Gras all about
- supercali
#1926 Re: Gras all about
Nema to veze sa jusufranicem nego sa periodom kad je on napustio
Sve manje para generalno sve manje donacija i grasu i drzavi itd itd
I dolazimo do toga da negativne stvari isplivaju na povrsinu
Sve manje para generalno sve manje donacija i grasu i drzavi itd itd
I dolazimo do toga da negativne stvari isplivaju na povrsinu
- Dr. Kuca
#1927 Re: Gras all about
Nije istina, gras je u jednom momentu imao budjet preko 50 mil. Za vrijeme boskaila. Sta je ovo klix izbrisao clanak

- man_464
#1928 Re: Gras all about
Komercijala GRASa će tokom SFF-a voziti duže, autobuska stanica kod Doma Armije neće biti u funkciji
http://www.klix.ba/clanak/160812046
http://www.klix.ba/clanak/160812046
- P308
#1929 Re: Gras all about
Jedva cekam da vidim na koji nacin ce se zatvoriti tramvajske stanice.
Nadam se njihovoj potpunoj rekonstrukciji jer su u vrlo losem/zapustenom stanju.
Nadam se njihovoj potpunoj rekonstrukciji jer su u vrlo losem/zapustenom stanju.
- O'zone
- Globalni moderator
-
walk_M-A-N
#1931 Re: Gras all about
http://www.klix.ba/vijesti/bih/konakovi ... /160812006Dr. Kuca wrote:Sta je ovo klix izbrisao clanak![]()
Kakav
ublehaš.. Za Gras je bila neka ANONIMNA prijave, kakav antikorupcioni
tim. Vidio članak na Klixu a nije znao da će ga izbrisati haha
Znači manjak od preko 100 miliona, Tužilaštvo ništa. Onda anonimna
prijava i kao pokreće se istraga. U to može povjerovati samo onaj ko ne
konta sistem. Znači većina koja će izaći na izbore.
A posebno ovo "Vlada". Ja samo viđam njegove izjave i ono što novinari
prepišu sa njegovog Fejsa, najlakše je tako. Pa gdje je ministar
saobraćaja? Gdje su stranački članovi Skupštine i Nadzornog odbora?
"Borimo se na svim frontovima. Mi smo od unutrašnjih istraga u
Komunalnoj privredi KS vidjeli rezultate jer u Vodovodu je pokrenuta
istraga, a vidim jučer da je isti slučaj i u GRAS-u. To je koordinacija
Vlade KS i našeg Antikorupcionog tima", kazao je Konaković.
- Dr. Kuca
#1932 Re: Gras all about
walk_M-A-N wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/konakovi ... /160812006Dr. Kuca wrote:Sta je ovo klix izbrisao clanak![]()
Kakav
ublehaš.. Za Gras je bila neka ANONIMNA prijave, kakav antikorupcioni
tim. Vidio članak na Klixu a nije znao da će ga izbrisati haha
Znači manjak od preko 100 miliona, Tužilaštvo ništa. Onda anonimna
prijava i kao pokreće se istraga. U to može povjerovati samo onaj ko ne
konta sistem. Znači većina koja će izaći na izbore.
A posebno ovo "Vlada". Ja samo viđam njegove izjave i ono što novinari
prepišu sa njegovog Fejsa, najlakše je tako. Pa gdje je ministar
saobraćaja? Gdje su stranački članovi Skupštine i Nadzornog odbora?"Borimo se na svim frontovima. Mi smo od unutrašnjih istraga u
Komunalnoj privredi KS vidjeli rezultate jer u Vodovodu je pokrenuta
istraga, a vidim jučer da je isti slučaj i u GRAS-u. To je koordinacija
Vlade KS i našeg Antikorupcionog tima", kazao je Konaković.
Pokrenuta je i druga istraga od ovog antikorupcionog tima.
-
walk_M-A-N
#1933 Re: Gras all about
Ne razumijem smisao nekakvih timova pored instrumenata države kao što su policija i tužilaštvo, te hijerarhija organa u firmi.Dr. Kuca wrote:Pokrenuta je i druga istraga od ovog antikorupcionog tima.
Postoje dva načina rada: spor i težak proces izgradnje sistema gdje svako radi svoj posao i brzi površinski potezi sa ovim timovima koji su nadležni za sve, a ne moraju ništa. Ipak, toliko je sistem loš da će ljudi biti sretni i sa timom. Bar oni koji ne razmišljaju o sistemu. A sistem je da se reaguje, čim se pojavi manjak. A ne čeka ovih 100 miliona.
Ali, možemo li znat kada će se čuti za tu istragu i o kojim se iznosima i periodu radi?
- Dr. Kuca
#1934 Re: Gras all about
walk_M-A-N wrote:Ne razumijem smisao nekakvih timova pored instrumenata države kao što su policija i tužilaštvo, te hijerarhija organa u firmi.Dr. Kuca wrote:Pokrenuta je i druga istraga od ovog antikorupcionog tima.
Postoje dva načina rada: spor i težak proces izgradnje sistema gdje svako radi svoj posao i brzi površinski potezi sa ovim timovima koji su nadležni za sve, a ne moraju ništa. Ipak, toliko je sistem loš da će ljudi biti sretni i sa timom. Bar oni koji ne razmišljaju o sistemu. A sistem je da se reaguje, čim se pojavi manjak. A ne čeka ovih 100 miliona.
Ali, možemo li znat kada će se čuti za tu istragu i o kojim se iznosima i periodu radi?
Poenta je da mogu reci evo mi radimo nesto
-
dresdener78
#1935 Re: Gras all about
Pozdrav svima!
Kao što sam obećao da ću vas informirati o napretku sa knjigom:
Dakle, danas sam štampaonici predao 4 GB PDF fajl u finalnoj verziji nakon nekih njihovi primjedbi, nadam se da se neće morati više ništa popravljati.
Samo štampanje bi trebalo biti urađeno u naredni mjesec-mjeseci po dana, rekli su mi da njima treba oko 5 sedmica jer nakon štampanja papir mora da postaje suh (naručio sam kreda papir da bude knjiga malo reprezentativna). Razbio sam sve moje keramične prasiće i skupio pare za to.
Dakle za mjesec dana bi trebao već znati kada će tačno knjiga da se pojavi na svijetu - pod nazivom "Sarajevo–Tramvaji i trolejbusi".
Imaćete onda priliku da saznajete o sarajevskom javnom prevozu sve šta ste oduvijek željeli da znate ali ste se bojali pitati
Još moram izmisliti kako dopremiti knjigu u Sarajevo da je ljudi tamo mogu kupiti po povoljnoj cijeni koja nebi trebala prekoračiti 35-40 KM.
Uprkos činjenici da su me svi sponzori - takozvane "ugledne" firme i svi razni "prijatelji Češke i zemalja bivše Jugoslavije" ostavili na cjedilu, i sve to finansiram od mojih uštedevina, uspio sam da pronađem baš jeftinu štampaonicu. Nadam se da će biti kvalitet štampe OK, referencije imaju odlične. Dakle kod knjiga koje će ići za čitatelje u BiH ja ću tražiti samo iznos troškova koje sam morao izdvojiti - valjda sam budala, ali stalno mislim da se NE vrti cijeli svijet oko prokletih para.
Knjiga će imati format od 22,5x28 cm, teška oko 1,2 kg. 256 stranica. Oko 200 fotografija, tablica, šema, tekst na lijevoj strani na bosanskom, na desnoj strani na češkom jeziku - na svakom jeziku oko 100 "kartica teksta".
Javiću se opet odmah kada budem znao nešto novo!
Kao što sam obećao da ću vas informirati o napretku sa knjigom:
Dakle, danas sam štampaonici predao 4 GB PDF fajl u finalnoj verziji nakon nekih njihovi primjedbi, nadam se da se neće morati više ništa popravljati.
Samo štampanje bi trebalo biti urađeno u naredni mjesec-mjeseci po dana, rekli su mi da njima treba oko 5 sedmica jer nakon štampanja papir mora da postaje suh (naručio sam kreda papir da bude knjiga malo reprezentativna). Razbio sam sve moje keramične prasiće i skupio pare za to.
Dakle za mjesec dana bi trebao već znati kada će tačno knjiga da se pojavi na svijetu - pod nazivom "Sarajevo–Tramvaji i trolejbusi".
Imaćete onda priliku da saznajete o sarajevskom javnom prevozu sve šta ste oduvijek željeli da znate ali ste se bojali pitati
Još moram izmisliti kako dopremiti knjigu u Sarajevo da je ljudi tamo mogu kupiti po povoljnoj cijeni koja nebi trebala prekoračiti 35-40 KM.
Uprkos činjenici da su me svi sponzori - takozvane "ugledne" firme i svi razni "prijatelji Češke i zemalja bivše Jugoslavije" ostavili na cjedilu, i sve to finansiram od mojih uštedevina, uspio sam da pronađem baš jeftinu štampaonicu. Nadam se da će biti kvalitet štampe OK, referencije imaju odlične. Dakle kod knjiga koje će ići za čitatelje u BiH ja ću tražiti samo iznos troškova koje sam morao izdvojiti - valjda sam budala, ali stalno mislim da se NE vrti cijeli svijet oko prokletih para.
Knjiga će imati format od 22,5x28 cm, teška oko 1,2 kg. 256 stranica. Oko 200 fotografija, tablica, šema, tekst na lijevoj strani na bosanskom, na desnoj strani na češkom jeziku - na svakom jeziku oko 100 "kartica teksta".
Javiću se opet odmah kada budem znao nešto novo!
- man_464
#1936 Re: Gras all about
Jedva čekam
Pozdrav.
Pozdrav.
- man_464
#1937 Re: Gras all about
Počeli su raditi autobusi iz Turske, mislim ovih 15 što je stiglo prije mjesec.
Za sad su uključeni na linije 15, 27a, 47, 49, 38, 26...
Proradila je linija 20, pojačana linija 15. Još nisu svi izašli na linije.
Vjerovatno će uskoro proraditi i linije 20b, 15b... A moguće još neke i pojačane. Primljeno je 10-ak novih vozača što je odoka oko 4-5 autobusa više u saobraćaju. (65 cca.). Do sada je max moglo izlaziti oko 60 autobusa u špicu, sad možda i 65.
Linije 14 i 16 proradile su u dvosmjenskom režimu rada 6-18 sati, preko ljeta su vozile od 6-12 sati.
Tri minibuske linije postaće autobuske. Linije 60,77,78. Tri minibusa sa tih linija biće preusmjerena na druge linije gdje nema prevoza trenutno. Ima oko 5-6 takvih linija.
Od četvrtka starta Zimski red vožnje i proradiće linije 2 i 5, a moguće i linija 104. Također umjesto 32 tramvaja u špici biće na raspolaganju cca 45-48 tramvaja, sve detalje znaćemo u četvrtak.
Što se tiče CTS-a vjerovatno će sad opet pokrenuti liniju za Donju Vogošću koju nisu održavali preko ljeta.
Uvečer ovaj noćni što vozi na komercijali je prestao voziti zglobni autobus. Sad je kombi onaj najmanji.
Ovaj za Aerodrom vozi redovno ali pretežno sa svega 3-5 putnika. Naravno zna biti i pun ali rijetkost, a zna isto tako biti i potpuno prazan.
Za sad su uključeni na linije 15, 27a, 47, 49, 38, 26...
Proradila je linija 20, pojačana linija 15. Još nisu svi izašli na linije.
Vjerovatno će uskoro proraditi i linije 20b, 15b... A moguće još neke i pojačane. Primljeno je 10-ak novih vozača što je odoka oko 4-5 autobusa više u saobraćaju. (65 cca.). Do sada je max moglo izlaziti oko 60 autobusa u špicu, sad možda i 65.
Linije 14 i 16 proradile su u dvosmjenskom režimu rada 6-18 sati, preko ljeta su vozile od 6-12 sati.
Tri minibuske linije postaće autobuske. Linije 60,77,78. Tri minibusa sa tih linija biće preusmjerena na druge linije gdje nema prevoza trenutno. Ima oko 5-6 takvih linija.
Od četvrtka starta Zimski red vožnje i proradiće linije 2 i 5, a moguće i linija 104. Također umjesto 32 tramvaja u špici biće na raspolaganju cca 45-48 tramvaja, sve detalje znaćemo u četvrtak.
Što se tiče CTS-a vjerovatno će sad opet pokrenuti liniju za Donju Vogošću koju nisu održavali preko ljeta.
Uvečer ovaj noćni što vozi na komercijali je prestao voziti zglobni autobus. Sad je kombi onaj najmanji.
Ovaj za Aerodrom vozi redovno ali pretežno sa svega 3-5 putnika. Naravno zna biti i pun ali rijetkost, a zna isto tako biti i potpuno prazan.
-
to je to
#1938 Re: Gras all about
Koji vozi redovno? Autobus sa Aerodroma ili 36? Za ovaj 36 i da krene sa redovnom voznjom (cijeli dan) ce trebati izvjesno vrijeme da se ljudi naviknu. Vec godinama ta linija je nesigurna, nikad se ne zna da li ce doci ili ne. Koliko smo se taksija naplacali.....i nikad mi nije bilo jasno kako gras-ovci nisu mogli bar na pocetnim stanicama staviti obavijestenje kada autobus ne radi. Ali bas niti jednom a pricam (pisem) o periodu od nekoliko godina.
- man_464
#1939 Re: Gras all about
Ovaj 5 maraka sto je karta kao aerodromski do Baščaršije.
Ovaj 36 Nedžarići vozi samo od 6 do 9 i od 14 do 17. Nažalost mislim da tu neće biti značajnih promjena jer ima dosta drugih jačih linija od linije 36.
Ovaj 36 Nedžarići vozi samo od 6 do 9 i od 14 do 17. Nažalost mislim da tu neće biti značajnih promjena jer ima dosta drugih jačih linija od linije 36.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1940 Re: Gras all about
sutra počinje pakao
glupe priče naguravanja dobacivanja
i nasilno otvaranje vrata
glupe priče naguravanja dobacivanja
i nasilno otvaranje vrata
- trambusek88
#1941 Re: Gras all about
Trole sad fino rade radnim danom ujutru. 103 od ponedjeljka ide u prosjeku svako 6-7 minuta u jutarnjoj špici.
Vidio sam da radi i linija 104, vjerovatno simbolično jedan trolejbus. Ostale linije mislim da nisu pojačavane. Izlazi 25-26 trolejbusa ujutru.
Od autobuskih linija najveće poboljšanje je na Buća Potoku gdje je dugo vremena radio jedan autobus na 15 svako sat vremena. Sad idu dva autobusa na 15 svako pola sata, i 1 autobus na 15b svako 40 minuta. Što se tiče ostalih linija proradile su one koje su imale obustave preko ljeta (20, 24, 27a, 36...)
Što se tiče vozača, ovi novi više dođu kao zamjena za one što idu ove godine u penziju, tako da neće biti nekog većeg povećanja broja vozila na linijama u odnosu na period prije 15 juna.
Trenutno je kriza sa zglobnim autobusima jer ih dosta leži zbog nedostatka dijelova, pa ih mijenjaju pretrpani solo autobusi.
Vidio sam da radi i linija 104, vjerovatno simbolično jedan trolejbus. Ostale linije mislim da nisu pojačavane. Izlazi 25-26 trolejbusa ujutru.
Od autobuskih linija najveće poboljšanje je na Buća Potoku gdje je dugo vremena radio jedan autobus na 15 svako sat vremena. Sad idu dva autobusa na 15 svako pola sata, i 1 autobus na 15b svako 40 minuta. Što se tiče ostalih linija proradile su one koje su imale obustave preko ljeta (20, 24, 27a, 36...)
Što se tiče vozača, ovi novi više dođu kao zamjena za one što idu ove godine u penziju, tako da neće biti nekog većeg povećanja broja vozila na linijama u odnosu na period prije 15 juna.
Trenutno je kriza sa zglobnim autobusima jer ih dosta leži zbog nedostatka dijelova, pa ih mijenjaju pretrpani solo autobusi.
- man_464
#1942 Re: Gras all about
Zapravo do nove godine možda i hoće potrajati ovo pojačanje, onda kad opet 10-15 ljudi ode u penziju biće vraćaj na staro jer neće opet imati ko vozit.
Trenutno nešto manji broj zglobnih vozila pa najviše trpi linija 23/23a gdje treba da vozi 4-5 autobusa, a ono voze 2, ali ne bi bio problem da su 2 zglobna. Također i linija 27 i 22a ne bi škodilo makar još jedan zglob. I linije sa Sutjeske 21 i 22 sad voze mješovito solo-zglob a potreba je da voze zglobovi. No bitno je da je broj vozila svakako povećan u opticaju. Preko ljeta ih je bilo oko 50, sad oko 60 autobusa vozi... Možda bi mogao se izgurati još 2-3 (62-63) zbog osoblja ali to je neki max. A kad opet krene za novu godinu, penzije biće max 58-60 u opticaju.
Trenutno nešto manji broj zglobnih vozila pa najviše trpi linija 23/23a gdje treba da vozi 4-5 autobusa, a ono voze 2, ali ne bi bio problem da su 2 zglobna. Također i linija 27 i 22a ne bi škodilo makar još jedan zglob. I linije sa Sutjeske 21 i 22 sad voze mješovito solo-zglob a potreba je da voze zglobovi. No bitno je da je broj vozila svakako povećan u opticaju. Preko ljeta ih je bilo oko 50, sad oko 60 autobusa vozi... Možda bi mogao se izgurati još 2-3 (62-63) zbog osoblja ali to je neki max. A kad opet krene za novu godinu, penzije biće max 58-60 u opticaju.
- Truba
#1943 Re: Gras all about
dje ona sto je tramvaj slupala
jel u penziji
jel u penziji
- trambusek88
#1944 Re: Gras all about
To je bila greška na skretnici.
- man_464
#1945 Re: Gras all about
Tada je skretnica bila u kvaru jer je semafor pokazivao otvoreno ka Muzejima pravo a vozilo se kretalo relativno brzo 40-45 kilomatara na čas.
Odozgo je naravno isto otvoreno za pravo no iako su semafori pokazivali da su skretince obje ravno ova sa Ilidže je bila zakočena i skrenula je tramvaj ka Željezničkoj. I bilo šta je bilo.
BTW obje gospođe rade.
Odozgo je naravno isto otvoreno za pravo no iako su semafori pokazivali da su skretince obje ravno ova sa Ilidže je bila zakočena i skrenula je tramvaj ka Željezničkoj. I bilo šta je bilo.
BTW obje gospođe rade.
- Truba
#1946 Re: Gras all about
sjećam se da je jedan fb prijatelj u to doba držao sliku za profil neka žena s umotanom glavom
uvijek sam kontao da je to ona
lafo greška
koja je vjerovatnoća da se to ženama dogodi s obzirom na njihov broj i bas taj trenutak
zar tuda nije ograničenje 5-10
uvijek sam kontao da je to ona
lafo greška
zar tuda nije ograničenje 5-10
- man_464
#1947 Re: Gras all about
Ograničenje brzine je 35 kilometara na čas. No međutim toga se niko ne pridržava jer je max brzina na kompletnoj mreži tramvaja kod nas 35 na sat na nekim dionicama kao Stup-Energonivest ili npr Pofalići - Muzeji. Ili Otoka-GRAS, ima još...
Naravno putvanje takvom brzinom je agonija i trajalo bi više od 60 minuta u jednom pravcu. Neka maximalna brzina koju tramvaji dostignu je 55 do maksimalno 60 kilometara na čas prazan ili na potezu remontovane pruge obalom. Ali pretežno vozači voze između 40-50 na sat.
Što se tiče broja žena, nije zanemarljiv ima ih oko 10-12 zaposlenih kao vozačica tramvaja. To nije neki neprimjetan procenat (Oko 10%). Prije tamo 2000-2005 žene su većinom, skoro sve, vozile liniju 6. To je bila "ženska linija". Danas je to sve izmiksano.
Vještačenje je pokazalo da je u pitanju mehanički kvar. Prije tramvaja iz pravca Ilidže prošao je tramvaj garažnog broja 201, linija broj 4 koji je skretnicu okrenuo ka Željezničkoj stanici. Kada je tramvaj garažni broj 228, linija broj 6 naišao iza, komandom iz tramvaja je poslao signal za vraćanje skretnice ka Muzejima i dalje gore. Semafor je pokazao da se skretnica okrenula, a u stvarnosti se to nije dogodilo tr je usljedio sudar sa tramvaje garažni broj 215 na liniji broj 3.
Nažalost, takva nesreća je bila povod da se sistem promijeni. Tako da sad na jezičku skretnice ima produžetak i samo kada on mehanički dotakne šinu ka pravcu semafor pokazuje da je otvoreno za pravo. Ili isto tako za skretanje kad nekome treba da skrene na Željezničku. Prije je taj mehanizam radio tako da čim signal iz upravljačnice tramvaja stigne u skretnicu semafor se odmah mijenja za pravo ako i auta idu pravo.
Naravno putvanje takvom brzinom je agonija i trajalo bi više od 60 minuta u jednom pravcu. Neka maximalna brzina koju tramvaji dostignu je 55 do maksimalno 60 kilometara na čas prazan ili na potezu remontovane pruge obalom. Ali pretežno vozači voze između 40-50 na sat.
Što se tiče broja žena, nije zanemarljiv ima ih oko 10-12 zaposlenih kao vozačica tramvaja. To nije neki neprimjetan procenat (Oko 10%). Prije tamo 2000-2005 žene su većinom, skoro sve, vozile liniju 6. To je bila "ženska linija". Danas je to sve izmiksano.
Vještačenje je pokazalo da je u pitanju mehanički kvar. Prije tramvaja iz pravca Ilidže prošao je tramvaj garažnog broja 201, linija broj 4 koji je skretnicu okrenuo ka Željezničkoj stanici. Kada je tramvaj garažni broj 228, linija broj 6 naišao iza, komandom iz tramvaja je poslao signal za vraćanje skretnice ka Muzejima i dalje gore. Semafor je pokazao da se skretnica okrenula, a u stvarnosti se to nije dogodilo tr je usljedio sudar sa tramvaje garažni broj 215 na liniji broj 3.
Nažalost, takva nesreća je bila povod da se sistem promijeni. Tako da sad na jezičku skretnice ima produžetak i samo kada on mehanički dotakne šinu ka pravcu semafor pokazuje da je otvoreno za pravo. Ili isto tako za skretanje kad nekome treba da skrene na Željezničku. Prije je taj mehanizam radio tako da čim signal iz upravljačnice tramvaja stigne u skretnicu semafor se odmah mijenja za pravo ako i auta idu pravo.
- Radar71
#1948 Re: Gras all about
Jel ima niskopodnih autobusa na liniji 31e komercijala?
- trambusek88
#1949 Re: Gras all about
Većinom su niskopodni, budu ponekad 1-2 visoka.Radar71 wrote:Jel ima niskopodnih autobusa na liniji 31e komercijala?
- trambusek88
#1950 Re: Gras all about
Na jednom od foruma je bilo prijavljeno da su radnici nešto porpavljali tu skretnicu prije one nesreće. Viđen tamo onaj tamić.
Interesantno da je par godina ranije bio sudar tramvaja istih garažnih brojeva koji su dolazili iz istih pravaca, potpunu isto sve samo manjom žestinom, tako da je bilo mislim 4 povrijeđenih i manja materijalna šteta.
Jedino 228 iz prve i druge nesreće nisu isti tramvaji, dok je 215 isti.
Interesantno da je par godina ranije bio sudar tramvaja istih garažnih brojeva koji su dolazili iz istih pravaca, potpunu isto sve samo manjom žestinom, tako da je bilo mislim 4 povrijeđenih i manja materijalna šteta.
Jedino 228 iz prve i druge nesreće nisu isti tramvaji, dok je 215 isti.