Eno postavili je na kovačima prije 4 godine pa se već raspala
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
neki
#19326 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kaldrma 100 godina
-
BadBoy
#19327 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kocka je bila od kovača pa cijelom ulicom ploče i grozna je bila
-
dragonz
#19328 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
drug_profi wrote: ↑06/04/2024 15:47 Bosmal je gradjen na starom koritu Miljacke i zato su šipovi morali ići duboko

Evo im stare karte Sarajeva pa neka onda tvrde kuda je Miljacka nekad proticala.
- Logovan
#19329 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa ovu kaldrmu u ulici Za Beglukom nisu nikad održavali, možda jednom da su je prešli, ako jesu pitanje je kako su to uradili.konektovan wrote: ↑13/04/2024 22:37Nisi u pravu, ta se kaldrma razhebe, svako malo je prave.DebelinJoe wrote: ↑13/04/2024 21:52Kaldrmu jednom postavis i ona tu stoji 100 godina. Nema tendera i rastaljivanja i namjestanja posla. Kaldrma ne donosi pare u lopovski dzepove. Zato postavis asfalt, pa ga asfaltiras pred izbore, pa se slikas pored bagera, pa uzmeš i da jaranima pare na tenderu.Naslovnica wrote: ↑13/04/2024 21:41 Skida se kaldrma u ulici Za Beglukom, postavlja se asfalt.
Ja nekako negativno gledam na to, često vozim tom ulicom, jeste da nije baš zdravo za auto ali nekakva tradicija mi u glavi, a ne znam kako će biti zimi kaldrma vs asfalt, ima li razlike?
Zato uklanjaju kaldrmu i kocku i stavljaju asfalt.
Kaldrma se razjebe, ali daj je održavaj, napravi kako treba i trajat će puno duže.
- nepass1
#19330 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dabogda vam kaldrma bila do pred ulaz u kucu sveDebelinJoe wrote: ↑13/04/2024 21:52Kaldrmu jednom postavis i ona tu stoji 100 godina. Nema tendera i rastaljivanja i namjestanja posla. Kaldrma ne donosi pare u lopovski dzepove. Zato postavis asfalt, pa ga asfaltiras pred izbore, pa se slikas pored bagera, pa uzmeš i da jaranima pare na tenderu.Naslovnica wrote: ↑13/04/2024 21:41 Skida se kaldrma u ulici Za Beglukom, postavlja se asfalt.
Ja nekako negativno gledam na to, često vozim tom ulicom, jeste da nije baš zdravo za auto ali nekakva tradicija mi u glavi, a ne znam kako će biti zimi kaldrma vs asfalt, ima li razlike?
Zato uklanjaju kaldrmu i kocku i stavljaju asfalt.
Jebo vas kaldrma, rahat konacno sa kovacima, oko sebilja da nije onaj kamen.
- problemnatravunu
#19331 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Moje mišljenje je da kaldrmu treba sačuvati na ravnim ulicama ,
ako je uzbrdo-nizbrdo smatram to problemom pogotovo u zimskim mjesecima,
kamen se uglača i kad je mokro ili snijeg , gore je od leda ,
tu asfalt ima ogromnu sigurnosnu prednost, ipak su to ulice gdje se 24 sata dnevno odvija promet ,
nije pješačka zona ili slično
ako je uzbrdo-nizbrdo smatram to problemom pogotovo u zimskim mjesecima,
kamen se uglača i kad je mokro ili snijeg , gore je od leda ,
tu asfalt ima ogromnu sigurnosnu prednost, ipak su to ulice gdje se 24 sata dnevno odvija promet ,
nije pješačka zona ili slično
-
BadBoy
#19332 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Za kaldrmom plaču samo oni kojima nikad ispred kuće nije bila
-
Naslovnica
#19333 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
Zato sam i pitao šta vi mislite.
Meščini da je većina da se kaldrma skroz eliminiše.
Negdje sam pročitao da je problem sa kaldrmom to što nema više majstora koji je znaju pravilno ugraditi/održavati?
Negdje sam pročitao da je problem sa kaldrmom to što nema više majstora koji je znaju pravilno ugraditi/održavati?
- problemnatravunu
#19334 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kaldrma ima estetski i povijesni smisao , prije svega ,Naslovnica wrote: ↑14/04/2024 09:17 Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
i kako sam gore prije napisao, neka ostane u ravnim ,povijesnim i ne previše prometnim ulicama , pješačkim zonama , zonama tzv.umirenog prometa....
- Haris.ba
#19335 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nije kaldrma neka velika tehnologija. Stvar je sto bi morao sprovoditi javne nabavke za popravku kaldrme redovno, sto to kosta i vise od asfalta.Naslovnica wrote: ↑14/04/2024 09:17 Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
- Tvrtko II Kotromanić
-
neki
#19337 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Povijesni možda u nekim većim gradovima... U Sarajevu su prve ulice kaldrmisane dolaskom a-u monarhije. Pa tako i Za beglukom, kojoj je u vrijeme kad je arhitektonski oblikovana u današnjem izražaju, gazni sloj bio od nabijene zemlje..problemnatravunu wrote: ↑14/04/2024 10:03Kaldrma ima estetski i povijesni smisao , prije svega ,Naslovnica wrote: ↑14/04/2024 09:17 Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
i kako sam gore prije napisao, neka ostane u ravnim ,povijesnim i ne previše prometnim ulicama , pješačkim zonama , zonama tzv.umirenog prometa....
- dječak sa šibicama
#19338 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Za Beglukom su iks puta renovirali, popravljali, nasipali katran medju kocke, ali ona se razjebe sad pa sad.
Takodje, posto postaje tranzitna cesta za Trebevic, a gore se grade ona cudovista od naselja, radice se i vertikalna signalizacija.
Nisam siguran kakav ce asfalt biti za led i zimu, ali kocka se lose pokazala za odrzavanje. Mada moguce je da je opet neki Beg zinuo za granitnim kockama, skupe su navodno, neko ce hajrovati.
Takodje, posto postaje tranzitna cesta za Trebevic, a gore se grade ona cudovista od naselja, radice se i vertikalna signalizacija.
Nisam siguran kakav ce asfalt biti za led i zimu, ali kocka se lose pokazala za odrzavanje. Mada moguce je da je opet neki Beg zinuo za granitnim kockama, skupe su navodno, neko ce hajrovati.
- nepass1
#19339 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja sam radio teren. Klapaj po starom gradu. Jednog gojze sjebo niz kovace, otkinuo dzon sprijeda. Krenuo kuci zamisli ofiraze, hodam a gojzerica naprijed se otvara prsti ispadaju. Onda na kovacima kod amka je kamenje pa ono preliveno betonom. Izvalio se kamen i ko namjerno rupa ko moj br patika. Upadnem u rupu ne gledajuci, ne padnem vec me zadrzi fasada od amka, razgulio sake dok sam se udrzao. Ono oko sebilja dok je kamenje bilo, padne snijeg jedva predjes koliko je klizavo bilo. Ko pingvin hodao. A svaki dan minimum dva puta kraj sebilja prodjem. Dojadi vremenom paziti da se ne slomis. Sad rahatluk.Naslovnica wrote: ↑14/04/2024 09:17 Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
- muha_sa
#19340 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
E jesi pehnepass1 wrote: ↑14/04/2024 18:09Ja sam radio teren. Klapaj po starom gradu. Jednog gojze sjebo niz kovace, otkinuo dzon sprijeda. Krenuo kuci zamisli ofiraze, hodam a gojzerica naprijed se otvara prsti ispadaju. Onda na kovacima kod amka je kamenje pa ono preliveno betonom. Izvalio se kamen i ko namjerno rupa ko moj br patika. Upadnem u rupu ne gledajuci, ne padnem vec me zadrzi fasada od amka, razgulio sake dok sam se udrzao. Ono oko sebilja dok je kamenje bilo, padne snijeg jedva predjes koliko je klizavo bilo. Ko pingvin hodao. A svaki dan minimum dva puta kraj sebilja prodjem. Dojadi vremenom paziti da se ne slomis. Sad rahatluk.Naslovnica wrote: ↑14/04/2024 09:17 Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
- nepass1
#19341 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
12 godina gore dole, vratnik bistrik. Onaj novinar (u penziji) djordje hadzidamjanovic prije 15ak godina da predje iz halilbasica do amka zape za kaldrmu, pukne glavom od istu i preminu par dana kasnije u bolnici.muha_sa wrote: ↑14/04/2024 18:11E jesi pehnepass1 wrote: ↑14/04/2024 18:09Ja sam radio teren. Klapaj po starom gradu. Jednog gojze sjebo niz kovace, otkinuo dzon sprijeda. Krenuo kuci zamisli ofiraze, hodam a gojzerica naprijed se otvara prsti ispadaju. Onda na kovacima kod amka je kamenje pa ono preliveno betonom. Izvalio se kamen i ko namjerno rupa ko moj br patika. Upadnem u rupu ne gledajuci, ne padnem vec me zadrzi fasada od amka, razgulio sake dok sam se udrzao. Ono oko sebilja dok je kamenje bilo, padne snijeg jedva predjes koliko je klizavo bilo. Ko pingvin hodao. A svaki dan minimum dva puta kraj sebilja prodjem. Dojadi vremenom paziti da se ne slomis. Sad rahatluk.Naslovnica wrote: ↑14/04/2024 09:17 Samo da pojasnim, ja nisam ni za ni protiv kaldrme, jednostavno nemam neko skroz određeno mišljenje.
Negdje sam pročitao da je problem sa kaldrmom to što nema više majstora koji je znaju pravilno ugraditi/održavati?halali
![]()
- muha_sa
- dječak sa šibicama
#19343 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naravno, Za Beglukom se sredjuje ne zbog gradjana i bilo sta slicno, vec zbog burzuja koji kupuju stanove na Trebevicu.
Cengic isto smece kao i Hadzibajric, sve ista vnago.
- Logovan
#19344 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Stavi kocke tamo gdje fale, poredaj ih kako treba, dovedi ih sve u ravan, održavaj redovno i dobro bi bilo.
-
Kuvet
#19345 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Danas zbog nekih obaveza, prodjoh kroz cijelo Sarajevo. Ispade da je najbolje uradjena glavna dzada, gdje realno nema toliko rupa, sahtova, neravnina, dosta fino odradjeno. Ostale ulice/ceste bas slabo. Najkriticniji su mi sljedeci dijelovi:
ŠVRAKINO - od dijela stanice na AP do Aneksa, onaj dio ostali je ok.
DOBRINJA - cijeli dio sto ce se raditi ( hvala Bogu) je uzasan, cak i ona poprecna ulica od imzit pumpe do Dobrinje 1 je blago receno katastrofalan.
TRANZIT - hoce li one rupcage od sahtova ikada znati uraditi?
DRINSKA - vidi pod TRANZIT
KOŠEVO - cijela trasa od Jezera do Marcela Šnajdera je mozda i najgora ulica u Sarajevu. Toliko kratera, rupa, neravnog terena da je to strasno. Ne znam kako ljudi voze onim dijelom.
BREKA - na spoju iznad ortopedije, ogroman mjesecev krater, za kugli, amortizera novih se ubilo.
BISTRIK - niz Bistrik, hem lezeci nekakvi cudni, hem neravnine, hem parkirana auta, jednom rijecju katastroficnost.
S KRIVINA - puna rupa
PRUGA OD SKENDERIJE DO VJECNE VATRE - nemam rijeci za ono lose stanje, a koliko znam renovirali su je 2012. godine.
Sve u svemu, dosta ulica bi stvarno trebalo popeglati, da bi to licilo na nesto. A ovako, izbjegnes jednu rupu, da bi uletio u drugu. Vjecna dilema.
ŠVRAKINO - od dijela stanice na AP do Aneksa, onaj dio ostali je ok.
DOBRINJA - cijeli dio sto ce se raditi ( hvala Bogu) je uzasan, cak i ona poprecna ulica od imzit pumpe do Dobrinje 1 je blago receno katastrofalan.
TRANZIT - hoce li one rupcage od sahtova ikada znati uraditi?
DRINSKA - vidi pod TRANZIT
KOŠEVO - cijela trasa od Jezera do Marcela Šnajdera je mozda i najgora ulica u Sarajevu. Toliko kratera, rupa, neravnog terena da je to strasno. Ne znam kako ljudi voze onim dijelom.
BREKA - na spoju iznad ortopedije, ogroman mjesecev krater, za kugli, amortizera novih se ubilo.
BISTRIK - niz Bistrik, hem lezeci nekakvi cudni, hem neravnine, hem parkirana auta, jednom rijecju katastroficnost.
S KRIVINA - puna rupa
PRUGA OD SKENDERIJE DO VJECNE VATRE - nemam rijeci za ono lose stanje, a koliko znam renovirali su je 2012. godine.
Sve u svemu, dosta ulica bi stvarno trebalo popeglati, da bi to licilo na nesto. A ovako, izbjegnes jednu rupu, da bi uletio u drugu. Vjecna dilema.
- mayab
#19346 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
da dodam cestu od Mostarskog raskršća do groblja Vlakovo, kakvi su ono šahtovi, pogotovo u smjeru od Vlakova 
-
Hakiz
#19347 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ima Lisabon kaldrmu po cijelom gradu. Koji je to užas kada padne kiša, čak i po suhom. A grad na sedam brežuljaka, sve uzbrdo-nizbrdo. Kukaju ljudi, ali zaštićena istorija.
Treba je maknuti.
Treba je maknuti.
-
last mohicans
#19348 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Imal ko da valja, sto je smeće, sto je stao na zulj kriminalcima, sto razjebaje talove, ruši nelegalne Karisikove i Ibrine objekte, što ima 101 ideju i zna kako je realizirati? Ibro krčmio 16 godina, dečko tek pola godine, već isti..dječak sa šibicama wrote: ↑15/04/2024 16:04 Naravno, Za Beglukom se sredjuje ne zbog gradjana i bilo sta slicno, vec zbog burzuja koji kupuju stanove na Trebevicu.
- _Reds_
#19349 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma nigdje veze ta prica cijevi i slicno. Pa to je plnirano prije 30-40 godina, nije juce. Kad dobijes dozvolu za nesto, morao si dobiti saglasnost vodovoda, telekoma, ovih i onih.username_here wrote: ↑12/04/2024 18:14Pa nije ni eksproprijacija uradjena a i vjerovatno se neke cijevi cekaju. Sto bi rekli samo sabura a ubi nas taj sabur, ubi. A i nece to za par godina jos. Nije zurba.
Žašto počinješ radove, kad znas da se ne mogu izvesti u tom roku, ili nisu rješene stvari koje trebaju biti.
-
DebelinJoe