Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
cyprus

#1926 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Kejn wrote:
cyprus wrote:Arzuhal je ovim dao odličan doprinos trenutnoj raspravi :thumbup: , ali ne razumijem euforiju kod pojedinih koja je potom uslijedila :mrgreen: Mislim da članak više ne ide nego što ide u prilog ovdje iznesenih mitoloških teza :oops:
A šta piše srce drago moje prije onog Bošnjak u tekstu koje je maloprije Arzuhal našao?
Musliman, ili što bi današnjim rječnikom rekli - bosanski musliman :)
Kejn

#1927 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

cyprus wrote:
Kejn wrote:
cyprus wrote:Arzuhal je ovim dao odličan doprinos trenutnoj raspravi :thumbup: , ali ne razumijem euforiju kod pojedinih koja je potom uslijedila :mrgreen: Mislim da članak više ne ide nego što ide u prilog ovdje iznesenih mitoloških teza :oops:
A šta piše srce drago moje prije onog Bošnjak u tekstu koje je maloprije Arzuhal našao?
Image

Što će reći na šta onda upućuje pojam Bošnjak, na ........?
cyprus

#1928 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Kejn wrote:
cyprus wrote:
Kejn wrote:A šta piše srce drago moje prije onog Bošnjak u tekstu koje je maloprije Arzuhal našao?
Image

Što će reći na šta onda upućuje pojam Bošnjak, na ........?
Na čovjeka iz Bosne...

Musliman Bošnjak (1910.) = Musliman Bosanac ili Bosanski musliman (2018.)

Valjda bi stavio samo Bošnjak da se podrazumijevalo da se radi o muslimanu...
Kejn

#1929 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

cyprus wrote:
Na čovjeka iz Bosne...

AL NIJE STAVIO SAMO BOŠNJAK ZAŠTO!!!!

THINK CYPRUS THINK!!!!!!
cyprus

#1930 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Kejn wrote:
cyprus wrote:
Na čovjeka iz Bosne...

AL NIJE STAVIO SAMO BOŠNJAK ZAŠTO!!!!

THINK CYPRUS THINK!!!!!!
Zato što se da je ostalo samo to Bošnjak moglo odnositi i na katolike i na pravoslavce, kao i zbog toga što to tada nije široko percipirano kao nacionalni izričaj... Dakle, zbunio bi ljude da nije dodao još i Musliman... Zamisli...

PS Kad staviš tolika slova, čovjek bi rekao da ćeš poentirati :mrgreen:
Last edited by cyprus on 15/02/2018 14:55, edited 1 time in total.
Kejn

#1931 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

cyprus wrote:
Zato što se samo Bošnjak moglo odnositi i na katolike i na pravoslavce, kao i zbog toga što to tada nije široko percipirano kao nacionalni izričaj... Zamisli...
Ne može se srećo moja u 1910 odnositi na na Bošnjake katolike i pravoslavce jer isti ne postoje tada. Čak ti ljepo gore čovjek kaže da su mu u zemlji Srbi i Hrvati tada komšije :roll:

Ponovo te pitam zašto mu je toliko važno staviti musliman kao prefiks Bošnjaku, a to nije uradio kada je navodio Srbe i Hrvate?
cyprus

#1932 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Kejn wrote:
cyprus wrote:
Zato što se samo Bošnjak moglo odnositi i na katolike i na pravoslavce, kao i zbog toga što to tada nije široko percipirano kao nacionalni izričaj... Zamisli...
Ne može se srećo moja u 1910 odnositi na na Bošnjake katolike i pravoslavce jer isti ne postoje tada. Čak ti ljepo gore čovjek kaže da su mu u zemlji Srbi i Hrvati tada komšije :roll:

Ponovo te pitam zašto mu je toliko važno staviti musliman kao prefiks Bošnjaku, a to nije uradio kada je navodio Srbe i Hrvate?
Svega nekoliko godina ranije je Petar Kočić napisao:
Danas ne mereš vidjeti u svijeta žirovine i bakovite sermije. Što nam je slavni sud ostavio, to je mirno, ćudevno, pametno; istina malo šašavo i slabo, ali za nas, blentave Bošnjake, i nije drugo!...

Taj sam ti citat stavio među one od prije par stranica koje si izignorisao praveći se lud :-D

Tačno je da su do tada bosanski (u tadašnjem jeziku - bošnjački) pravoslavci i katolici već odavno prihvatili srpski i hrvatski nacionalni identitet, ali nisu prestali biti Bosanci (u tadašnjem jeziku - Bošnjaci)...
Kejn

#1933 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

cyprus wrote:
Tačno je da su do tada bosanski (u tadašnjem jeziku - bošnjački) pravoslavci i katolici već odavno prihvatili srpski i hrvatski nacionalni identitet, ali nisu prestali biti Bosanci (u tadašnjem jeziku - Bošnjaci)...
HAHAH opet kontradikcija. :lol:

Liče ti si hodajuća šega :lol:

Rasprava je završena.

You lost

again....
cyprus

#1934 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Kejn wrote:
cyprus wrote:

Rasprava je završena.

You lost

again....
E ako ti kažeš da je kontradikcija, onda mora da je tako :-D

Dobro hajde, nek sam i lost :lol: Samo nemoj da gubim više vrijeme na tebe, ako nemaš kakav konkretan argument :-D
Kejn

#1935 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

cyprus wrote:
Kejn wrote:
cyprus wrote:

Rasprava je završena.

You lost

again....
E ako ti kažeš da je kontradikcija, onda mora da je tako :-D

Dobro hajde, nek sam i lost :lol: Samo nemoj da gubim više vrijeme na tebe, ako nemaš kakav konkretan argument :-D

HAHAHAH pa ti zastupaš sam moje argumente, ja ne moram ništa ni napisati :lol: Mislim puno mi je to ipak postojanje Bošnjaka katolika i pravoslavaca u 1910 kada se i sami muslimani u Bosni počinju vezati za pojam Musliman kako bi se lakše izborili za vjersku autonomiju. Previše je to za mene :lol: Al eto imamo Petra Kočića i njegovu pjesmicu :lol: (a meni govori da vadim stvari iz konteksta)

Al hajde bilo kako bilo
Uzdravlje živio ti meni
cyprus

#1936 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Kejn wrote:HAHAHAH pa ti zastupaš sam moje argumente, ja ne moram ništa ni napisati :lol: Mislim puno mi je to ipak postojanje Bošnjaka katolika i pravoslavaca u 1910 kada se i sami muslimani u Bosni počinju vezati za pojam Musliman kako bi se lakše izborili za vjersku autonomiju. Previše je to za mene :lol: Al eto imamo Petra Kočića i njegovu pjesmicu :lol: (a meni govori da vadim stvari iz konteksta)

Al hajde bilo kako bilo
Uzdravlje živio ti meni
:lol: :thumbup:

Hajd, živio i ti :-D
Bodkin

#1937 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bodkin »

Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
ušće

#1938 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

:bih: iu iu
Bloo wrote:
ušće wrote:
Bloo wrote: Šta misliš šta je interesantno nama ustaškim četnicima...ili četničkim ustašama :D
Isti kurac ako mene baš pitaš :mrgreen: :oops:
Mladi gospodine kakav je to rječnik :oops: i nepoznavanje razlikovnih karakteristika :| Šta bi Francek rekao na ovo...ccc
Oprosti na iskrenosti,ali već davno sam naučio da na intelektualno idiotske provokacije jedini razumljiv i shvatljiv odgovor je grubi balkanoidni riječnik ...svi razumjeli ...svima jasno :mrgreen: :oops:
Kejn

#1939 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

Bodkin wrote:Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
To zadnje
ušće

#1940 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Bodkin wrote:Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
Probat ćemo samo za tebe prevesti na " serbski " možda nam napišeš kritiku" što li je pisac hotio rjet " :-) do tada opušteno i bez sikiracije :mrgreen:
cyprus

#1941 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Za razliku od većine nacionalnih mitologa u Bošnjaka, koji vole tvrditi kako su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, ovaj je specifičan i tvrdi suprotno - da se pojam Bošnjaci uvijek i isključivo odnosio samo na muslimane :-D
Kejn

#1942 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

Da ja Noel Malcom i Osmanska administracija ...

Mitolizi nema šta :lol:
Rampage

#1943 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Rampage »

cyprus wrote:
Za razliku od većine nacionalnih mitologa u Bošnjaka, koji vole tvrditi kako su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, ovaj je specifičan i tvrdi suprotno - da se pojam Bošnjaci uvijek i isključivo odnosio samo na muslimane :-D
Ako su mitolozi oni koji tvrde da jesu (bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka) kako može biti mitolog i neko ko tvrdi suprotno:)?
General War

#1944 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

cyprus wrote:
:lol: :thumbup:

Uvjek kad nesto covjek misli da je skontao, ovi se potrude da opet to iskomplikuju. :D
Kejn

#1945 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

cyprus wrote:
A joj ... niko ne spori da su bosanski Hrvati pa čak možda i mali dio bosanskih Srba nastali od Bošnjaka u smislu da vode porijeklo od etničke grupe Bošnjaci za koju J.A. Fine najveći stručnjak za medievalistiku Balkana kaže da su narod već od 9 vijeka. Ja sam upućujem da je u klasnom i feudalnom društvu kakvo je vladalo u Osmanskoj Bosni, bilo nemoguće da se kao takvi afirmišu. Oni su se uglavnom i većinom mogli afirmisati jedino kao Latini i Vlasi. I to tvrdi svjetska historijografija poput Noela Malcoma, pa čak i naši domaći hitoričari poput Imamovića. Eto dva mitologa po tebi. Čak i poslije Tanzimata kada su se kršćani mogli izražavati i afirmisati kako su htjeli oni to nisu uradili već su se poistovjetili sa narodnim nazivima iz susjedstva, tako da se i tada pojam Bošnjak odnosio uglavnom na muslimane.

Ili kako je to ljepo sročeno u:The notion of Bosnian nationhood was, however, firmly established only among the Bosnian Muslims, while fiercely opposed by Serb and Croat nationalists who were instead seeking to claim Bosnian Muslims as their own, a move that was rejected by most of them. (Central and South-Eastern Europe 2004. Volume 4. p 110 )
BHCluster

#1946 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

Covjek im napisao sta je i kojim jezikom komunicira da mogu razumjeti, i to po drugi put im ovo pise i objavljuje a oni ni 118 godina kasnije to ne mogu da razumiju.

Hadzagic Hafiz Hasane NACIONALISTO sram te bilo.
General War

#1947 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Kad za jedno sto godina pocnu citirati haznadara i ove likove oko istih stvari, kao relevantan izvor :D
GeeTnT

#1948 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

General War wrote:Kad za jedno sto godina pocnu citirati haznadara i ove likove oko istih stvari, kao relevantan izvor :D
Putovat ce se na mjesec, istrazivati kosmos, mozda i teleportacije....a ti o forumu i kopiranju haznadara.
BHCluster

#1949 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

GeeTnT wrote:
General War wrote:Kad za jedno sto godina pocnu citirati haznadara i ove likove oko istih stvari, kao relevantan izvor :D
Putovat ce se na mjesec, istrazivati kosmos, mozda i teleportacije....a ti o forumu i kopiranju haznadara.
Sta ce kad ga je pogodilo. Srce jadno napaceno.
Connaisseur Karlin

#1950 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:Image
:thumbup:

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova s lijeve strane, gledano od ulaza, dva vitraja koja su najbliže prezbiteriju nose likove sv. Ivana Krstitelja i sv. Ilije, proroka. Godina gradnje je 1887., a darovatelji su, kako tamo piše: „Katolici Bošnjaci grada Sarajeva“. S desne pak strane, nasuprot njima, dva su vitraja na kojima su prikazani sv. Franjo Asiški i sv. Juraj, mučenik. Za njihove darovatelje stoji da su to: „Katolici Hercegovci grada Mostara“.

katolik bosnjak, musliman bosnjak, katolik hercegovac

znaci, imam hafiz , je samo potvrdio kako se on identificirao cijeli svoj zivot , kao i katolici bosnajci :thumbup:

1910 godina je godina tranzicije za muslimane , jer im je ukinuto pravo da budu identificiraju kao musliani bosnjaci , a pojam Bosnjak se poceo fomrlano korsititi kao bosanac, a oba pojma su se istovremeno korsitila u AU periodu.

Hrvati su poceli svoj preporod 1830 godine , sto su radili muslimani Bosnjaci , zasto se tad nisu poceli orgnizirati ?
Locked