO prva uplata. Uz branu koju je uništio, svi znamo da je kul trilijun bliži stvarnom računu. Ne trebamo mi ispaliti prvi hitac, ali NATO mora staviti oružje i čizme na zemlju. Da, rekla sam. ČAK, i ne kažem to olako, nego ČAK i neke američke trupe. Vjerujem da bi 150.000 vojnika iz NATO zemalja Poljske, Finske, Estonije i SAD-a (hej? Zar oni tamo stvarno uskoro neće imati ratne igre??? HHmmmm) zajedno s nekim SUPERIORNIM SAD/NATO oružjem i AirPowerom zatvorilo G. Putin dolje brzo. Sjećate li se "pisma" koje je GHW Bush stalno želio dati Sadamu? Ultimatum Putinu bio bi dobar način da se to pokrene. Nešto poput: Čovječe, izvedi svoju vojsku iz Ukrajine prije nego potpuno srušimo Kerčki most. Zajebavao si se, a sad ćeš saznati. Pošaljite djecu natrag ODMAH! Istodobna isprika NARODU Rusije i striktno izbjegavanje izazivanja civilnih smrti također bi bili dio toga. Možda baci neke letke. Stražnji kanali do vojnih GBU tipova koji ZAPRAVO kontroliraju i nuklearke. Pobrinite se da budu jasni u trenutku Karme KOJA bi to donijela! Neka uvertira/prijetnje XI (Hame: valjda ovaj glavni kinez) prema jugu također. Neka kontaktira Putina da donese kući ideju da 1) je gotovo 2) izgubili ste 3) možete koristiti gostinjsku kuću koliko god vam je potrebno.

Moramo strgnuti ovaj flaster. Nema smisla čekati. Puno stvarno DOBRIH razloga za prije nego kasnije.

Kao što je moj dragi stari otac govorio, vrijeme je da prestaneš s mačkicama. Ustrajnost je ključna. Kao što je Don Juan rekao (kako je prenio Carlos Castenada) “Morate slijediti put sa srcem”.
sumirprimus

#193506 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Damn

:-)
Čitalac

#193507 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Dakle i Palisa kojeg juče spominjasmo ide na viši položaj.
"Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine.
Novi upravljački tim od danas preuzima vodstvo Oružanih snaga Ukrajine. Želim da naši vojnici u Robotynu ili Avdiivki, Glavni stožer i Stožer imaju istu viziju rata.
Imao sam desetke razgovora sa zapovjednicima raznih razina. Konkretno, danas sam razgovarao s brigadnim generalima Andriyem Hnatovom, Mykhailom Drapatyijem, Ihorom Skybyukom i pukovnicima Pavlom Palisom i Vadymom Sukharevskyijem.
Svi oni razmatraju se za visoke položaje u vojsci i služit će pod vodstvom najiskusnijeg ukrajinskog zapovjednika. Ima uspješno obrambeno iskustvo - vodio je operaciju obrane Kijeva. Ima i uspješno iskustvo ofenzive – operacije oslobađanja Harkova.”
sumirprimus

#193508 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:-)
sumirprimus

#193509 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Sirski i ofanzivno iskustvo wtf lik jos uvijek najavljuje oslobodjemje bahmuta :-)
Dajle trazio je radi mira u kuci da zaluzni dadne ostavk zaluzni nije dao, pa ga je smijenio i zamijenio sirskim :-)
Sada cdmo vidjeti i zapadnu pomoc, da li ce poceti dolaziti ili ide totalna obustava?
Arachnoidea

#193510 Re: Ukrajina

Post by Arachnoidea »

Znači ide sovjetski stil bacanja ljudi i mehanizacije u valovima pa gdje prođe prođe :roll:
sumirprimus

#193511 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nije sta mi proukr ekipa na ovom forumu kazemo, nego sta kazu ukri o ovoj rotaciji :-)
Arachnoidea

#193512 Re: Ukrajina

Post by Arachnoidea »

Sad ce Zaluzhny ko onomad Sefer da zove komadante i javi da je smijenjen :lol:
CrveniKuk

#193513 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Nije valjda da je Zaluzni smijenjen, a novi komadant ZSU je Sirski!? WTF!!
Čitalac

#193514 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinci će večeras srušiti internet. Ovo je posve novi nivo psovki, kletvi i uvreda na račun Zelenskog, Jermaka, Sirskog i njihove bliže i dalje rodbine. Al' dobro, to je valjda prva reakcija, popustiće za dan, dva.
karanana

#193515 Re: Ukrajina

Post by karanana »

potpisujte sta god putko podastre.

btw, amerika je kriva 100%
Last edited by karanana on 08/02/2024 18:03, edited 1 time in total.
video

#193516 Re: Ukrajina

Post by video »

Tesko se biti ukrajinski vojnik od veceras.

Mada, mozda je to i cijena slobode.

UA je ogromna drzava i porazno je ovoliko nizak broj vojnika.

Pred nama je.

Uglavnom, Slava Ukrajini!
apsidejzi

#193517 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Dupli_skalp wrote: 08/02/2024 13:45 situacija, nažalost, nikako nije dobra. još prije dva dana je jedan ukrajinski bloger na yt govorio da su rusi ušli sa sjeveroistoka u prve kuće avdivke i nije mu jasno kako ZSU nije odbranila taj dio jer je kao reljefno uzvišen i okružen manjim rijekama i jezerom.

neko je pisao da je čudno što se ne izvode ograničene ofanzivne operacije i što se azov koristi za istjerivanje rusa iz rupetina. sve napisano po meni stoji.

uz sve to, ovo sranje koje pravi zelenski sa zalužnim. baš mi je totalno pao u očima. nadam se da će se ukrajinci dići i stati uz svog generala.

iskreno, više nisam optimista kao prije, mislim da ukrajina više nikad neće vojno stići na liniju razgraničenja prije 22 februara 2022, a kamoli osloboditi zemlju.
BIlo je tu neko industrijsko naselje na juznom frontu Avdivke i ukri su imali tri linije odbrane. No rusi su pronasli nekakvu ventilacionu cijev i skontali da ona vodi skroz iza odbrambenih polozaja. Jedini problem je sto moras puzati 2 kilometra. Prije par dana su napravili akciju i 150 vojnika je ispuzalo i napalo ukre s ledja te tako razbili sve tri linije odbrane. Onda su navalili sa jos vojnika da pojacaju pritisak jer su ukri napravili kontranapad i vratili trecu odbrambenu poziciju. Rusi su tada bili u okruzenju ali su prolazili kroz tu cijev i snabdijevali one sto su vec bili iza odbrambenih linija. Paralelno s tim, rusi su napali sa sjevera da razvuku ukre sto je moguce vise kako ne bi mogli izvrsiti pritisak na ovu grupu sto se probila. Ukri su bombardovali zgrade za koje misle da je ulaz u cijev ali haman bezuspjesno.

Uglavnom, vode se teske borbe. RUsi su nadmudrili ukre sa tom cijevi i sad je malo rutavo hoce li uspjeti izdrzati pritisak. Danas je poginulo 500 rusa na tom frontu. GInu ko zohari, ali i navaljuju...
Čitalac

#193518 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Butusov: Zalužni je odbio sve ponude Zelenskog.
Zelenski je ponudio Zalužnom mjesto osobnog pomoćnika, zamjenika tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost ili veleposlanika u Velikoj Britaniji. Ali Zalužni je odbio dobrovoljno napustiti vojsku i prijeći na neko civilno mjesto tijekom rata. Nakon što je Zelenski objavio odluku, Zalužni je poslao poruku mnogim svojim prijateljima da ga "demobilišu". U pripremi su i dekreti za smjenu dijela tima Zalužnog u Glavnom stožeru i Oružanim snagama.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#193519 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Neke jebene droge Rusi svojim vojnicima daju a da ni ne znaju, ovako ici u talasima ne moze normalan nikako.
zigzag

#193520 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hajde da im mi ,par hiljada kilometara daleko ,kažemo šta treba da rade i koga da postavljaju i smjenjuju.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#193521 Re: Ukrajina

Post by pici »

karanana wrote: 08/02/2024 18:02 potpisujte sta god putko podastre.

Image
apsidejzi

#193522 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

sumirprimus wrote: 08/02/2024 17:54
Nije sta mi proukr ekipa na ovom forumu kazemo, nego sta kazu ukri o ovoj rotaciji :-)
Ja kao jedan clan te proukrajinske ekipe kazem da oni najbolje znaju sta da rade. Ipak smo mi van terena i posmatraci. Iako ne volim promjene kao ni vecina nas naravno, ipak mi je jasno da trebaju promjene u rukovodstvu ako zelis promjene na terenu. Sto mi mijenjamo selektora u fudbalu svako malo? Niko nije zamijenio Dzeku, Pjanica i ekipu. Oni prestanu igrati kad ostare. Selektor je taj koji kroji igru. Ako su ukri ocekivali uspjeh u proljetnoj ofanzivi a evo doslo novo proljece bez ikakvog pomaka... onda... je do rukovodstva. Zaluzni je uradio odlicnu stvar u odbrani i hvala mu na tome. Ocito da mu napad nije jaca strana. Ako ostane jos jedno proljece na poziciji, vjerovatno ce na terenu ostati status quo.

Ostaje da se vidi kakav je ovaj novi. I Putin mijenja svoje generale. Za razliku od njih, Zaluzni nece pasti kroz prozor i ne mora gledati sta jede i pije. To je neko moje misljenje.
video

#193523 Re: Ukrajina

Post by video »

Bobi wrote: 08/02/2024 18:07 Neke jebene droge Rusi svojim vojnicima daju a da ni ne znaju, ovako ici u talasima ne moze normalan nikako.
Kad je svabo koristio Pervitin, ranijom verzijom kristalnog meta, onda ove minimalno "rokaju" Dezomorfinom, onom krokodil drogom
karanana

#193524 Re: Ukrajina

Post by karanana »

pici wrote: 08/02/2024 18:09
karanana wrote: 08/02/2024 18:02 potpisujte sta god putko podastre.

Image
da, ali se ispostavlja da sam vecinom bio u pravu. ukrima svaka cast ali rusi su ipak rusi, divljaci i ne posustaju kad nesto naume, barem na ovim mikroplanovima tipa bahmuta, avidvke i slicno. iduce bi mogao biti onaj zaporski jad od dzepa koji su ukri ezeli ljetos, a vjerovatno i kupojans i mozda izum sto im omogucava potkovicu slovjanska i kramatorska. mislim da im je cilje uzet te vece gradove iako sad zvuci skoro pa nemoguce, ali mozda dodje to toalnog kraha ukr odbrane, sto su amerikanci krivi.
da li ce citava ukrajina kapitulirat, ne znam, mozda je i to moguce. ali da li ukri imaju hljeba i za sta ofanzivno protiv rusa, ni govora. ukrajinski gubici su sigurno 200 hiljada mrtvih.
Last edited by karanana on 08/02/2024 18:14, edited 1 time in total.
CrveniKuk

#193525 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Ukrajinci na twiteru su bas bijesni na ovu odluku da se smijeni Zaluzni i da se umjesto njega postavi Sirski.
Post Reply