Hakiz wrote: ↑28/12/2021 21:46
no_sikiriki wrote: ↑28/12/2021 21:00
Pa ponovio si više puta da nisam skontala. Provokator nisam, not my thing.
Šta znači:
"Sva ova priča samo pokazuje da je veoma teško, možda i nemoguće, milione i milijarde godina evolucije, razvijanja seksualne želje u svrhu reproducije i povećanja broja individua (što je preduslov za napredak svake vrste) naše vrste sada (nekoliko hiljada godina civilizacije je treptaj) naprasno prekinuti zakonima, moralnim i društvenim normama.
To je kao kada vojnika pošaljete u rat, uradite sve šta je moguće da u njemu probudite agresiju i ugasite moralne dileme da bi efikasnije ubijao protivnike, ona ga vratite u "normalan" život i očekujete da kao pritiskom na prekidač tu agresiju isključite. Ne ide to tako. PTSP je garantovan.
i:
Kako ono Frojd reče, frustracija je neispunjena želja. A kako postadosmo civilizovani, stvorismo društva, religije, moral, zakone, tako počesmo tražiti sredstva za smirenje, postizanja sreće i "Stairway to heaven", od meditacija do narkotika i sve između, psihijatre, kurseve i knjige za samopomoć, šamane, ufanje u božju pomoć, Xanaxe, Prozace itd."
Gdje ti tu vidiš da je silovanje prirodno stanje? Ubijanje jeste inherentno ljudima. Inherentna je i sklonost prema masnom i šećeru jer bez masti i šećera ne bi razvili naše mozgove do ovog nivoa. I danas znamo da su masti i šećeri loši ali ih volimo jer smo ih morali zavoljeti zbog napretka kao vrste. A najviše volimo najnezdravije, a to je spoj masti i šećera koji konvencionalno zovemo sladoled. Zakoni ili naučna saznanja o zdravlju ne mogu izbrisati desetine, stotine hiljada godina razvoja potrebe za tim lošim stvarima, potrebe stvorene zbog opstanka vrste. I sad imaš želju iz biološke potrebe stvaranu milenijima i nekoliko stotina godina zakona koji tu želju trebaju suzbiti. Frustracija je prirodan rezultat.
Uz to, napisao sam i nešto šta ignorišeš. A to je da smo zakone protiv silovanja donijeli upravo zato što smo kao vrsta shvatili da ono nije uredu. Da je zlo. Da to nismo shvatili, ne bi te zakone ni donijeli.
Međutim, to ti ne smeta da me nazivaš vjerovatnom silovateljem.
A u tom slučaju ne možemo razgovarati. Nema svrhe.
U ovom pasusu:
"Sva ova priča samo pokazuje da je veoma teško, možda i nemoguće, milione i milijarde godina evolucije, razvijanja seksualne želje u svrhu reproducije i povećanja broja individua (što je preduslov za napredak svake vrste) naše vrste sada (nekoliko hiljada godina civilizacije je treptaj) naprasno prekinuti zakonima, moralnim i društvenim normama."
Kontekst je bio silovanje. Šta si htio reći, ja zaista ne znam. Filozofija neka teška. Moja interpretacija je bila to da je muška želja za reprodukcijom prirodna (tj. silovanje, jer je to bio kontekst priče, a ne seks) i da se ona ne može naprasno prekinuti zakonima/moralnim načelima.
U svakom slučaju mi je drago čuti da nisi potencijalni silovatelj. Iako mi je i dalje čudno da kad se priča o tome kod tebe uvijek ima neki "ali" i dubokoumna filozofija umjesto normalnog odgovora tj. jasne osude silovanja.
ALi ipak se ne mogu složiti sa tim da je ubistvo ljudi normalan poriv, nije to ništa "bolje" od silovanja.
Ja te nisam nazvala vjerovatnim silovateljem, nego te pitala da li bi to učinio. Ne iz čista mira, ničim izazvana, nego na osnovu stvari koje si pisao. Ako ćeš već pisati nešto, budi spreman da to nešto može izazvati reakciju i da možeš dobiti i neko lično pitanje. Mislim da si ti taj koji voli da provocira ili da bude "kontroverzan" sa svojim stavovima ne bi li se upravo "upecale" budale poput mene sa svojim šokom i hororom.
Anyway, složićemo se da se općenito ne slažemo i kloniti se jedno drugog u daljnjim diskusijama.