Ovako je razmisljao i Fikret Abdic, i znamo kako je zavrsio njegov projekat.DaysleepeR wrote: ↑19/01/2024 12:30Naš put u NATO i EU nikako ali nikako ne može mimo Hrvatske.dr_Evil wrote: ↑19/01/2024 12:21Znaci opcija hocemo li u historijski i geografski cetvrti rajh(bez politicke povezanosti sa Brkicom), ili cemo u sveto rusko carstvo.DaysleepeR wrote: ↑19/01/2024 12:06 Mi stojimo na rascjepu dvije opcije:
- da budemo srpski kadirovci
- da budemo hrvatsko cvijeće
Između toga stoji ponor mraka.
Nijedna od trenutnih geopolitičkih opcija nije super za bošnjake.
Gledaj mi smo izabrali i odlucili se da idemo u cetvrti rajh, jer osjecamo da tamo najvise pripadamo i da vecinski dijelimo iste poglede na svijet, ali slazem se s tobom apsolutno, tesko da cemo u isti uci sa sadasnjim granicama, i usput zadrzati ono sta jesmo. Ako ti ista znaci do kraja nasih zivota ce to biti rijeseno - na bilo koji od ta dva scenarija.
Oni su se borili i evidentno dobili taj mentorsko-sponzorski status kada smo mi u pitanju.
Mislim da je Slovenija iz vremena Tanje Fajon bila mnogo bolja opcija za nas, ali mi diplomatiju nemamo, i sad šta je tu je.
Dakle mi ćemo u NATO i EU pod hrvatskim uslovima i nikako drugačije.
Ako odjebemo NATO, i okrenemo se Turskoj, tu će Srbija (čitaj Rusija) imati mentorsko-sponzorski status, kao država sa "uspješno integrisanim" muslimanskim stanovništvom u jednoj multietničnoj a primarno pravoslavnoj državi.
Imaćeš novi sandžak, po uzoru na Čečeniju i Dagestan gdje je haman šerijat i kojim vladaju debele bruda vehabije koji žive u totalnom izobilju, dok ostali grcaju u bijedi po vjerskim postulatima.
To su naše sadašnje perspektive.
Treća opcija je individualni bijeg na zapad, odseljavanje, odricanje od vlastite države i identiteta, što takođe nije problem, ali nije neka ni idila.
Ne zelim te vrijedjati, ali tvoje misljenje nije rezultat stanja u kojem se BiH nalazi, nego tvoje subjektivno mislenje, koje je gubiticnko i podanicko. Razlog zasto uopste komentarisem ovo sto pises je strah da se ovakav nacin razmisljanja ne prosiri medju ljudima u BiH.
Predstavljati Hrvatsku na nacin, na koji je ti predstavljas je nista drugo nego obmana. Hrvatska, mala drzava u EU, sa minimlanim uticajem je po tebi razlog zasto bi se Bosnjaci trebali odreci svega? Situacija Bosnjaka 1993 je bila kriticna. Tada se moglo razmisljati na nacin, na koji ti razmisljas, i to bi bilo sa pravom. Donesena je odluka da se treba suprostaviti, i da je ono za sta se borimo vaznije od nasih zivota. Na kraju se ispostavilo kao prava odluka.
BiH ce uci u EU i NATO ako to BiH zeli, i Hrvatska nece moci uraditi nista po tom pitanju. Kazem ako BiH zeli, jer ako ljudi budu razmisljali kao ti, onda ce im se desiti upravo to sto ovdje opisujete, a to je gubitak drzave, i samostalnosti i na kraju identiteta.