Ukrajina

sumirprimus

#192501 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 19/01/2024 10:48
sumirprimus wrote: 19/01/2024 10:36 dzaba poredite. izrael je izuzetak od svih pravila i dzaba sva žuč ovog svijeta to je jednostavno tako.
ukrajina je zaokupila paznju svjetske javnosti iskreno nisam mislio ni da ce ovoliok drzati ali evo lagano ulazimo u pune dvije godine otvorene invazije i lagano pocinje treća. dobila je ukrajina itekako pomoci, s tim da je zapad u mirnodobskom rezimu. a rusija u punom ratnom.
zato se na zapadu zivi kao da se nista ne desava ,dok je rusija na konopcima i klackalici. ovo joj je skupa kocka, izlet u ukrajinu.
lajkuj druze ne slazem se s tobom, i nije istina, dakako da je trening ukr posada za f16 uveliko u toku. i dakako da nije sve za javnost, i dakako da ce se mnoge stvari sznati terk kada rat prodje.
iskerno volio bi i ja da im posalju sve atacms sto imaju, 10 baterija patriot, stotinu hiumars, i hiljadu tenkova, ali stvar itako ne funkcionisu. znaju oni sto rde kako rade najbolje. bog te pito st asve ima iza kulisa sto obicni puk tj mi i ne znamo i kakvi su sve pregovori, dogovori pa i prijetnje u toku.
ni ovako nije lose, barbari su na istoku, selo gore selo dole, a resursi idu. nije tano da rusija ima beskonacno ljudskog potencijala, nisu ovo 1930te, treba te ljude i obuciti trazi vremena i finansija. treba i opremit, nisu ni orudja ona iz ww2, nego daleko ubitacnija ,sto ce reci da zapadna tehnologija kompenzira uski ljudski poencijal, kad djeulje vidjeli smo itekak uspjesno. nije sve tako crno.
ide to svojim tokom. dok mi jos uvijek raspravljamo jel ruski uspjeh pslije 2 godine otvorenog i opsteg rata nevidjenog poslje ww2 jos uvijek bore za metar naprijed. na dobrom su ukri putu , naravno krvavom, ali kakvog izbora imaju.

Dobro, pogledas kad kroz prozor u Kraljevini. Ne pamte kad je vise familija sa malom djecom se obratilo socijalnom za pomoc, ljudi doslovno cekaju da im "pucka" kuhinja donese da mogu prehraniti djecu, nikad vise nije bilo da ne mogu vracati kredite pa im se oduzimaju auta, jesi li citao oglase kada se moli za pomoc tokom Bozica. To je sve posljedica prvo korone, pa kasnije Ukrajine, inflacija, sve familije sta su bile na nuli sada su u minusu.

Pisajuci ovo, da ne krene ismijavanje, nadrealisti sa sumirovim svedjanima i skandinavcima, govorim o porastu i novim brojkama, sto je zasigurno za BiH uslove smijurija.

Evo slusam ima 2 godine da Rusija ima jos samo bombi i hrane za 2 sedmice, i da su sljedece 2 odlucujuce. Zasigurno da je njima(Putlerovcima) mnogo gore i da se osjeti mnogo mnogo vise nego na zapadu, sto je i logicno jer je zapad spoj vise svjetskih regija, ekonomija, i u startu je imao mnogo bolju kupovnu moc.

Ali nikad nista nije crno i bijelo - uvijek ima i sivo. Ne moramo uvijek u propagandu ici.
:lol:
Ergo...
Sto je na zapadu socijala, to je u rusiji vecini stanovnistva luksuz. Razlika je ogromna i evidentna na prvi pogled.
Na zapadu je mir, i gleda se i dalje cijena dionica, kupuju nova vozila, bukiraju mjesta za ljetovanja.
No naravno ne pricam o tome, pricam o ratnoj industriji.
U rusiji je ratna ekonomija, i ko ne moze izdrzati pritisak leti kroz prozor. Rusija je upregnula sve sto je mogla u ratnu ekonomiju, jos je ostala opsta mobilizacija, a to bas istoriski gledano i nije popularan potez kod rujana.
Razlika je dakle evidentna.
dr_Evil

#192502 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 19/01/2024 10:54 :lol:
Ergo...
Sto je na zapadu socijala, to je u rusiji vecini stanovnistva luksuz. Razlika je ogromna i evidentna na prvi pogled.
Na zapadu je mir, i gleda se i dalje cijena dionica, kupuju nova vozila, bukiraju mjesta za ljetovanja.
U rusiji je ratna ekonomija, i ko ne moze izdrzati pritisak leti kroz prozor. Rusija je upregnula sve sto je mogla u ratnu ekonomiju, jos je ostala opsta mobilizacija, a to bas istoriski gledano i nije popularan potez kod rujana.
Sve to stoji, ali daleko kao da se zivi da se nista ne desava, just saying. Kupuju se nova vozila, a dobar dio familija se takodjer ostaje bez vozila. Generalno se osjeti time da je pala kupovna moc, rekoh ko je bio na nuli sad je u minusu, ko je bio dobro u plusu sad ima malo manje.

Nemam pojma kako je u Rusiji, nemam kontakt niti sa jednim rusom od pocetka agresije, ali pretpostavljam da nije dobro, kome je ikad pod sankcijama bilo dobro, pogotovo kad si u ratu.

Samo nastavite, nije tema mrska Kraljevina.
Dupli_skalp

#192503 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

Point. wrote: 19/01/2024 10:46
Ta administracija je napala Irak na lažnim premisima i direktno i indirektno zaslužna za ca 1 milion ljudskih života.
ma mislio sam u kontekstu bih da je bila zadnja koja je valjala. ali naši idioti su i to sjebali. ali da ne idemo u off...
Dupli_skalp

#192504 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

istra_hr wrote: 19/01/2024 10:47
Dupli_skalp wrote: 19/01/2024 10:37
zato je sve više ideja o "svi slaveni u jednoj državi".
8)
Bilo je i ideja: "svi Srbi u jednoj državi" pa vremenske nepogode s olujama i sl. nisu to omogućile

Barem ne kod nas
mislim da je svima jasno da americi nije u interesu da rat u ukrajini se okonča brzo. tolike nato zemlje, a jedna rusija. i još dopuštaju izraelski genocid u gazi.

zato i nije čudo da su takve ideje žive.
JMGuti

#192505 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

kluz franjo wrote: 18/01/2024 23:06
Fakat ne kontam poentu tvojih upisa.
Ili nešto konkretno želiš poručiti, ali iz nekog samo tebi poznatog razloga to umotavaš u neke, međusobno potpuno nepovezane oblande, ili
nemaš ništa konkretno za reći, pa ti samo ove međusobno potpuno nepovezane oblande preostaju.
Iskreno mi je žao što nisi kapacitiran da shvatiš nešto jednostavno poput toga da je ljudima opao optimizam i da ga možeš popraviti Oryxovim brojkama.
Bernardinac

#192506 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

https://x.com/RcMuzzleflash/status/1747 ... 04749?s=20
Kažu neki patrolni brodić potopljen?
ketronsd1

#192507 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

Ozimician wrote: 19/01/2024 01:44 Mislim da je @A_A_AKCIJA upravu.

Mijenja se raspolozenje spram Ukrajine, evo u DE je euforija davno izgubljena, sad je fokus medija na podrsci Izraelu, Ukrajina i Ukrajinci se sada vise prikazuju u negativnom nego u pozitivnom kontekstu.

Opozicija (ultradesnicari) su trenutno po svim anketama sa rekordno visokom podrskom, u Istocnoj Njemackoj osvajaju pokrajinu za pokrajinom i da je taj dio Njemacke administrativno odvojen, glatko bi imali vecinsku vladu tu.

Usput svako malo izlaze clanci - koji stranci u Njemackoj primaju najvise socijalne pomoci? - Naravno Ukrajina je na prvom mjestu. Opozicija onda ide s pricom, vidite kako vlada nema para za "nase seljake", ali ima za Ukrajinu, itd. ... i popularnost im raste

Taj bleeding se jako skupo placa i moze dovesti u pitanje do sada postignuto, ako se bude dalje razvlacilo, nije da se pise dobro.

Ne zaboravite da idu izbori u USA, a iduce godine u Njemackoj - a u ovom momentu najvece sanse imaju opcije koje nisu nimalo povoljne za Ukrajinu.

Idu i izbori za EU parlament uskoro, a AfD u Njemackoj na cvrstom 2. mjestu, uz malo srece i do 1. mogu da dobace, a ne tako davno su se borili za cenzus.
Skoro svaki dan ulazim u prehrambenu prodavnicu i kupujem stvari. Znaci nema sedmicne gibire. U svakom svedskom lancu prodavnica su kolica sa ukrajinskom zastavom i nemozes da ne zapazis da se ta kolica obnavljaju skoro svaki dan. Dok je god tako ja zadovoljan. Znam da podrska Ukrajini ne opada kako sa moje tako i sa strane ostalih kupaca.
A to je ogledalo cijele zemlje u svakom segmentu.

Slava Ukrajini! :bih:
sumirprimus

#192508 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

JMGuti wrote: 19/01/2024 11:19
kluz franjo wrote: 18/01/2024 23:06
Fakat ne kontam poentu tvojih upisa.
Ili nešto konkretno želiš poručiti, ali iz nekog samo tebi poznatog razloga to umotavaš u neke, međusobno potpuno nepovezane oblande, ili
nemaš ništa konkretno za reći, pa ti samo ove međusobno potpuno nepovezane oblande preostaju.
Iskreno mi je žao što nisi kapacitiran da shvatiš nešto jednostavno poput toga da je ljudima opao optimizam i da ga možeš popraviti Oryxovim brojkama.
:lol:
evo ga jos jedan iznad kapaciteta :lol:
drug_profi

#192509 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 19/01/2024 10:16
A_A_AKCIJA wrote: 19/01/2024 10:09
Point. wrote: 19/01/2024 08:05 Pitam se je li stvarno Izraelu potrebno toliko vojne pomoći protiv freaking hamasa. Nije baš da je IDF do sada bilo lovačko društvo sa tandžarama i lovačkim puškama.
Da, upravo tako.
Spoiler
Show
Izrael ima ugovor sa USA o godišnjoj vojnoj pomoći od nekih 4 milijarde godišnje.

Zahvaljujući tome ima najjaču avijaciju u regiji i jako modernu vojsku. Proizvode tenkove i IFV, imaju vrhunsku PVO baziranu na deset baterija Patriota, isto toliko Iron dome baterija, Davids sling, Arrow 3 sistemom, a jedini su strani korisnici THAAD sistema, što je pandan ruskom još nenapravljenom S500.

E takav Izrael, naoružan do zuba i matematički 28 puta manji od Ukrajine i sa neprijateljem u papučama i RPGovima, koji napada Gazu veličine ostrva Brač će po novom planu pomoći dobiti dodatnih 14 milijardi.

Dakle, Izrael 18 milijardi, Ukrajini 60 ili tri puta više.

I opet ponavljam, nije samo pitanje novca. F 16 su u igri od 2022 za nula maraka, pa ništa.

Pravi twist u priči dolazi kada prosječan stanovnik planete Zemlje shvati da Izrael dobija pomoć nakon što je ubio 25.000 ljudi za par mjeseci, nakon što je sravnio 42% stambenog fonda Gaze, a Ukrajina ima takav tretman jer trpi isto takvo razaranje i nepravdu.

Koncept međunarodnog prava, ljudskih prava, humanosti pored ovih činjenica samo može da iskoči kroz prozor, jer više ne postoji. A te ideje su u osnovi zapadne civilizacije.
Ovo je neobjašnjivo običnim ljudima i u budućnosti će donijeti katastrofalne posljedice. Da bi porazio neku ideju, prvo što moraš je da uvjeriš ljude da nije vrijedna žrtve, da ljudi prestanu da vjeruju u taj ideal.

Putin se decenijama trudio da zapad učini moralno inferiornim. Izmišljao teorije zavjere, samo da poljulja povjerenje građana zapada u sistem u kojem žive.
A onda je na pladnju dobio ovakav poklon koji uništava zapadne vrijednosti poput nuklearne bombe.
Da ti ispricam kako dalje ide niz dogadjaja nakon tvog posta.

Prvo, ovdje to nikog ne zanima jer misle da je to rat koji se njih ne tice, za razliku od Ukrajine koji je zivotno vazan za BiH - djelomicno upravu.

Drugo, bit ces optuzen da si Putlerovac jer siris negativnu energiju na temi, i da imas prikrivene namjere integracije Bosnjaka sa Rusima.

Trece, ovdje niko ne zeli da cuje o dvostrukim moralnim arsinima jer je vazno samo da se Putler unisti, poslije toga dolazi cvijece, a ako treba da Palestinski narod ode u nestanak, ono veliko Ja, i?

Cetvrto, najrahtniji ces biti da se iskljucis sa teme, a da te ostali ignorisu.

Peto, tu su te pojedinci samo cekali :D
Varaš se.
On je ovdje jako lijepo poredao argumente i ja ne mogu da se ne slozim sa njim. Nije ni na koji nacin rekao da treba odustati od borbe za ideale Zapada, niti da je u Palestini stvar crno-bijela.
Zapravo to dole je idealan poligon za miniranje ideala i to je Putin iskoristio.
Sve sto je rekao je, po meni, tacno.
drug_profi

#192510 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

BiBi911 wrote: 19/01/2024 10:37 ...ovi alahovi komunisti
:thumbup: :kiss:
dr_Evil

#192511 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 19/01/2024 11:57
Varaš se.
On je ovdje jako lijepo poredao argumente i ja ne mogu da se ne slozim sa njim. Nije ni na koji nacin rekao da treba odustati od borbe za ideale Zapada, niti da je u Palestini stvar crno-bijela.
Zapravo to dole je idealan poligon za miniranje ideala i to je Putin iskoristio.
Sve sto je rekao je, po meni, tacno.
Ljudski i posteno od tebe.
sumirprimus

#192512 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jebiga zivot nije crno bijel, ali su trenutni odnosi itekako. I nije tesko pratiti liniju saveznistva i saradnje.
Dakle Imas rat/agresiju rusije u ukrajini. rusi ako pobiede na fonu su transverzale orban fićo vucic dodik. sa azijske strane iran, sjeverna koreja, i njihovi saveznici, hamas, hezbola, huti, kina.
S druge strane ukrajina, gbr, eu, njemacka, francuska, holandija, skandinavci, baltik, kanada, amerika dosad. Kosovski oficiri odose u englesku na obuku, potpisase i za javeline, odjose i bajre. A mi? trebamo se okrenuti istoku, jer, emocije, empatija?
Htio ne htio u zivotu moras nekad birat iako te niko i ne pita, jer kad tad pokucace mecka i pred tvojim vratima, pa ces banit sta?
Izrael je izuzetak od pravila ali je i najvazniji americki saveznik. plus palestinci su saveznici irana i hezbole... dakle? ok ok emocije, empatija, bla bla.
Dakle na kojem od ta dva flora cemo mi sjediti, hjteli ili ne?
DaysleepeR

#192513 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Mi stojimo na rascjepu dvije opcije:

- da budemo srpski kadirovci
- da budemo hrvatsko cvijeće

Između toga stoji ponor mraka.

Nijedna od trenutnih geopolitičkih opcija nije super za bošnjake.
sumirprimus

#192514 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

DaysleepeR wrote: 19/01/2024 12:06 Mi stojimo na rascjepu dvije opcije:

Samo pogledate klip bericevih dobrovcoljaca, i kad sa njima onako postupaju, kako bi sa nama tek, nedo bog nikom biti sluga treceg rima.. bjezat ko djavo od krsta.
drndalo

#192515 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

sajber87 wrote: 18/01/2024 23:32
kluz franjo wrote: 18/01/2024 23:27 Uvijek me iznova oduševi kakav logički čvor su ljudi sami sebi u stanju zapetljati.
Dakle Bajdenova administracija je do sada preko 40 mlrd USD samo u naoružanju dostavila Ukrajini i još desetine milijardi u civilnoj opremi i finansijskoj pomoći.
Za ovu godinu je predviđen paket od preko 60 mlrd USD.
Trampovim MAGA-republikancima u kongresu se jebe i za Ukrajinu i za Evropu i blokiraju izglasavanje tog paketa.

I sada se neko, kako kaže "rastreznio" i zbog dobrobiti Ukrajine i Evrope priželjkuje povratak Trampa na vlast.
Trampa, koji ne propušta nijednu priliku da iskaže svoje divljenje Putinu i njegovom stilu vladanja.
:roll:
Tesko je objasniti ljudima, propaganda je brutalna, armija botova operise
Kako je bolan tesko...?

Pogledas sliku i sve ti je jasno. Mogucnost greske = 2%.

Image
sumirprimus

#192516 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

">
studentska razmjena, mordor mode :oops:
dr_Evil

#192517 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Znaci opcija hocemo li u historijski i geografski cetvrti rajh(bez politicke povezanosti sa Brkicom), ili cemo u sveto rusko carstvo.

Gledaj mi smo izabrali i odlucili se da idemo u cetvrti rajh, jer osjecamo da tamo najvise pripadamo i da vecinski dijelimo iste poglede na svijet, ali slazem se s tobom apsolutno, tesko da cemo u isti uci sa sadasnjim granicama, i usput zadrzati ono sta jesmo. Ako ti ista znaci do kraja nasih zivota ce to biti rijeseno - na bilo koji od ta dva scenarija.
DaysleepeR

#192518 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

dr_Evil wrote: 19/01/2024 12:21

Znaci opcija hocemo li u historijski i geografski cetvrti rajh(bez politicke povezanosti sa Brkicom), ili cemo u sveto rusko carstvo.

Gledaj mi smo izabrali i odlucili se da idemo u cetvrti rajh, jer osjecamo da tamo najvise pripadamo i da vecinski dijelimo iste poglede na svijet, ali slazem se s tobom apsolutno, tesko da cemo u isti uci sa sadasnjim granicama, i usput zadrzati ono sta jesmo. Ako ti ista znaci do kraja nasih zivota ce to biti rijeseno - na bilo koji od ta dva scenarija.
Naš put u NATO i EU nikako ali nikako ne može mimo Hrvatske.
Oni su se borili i evidentno dobili taj mentorsko-sponzorski status kada smo mi u pitanju.
Mislim da je Slovenija iz vremena Tanje Fajon bila mnogo bolja opcija za nas, ali mi diplomatiju nemamo, i sad šta je tu je.
Dakle mi ćemo u NATO i EU pod hrvatskim uslovima i nikako drugačije.

Ako odjebemo NATO, i okrenemo se Turskoj, tu će Srbija (čitaj Rusija) imati mentorsko-sponzorski status, kao država sa "uspješno integrisanim" muslimanskim stanovništvom u jednoj multietničnoj a primarno pravoslavnoj državi.
Imaćeš novi sandžak, po uzoru na Čečeniju i Dagestan gdje je haman šerijat i kojim vladaju debele bruda vehabije koji žive u totalnom izobilju, dok ostali grcaju u bijedi po vjerskim postulatima.

To su naše sadašnje perspektive.

Treća opcija je individualni bijeg na zapad, odseljavanje, odricanje od vlastite države i identiteta, što takođe nije problem, ali nije neka ni idila.
drndalo

#192519 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

BiBi911 wrote: 18/01/2024 23:39
kluz franjo wrote: 18/01/2024 23:27 Uvijek me iznova oduševi kakav logički čvor su ljudi sami sebi u stanju zapetljati.
Dakle Bajdenova administracija je do sada preko 40 mlrd USD samo u naoružanju dostavila Ukrajini i još desetine milijardi u civilnoj opremi i finansijskoj pomoći.
Za ovu godinu je predviđen paket od preko 60 mlrd USD.
Trampovim MAGA-republikancima u kongresu se jebe i za Ukrajinu i za Evropu i blokiraju izglasavanje tog paketa.

I sada se neko, kako kaže "rastreznio" i zbog dobrobiti Ukrajine i Evrope priželjkuje povratak Trampa na vlast.
Trampa, koji ne propušta nijednu priliku da iskaže svoje divljenje Putinu i njegovom stilu vladanja.
:roll:

Samo pogledas ko siri tu propagandu I ko u to vjeruje.
Do jucerasnji komunisti koji su 92 upoznali boga a 95 postali kapitalisti I 2001 zamrzili Amerika zbog vjere ali istu zvali u pomoc da bombarduju one tamo sve dok nisu oni sami skontali da demokrate podrzavaju Izrael a Trump nekada negdje rekao nesto protiv Izraela I oni sada navijaju za Trumpa I putina
Kada je i gdje ovaj ublehas rekao ista protiv?

Prvi koji je odlucio preseliti US Ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem... Mislim... :skoljka:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#192520 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

ketronsd1 wrote: 19/01/2024 11:42 Znam da podrska Ukrajini ne opada kako sa moje tako i sa strane ostalih kupaca.
ne postoji podrska ukrajini. Postoji podrska vlastitim interesima. Sve ostalo je statisticka greska.
dr_Evil

#192521 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 19/01/2024 12:30 Naš put u NATO i EU nikako ali nikako ne može mimo Hrvatske.
Oni su se borili i evidentno dobili taj mentorsko-sponzorski status kada smo mi u pitanju.
Mislim da je Slovenija iz vremena Tanje Fajon bila mnogo bolja opcija za nas, ali mi diplomatiju nemamo, i sad šta je tu je.
Dakle mi ćemo u NATO i EU pod hrvatskim uslovima i nikako drugačije.

Ako odjebemo NATO, i okrenemo se Turskoj, tu će Srbija (čitaj Rusija) imati mentorsko-sponzorski status, kao država sa "uspješno integrisanim" muslimanskim stanovništvom u jednoj multietničnoj a primarno pravoslavnoj državi.
Imaćeš novi sandžak, po uzoru na Čečeniju i Dagestan gdje je haman šerijat i kojim vladaju debele bruda vehabije koji žive u totalnom izobilju, dok ostali grcaju u bijedi po vjerskim postulatima.

To su naše sadašnje perspektive.

Treća opcija je individualni bijeg na zapad, odseljavanje, odricanje od vlastite države i identiteta, što takođe nije problem, ali nije neka ni idila.
Svaka tacna, za kitaba rekli bi kod nas. :bih:

Kad sve stavis na kamaru ipak necemo nikad u EU, a NATO samo ako se ovi istocnjaci okuraze, zapadni susjedi prepadnu jer su opet granicari, i onda mi posluzimo kao svojevrsni tampon - a i za taj tampon je potrebna odlicna diplomatija da ne budemo ko Kurdi samo prolazna potreba.
drndalo

#192522 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

A_A_AKCIJA wrote: 19/01/2024 00:32 Jer, osim taktiziranja, nema objašnjenja, zašto Ukrajina nije počela trenirati na F16 još u maju 2022, kada su ih ponudile No, Dk, Be i Nl.

Evo, sada isto sa F18.

Eto, samo to objasni, zašto?

Dakle, nisu pare u pitanju, sve navedeno je 0 dolara nego taktiziranje gdje smo sada u fazi da USA spašava Rusiju.

Moje je mišljenje da to radi zbog Kine i da ako se vode pregovori sa Putinom, da je to glavna tema.
Haj se povuci, nećemo te do kraja sravniti.
Neću, idem all in, pa se peglajte sa Kinom.
Hm, haj samo nemoj Kinu...
Ja vidis mislim da UKR jeste pocela trenirati na F-16 odmah nakon sto je postalo jasno da se bore, dobro koriste pristiglu pomoc, i da rizik predaje cjelokupne armije i zemlje Rusima ne postoji.

E sad, da je neko tada to i najavio, i rekao da ce za 24 mjeseca to biti spremno, sta bi se desilo? Prvo bi ih javnost u njihovim zemljama razapela kao Krista... Cuj 24 mjeseca, a vamo se radi o danima... A rjesenje za poslati F-16 cak i da je neko htio poslati odmah, pa da sve to ispadne flop nije bila opcija nikome, posebno ne Amerima.

Ovaj dio sa "cuvanjem" Rusije mozda ima osnova, barem do dijela koji se odnosi na "poznato zlo" sada, i kontrolu stete u odnosu na npr. popuni krah RU, raspad, ko-zna-sta-bi-se-desavalo-svuda-po-Rusiji-na-terenu?...

Kina? Za razliku od Putina, oni nisu glupi i nestrpljivi. Oni sve sto rade rade sada da bi za 50-100 god. mozda nesto dobili. Kao drustvo su tako programirani, nije bitno da Xi bas sada bude = Carica Katarina, dovoljno je da pripremi teren da mozda Katarina 13-a vrati Tajvan. Da jesu glupi, naletili bi odmah u martu 2022 na Putinovu rudu i prikljucili se SVO...
Ozimician

#192523 Re: Ukrajina

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 19/01/2024 10:48
sumirprimus wrote: 19/01/2024 10:36 dzaba poredite. izrael je izuzetak od svih pravila i dzaba sva žuč ovog svijeta to je jednostavno tako.
ukrajina je zaokupila paznju svjetske javnosti iskreno nisam mislio ni da ce ovoliok drzati ali evo lagano ulazimo u pune dvije godine otvorene invazije i lagano pocinje treća. dobila je ukrajina itekako pomoci, s tim da je zapad u mirnodobskom rezimu. a rusija u punom ratnom.
zato se na zapadu zivi kao da se nista ne desava ,dok je rusija na konopcima i klackalici. ovo joj je skupa kocka, izlet u ukrajinu.
lajkuj druze ne slazem se s tobom, i nije istina, dakako da je trening ukr posada za f16 uveliko u toku. i dakako da nije sve za javnost, i dakako da ce se mnoge stvari sznati terk kada rat prodje.
iskerno volio bi i ja da im posalju sve atacms sto imaju, 10 baterija patriot, stotinu hiumars, i hiljadu tenkova, ali stvar itako ne funkcionisu. znaju oni sto rde kako rade najbolje. bog te pito st asve ima iza kulisa sto obicni puk tj mi i ne znamo i kakvi su sve pregovori, dogovori pa i prijetnje u toku.
ni ovako nije lose, barbari su na istoku, selo gore selo dole, a resursi idu. nije tano da rusija ima beskonacno ljudskog potencijala, nisu ovo 1930te, treba te ljude i obuciti trazi vremena i finansija. treba i opremit, nisu ni orudja ona iz ww2, nego daleko ubitacnija ,sto ce reci da zapadna tehnologija kompenzira uski ljudski poencijal, kad djeulje vidjeli smo itekak uspjesno. nije sve tako crno.
ide to svojim tokom. dok mi jos uvijek raspravljamo jel ruski uspjeh pslije 2 godine otvorenog i opsteg rata nevidjenog poslje ww2 jos uvijek bore za metar naprijed. na dobrom su ukri putu , naravno krvavom, ali kakvog izbora imaju.

Dobro, pogledas kad kroz prozor u Kraljevini. Ne pamte kad je vise familija sa malom djecom se obratilo socijalnom za pomoc, ljudi doslovno cekaju da im "pucka" kuhinja donese da mogu prehraniti djecu, nikad vise nije bilo da ne mogu vracati kredite pa im se oduzimaju auta, jesi li citao oglase kada se moli za pomoc tokom Bozica. To je sve posljedica prvo korone, pa kasnije Ukrajine, inflacija, sve familije sta su bile na nuli sada su u minusu.

Pisajuci ovo, da ne krene ismijavanje, nadrealisti sa sumirovim svedjanima i skandinavcima, govorim o porastu i novim brojkama, sto je zasigurno za BiH uslove smijurija.

Evo slusam ima 2 godine da Rusija ima jos samo bombi i hrane za 2 sedmice, i da su sljedece 2 odlucujuce. Zasigurno da je njima(Putlerovcima) mnogo gore i da se osjeti mnogo mnogo vise nego na zapadu, sto je i logicno jer je zapad spoj vise svjetskih regija, ekonomija, i u startu je imao mnogo bolju kupovnu moc.

Ali nikad nista nije crno i bijelo - uvijek ima i sivo. Ne moramo uvijek u propagandu ici.
:thumbup: :thumbup:
BiBi911

#192524 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Djevuske imal jos kakvih Info o busenju onog t90 od strane bradley-a I 25mm topa

Ne vidi se na onom 20sec video jel komunista popusio TOW ili citavo vrijeme prima 25mm
Ozimician

#192525 Re: Ukrajina

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 19/01/2024 11:02
sumirprimus wrote: 19/01/2024 10:54 :lol:
Ergo...
Sve to stoji, ali daleko kao da se zivi da se nista ne desava, just saying. Kupuju se nova vozila, a dobar dio familija se takodjer ostaje bez vozila. Generalno se osjeti time da je pala kupovna moc, rekoh ko je bio na nuli sad je u minusu, ko je bio dobro u plusu sad ima malo manje.

Nemam pojma kako je u Rusiji, nemam kontakt niti sa jednim rusom od pocetka agresije, ali pretpostavljam da nije dobro, kome je ikad pod sankcijama bilo dobro, pogotovo kad si u ratu.

Samo nastavite, nije tema mrska Kraljevina.
Ja Ruse srecem u Turskoj na moru, prosle godine sam pricao s jednom, koja radi kao voditelj nekog odjela za nabavku u shopping centru (za divno cudo znala je engleski, Rusi inace ne znaju). Uglavnom nije se zalila, pitao sam je za poslove sa EU, jer joj firma radi, kaze da su nasli posrednike preko kojih idu i da se u njihovom poslovanju nista nije promjenilo, samo jedan korak vise. Takodjer je napomenula da Moskva nije Rusija i da je svijet za sebe, da je stanje svakako gore u drugim dijelovima.

Ove godine sam upoznao jednu dr. stomatologije takodjer iz Moskve, pratimo se i sad na Insta, sto se njenog instagramisanja tice, vidio sam da je putovala u Cesku i u Rumuniju od EU zemalja, inace zivot joj nije sekunde losiji od nekog ko radi taj posao na Zapadu, cak bih mogao reci da je i bolji. Kako uspijeva putovati po EU, nisam je pitao, mozda ima i neki dupli pasos, who knows.
Post Reply