Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Capajebo

#19251 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Capajebo »

O da l' smo rođeni zli, il' smo u putu to postali?
Ispravan odgovor na ovo pitanje ne postoji, nego postoje dva odgovora koja su u suprotnosti jedan s drugim.
U zavisnosti za koji odgovor mislite da je ispravan, na takav način ćete gledati svu ovu diskusiju (koja mi je jedna od najboljih u dugo vremena na forumu).

Oba odgovora kažu da su ljudi zli, samo je pitanje odgovornosti :)
Hakiz

#19253 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

dale cooper wrote: 28/12/2021 17:45
S4mpion wrote: 28/12/2021 15:48

Ideš pretpostavkom da im je moralni kompas slomljen, a zapravo je izgrađen, samo od drugačijih materijala nego naš.
Moralni kompas ne moze biti izgraden od drugacijeg materijala ako se uzme pretpostavka da on sustinski predstavlja ljudsku sposobnost da razluci dobro od loseg. Ubijanje kao i stvaranje podloge da ubistvo moze biti opravdano necim je sustinska suprotnost moralu, to je amoralnost.
Da bi pojeo janjetinu, moraš ubiti slatko, malo jagnjr. Ako si vegetarijanac, moraš ubiti biljku koja nema ni mogućnost bijega kao to jagnje.

Naravno, ljudi nemaju pravo da ubijaju zbog životinjskih, necivilizovanih, nagona kao što je hranjenje, je li tako :mrgreen:

Ako neko kaže da nije isto ubiti životinju, biljku i čovjeka, prvo relativizuje nasilje i ubijanje, drugo, čemu onda zakoni o sprečavanju okrutnosti prema životinjama? A nemamo ih za biljke. Jedna vrsta odlučuje koja od svih drugih vrsta ima neka prava a koja ne.

A kažu da se manijkalni ubica i zločinac može prepoznati ako već kao dijete čupa krila muhama. Pravda za muhe, dole ubice muha.

Can of worms...
Hakiz

#19254 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Capajebo wrote: 28/12/2021 17:52 O da l' smo rođeni zli, il' smo u putu to postali?
Ispravan odgovor na ovo pitanje ne postoji, nego postoje dva odgovora koja su u suprotnosti jedan s drugim.
U zavisnosti za koji odgovor mislite da je ispravan, na takav način ćete gledati svu ovu diskusiju (koja mi je jedna od najboljih u dugo vremena na forumu).

Nismo mi zli. Zlo ne postoji van definicije. Kao ni dobro. Misliš da se postojalo ni zlo ni dobro. Samo životigar ili puž bude ujutro misleći jesam li zao ili dobar? Da nema ljudi, ne bi postojalo ni zlo ni dobro. Samo život.

Samo se mi bavimo glupostima.
dale cooper

#19255 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Hakiz wrote: 28/12/2021 18:32
dale cooper wrote: 28/12/2021 17:45

Moralni kompas ne moze biti izgraden od drugacijeg materijala ako se uzme pretpostavka da on sustinski predstavlja ljudsku sposobnost da razluci dobro od loseg. Ubijanje kao i stvaranje podloge da ubistvo moze biti opravdano necim je sustinska suprotnost moralu, to je amoralnost.
Da bi pojeo janjetinu, moraš ubiti slatko, malo jagnjr. Ako si vegetarijanac, moraš ubiti biljku koja nema ni mogućnost bijega kao to jagnje.

Naravno, ljudi nemaju pravo da ubijaju zbog životinjskih, necivilizovanih, nagona kao što je hranjenje, je li tako :mrgreen:

Ako neko kaže da nije isto ubiti životinju, biljku i čovjeka, prvo relativizuje nasilje i ubijanje, drugo, čemu onda zakoni o sprečavanju okrutnosti prema životinjama? A nemamo ih za biljke. Jedna vrsta odlučuje koja od svih drugih vrsta ima neka prava a koja ne.

A kažu da se manijkalni ubica i zločinac može prepoznati ako već kao dijete čupa krila muhama. Pravda za muhe, dole ubice muha.

Can of worms...
Ubijanje drugih životinjskih i biljnih vrsta jeste nesretna i loša stvar, ali nažalost, u nekim slučajevima, je još uvijek potrebna da bi opstali.
Ali postoji mogućnost da će u budućnosti biti zamijenjeno sintetičkim proizvodima, što bi moglo dovesti do potpunog ukidanja i zabrane ubijanja životinja i biljaka. Činjenica je da i same životinje ubijaju zbog hrane i opstanka i da postoji hranidbeni lanac kojeg smo i mi dio i koji čini prirodnu
povezanost svih živih stvari.

Međutim međusobno ubijanje ljudi često zbog besmislenih razloga je čisto ludilo za vrstu koja sebe smatra kao onom sa najrazvijenijom
svijesti i savjesti na zemlji.
dale cooper

#19256 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Hakiz wrote: 28/12/2021 18:40
Capajebo wrote: 28/12/2021 17:52 O da l' smo rođeni zli, il' smo u putu to postali?

Nismo mi zli. Zlo ne postoji van definicije. Kao ni dobro. Misliš da se postojalo ni zlo ni dobro. Samo životigar ili puž bude ujutro misleći jesam li zao ili dobar? Da nema ljudi, ne bi postojalo ni zlo ni dobro. Samo život.

Takvo rezenovanje vodi anarhiji i haosu. Koncepti kao dobro i zlo su upravo tu da daju smisao i strukturu.
no_sikiriki

#19257 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

dale cooper wrote: 28/12/2021 19:56
Hakiz wrote: 28/12/2021 18:40

Takvo rezenovanje vodi anarhiji i haosu. Koncepti kao dobro i zlo su upravo tu da daju smisao i strukturu.
Upravo. A čitajući Hakiza, ne samo zadnjih par dana nego općenito, vidim da se sve svodi na to da je navodno anarhija i haos naš natural state of being i da zapravo pijemo Xanaxe i antidepresive zbog toga što imamo zakone i moral da nas spriječe u tom našem "prirodnom stanju".
Konstantno se argumenti vraćaju na nekakve pećinske ljude, nagone, životinje itd. Kao da je to neki status quo kojem (treba da) stremimo.

Ne, ja nemam prirodni poriv da pobijem ljude oko sebe kad me naljute. Ne, nemam poriv da se seksam sa poštarom, jer mi je kao dosadno u monogamiji i braku.
Xanax i antidpresivi mi mogu zatrebati kad čujem da je "prirodno" htjeti ubijati i silovati. U 2021., skoro 2022. godini.
Hakiz

#19258 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 28/12/2021 20:06
Xanax i antidpresivi mi mogu zatrebati kad čujem da je "prirodno" htjeti ubijati i silovati. U 2021., skoro 2022. godini.
Ovo ili pišeš namjerno da provociraš ili fakst nisi skontala šta sam pisao.
Seawolf

#19259 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

dale cooper wrote: 28/12/2021 19:49 Ubijanje drugih životinjskih i biljnih vrsta jeste nesretna i loša stvar, ali nažalost, u nekim slučajevima, je još uvijek potrebna da bi opstali.
Ali postoji mogućnost da će u budućnosti biti zamijenjeno sintetičkim proizvodima, što bi moglo dovesti do potpunog ukidanja i zabrane ubijanja životinja i biljaka. Činjenica je da i same životinje ubijaju zbog hrane i opstanka i da postoji hranidbeni lanac kojeg smo i mi dio i koji čini prirodnu
....
A na vrhu tog hranidbenog lanca je bronteroc.
no_sikiriki

#19260 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 28/12/2021 20:41
no_sikiriki wrote: 28/12/2021 20:06
Pa ponovio si više puta da nisam skontala. Provokator nisam, not my thing.
Šta znači:

"Sva ova priča samo pokazuje da je veoma teško, možda i nemoguće, milione i milijarde godina evolucije, razvijanja seksualne želje u svrhu reproducije i povećanja broja individua (što je preduslov za napredak svake vrste) naše vrste sada (nekoliko hiljada godina civilizacije je treptaj) naprasno prekinuti zakonima, moralnim i društvenim normama.

To je kao kada vojnika pošaljete u rat, uradite sve šta je moguće da u njemu probudite agresiju i ugasite moralne dileme da bi efikasnije ubijao protivnike, ona ga vratite u "normalan" život i očekujete da kao pritiskom na prekidač tu agresiju isključite. Ne ide to tako. PTSP je garantovan.

i:

Kako ono Frojd reče, frustracija je neispunjena želja. A kako postadosmo civilizovani, stvorismo društva, religije, moral, zakone, tako počesmo tražiti sredstva za smirenje, postizanja sreće i "Stairway to heaven", od meditacija do narkotika i sve između, psihijatre, kurseve i knjige za samopomoć, šamane, ufanje u božju pomoć, Xanaxe, Prozace itd."
Hakiz

#19261 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 28/12/2021 21:00
Hakiz wrote: 28/12/2021 20:41

Šta znači:

"Sva ova priča samo pokazuje da je veoma teško, možda i nemoguće, milione i milijarde godina evolucije, razvijanja seksualne želje u svrhu reproducije i povećanja broja individua (što je preduslov za napredak svake vrste) naše vrste sada (nekoliko hiljada godina civilizacije je treptaj) naprasno prekinuti zakonima, moralnim i društvenim normama.

To je kao kada vojnika pošaljete u rat, uradite sve šta je moguće da u njemu probudite agresiju i ugasite moralne dileme da bi efikasnije ubijao protivnike, ona ga vratite u "normalan" život i očekujete da kao pritiskom na prekidač tu agresiju isključite. Ne ide to tako. PTSP je garantovan.

i:

Kako ono Frojd reče, frustracija je neispunjena želja. A kako postadosmo civilizovani, stvorismo društva, religije, moral, zakone, tako počesmo tražiti sredstva za smirenje, postizanja sreće i "Stairway to heaven", od meditacija do narkotika i sve između, psihijatre, kurseve i knjige za samopomoć, šamane, ufanje u božju pomoć, Xanaxe, Prozace itd."
Gdje ti tu vidiš da je silovanje prirodno stanje? Ubijanje jeste inherentno ljudima. Inherentna je i sklonost prema masnom i šećeru jer bez masti i šećera ne bi razvili naše mozgove do ovog nivoa. I danas znamo da su masti i šećeri loši ali ih volimo jer smo ih morali zavoljeti zbog napretka kao vrste. A najviše volimo najnezdravije, a to je spoj masti i šećera koji konvencionalno zovemo sladoled. Zakoni ili naučna saznanja o zdravlju ne mogu izbrisati desetine, stotine hiljada godina razvoja potrebe za tim lošim stvarima, potrebe stvorene zbog opstanka vrste. I sad imaš želju iz biološke potrebe stvaranu milenijima i nekoliko stotina godina zakona koji tu želju trebaju suzbiti. Frustracija je prirodan rezultat.

Uz to, napisao sam i nešto šta ignorišeš. A to je da smo zakone protiv silovanja donijeli upravo zato što smo kao vrsta shvatili da ono nije uredu. Da je zlo. Da to nismo shvatili, ne bi te zakone ni donijeli.

Međutim, to ti ne smeta da me nazivaš vjerovatnom silovateljem.

A u tom slučaju ne možemo razgovarati. Nema svrhe.
no_sikiriki

#19262 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 28/12/2021 21:46
no_sikiriki wrote: 28/12/2021 21:00

Šta znači:

i:

Gdje ti tu vidiš da je silovanje prirodno stanje? Ubijanje jeste inherentno ljudima. Inherentna je i sklonost prema masnom i šećeru jer bez masti i šećera ne bi razvili naše mozgove do ovog nivoa. I danas znamo da su masti i šećeri loši ali ih volimo jer smo ih morali zavoljeti zbog napretka kao vrste. A najviše volimo najnezdravije, a to je spoj masti i šećera koji konvencionalno zovemo sladoled. Zakoni ili naučna saznanja o zdravlju ne mogu izbrisati desetine, stotine hiljada godina razvoja potrebe za tim lošim stvarima, potrebe stvorene zbog opstanka vrste. I sad imaš želju iz biološke potrebe stvaranu milenijima i nekoliko stotina godina zakona koji tu želju trebaju suzbiti. Frustracija je prirodan rezultat.

Uz to, napisao sam i nešto šta ignorišeš. A to je da smo zakone protiv silovanja donijeli upravo zato što smo kao vrsta shvatili da ono nije uredu. Da je zlo. Da to nismo shvatili, ne bi te zakone ni donijeli.

Međutim, to ti ne smeta da me nazivaš vjerovatnom silovateljem.

A u tom slučaju ne možemo razgovarati. Nema svrhe.
U ovom pasusu:

"Sva ova priča samo pokazuje da je veoma teško, možda i nemoguće, milione i milijarde godina evolucije, razvijanja seksualne želje u svrhu reproducije i povećanja broja individua (što je preduslov za napredak svake vrste) naše vrste sada (nekoliko hiljada godina civilizacije je treptaj) naprasno prekinuti zakonima, moralnim i društvenim normama."

Kontekst je bio silovanje. Šta si htio reći, ja zaista ne znam. Filozofija neka teška. Moja interpretacija je bila to da je muška želja za reprodukcijom prirodna (tj. silovanje, jer je to bio kontekst priče, a ne seks) i da se ona ne može naprasno prekinuti zakonima/moralnim načelima.

U svakom slučaju mi je drago čuti da nisi potencijalni silovatelj. Iako mi je i dalje čudno da kad se priča o tome kod tebe uvijek ima neki "ali" i dubokoumna filozofija umjesto normalnog odgovora tj. jasne osude silovanja.
ALi ipak se ne mogu složiti sa tim da je ubistvo ljudi normalan poriv, nije to ništa "bolje" od silovanja.

Ja te nisam nazvala vjerovatnim silovateljem, nego te pitala da li bi to učinio. Ne iz čista mira, ničim izazvana, nego na osnovu stvari koje si pisao. Ako ćeš već pisati nešto, budi spreman da to nešto može izazvati reakciju i da možeš dobiti i neko lično pitanje. Mislim da si ti taj koji voli da provocira ili da bude "kontroverzan" sa svojim stavovima ne bi li se upravo "upecale" budale poput mene sa svojim šokom i hororom. :mrgreen:

Anyway, složićemo se da se općenito ne slažemo i kloniti se jedno drugog u daljnjim diskusijama.
Hakiz

#19263 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Osim na temi "želim da izjavim", tu se razumijemo lijepo.
Hakiz

#19264 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Može i to biti, Vukojeva Tribunia mješavina Merlot i Cabernet Sauvignon mi ne da da razmišljam.
Nowicki

#19265 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

Kad se već razgovara o evoluciji, silovanju, nagonima i sl. Nemojte iz vida izgubiti jednu, tako uočljivu činjenicu. Muškarci su kroz čitavu historiju imali ulogu da su u odnosu na žene zaštitnički nastrojeni, prije svega u odnosu na druge muškarce. Kako je to neko dobro uočio, zahvaljujući feminizmu, ta uloga se danas sve više prebacuje na državu.
Niemand

#19266 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Tesko je to vise sve pohvatati. Feministice u jednom momentu ismijavaju to "muskarci zastitnici" i lijepo objasnjavaju da se u 21. stoljecu mogu i same brinuti o sebi, a u drugom momentu se uredno ibrete kako muskarci ne shvataju da trebaju preci na drugu stranu ulice ako im u susret ide neka nepoznata zena, sama u mrklom mraku. Sve je to odavno wtf.
Hakiz

#19267 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Niemand wrote: 28/12/2021 22:49 Tesko je to vise sve pohvatati. Feministice u jednom momentu ismijavaju to "muskarci zastitnici" i lijepo objasnjavaju da se u 21. stoljecu mogu i same brinuti o sebi, a u drugom momentu se uredno ibrete kako muskarci ne shvataju da trebaju preci na drugu stranu ulice ako im u susret ide neka nepoznata zena, sama u mrklom mraku. Sve je to odavno wtf.
Žene su sasvim sposobne same da pređu na drugu stranu ulice :mrgreen:
S4mpion

#19268 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Bespotrebno se uljepšava ljudska priroda koja nije nimalo lijepa.

Silovanje i ubijanje je za čovjeka mačiji kašalj, historija potvrdila milijardu puta i potvrdiće još milijardu.

Spas je u pendreku, jer moralni kompas svako sebi pravi kako mu ćeif.
dale cooper

#19269 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Seawolf wrote: 28/12/2021 20:47
dale cooper wrote: 28/12/2021 19:49 Ubijanje drugih životinjskih i biljnih vrsta jeste nesretna i loša stvar, ali nažalost, u nekim slučajevima, je još uvijek potrebna da bi opstali.
....
A na vrhu tog hranidbenog lanca je bronteroc.
:lol: :mrgreen: :thumbup:
Niemand

#19270 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Nego, moralni kompasi i pendreci:
BESA: A CODE OF HONOR
MUSLIM ALBANIANS WHO RESCUED JEWS DURING THE HOLOCAUST

Albania, a small and mountainous country on the southeast coast of the Balkan peninsula, was home to a population of 803,000. Of those only two hundred were Jews. After Hitler’s rise to power in 1933, many Jews found refuge in Albania. No accurate figures exist regarding their number; however, different sources estimate that 600-1,800 Jewish refugees entered that country from Germany, Austria, Serbia, Greece and Yugoslavia, in the hope to continue on to the Land of Israel or other places of refuge.

Following the German occupation in 1943, the Albanian population, in an extraordinary act, refused to comply with the occupier’s orders to turn over lists of Jews residing within the country’s borders. Moreover, the various governmental agencies provided many Jewish families with fake documentation that allowed them to intermingle amongst the rest of the population. The Albanians not only protected their Jewish citizens, but also provided sanctuary to Jewish refugees who had arrived in Albania, when it was still under Italian rule, and now found themselves faced with the danger of deportation to concentration camps.

The remarkable assistance afforded to the Jews was grounded in Besa, a code of honor, which still today serves as the highest ethical code in the country. Besa, means literally “to keep the promise.” One who acts according to Besa is someone who keeps his word, someone to whom one can trust one’s life and the lives of one’s family.

The help afforded to Jews and non-Jews alike should be understood as a matter of national honor. The Albanians went out of their way to provide assistance; moreover, they competed with each other for the privilege of saving Jews. These acts originated from compassion, loving-kindness and a desire to help those in need, even those of another faith or origin.

Albania, the only European country with a Muslim majority, succeeded in the place where other European nations failed. Almost all Jews living within Albanian borders during the German occupation, those of Albanian origin and refugees alike, were saved, except members of a single family. Impressively, there were more Jews in Albania at the end of the war than beforehand.
https://www.yadvashem.org/yv/en/exhibit ... /index.asp
Hakiz

#19271 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Batina je iz raja izašla, očito.
djugum

#19272 Re: Danasnji "feminizam"

Post by djugum »

https://youtu.be/qIXPj1TFz-g?t=1128

Vrlo zanimljiv odgovor od NDT u vezi djelova ove teme i to u vezi optuzbe i osude, od min. 18.58.
Niemand

#19273 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Fascinantno kako u ovakvim emotivnim situacijama je ovo skroz oke napisati i niko nista:
Hakiz

#19274 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Sreća pa ubistvo nije normalna ljudska karakteristika :lol:

Ne, civilizovane ljude na to ne možeš nikako natjerati, zar ne :wink:

No_sikiriki, ako ti zbog mog pisanja kažeš da sam vjerovatni silovatelj, onda je ova sa tvita garantovano ubica, je li tako?

Ali, njoj ćemo oprostiti, naime, emocije pravednog bijesa su je obuzele. A i žena je.
Capajebo

#19275 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Capajebo »

zbog #laznoprijavila tvitova zelim da spalim planetu, a zapravo mogu samo da sjedim, cekam i tresem se jer sam bespomocan, i ne mogu nikako da pomognem muskarcima koji u ovom trenutku prolaze kroz pakao, samo nek cujem jos jedno "ali" u ovom kontekstu, ubicu nekoga

Zbog ovog tvita bi musko izgubilo i djecu, i posao i sve sto ima u zivotu.
Post Reply