Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neki

#19326 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Kaldrma 100 godina :lol: :lol: :lol:
Eno postavili je na kovačima prije 4 godine pa se već raspala
BadBoy

#19327 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Kocka je bila od kovača pa cijelom ulicom ploče i grozna je bila
dragonz

#19328 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dragonz »

drug_profi wrote: 06/04/2024 15:47 Bosmal je gradjen na starom koritu Miljacke i zato su šipovi morali ići duboko
Image

Evo im stare karte Sarajeva pa neka onda tvrde kuda je Miljacka nekad proticala.
Logovan

#19329 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

konektovan wrote: 13/04/2024 22:37
DebelinJoe wrote: 13/04/2024 21:52
Naslovnica wrote: 13/04/2024 21:41 Skida se kaldrma u ulici Za Beglukom, postavlja se asfalt.
Ja nekako negativno gledam na to, često vozim tom ulicom, jeste da nije baš zdravo za auto ali nekakva tradicija mi u glavi, a ne znam kako će biti zimi kaldrma vs asfalt, ima li razlike?
Kaldrmu jednom postavis i ona tu stoji 100 godina. Nema tendera i rastaljivanja i namjestanja posla. Kaldrma ne donosi pare u lopovski dzepove. Zato postavis asfalt, pa ga asfaltiras pred izbore, pa se slikas pored bagera, pa uzmeš i da jaranima pare na tenderu.

Zato uklanjaju kaldrmu i kocku i stavljaju asfalt.
Nisi u pravu, ta se kaldrma razhebe, svako malo je prave.
Pa ovu kaldrmu u ulici Za Beglukom nisu nikad održavali, možda jednom da su je prešli, ako jesu pitanje je kako su to uradili.

Kaldrma se razjebe, ali daj je održavaj, napravi kako treba i trajat će puno duže.
nepass1

#19330 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

DebelinJoe wrote: 13/04/2024 21:52
Naslovnica wrote: 13/04/2024 21:41 Skida se kaldrma u ulici Za Beglukom, postavlja se asfalt.
Ja nekako negativno gledam na to, često vozim tom ulicom, jeste da nije baš zdravo za auto ali nekakva tradicija mi u glavi, a ne znam kako će biti zimi kaldrma vs asfalt, ima li razlike?
Kaldrmu jednom postavis i ona tu stoji 100 godina. Nema tendera i rastaljivanja i namjestanja posla. Kaldrma ne donosi pare u lopovski dzepove. Zato postavis asfalt, pa ga asfaltiras pred izbore, pa se slikas pored bagera, pa uzmeš i da jaranima pare na tenderu.

Zato uklanjaju kaldrmu i kocku i stavljaju asfalt.
Dabogda vam kaldrma bila do pred ulaz u kucu sve

Jebo vas kaldrma, rahat konacno sa kovacima, oko sebilja da nije onaj kamen.
problemnatravunu

#19331 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Moje mišljenje je da kaldrmu treba sačuvati na ravnim ulicama ,
ako je uzbrdo-nizbrdo smatram to problemom pogotovo u zimskim mjesecima,
kamen se uglača i kad je mokro ili snijeg , gore je od leda ,
tu asfalt ima ogromnu sigurnosnu prednost, ipak su to ulice gdje se 24 sata dnevno odvija promet ,
nije pješačka zona ili slično
BadBoy

#19332 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Za kaldrmom plaču samo oni kojima nikad ispred kuće nije bila
Naslovnica

#19333 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
Zato sam i pitao šta vi mislite.
Meščini da je većina da se kaldrma skroz eliminiše.
Negdje sam pročitao da je problem sa kaldrmom to što nema više majstora koji je znaju pravilno ugraditi/održavati?
problemnatravunu

#19334 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Naslovnica wrote: 14/04/2024 09:17 Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
Negdje sam pročitao da je problem sa kaldrmom to što nema više majstora koji je znaju pravilno ugraditi/održavati?
Kaldrma ima estetski i povijesni smisao , prije svega ,
i kako sam gore prije napisao, neka ostane u ravnim ,povijesnim i ne previše prometnim ulicama , pješačkim zonama , zonama tzv.umirenog prometa....
Haris.ba

#19335 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 14/04/2024 09:17 Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
Nije kaldrma neka velika tehnologija. Stvar je sto bi morao sprovoditi javne nabavke za popravku kaldrme redovno, sto to kosta i vise od asfalta.
Tvrtko II Kotromanić

#19336 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tvrtko II Kotromanić »

BadBoy wrote: 14/04/2024 09:06 Za kaldrmom plaču samo oni kojima nikad ispred kuće nije bila
Bas tako :thumbup:
neki

#19337 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

problemnatravunu wrote: 14/04/2024 10:03
Kaldrma ima estetski i povijesni smisao , prije svega ,
i kako sam gore prije napisao, neka ostane u ravnim ,povijesnim i ne previše prometnim ulicama , pješačkim zonama , zonama tzv.umirenog prometa....
Povijesni možda u nekim većim gradovima... U Sarajevu su prve ulice kaldrmisane dolaskom a-u monarhije. Pa tako i Za beglukom, kojoj je u vrijeme kad je arhitektonski oblikovana u današnjem izražaju, gazni sloj bio od nabijene zemlje..
dječak sa šibicama

#19338 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Za Beglukom su iks puta renovirali, popravljali, nasipali katran medju kocke, ali ona se razjebe sad pa sad.

Takodje, posto postaje tranzitna cesta za Trebevic, a gore se grade ona cudovista od naselja, radice se i vertikalna signalizacija.
Nisam siguran kakav ce asfalt biti za led i zimu, ali kocka se lose pokazala za odrzavanje. Mada moguce je da je opet neki Beg zinuo za granitnim kockama, skupe su navodno, neko ce hajrovati.
nepass1

#19339 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Ja sam radio teren. Klapaj po starom gradu. Jednog gojze sjebo niz kovace, otkinuo dzon sprijeda. Krenuo kuci zamisli ofiraze, hodam a gojzerica naprijed se otvara prsti ispadaju. Onda na kovacima kod amka je kamenje pa ono preliveno betonom. Izvalio se kamen i ko namjerno rupa ko moj br patika. Upadnem u rupu ne gledajuci, ne padnem vec me zadrzi fasada od amka, razgulio sake dok sam se udrzao. Ono oko sebilja dok je kamenje bilo, padne snijeg jedva predjes koliko je klizavo bilo. Ko pingvin hodao. A svaki dan minimum dva puta kraj sebilja prodjem. Dojadi vremenom paziti da se ne slomis. Sad rahatluk.
muha_sa

#19340 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by muha_sa »

nepass1 wrote: 14/04/2024 18:09
Ja sam radio teren. Klapaj po starom gradu. Jednog gojze sjebo niz kovace, otkinuo dzon sprijeda. Krenuo kuci zamisli ofiraze, hodam a gojzerica naprijed se otvara prsti ispadaju. Onda na kovacima kod amka je kamenje pa ono preliveno betonom. Izvalio se kamen i ko namjerno rupa ko moj br patika. Upadnem u rupu ne gledajuci, ne padnem vec me zadrzi fasada od amka, razgulio sake dok sam se udrzao. Ono oko sebilja dok je kamenje bilo, padne snijeg jedva predjes koliko je klizavo bilo. Ko pingvin hodao. A svaki dan minimum dva puta kraj sebilja prodjem. Dojadi vremenom paziti da se ne slomis. Sad rahatluk.
E jesi peh :lol: halali :D
nepass1

#19341 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

muha_sa wrote: 14/04/2024 18:11
nepass1 wrote: 14/04/2024 18:09
E jesi peh :lol: halali :D
12 godina gore dole, vratnik bistrik. Onaj novinar (u penziji) djordje hadzidamjanovic prije 15ak godina da predje iz halilbasica do amka zape za kaldrmu, pukne glavom od istu i preminu par dana kasnije u bolnici.
muha_sa

#19342 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by muha_sa »

nepass1 wrote: 14/04/2024 18:14

12 godina gore dole, vratnik bistrik. Onaj novinar (u penziji) djordje hadzidamjanovic prije 15ak godina da predje iz halilbasica do amka zape za kaldrmu, pukne glavom od istu i preminu par dana kasnije u bolnici.
:(
dječak sa šibicama

#19343 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Naravno, Za Beglukom se sredjuje ne zbog gradjana i bilo sta slicno, vec zbog burzuja koji kupuju stanove na Trebevicu.

Cengic isto smece kao i Hadzibajric, sve ista vnago.
Logovan

#19344 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Stavi kocke tamo gdje fale, poredaj ih kako treba, dovedi ih sve u ravan, održavaj redovno i dobro bi bilo.
Kuvet

#19345 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Kuvet »

Danas zbog nekih obaveza, prodjoh kroz cijelo Sarajevo. Ispade da je najbolje uradjena glavna dzada, gdje realno nema toliko rupa, sahtova, neravnina, dosta fino odradjeno. Ostale ulice/ceste bas slabo. Najkriticniji su mi sljedeci dijelovi:

ŠVRAKINO - od dijela stanice na AP do Aneksa, onaj dio ostali je ok.
DOBRINJA - cijeli dio sto ce se raditi ( hvala Bogu) je uzasan, cak i ona poprecna ulica od imzit pumpe do Dobrinje 1 je blago receno katastrofalan.
TRANZIT - hoce li one rupcage od sahtova ikada znati uraditi?
DRINSKA - vidi pod TRANZIT
KOŠEVO - cijela trasa od Jezera do Marcela Šnajdera je mozda i najgora ulica u Sarajevu. Toliko kratera, rupa, neravnog terena da je to strasno. Ne znam kako ljudi voze onim dijelom.
BREKA - na spoju iznad ortopedije, ogroman mjesecev krater, za kugli, amortizera novih se ubilo.
BISTRIK - niz Bistrik, hem lezeci nekakvi cudni, hem neravnine, hem parkirana auta, jednom rijecju katastroficnost.
S KRIVINA - puna rupa
PRUGA OD SKENDERIJE DO VJECNE VATRE - nemam rijeci za ono lose stanje, a koliko znam renovirali su je 2012. godine.

Sve u svemu, dosta ulica bi stvarno trebalo popeglati, da bi to licilo na nesto. A ovako, izbjegnes jednu rupu, da bi uletio u drugu. Vjecna dilema.
mayab

#19346 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

da dodam cestu od Mostarskog raskršća do groblja Vlakovo, kakvi su ono šahtovi, pogotovo u smjeru od Vlakova :twisted:
Hakiz

#19347 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hakiz »

Ima Lisabon kaldrmu po cijelom gradu. Koji je to užas kada padne kiša, čak i po suhom. A grad na sedam brežuljaka, sve uzbrdo-nizbrdo. Kukaju ljudi, ali zaštićena istorija.

Treba je maknuti.
last mohicans

#19348 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

dječak sa šibicama wrote: 15/04/2024 16:04 Naravno, Za Beglukom se sredjuje ne zbog gradjana i bilo sta slicno, vec zbog burzuja koji kupuju stanove na Trebevicu.

Cengic isto smece kao i Hadzibajric, sve ista vnago.
Imal ko da valja, sto je smeće, sto je stao na zulj kriminalcima, sto razjebaje talove, ruši nelegalne Karisikove i Ibrine objekte, što ima 101 ideju i zna kako je realizirati? Ibro krčmio 16 godina, dečko tek pola godine, već isti..
_Reds_

#19349 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

username_here wrote: 12/04/2024 18:14
Adi-g wrote: 12/04/2024 09:53 Zna li neko šta se dešava sa izgradnjom raskrsnice kod Bulevara na stupu. Mjesecima se nista ne radi. Mislim da su stavili rok 90 dana koji je 3x prošao...Vjerujem da nije opet neki "spor" oko zemlje :shock:
Pa nije ni eksproprijacija uradjena a i vjerovatno se neke cijevi cekaju. Sto bi rekli samo sabura a ubi nas taj sabur, ubi. A i nece to za par godina jos. Nije zurba.
Ma nigdje veze ta prica cijevi i slicno. Pa to je plnirano prije 30-40 godina, nije juce. Kad dobijes dozvolu za nesto, morao si dobiti saglasnost vodovoda, telekoma, ovih i onih.

Žašto počinješ radove, kad znas da se ne mogu izvesti u tom roku, ili nisu rješene stvari koje trebaju biti.
DebelinJoe

#19350 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

mayab wrote: 15/04/2024 22:19 da dodam cestu od Mostarskog raskršća do groblja Vlakovo, kakvi su ono šahtovi, pogotovo u smjeru od Vlakova :twisted:
Katastrofa. Nije mi jasno kako ono niko ne popravi.
Post Reply