Ukrajina

Dugarry

#192576 Re: Ukrajina

Post by Dugarry »

DaysleepeR wrote: 19/01/2024 12:30
dr_Evil wrote: 19/01/2024 12:21
DaysleepeR wrote: 19/01/2024 12:06 Mi stojimo na rascjepu dvije opcije:

- da budemo srpski kadirovci
- da budemo hrvatsko cvijeće

Između toga stoji ponor mraka.

Nijedna od trenutnih geopolitičkih opcija nije super za bošnjake.
Znaci opcija hocemo li u historijski i geografski cetvrti rajh(bez politicke povezanosti sa Brkicom), ili cemo u sveto rusko carstvo.

Gledaj mi smo izabrali i odlucili se da idemo u cetvrti rajh, jer osjecamo da tamo najvise pripadamo i da vecinski dijelimo iste poglede na svijet, ali slazem se s tobom apsolutno, tesko da cemo u isti uci sa sadasnjim granicama, i usput zadrzati ono sta jesmo. Ako ti ista znaci do kraja nasih zivota ce to biti rijeseno - na bilo koji od ta dva scenarija.
Naš put u NATO i EU nikako ali nikako ne može mimo Hrvatske.
Oni su se borili i evidentno dobili taj mentorsko-sponzorski status kada smo mi u pitanju.
Mislim da je Slovenija iz vremena Tanje Fajon bila mnogo bolja opcija za nas, ali mi diplomatiju nemamo, i sad šta je tu je.
Dakle mi ćemo u NATO i EU pod hrvatskim uslovima i nikako drugačije.

Ako odjebemo NATO, i okrenemo se Turskoj, tu će Srbija (čitaj Rusija) imati mentorsko-sponzorski status, kao država sa "uspješno integrisanim" muslimanskim stanovništvom u jednoj multietničnoj a primarno pravoslavnoj državi.
Imaćeš novi sandžak, po uzoru na Čečeniju i Dagestan gdje je haman šerijat i kojim vladaju debele bruda vehabije koji žive u totalnom izobilju, dok ostali grcaju u bijedi po vjerskim postulatima.

To su naše sadašnje perspektive.

Treća opcija je individualni bijeg na zapad, odseljavanje, odricanje od vlastite države i identiteta, što takođe nije problem, ali nije neka ni idila.
Ovako je razmisljao i Fikret Abdic, i znamo kako je zavrsio njegov projekat.

Ne zelim te vrijedjati, ali tvoje misljenje nije rezultat stanja u kojem se BiH nalazi, nego tvoje subjektivno mislenje, koje je gubiticnko i podanicko. Razlog zasto uopste komentarisem ovo sto pises je strah da se ovakav nacin razmisljanja ne prosiri medju ljudima u BiH.

Predstavljati Hrvatsku na nacin, na koji je ti predstavljas je nista drugo nego obmana. Hrvatska, mala drzava u EU, sa minimlanim uticajem je po tebi razlog zasto bi se Bosnjaci trebali odreci svega? Situacija Bosnjaka 1993 je bila kriticna. Tada se moglo razmisljati na nacin, na koji ti razmisljas, i to bi bilo sa pravom. Donesena je odluka da se treba suprostaviti, i da je ono za sta se borimo vaznije od nasih zivota. Na kraju se ispostavilo kao prava odluka.

BiH ce uci u EU i NATO ako to BiH zeli, i Hrvatska nece moci uraditi nista po tom pitanju. Kazem ako BiH zeli, jer ako ljudi budu razmisljali kao ti, onda ce im se desiti upravo to sto ovdje opisujete, a to je gubitak drzave, i samostalnosti i na kraju identiteta.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#192577 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ova epizoda je posvećena Serhiyu Korolyovu, geniju koji je lansirao čovječanstvo u svemir, rođenom u Zhytomyru, a koji je studirao u Odesi i Kijevu. Tri najznačajnija dostignuća na početku ere svemira osmislio je upravo on: Sputnik, Gagarin i prva svemirska šetnja Leonova. Korolyov je bio genije iza tehnologije koja je omogućila ove i mnoge druge skokove. Njegovi suvremenici jednostavno su ga zvali "Glavni inženjer".

Yaroslav Azhnyuk je poduzetnik i stručnjak koji radi na ubrzanju pobjede za Ukrajinu i demokratski svijet. Yaroslav Azhnyuk je suosnivač IT tvrtki Petcube, Spend With Ukraine, Fuel Finance i Ozero Design.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#192578 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Tužna spoznaja dolazi oko rata u Ukrajini dok se borba oko financiranja nastavlja u Washingtonu.

Katie Bo Lillis, Natasha Bertrand, Haley Britzky i MJ Lee, CNN
Petak, 19. janujrara 2024.

Image

Dok predsjednik Joe Biden nastavlja pozivati ​​najviše zakonodavce da odobre njegov zahtjev za pomoć od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, administracija je postala mračna spoznaja da je ovo vjerojatno posljednja prilika da bilo kakva nova američka vojna sredstva stignu u ratom razorenu zemlju prije predsjednički izbori 2024.

Zakonodavci su to prenijeli izravno Bijeloj kući, rekao je američki dužnosnik za CNN. I naglašavajući trenutni zastoj, dužnosnici Pentagona nisu održali niti jedan sastanak od prošlog mjeseca kako bi odlučili što poslati Ukrajini iz zaliha oružja Ministarstva obrane - jer više nema novca za financiranje paketa pomoći.

(---)

Ali predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson, koji je zajedno s drugim republikancima u Zastupničkom domu povezao dodatno financiranje Ukrajine sa širim imigracijskim sporazumom, rekao je nakon toga da bi se nastavkom financiranja Ukrajine riskiralo pretvoriti je u močvaru za SAD nalik njihovom dvodesetljetnom ratu u Afganistanu.

“Ne možemo potrošiti milijarde dolara bez jasne artikulirane strategije i rekao sam predsjedniku na današnjem sastanku ponovno, kao što sam stalno ponavljao, 'Gospodine, morate artikulirati što je strategija. Što je završnica?'”, rekao je Johnson u srijedu navečer u intervjuu s CNN-ovom Kaitlan Collins.

Biden je u četvrtak u Bijeloj kući rekao novinarima kako misli da je sastanak prošao dobro i da vjeruje da "velika većina članova Kongresa podržava pomoć" Ukrajini.

"Pitanje je hoće li mala manjina to održati, što bi bila katastrofa", rekao je Biden.

*Nastavak teksta u linku iz naslova.
Hame_

#192579 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Bivši šef NATO-a: Ako Ukrajina izgubi, naši neprijatelji će odlučiti o svjetskom poretku.

Roland Oliphant
20. januara 2024.

Image
Tony Blair s Georgeom Robertsonom dok je bio škotski tajnik u sjeni.

Prvo što Lord George Robertson traži od posjetitelja svog ureda je da pogledaju sliku koja prikazuje presjek gornjeg sloja zemlje. Na vrhu, crveni makovi lepršaju na plavom nebu. U zemlji ispod leži sloj ljudskih kostiju.

“Prilično krvavo, znam. Ali godinama je bio u skladištu i kad sam se uselio u ovaj ured, pomislio sam ne, zaslužuje ga staviti. Srpske paravojne formacije okupile su 20-ak djece i njihovih obitelji, smjestile ih u kuću, a zatim ubacile granate i zapalile kuću. Vratio sam se [na Kosovo] 20 godina kasnije i to su mi predstavili.”

Podsjetnik, možda, na to koliko je loše Kosovo moglo postati da se Lord Robertson, tadašnji ministar obrane Tonyja Blaira, nije udružio s drugim europskim ministrima kako bi pogurali kontroverznu intervenciju NATO-a.

Lord Robertson od Port Ellena vidio je dobar dio međunarodnih kriza. Kao državni tajnik za obranu Tonyja Blaira i kasnije glavni tajnik NATO-a između 1999. i 2003., predsjedao je NATO-ovom intervencijom na Kosovu 1999., proširenjem saveza na bivše članice Varšavskog pakta u istočnoj Europi i njegovim jedinim pozivanjem na članak pet, klauzula o samoobrani Sjevernoatlantskog ugovora, nakon napada 11. septembra.

Za razliku od mnogih umirovljenih političara i generala, dužnosnici obrane i mislioci na njega još uvijek gledaju kao na vjerodostojnog starijeg državnika.

Sada nas upozorava: Živimo kroz razdoblje globalne volatilnosti (Hame - Volatilnost: mjerilo nepredvidive promjene neke varijable u nekom vremenskom periodu) "različito od bilo čega u povijesti, a nismo dorasli prilici".

“Ako oni [Ukrajina] izgube, mi gubimo...jer će inače svjetski poredak pisati Kinezi, Rusi, Iranci i Sjevernokorejci. A to će učiniti vrlo, vrlo neugodan svijet za moje unuke.”

To nije umirujuće predviđanje. Rat u Ukrajini samo što nije ušao u treću godinu, Bliski istok je u plamenu, a zapadni živci zveckaju zbog Xi Jinpingovih planova za kinesko “ujedinjenje” s Tajvanom.

Image
Ukrajinski vojnici pucali iz haubice M777 prema ruskim trupama na položaju u blizini linije fronta u regiji Zaporizhzhia.

*Nastavak u linku iz naslova.
drndalo

#192580 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

jednonogi_Jack wrote: 19/01/2024 19:05

Kineska plačipička.
Kosooki četnik.
De Ki
Places picko?
Ne placem Sintere, majke mi, to je od kise...

Kardiolog mu treba, Dermatovenerolog, Urolog, Ginekolog...
drndalo

#192581 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Zamjenski A-50 je pristigao... Ne znam kako je posadi sjesti u njega i krenuti...

drndalo

#192582 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Evo i malo inzenjerije s terena

drndalo

#192583 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

NL dostavila mobilnu poljsku bolnicu, sposobnu i za zimske uslove

drndalo

#192584 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

A evo i price o onim momcima iz Bredlija sto izubijase T-90

drndalo

#192585 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Interesantan slucaj, UKR dron posmatra RU PVO; "Thor" izgleda... Pucaju, ne pogadjaju dron. Dron onda pogodi njih...

drndalo

#192586 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Navodno uspjesno spasavanje ranjenika uz pomoc drona

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#192587 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Čitalac

#192588 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Jermak za Le Figaro: Defanzivni rat vodi ka zamrzavanju sukoba, a mi na to nećemo pristati.
Šef Ureda predsjednika Andrij Jermak rekao je da prelazak u defanzivu često dovodi do zamrzavanja sukoba, a Ukrajina nikada neće pristati na zamrznuti sukob s Ruskom Federacijom. "Nemoguće je voditi defanzivni rat. Prelazak na obrambenu poziciju često dovodi do zamrzavanja sukoba. To smo vidjeli od 2014. Nikada se nećemo zadovoljiti zamrznutim sukobom s Putinom. Rješenje nije stati, nego biti realan, biti jak, biti uz naše partnere i ne stati", rekao je Jermak za Le Figaro.
On je istaknuo da je situacija na fronti "nesumnjivo teška, ali motivacija naših ljudi, motivacija naših vojnika je vrlo visoka."
“Na fronti se trupe žale na nedostatak ljudstva i sredstava i kažu da više ne mogu napredovati. To je definitivno problem i nema ga smisla skrivati. Neki vojnici trebaju odmor. Mnogi od njih su na prvoj crti i dvije godine. Vlada i Generalštab rade na novom zakonu o mobilizaciji koji će uskoro biti upućen u parlament. Razvija se i realna vojna strategija. Prijelazno razdoblje još uvijek traje”, rekao je šef Ureda predsjednika.
Također je apelirao na ukrajinske partnere. "Dajte nam oružje i mi ćemo obaviti posao. Računamo na naše partnere, a radimo i na razvoju našeg vojno-industrijskog kompleksa. Rusi se i dalje nadaju da će imati prednost nad nama u smislu resursa. Moramo se osloniti na tehnološke prednosti. Linija bojišnice se proteže više od 2000 kilometara, a najveći dio je poprište vrlo žestokih borbi. Moramo biti realni", rekao je Jermak.
Dana 15. siječnja, Oleksandr Syrskyi, zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine, rekao je da ciljevi ukrajinske vojske ostaju zadržati položaje i iscrpiti neprijatelja. Prema Financial Timesu, ukrajinska vojska prelazi na aktivnu obranu, a jedan od mogućih razloga je to što Rusija možda priprema novu veliku ofenzivu u ljeto 2024. godine.
DaysleepeR

#192589 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Dugarry wrote: 20/01/2024 12:18
DaysleepeR wrote: 19/01/2024 12:30
dr_Evil wrote: 19/01/2024 12:21

Znaci opcija hocemo li u historijski i geografski cetvrti rajh(bez politicke povezanosti sa Brkicom), ili cemo u sveto rusko carstvo.

Gledaj mi smo izabrali i odlucili se da idemo u cetvrti rajh, jer osjecamo da tamo najvise pripadamo i da vecinski dijelimo iste poglede na svijet, ali slazem se s tobom apsolutno, tesko da cemo u isti uci sa sadasnjim granicama, i usput zadrzati ono sta jesmo. Ako ti ista znaci do kraja nasih zivota ce to biti rijeseno - na bilo koji od ta dva scenarija.
Naš put u NATO i EU nikako ali nikako ne može mimo Hrvatske.
Oni su se borili i evidentno dobili taj mentorsko-sponzorski status kada smo mi u pitanju.
Mislim da je Slovenija iz vremena Tanje Fajon bila mnogo bolja opcija za nas, ali mi diplomatiju nemamo, i sad šta je tu je.
Dakle mi ćemo u NATO i EU pod hrvatskim uslovima i nikako drugačije.

Ako odjebemo NATO, i okrenemo se Turskoj, tu će Srbija (čitaj Rusija) imati mentorsko-sponzorski status, kao država sa "uspješno integrisanim" muslimanskim stanovništvom u jednoj multietničnoj a primarno pravoslavnoj državi.
Imaćeš novi sandžak, po uzoru na Čečeniju i Dagestan gdje je haman šerijat i kojim vladaju debele bruda vehabije koji žive u totalnom izobilju, dok ostali grcaju u bijedi po vjerskim postulatima.

To su naše sadašnje perspektive.

Treća opcija je individualni bijeg na zapad, odseljavanje, odricanje od vlastite države i identiteta, što takođe nije problem, ali nije neka ni idila.
Ovako je razmisljao i Fikret Abdic, i znamo kako je zavrsio njegov projekat.

Ne zelim te vrijedjati, ali tvoje misljenje nije rezultat stanja u kojem se BiH nalazi, nego tvoje subjektivno mislenje, koje je gubiticnko i podanicko. Razlog zasto uopste komentarisem ovo sto pises je strah da se ovakav nacin razmisljanja ne prosiri medju ljudima u BiH.

Predstavljati Hrvatsku na nacin, na koji je ti predstavljas je nista drugo nego obmana. Hrvatska, mala drzava u EU, sa minimlanim uticajem je po tebi razlog zasto bi se Bosnjaci trebali odreci svega? Situacija Bosnjaka 1993 je bila kriticna. Tada se moglo razmisljati na nacin, na koji ti razmisljas, i to bi bilo sa pravom. Donesena je odluka da se treba suprostaviti, i da je ono za sta se borimo vaznije od nasih zivota. Na kraju se ispostavilo kao prava odluka.

BiH ce uci u EU i NATO ako to BiH zeli, i Hrvatska nece moci uraditi nista po tom pitanju. Kazem ako BiH zeli, jer ako ljudi budu razmisljali kao ti, onda ce im se desiti upravo to sto ovdje opisujete, a to je gubitak drzave, i samostalnosti i na kraju identiteta.
Volio bih da elaboriras (bez parola i lozione) koji je to treci put za bosnjake.
Smijesno je pisati kako cemo mi sve ako to budemo zeljeli.
Ima neko ko se pita, a onaj koji se pita postavlja uslove.
A taj neko je Hrvatska.
Dugarry

#192590 Re: Ukrajina

Post by Dugarry »

DaysleepeR wrote: 20/01/2024 17:24

Volio bih da elaboriras (bez parola i lozione) koji je to treci put za bosnjake.
A taj neko je Hrvatska.
Tema je Ukrajina, i zato ne zelim da pisem na ovu temu ovdje.

AKo stvarno vjerujes u zadnje dvije recenice koje si napisao, onda na treba da diskutujemo na ovu temu vise.
Čitalac

#192591 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pred susret sa ukrajinskim premijerom 24. januara, Fico najavljuje da će blokirati pristup Ukrajine NATO-u „na sve moguće načine“.
Slovački premijer je na nacionalnom radiju istaknuo da na sastanku sa Šmihalom namjerava reći da će blokirati pristupanje Ukrajine NATO-u na sve moguće načine. "Za mene je ovaj kurs vrlo važan", rekao je Fico.
Ukrajinu je nazvao državom pod "apsolutnim utjecajem Sjedinjenih Država" te je također nagovijestio da će Kijev morati dati dio svog teritorija Rusiji. "Mora postojati neka vrsta kompromisa koji će biti vrlo bolan za obje strane. I što čekaju? Da Rusi napuste Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno", rekao je Fico.
On je dodao da neće biti zajedničke konferencije za novinare nakon sastanka sa Šmihalom jer ukrajinska strana to ne želi. Slovački premijer želi Šmihalu predati popis humanitarne pomoći koju je donirala Bratislava i potvrditi da Ukrajina više neće primati vojnu pomoć iz Slovačke.
DaysleepeR

#192592 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Dugarry wrote: 20/01/2024 17:34
DaysleepeR wrote: 20/01/2024 17:24

A taj neko je Hrvatska.
Tema je Ukrajina, i zato ne zelim da pisem na ovu temu ovdje.

AKo stvarno vjerujes u zadnje dvije recenice koje si napisao, onda na treba da diskutujemo na ovu temu vise.
Ono sto ja ne volim je kad mi ljudi stavljaju u usta rijeci koje nisam rekao.
Ja sam govorio o aktuelnom trenutku.
Da li ja zagovaram nesto, jesam li za ijednu od opcija, to nijednom rijecju nisam rekao.
Ali valjda je to i previse ocekivati od aktuelnog stanja svijesti kod ljudi.
Hame_

#192593 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ratove iscrpljivanja dobiva odbrambena industrija, pa u ovom videu govorim o proizvodnim kapacitetima u Rusiji i na Zapadu. Teško je vidjeti kako se Rusija može natjecati ako Zapad odluči investirati u ozbiljnu odbrambenu proizvodnju.

0:00 Opadanje i proizvodnja
2:09 Izravna usporedba BDP-a
2:52 Gdje se Kina uklapa?
3:57 Problemi s nominalnim BDP-om
4:37 Paritet kupovne moći
5:24 Usporedba BDP-a ispravljenog za PPP
7:44 Može li Rusija pobijediti u proizvodnoj utrci?

*Gratis YT video :mrgreen:
Hame_

#192594 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

U intervjuu od 22. januara 2015., Girkin je izjavio da su pobunjenici pod njegovim zapovjedništvom "sakupili" zastupnike u dvorane, te su morali "prisilno natjerati zastupnike da glasaju [za pridruživanje Rusiji]". Girkin je također objasnio da je "ogromna nacionalna potpora samoobrani" kako je prikazana u ruskim medijima bila fikcija.

Benjo34

#192595 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

Nije mi jasno, šta Rusija može dobiti I pripajanjem zauzetih teritorija.

Ekonomija im je otisla do vraga, mislim da ce im biti gore kad ovo nekad stane pa se vrati sve na mirnodopske postavke, a budzeti prazni.

Nit ce na tim teritorijima iko moci da zivi narednih 15 godina, nit oni mogu to obnovit..Ogromne kolicine modernog oruzja su izgubili I to treba nadoknaditi. Jednostavno oni su ovaj rat Izgubili onog trenutka kad je propala ofanziva na Kijev, sve ostalo im je samo jos gore unistavanje samih sebe.

Cak sta vise mislim da bi mozda zamrzavanje konflikta na godinu, dvi, Ukrajini bolje odgovaralo, ako bi Rusi ostali pod svim sankcijama.
Peacean

#192596 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Putin gradi svoje herojsko nasljeđe, patnje običnog naroda mu ništa ne znače. Briga njega za rusiju poslije njegove ere, važno je samo predstaviti sebe kao historijsku ličnost za udžbenike.
sumirprimus

#192597 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

I kako imati emocije i empatiju prema ovakvima ? Kad vidim ratni put tacno preplqvi navijacki hormon srece.
Bub hraak pu
sumirprimus

#192598 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ovi bubovi se broje duplo , znam znam zima je, skocila cijena nafte i plina who the f..k cares. :oops:
Hendrix

#192599 Re: Ukrajina

Post by Hendrix »

Benjo34 wrote: 20/01/2024 20:16 Nije mi jasno, šta Rusija može dobiti I pripajanjem zauzetih teritorija.

Ekonomija im je otisla do vraga, mislim da ce im biti gore kad ovo nekad stane pa se vrati sve na mirnodopske postavke, a budzeti prazni.

Nit ce na tim teritorijima iko moci da zivi narednih 15 godina, nit oni mogu to obnovit..Ogromne kolicine modernog oruzja su izgubili I to treba nadoknaditi. Jednostavno oni su ovaj rat Izgubili onog trenutka kad je propala ofanziva na Kijev, sve ostalo im je samo jos gore unistavanje samih sebe.

Cak sta vise mislim da bi mozda zamrzavanje konflikta na godinu, dvi, Ukrajini bolje odgovaralo, ako bi Rusi ostali pod svim sankcijama.
A to je slicno kao i sa Srbijom, i nakon svega sto se desilo 90ih oni i dalje ne odustaju od svog cilja otimanja teritorije. Nema logike kad su u pitanju narodi koji su totalno mentalno otisli u pm.
drug_profi

#192600 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bolesne nacije koje su zatrovale generacije svojih građana. Denacifikacija će biti potrebna, ali prvo im treba katarza.
A katarza je moguća samo ako dohvate dno.
Kažem moguća, ali nije obavezna. Srbi npr. vole biti na dnu, biti neobrazovani, jesti korijenje, ici u rat protiv nenaoružanih i tsl.
Rusi su još gori.
Post Reply