Ako tako tvrdiš ti nisi vjernik, ti si agnostik.S4mpion wrote:Jedina naučno ispravna tvrdnja je: Nije poznato.
Tvrdnja da Bog ne postoji je po težini jednaka tvrdnji da Bog postoji, nijedna nije naučno dokaziva.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Arata
#1926 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- S4mpion
#1927 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pogrešan zaključak, nauka je agnostik, ne jaArata wrote:Ako tako tvrdiš ti nisi vjernik, ti si agnostik.S4mpion wrote:Jedina naučno ispravna tvrdnja je: Nije poznato.
Tvrdnja da Bog ne postoji je po težini jednaka tvrdnji da Bog postoji, nijedna nije naučno dokaziva.
- fatamorgana
#1928 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Za one koji su prije pitali definiciju zdravog razuma, razum je sposobnost rezonovanja kod ljudskih bića a zdrav razum je sposobnost zdravog, tj ispravnog rezonovanja za razliku npr. od nezdravog ili bolesnog rezonovanja svojstvenom osobama sa mentalnim bolestima npr. ili sa zaostatkom u mentalnom razvoju.
- S4mpion
#1929 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vrtimo se u krug sa definicijama, još uvijek nemamo opću definiciju pojma "zdravo" i pojma "ispravno".
- Arata
#1930 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Treba ovdje uvesti smajli facepalm, jer ima komentara koji ga zaslužuju. Sad se i nauci pripisuju vjerska opredjeljenjaS4mpion wrote:Pogrešan zaključak, nauka je agnostik, ne jaArata wrote:Ako tako tvrdiš ti nisi vjernik, ti si agnostik.S4mpion wrote:Jedina naučno ispravna tvrdnja je: Nije poznato.
- hrastov žižak
#1931 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Fejspalm je malo za ovoArata wrote:Treba ovdje uvesti smajli facepalm, jer ima komentara koji ga zaslužuju. Sad se i nauci pripisuju vjerska opredjeljenjaS4mpion wrote:Pogrešan zaključak, nauka je agnostik, ne jaArata wrote:
Ako tako tvrdiš ti nisi vjernik, ti si agnostik.Ja sam agnostik, al ovo ti je stvarno nema smisla. Ono što kažu, mješaš kruške i jabuke.
- S4mpion
#1932 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U slučaju nauke to nije stvar opredjeljenja, već stvar objektivnosti.Arata wrote:Treba ovdje uvesti smajli facepalm, jer ima komentara koji ga zaslužuju. Sad se i nauci pripisuju vjerska opredjeljenjaS4mpion wrote:
Pogrešan zaključak, nauka je agnostik, ne jaJa sam agnostik, al ovo ti je stvarno nema smisla. Ono što kažu, mješaš kruške i jabuke.
Ti si agnostik koji se veoma malo razumije u način funkcionisanja nauke.
- Arata
#1933 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zdrav i ispravan razum ti je kad uzmeš kamen, držiš ga u ruci i vidiš da padne na zemlju ako ga pustiš. Ponoviš to 1000 puta i zaključiš svojim ispravnim i zdravim razumom da će 1001 put isto tako pasti na zemlju.S4mpion wrote:Vrtimo se u krug sa definicijama, još uvijek nemamo opću definiciju pojma "zdravo" i pojma "ispravno".
Nezdrav razum je kad ti dođe hodža/pop i kaže da će 1001 put kamen se pretvoriti u pticu i poletiti i ti mu povjeruješ.
Bolja analogija bi bila da ti nikad nisi ni probao da ispustiš kamen, već vjeruješ hodži/popu koji je na istom novou kao i ti u disciplini ispuštanja kamena.
Istovremeno odbijaš da vjeruješ čovjeku koji je to uradio već 1000 puta i donio je zaključak na osnovu svojih, hajmo reći, eksperimenata. A tvoj vjerski autoritet je donio zaključak na osnovu čega? Knjige pune bajki?
- hrastov žižak
#1934 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ti si vjernik koji pripisuje nauci koncepte koji su joj strani 
- S4mpion
#1935 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Definicija? Primjera smo se, vjeruj mi, naslušali. Definicija?Arata wrote:Zdrav i ispravan razum ti je kad uzmeš kamen, držiš ga u ruci i vidiš da padne na zemlju ako ga pustiš. Ponoviš to 1000 puta i zaključiš svojim ispravnim i zdravim razumom da će 1001 put isto tako pasti na zemlju.S4mpion wrote:Vrtimo se u krug sa definicijama, još uvijek nemamo opću definiciju pojma "zdravo" i pojma "ispravno".
Nezdrav razum je kad ti dođe hodža/pop i kaže da će 1001 put kamen se pretvoriti u pticu i poletiti i ti mu povjeruješ.
Bolja analogija bi bila da ti nikad nisi ni probao da ispustiš kamen, već vjeruješ hodži/popu koji je na istom novou kao i ti u disciplini ispuštanja kamena.
Istovremeno odbijaš da vjeruješ čovjeku koji je to uradio već 1000 puta i donio je zaključak na osnovu svojih, hajmo reći, eksperimenata. A tvoj vjerski autoritet je donio zaključak na osnovu čega? Knjige pune bajki?
- Arata
#1936 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bitnija je definicija nego smisao i ideja. Klasični primjer pravnika ili vjernika.S4mpion wrote: Definicija? Primjera smo se, vjeruj mi, naslušali. Definicija?
- S4mpion
#1937 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zakon u sebi sadrži neki minimum moralnih načela, pa i nisam baš pogriješio tražeći definiciju, ostaje otvoreno pitanje definicijeArata wrote:Bitnija je definicija nego smisao i ideja. Klasični primjer pravnika ili vjernika.S4mpion wrote: Definicija? Primjera smo se, vjeruj mi, naslušali. Definicija?
- Arata
#1938 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesam li pogodio da si pravnik?S4mpion wrote: Zakon u sebi sadrži neki minimum moralnih načela, pa i nisam baš pogriješio tražeći definiciju, ostaje otvoreno pitanje definicije
- S4mpion
#1939 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Možda jesi, možda nisi.Arata wrote:Jesam li pogodio da si pravnik?S4mpion wrote: Zakon u sebi sadrži neki minimum moralnih načela, pa i nisam baš pogriješio tražeći definiciju, ostaje otvoreno pitanje definicije
- Dozer
#1940 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo je superS4mpion wrote:Takva naučna tvrdnja ne postoji niti je moguće naučno doći do takvog zaključka. Može biti tvoja, ali ne i naučna. U suštini, OK je imati svoju tvrdnju, ali za naučnu su potrebni dokazi.lua wrote:Dobro, ja smatram da Boga nema i to je za mene naučno najispravnija tvrdnja na svijetu. A ovo "nije poznato" govori u prilog mojoj tvrdnji.S4mpion wrote:Jedina naučno ispravna tvrdnja je: Nije poznato.
Pa zar nepostojanje dokaza da bog postoji samo po sebi nije dokaz njegovog nepostojanja?
Drugim rijecima, sve dok se ne dokaze da postoji, zvanicno i ne postoji. Vjernici mogu vjerovati da postoji, ali ateisti znaju da ne postoji upravo jer za to ne postoje nikakvi dokazi. Postoje samo vjerske knjige koje tvrde da postoji, ali takodjer cak ni one ne nude nikakav dokaz tog postojanja, zar ne?
Ovo je isto kao da neko, bilo ko, sutra kaze da je Sarajevo u stvari svemirski brod, ali sve dok taj neko to ne dokaze Sarajevo ipak ostaje samo mali grad u zatucanoj zemlji zvanoj BiH
Last edited by Dozer on 30/05/2014 10:37, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#1941 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Joj što ne gumo ovih vjernika lafo mangupa, red postova na religiji pa red postova na ljubav & sex, musaka 1/1.S4mpion wrote:Vrtimo se u krug sa definicijama, još uvijek nemamo opću definiciju pojma "zdravo" i pojma "ispravno".
- Dozer
#1942 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@S4mpion
Pa, haveru, ako ti iz svih ponudjenih primjera, a pogotovo ovog zadnjeg, nisi uspio skontati sta je 'zdravo' i 'ispravno', onda zaista imas problem
Zdrav razum je ono sto se zasniva na cinjenicama, vec provjerenim i testiranim, ili koje mogu biti provjerene i testirane.
Da li su religije u smislu vjerovanja u boga takve?
Pa, haveru, ako ti iz svih ponudjenih primjera, a pogotovo ovog zadnjeg, nisi uspio skontati sta je 'zdravo' i 'ispravno', onda zaista imas problem
Zdrav razum je ono sto se zasniva na cinjenicama, vec provjerenim i testiranim, ili koje mogu biti provjerene i testirane.
- fatamorgana
#1943 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Možda da mu objasnimo na primjeru razlike između jedne zdrave i bolesne noge, npr. uz neki crtež, da mu olakšamo,Dozer wrote:@S4mpion
Pa, haveru, ako ti iz svih ponudjenih primjera, a pogotovo ovog zadnjeg, nisi uspio skontati sta je 'zdravo' i 'ispravno', onda zaista imas problem![]()
- lua
#1944 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion wrote:Vrtimo se u krug sa definicijama, još uvijek nemamo opću definiciju pojma "zdravo" i pojma "ispravno".
Ma ne vrtimo se u krug, jebi ga. Svi mi znamo šta je zdravo i šta je ispravno. Kakve definicije kakvi bakrači, samo da prestanemo srati i svima bi nam bilo lakše. Iz primjera koji su navedeni je kristalno jasno šta implicira zdrav razum, oko kog se takva bezumna rasprava vodi, a na koncu ni taj pojam nije bitan, jer se svaki svjetonazor ma koliko se kosio s našim zasniva na nečijoj individualnoj, logičkoj percepciji i ne treba nekome definicija nečeg, ako odluči da u to vjeruje ili ne vjeruje.
Znači mani se definicije više. Ne trebaju nam definicije. Nismo nikakvi stručnjaci ni za koji kurac, ne radimo naučne radove, diskutujemo na jebenom forumu. Trebali bismo samo svariti da ima ljudi koji vjeruju da Boga nema i ljudi koji vjeruju da ga ima. Super, who gives a shit? Sve dok meni niko ne popuje.
- Dozer
#1945 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vjernici i njihove krovne institucije gives a shit. Da nije tako, ne bi trpali vjeronauk (pogresno nazvano vjeronaukA, iako nije nikakav nauka, nego bas nauk/ucenje/instrukcija) u vrtice, osnovne i srednje skole 
A onda se bune kad se kaze da tome nije mjesto u ovim ustanovama i da za to postoje i treba da postoje namjenske ustanove.
A povrh svega, onda kazu da je ateizam agresivan... Klasicna zamjena teza.
A onda se bune kad se kaze da tome nije mjesto u ovim ustanovama i da za to postoje i treba da postoje namjenske ustanove.
- dustaban
#1946 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dakle dosli smo do pojma RELATIVIZIRANJA.
Nista velite nije apsolutno, zdrav razum je relativan kao i samo zdravlje, ono sto je biva nekome zdravo drugome je nezdravo. Mogu mislit kako bolesno mi izgledamo onome stvorenju sto se zove Konchita Wurst.
Pa i taj Hitler, svi navalili na njega ko da je nekakav zlocinac a covjek je samo imao drugaciji smisao za zdrav razum!
Sve je dakle relativno. Pojavi se neki chudak (po meni prevarant, ali sve je relativno) proglasi brdo piramidom i mi ti vec evo skoro deceniju moramo traziti dokaze da to brdo nije piramida!
I to vam je jedna otrcana matrica. Neko nesto lupi i vremenom on sam napusti tu ideju (ta on najbolje zna kako je nastala!) ali je preuzmu neki drugi i DALJE JE RAZRADJUJU ponajvise radi samih sebe. Jebiga, Semir Osmanagic je uvukao u svoju zayebanciju i neka imena poput Reisa Cerica, Vlatka Doloceka i jos neke koji jako dobro zanju kako od nicega napraviti nesto.
A sad mozete misliti koliko takvih "doradjivaca" je diketilo religije ovih par hiljada godina. Danas imate sisteme koji naprosto ne smiju dopustiti da se cacka oko zaceca njihovog projekta jer ce im se cio svijet srusiti. Imate jako dobrih filmova na tu temu.
Dakle vise nego ubjedjen sam da vrh recimo katolicke crkve jako dobro zna na kakvim staklenim nogama pociva njihova religija. Ali su stvorili tako jak sistem koji je u stanju i mnogo tanju pricu razviti u nesto sto se zove neupitna religija. Pitanje je dokle ce tako moci, ali ja u ovom trenutnom Papi prepoznajem upravo covjeka koji trazi nacina da olabavi situaciju. Njegovo javno priznanje da ateizam ne mora biti paklom kaznjem dovoljno govori.
I tako dalje. Religija je dakle ono sto stalno govorim - SISTEM BAZIRAN NA VJERI. Ali svaki sistem vremenom se neminovno udalji od izvorne ideje, to je naprosto zakon entropije. Mozete misliti koliko je danasnja religija daleko od vjere (u Boga)
I kao sto neko briljantno rece "da nisam socijaldemokrata bio bih u SDP-u", ja cu parafrazirati - da nisam toliko obuzet "zdravim rezonom", moralom i duhovnoscu, bio bih vjernik!
Problem je dakle u SDP-u i religiji, a ne u socijaldemokratiji i duhovnosti. I rijec je dakle o izvrtanju teza, pravo pitanje je:
Na cemu vjernici baziraju svoj svjetonazor?
Nista velite nije apsolutno, zdrav razum je relativan kao i samo zdravlje, ono sto je biva nekome zdravo drugome je nezdravo. Mogu mislit kako bolesno mi izgledamo onome stvorenju sto se zove Konchita Wurst.
Pa i taj Hitler, svi navalili na njega ko da je nekakav zlocinac a covjek je samo imao drugaciji smisao za zdrav razum!
Sve je dakle relativno. Pojavi se neki chudak (po meni prevarant, ali sve je relativno) proglasi brdo piramidom i mi ti vec evo skoro deceniju moramo traziti dokaze da to brdo nije piramida!
I to vam je jedna otrcana matrica. Neko nesto lupi i vremenom on sam napusti tu ideju (ta on najbolje zna kako je nastala!) ali je preuzmu neki drugi i DALJE JE RAZRADJUJU ponajvise radi samih sebe. Jebiga, Semir Osmanagic je uvukao u svoju zayebanciju i neka imena poput Reisa Cerica, Vlatka Doloceka i jos neke koji jako dobro zanju kako od nicega napraviti nesto.
A sad mozete misliti koliko takvih "doradjivaca" je diketilo religije ovih par hiljada godina. Danas imate sisteme koji naprosto ne smiju dopustiti da se cacka oko zaceca njihovog projekta jer ce im se cio svijet srusiti. Imate jako dobrih filmova na tu temu.
Dakle vise nego ubjedjen sam da vrh recimo katolicke crkve jako dobro zna na kakvim staklenim nogama pociva njihova religija. Ali su stvorili tako jak sistem koji je u stanju i mnogo tanju pricu razviti u nesto sto se zove neupitna religija. Pitanje je dokle ce tako moci, ali ja u ovom trenutnom Papi prepoznajem upravo covjeka koji trazi nacina da olabavi situaciju. Njegovo javno priznanje da ateizam ne mora biti paklom kaznjem dovoljno govori.
I tako dalje. Religija je dakle ono sto stalno govorim - SISTEM BAZIRAN NA VJERI. Ali svaki sistem vremenom se neminovno udalji od izvorne ideje, to je naprosto zakon entropije. Mozete misliti koliko je danasnja religija daleko od vjere (u Boga)
I kao sto neko briljantno rece "da nisam socijaldemokrata bio bih u SDP-u", ja cu parafrazirati - da nisam toliko obuzet "zdravim rezonom", moralom i duhovnoscu, bio bih vjernik!
Problem je dakle u SDP-u i religiji, a ne u socijaldemokratiji i duhovnosti. I rijec je dakle o izvrtanju teza, pravo pitanje je:
Na cemu vjernici baziraju svoj svjetonazor?
- cLo
#1947 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@S4mpion evo ti DEFINICIJA
COMMON SENSE - sound practical judgement that is independent of specialized knowledge, training, or the like. Normal native intelligence.
COMMON SENSE - sound practical judgement that is independent of specialized knowledge, training, or the like. Normal native intelligence.
- lua
#1948 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dozer wrote:Vjernici i njihove krovne institucije gives a shit. Da nije tako, ne bi trpali vjeronauk (pogresno nazvano vjeronaukA, iako nije nikakav nauka, nego bas nauk/ucenje/instrukcija) u vrtice, osnovne i srednje skole
Dobro ima i toga. Napisala sam već negdje ranije: vjernici u BiH te svakodnevno maltretiraju svojom vjerom. I to je istina. Jebu te koliko god je to moguće, jer je u ovom konzervativnom anticivilizacijskom društvu normalnije da otac bije kćerku i da joj nabije maramu, nego da kćerka kaže: "Oče ko te jebe, NEĆU!". Normalno je da se efendija Cerić kandiduje za predsjednika države, a da se kamenuje ono malo pametnih ljudi što imamo. Jasno je gdje živimo i jasno je da su ateisti, agnostici, budisti, i sve što nije KatolikMuslimanPravoslavac, diskriminirano do gole kože. Jest tako. Nije samo stranka problem, problem je zadrta kultura gdje više vjeruju hodži sa tri razreda mejtefa nego nekome ko je prokleti doktor nauka sa Oxforda. Šta on zna? Hodža rek'o da je nebo ljubičasto, nebo je ljubičasto. Sve su to činjenice, ja shvatam da ima vjernika koji su normalni, koji nikog ne diraju, svoju vjeru za sebe čuvaju. Al' brate ima i debila.
Tema je ovdje taj neki svjetonazor ateista. Od silnog raspravljanja nisam stigla reći ni na čemu se moj svjetonazor bazira: Razumijevanje, tolerancija, komunikacija, nediskriminacija i poštivanje zakona i prava svih ljudi. Kad kažem svih mislim na sve. Boli me dupe za "zdrav razum" i naprđivanja o tome kako dokazati ima li boga ili nema. Ne sjedim svaki dan u kući i razmišljam o bogu, ateista sam zaboga, ne vjerujem u njeg. Završeno. I isto tako bi i vjernici trebali izaći iz svojih pećina i pustiti ljude da žive. A ne svoje izdizati na nekakav podest, a po drugima srati, jer si "kao" prosvijetljen. Nije prosvijetljen, samo je dosadan. Khaj phiče.
- Dozer
#1949 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tacno tako Lua
A da nam sad i vjernici ponude svoje svjetonazore, vjerovatno bismo dosli na isto, tj. i oni ce nabrojati iste stvari, pa ce biti da su teisti i ateisti isti, odnosno da imamo identicne svjetonazore.
Ali ce "zaboraviti" da spomenu da im se gade pederi i lezbejke i da ih kamenuju i biju gdje stignu...zaboravice spomenuti i da u dubini duse osjecaju gnusanje prema svima koji nisu njihove vjere, a pogotovo onima koji su druge vjere... itd. itd.
A da nam sad i vjernici ponude svoje svjetonazore, vjerovatno bismo dosli na isto, tj. i oni ce nabrojati iste stvari, pa ce biti da su teisti i ateisti isti, odnosno da imamo identicne svjetonazore.
Ali ce "zaboraviti" da spomenu da im se gade pederi i lezbejke i da ih kamenuju i biju gdje stignu...zaboravice spomenuti i da u dubini duse osjecaju gnusanje prema svima koji nisu njihove vjere, a pogotovo onima koji su druge vjere... itd. itd.
- cLo
#1950 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na kraju krajeva, čak i da ateisti nemaju nikakav svjetonazor, oni ga ni ne krše. Licemjernije je imati svjetonazor, a kršiti ga i prekrajati ga kako kome u određenom trenutku paše. Skromnost i skrušenost su osnov svake vjere, a taj osnov poštuje svaki 1000 vjernik na našim prostorima. To se busa u prsa, svim silama pokazuje i dokazuje da je veći vjerik od drugih, evo dovoljno je pogledati ove teme na religiji da znaš koliko je to sve od srca. A da ne pričam da skoro da više nema kafane u kojoj ne možeš vidjeti pokrivenu ženu. Danju se na facebooku šeruju ajeti, a noću slike iz diskoteke. Čista manipulacija.Dozer wrote:Tacno tako Lua![]()