Musliman, ili što bi današnjim rječnikom rekli - bosanski muslimanKejn wrote:A šta piše srce drago moje prije onog Bošnjak u tekstu koje je maloprije Arzuhal našao?cyprus wrote:Arzuhal je ovim dao odličan doprinos trenutnoj raspravi, ali ne razumijem euforiju kod pojedinih koja je potom uslijedila
Mislim da članak više ne ide nego što ide u prilog ovdje iznesenih mitoloških teza
Bauk bošnjačkog nacionalizma
- cyprus
#1926 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
- Kejn
#1927 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
cyprus wrote:Musliman, ili što bi današnjim rječnikom rekli - bosanski muslimanKejn wrote:A šta piše srce drago moje prije onog Bošnjak u tekstu koje je maloprije Arzuhal našao?cyprus wrote:Arzuhal je ovim dao odličan doprinos trenutnoj raspravi, ali ne razumijem euforiju kod pojedinih koja je potom uslijedila
Mislim da članak više ne ide nego što ide u prilog ovdje iznesenih mitoloških teza

Što će reći na šta onda upućuje pojam Bošnjak, na ........?
- cyprus
#1928 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Na čovjeka iz Bosne...Kejn wrote:cyprus wrote:Musliman, ili što bi današnjim rječnikom rekli - bosanski muslimanKejn wrote:A šta piše srce drago moje prije onog Bošnjak u tekstu koje je maloprije Arzuhal našao?
Što će reći na šta onda upućuje pojam Bošnjak, na ........?
Musliman Bošnjak (1910.) = Musliman Bosanac ili Bosanski musliman (2018.)
Valjda bi stavio samo Bošnjak da se podrazumijevalo da se radi o muslimanu...
- Kejn
#1929 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
AL NIJE STAVIO SAMO BOŠNJAK ZAŠTO!!!!cyprus wrote:
Na čovjeka iz Bosne...
THINK CYPRUS THINK!!!!!!
- cyprus
#1930 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Zato što se da je ostalo samo to Bošnjak moglo odnositi i na katolike i na pravoslavce, kao i zbog toga što to tada nije široko percipirano kao nacionalni izričaj... Dakle, zbunio bi ljude da nije dodao još i Musliman... Zamisli...Kejn wrote:AL NIJE STAVIO SAMO BOŠNJAK ZAŠTO!!!!cyprus wrote:
Na čovjeka iz Bosne...
THINK CYPRUS THINK!!!!!!
PS Kad staviš tolika slova, čovjek bi rekao da ćeš poentirati
Last edited by cyprus on 15/02/2018 14:55, edited 1 time in total.
- Kejn
#1931 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ne može se srećo moja u 1910 odnositi na na Bošnjake katolike i pravoslavce jer isti ne postoje tada. Čak ti ljepo gore čovjek kaže da su mu u zemlji Srbi i Hrvati tada komšijecyprus wrote:
Zato što se samo Bošnjak moglo odnositi i na katolike i na pravoslavce, kao i zbog toga što to tada nije široko percipirano kao nacionalni izričaj... Zamisli...
Ponovo te pitam zašto mu je toliko važno staviti musliman kao prefiks Bošnjaku, a to nije uradio kada je navodio Srbe i Hrvate?
- cyprus
#1932 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Svega nekoliko godina ranije je Petar Kočić napisao:Kejn wrote:Ne može se srećo moja u 1910 odnositi na na Bošnjake katolike i pravoslavce jer isti ne postoje tada. Čak ti ljepo gore čovjek kaže da su mu u zemlji Srbi i Hrvati tada komšijecyprus wrote:
Zato što se samo Bošnjak moglo odnositi i na katolike i na pravoslavce, kao i zbog toga što to tada nije široko percipirano kao nacionalni izričaj... Zamisli...![]()
Ponovo te pitam zašto mu je toliko važno staviti musliman kao prefiks Bošnjaku, a to nije uradio kada je navodio Srbe i Hrvate?
Danas ne mereš vidjeti u svijeta žirovine i bakovite sermije. Što nam je slavni sud ostavio, to je mirno, ćudevno, pametno; istina malo šašavo i slabo, ali za nas, blentave Bošnjake, i nije drugo!...
Taj sam ti citat stavio među one od prije par stranica koje si izignorisao praveći se lud
Tačno je da su do tada bosanski (u tadašnjem jeziku - bošnjački) pravoslavci i katolici već odavno prihvatili srpski i hrvatski nacionalni identitet, ali nisu prestali biti Bosanci (u tadašnjem jeziku - Bošnjaci)...
- Kejn
#1933 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
HAHAH opet kontradikcija.cyprus wrote:
Tačno je da su do tada bosanski (u tadašnjem jeziku - bošnjački) pravoslavci i katolici već odavno prihvatili srpski i hrvatski nacionalni identitet, ali nisu prestali biti Bosanci (u tadašnjem jeziku - Bošnjaci)...
Liče ti si hodajuća šega
Rasprava je završena.
You lost
again....
- cyprus
#1934 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
E ako ti kažeš da je kontradikcija, onda mora da je takoKejn wrote:HAHAH opet kontradikcija.cyprus wrote:
Liče ti si hodajuća šega
Rasprava je završena.
You lost
again....
Dobro hajde, nek sam i lost
- Kejn
#1935 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
cyprus wrote:E ako ti kažeš da je kontradikcija, onda mora da je takoKejn wrote:HAHAH opet kontradikcija.cyprus wrote:
Liče ti si hodajuća šega
Rasprava je završena.
You lost
again....
Dobro hajde, nek sam i lostSamo nemoj da gubim više vrijeme na tebe, ako nemaš kakav konkretan argument
HAHAHAH pa ti zastupaš sam moje argumente, ja ne moram ništa ni napisati
Al hajde bilo kako bilo
Uzdravlje živio ti meni
- cyprus
#1936 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Kejn wrote:HAHAHAH pa ti zastupaš sam moje argumente, ja ne moram ništa ni napisatiMislim puno mi je to ipak postojanje Bošnjaka katolika i pravoslavaca u 1910 kada se i sami muslimani u Bosni počinju vezati za pojam Musliman kako bi se lakše izborili za vjersku autonomiju. Previše je to za mene
Al eto imamo Petra Kočića i njegovu pjesmicu
(a meni govori da vadim stvari iz konteksta)
Al hajde bilo kako bilo
Uzdravlje živio ti meni
Hajd, živio i ti
-
Bodkin
#1937 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
-
ušće
#1938 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Oprosti na iskrenosti,ali već davno sam naučio da na intelektualno idiotske provokacije jedini razumljiv i shvatljiv odgovor je grubi balkanoidni riječnik ...svi razumjeli ...svima jasnoBloo wrote:Mladi gospodine kakav je to rječnikušće wrote:Isti kurac ako mene baš pitašBloo wrote: Šta misliš šta je interesantno nama ustaškim četnicima...ili četničkim ustašama![]()
i nepoznavanje razlikovnih karakteristika
Šta bi Francek rekao na ovo...ccc
- Kejn
#1939 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
To zadnjeBodkin wrote:Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
-
ušće
#1940 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Probat ćemo samo za tebe prevesti na " serbski " možda nam napišeš kritiku" što li je pisac hotio rjet "Bodkin wrote:Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
- cyprus
#1941 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Za razliku od većine nacionalnih mitologa u Bošnjaka, koji vole tvrditi kako su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, ovaj je specifičan i tvrdi suprotno - da se pojam Bošnjaci uvijek i isključivo odnosio samo na muslimaneBodkin wrote:Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
- Kejn
#1942 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Da ja Noel Malcom i Osmanska administracija ...
Mitolizi nema šta
Mitolizi nema šta
- Rampage
#1943 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ako su mitolozi oni koji tvrde da jesu (bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka) kako može biti mitolog i neko ko tvrdi suprotno:)?cyprus wrote:Za razliku od većine nacionalnih mitologa u Bošnjaka, koji vole tvrditi kako su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, ovaj je specifičan i tvrdi suprotno - da se pojam Bošnjaci uvijek i isključivo odnosio samo na muslimaneBodkin wrote:Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
- General War
#1944 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
cyprus wrote:Za razliku od većine nacionalnih mitologa u Bošnjaka, koji vole tvrditi kako su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, ovaj je specifičan i tvrdi suprotno - da se pojam Bošnjaci uvijek i isključivo odnosio samo na muslimaneBodkin wrote:Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
Uvjek kad nesto covjek misli da je skontao, ovi se potrude da opet to iskomplikuju.
- Kejn
#1945 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
A joj ... niko ne spori da su bosanski Hrvati pa čak možda i mali dio bosanskih Srba nastali od Bošnjaka u smislu da vode porijeklo od etničke grupe Bošnjaci za koju J.A. Fine najveći stručnjak za medievalistiku Balkana kaže da su narod već od 9 vijeka. Ja sam upućujem da je u klasnom i feudalnom društvu kakvo je vladalo u Osmanskoj Bosni, bilo nemoguće da se kao takvi afirmišu. Oni su se uglavnom i većinom mogli afirmisati jedino kao Latini i Vlasi. I to tvrdi svjetska historijografija poput Noela Malcoma, pa čak i naši domaći hitoričari poput Imamovića. Eto dva mitologa po tebi. Čak i poslije Tanzimata kada su se kršćani mogli izražavati i afirmisati kako su htjeli oni to nisu uradili već su se poistovjetili sa narodnim nazivima iz susjedstva, tako da se i tada pojam Bošnjak odnosio uglavnom na muslimane.cyprus wrote:Za razliku od većine nacionalnih mitologa u Bošnjaka, koji vole tvrditi kako su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, ovaj je specifičan i tvrdi suprotno - da se pojam Bošnjaci uvijek i isključivo odnosio samo na muslimaneBodkin wrote:Ne kontam sta ovaj pokusava da argumentuje. Da su muslimani bili Muslimani i da su se vezali za religiju ili da su poceli uvoditi pojam bosnjaci ili da su bosnjaci bili samo muslimani?
Ili kako je to ljepo sročeno u:The notion of Bosnian nationhood was, however, firmly established only among the Bosnian Muslims, while fiercely opposed by Serb and Croat nationalists who were instead seeking to claim Bosnian Muslims as their own, a move that was rejected by most of them. (Central and South-Eastern Europe 2004. Volume 4. p 110 )
- BHCluster
#1946 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Covjek im napisao sta je i kojim jezikom komunicira da mogu razumjeti, i to po drugi put im ovo pise i objavljuje a oni ni 118 godina kasnije to ne mogu da razumiju.
Hadzagic Hafiz Hasane NACIONALISTO sram te bilo.
Hadzagic Hafiz Hasane NACIONALISTO sram te bilo.
- General War
#1947 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Kad za jedno sto godina pocnu citirati haznadara i ove likove oko istih stvari, kao relevantan izvor 
- GeeTnT
#1948 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Putovat ce se na mjesec, istrazivati kosmos, mozda i teleportacije....a ti o forumu i kopiranju haznadara.General War wrote:Kad za jedno sto godina pocnu citirati haznadara i ove likove oko istih stvari, kao relevantan izvor
- BHCluster
#1949 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Sta ce kad ga je pogodilo. Srce jadno napaceno.GeeTnT wrote:Putovat ce se na mjesec, istrazivati kosmos, mozda i teleportacije....a ti o forumu i kopiranju haznadara.General War wrote:Kad za jedno sto godina pocnu citirati haznadara i ove likove oko istih stvari, kao relevantan izvor
- Connaisseur Karlin
#1950 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
arzuhal wrote:
U sarajevskoj katedrali Srca Isusova s lijeve strane, gledano od ulaza, dva vitraja koja su najbliže prezbiteriju nose likove sv. Ivana Krstitelja i sv. Ilije, proroka. Godina gradnje je 1887., a darovatelji su, kako tamo piše: „Katolici Bošnjaci grada Sarajeva“. S desne pak strane, nasuprot njima, dva su vitraja na kojima su prikazani sv. Franjo Asiški i sv. Juraj, mučenik. Za njihove darovatelje stoji da su to: „Katolici Hercegovci grada Mostara“.
katolik bosnjak, musliman bosnjak, katolik hercegovac
znaci, imam hafiz , je samo potvrdio kako se on identificirao cijeli svoj zivot , kao i katolici bosnajci
1910 godina je godina tranzicije za muslimane , jer im je ukinuto pravo da budu identificiraju kao musliani bosnjaci , a pojam Bosnjak se poceo fomrlano korsititi kao bosanac, a oba pojma su se istovremeno korsitila u AU periodu.
Hrvati su poceli svoj preporod 1830 godine , sto su radili muslimani Bosnjaci , zasto se tad nisu poceli orgnizirati ?