Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#19076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neka nam @perscitus kaže nešto o Kanadi, svakako nedostaje na temi.

- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#19077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, medjunarodne rodne i vjencane listove svakakomoimoi wrote: ↑24/04/2024 10:30 @Becky7
Ako ne mislis zadrzati racune u banci onda ti je najbolje zatvoriti… da ti bezveze ne uzimaju lovu za vodje je racuna.
Otici u vodovod i reci 0 personen. Da bezveze ne bacas lovu.
Obavezno izvaditi medjunarodne rodne listove za sve… i vjencani list.
Onavezno ponjeti knjizicu vakcinacije djece
Sve sto smatras da ti moze posluziti od papira bolje prevesti ovdje tj jeftinije… naravno sa apostille pecatom.
- jeza u ledja
#19078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ih pa ti to napamet.izvrsni direktor wrote: ↑24/04/2024 10:10Njemacki prosjek po domacinstvu je 4000€ nettojeza u ledja wrote: ↑24/04/2024 00:53Evo nadjoh, kao sto sam i mislio, to je prevelika cifra - to je otprilike prosjek za Njemacku, ne za EU.
https://www.oecdbetterlifeindex.org/cou ... 030%20490.Money, while it cannot buy happiness, is an important means to achieving higher living standards. In Germany, the average household net-adjusted disposable income per capita is USD 38 971 a year, more than the OECD average of USD 30 490 a year.
Ovo je ujedno i odgovor ovome komentaru:Na koji mogu samo zakolutati ocima.![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#19079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Statisticki podatak. Guglaj:jeza u ledja wrote: ↑24/04/2024 15:30Ih pa ti to napamet.izvrsni direktor wrote: ↑24/04/2024 10:10Njemacki prosjek po domacinstvu je 4000€ nettojeza u ledja wrote: ↑24/04/2024 00:53
Evo nadjoh, kao sto sam i mislio, to je prevelika cifra - to je otprilike prosjek za Njemacku, ne za EU.
https://www.oecdbetterlifeindex.org/cou ... 030%20490.
Ovo je ujedno i odgovor ovome komentaru:
Na koji mogu samo zakolutati ocima.![]()
Vidis da pise da je manje od toga.
durchschnittsnettoeinkommen für private haushalte
- jeza u ledja
#19080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro si. Evo nadjoh za 2021-u, 3.813 eura mjesecno. Vjerovatno se do sad popelo na 4k. Pise isto da je to brutto 4.979, tj. 59.748 eura godisnje, brutto (cca $64k godisnje).izvrsni direktor wrote: ↑24/04/2024 15:52Statisticki podatak. Guglaj:
durchschnittsnettoeinkommen für private haushalte![]()
Sad bi jos bilo dobro da nadjem izvor koji poredi razlicite zemlje na istom mjestu.
- jeza u ledja
#19081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo nadjoh isto na Statista izvor za Ameriku (ali to su podaci od US Census Bureau, tako da ne znam jel bas ista metrika). Helem median household income, za 2021u je bio $76,660, sto mu nakon taksi izadje na $4,855 mjesecno netto. (racunao sam 76% od brutto plate).
https://www.statista.com/statistics/200 ... ed-states/
https://de.statista.com/statistik/daten ... utschland/
Household income u Americi ukljucuje sva kucanstva, nevezano za bracni status, familijarnu povezanost, tj. da li neko zivi sam, da li ima djecu, i koliko ukucana radi.
https://www.statista.com/statistics/200 ... ed-states/
https://de.statista.com/statistik/daten ... utschland/
Household income u Americi ukljucuje sva kucanstva, nevezano za bracni status, familijarnu povezanost, tj. da li neko zivi sam, da li ima djecu, i koliko ukucana radi.
-
sumirprimus
#19082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hi pa ne isplati se za te pare selit onda, malo je to
-
izvrsni direktor
#19083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako se svugdje racunajeza u ledja wrote: ↑24/04/2024 17:27
- jeza u ledja
#19084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je onda dobra vijest za vas dole.
Ima li gdje slican podatak za BiH?
No samo jos nesto da dodam - ovi iznosi kojim gore baratamo nisu prosjecne plate, vec prosjecni prihodi svih kucanstava u Njemackoj/SAD. Prihodi nisu nuzno od plata, cak sta vise, plate cine manje od 2/3 ukupnih prihoda domacinstava. Ovdje se u prihode racunaju i penzije, socijalna primanja, ili prihodi od prodaje/izdavanja nekretnina i slicno.
-
konami666
#19085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja se u USA ne bi selio za platu ispod 230-250k usd
- ZoomZoomKiwi
#19086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta jedna rođena amerikanka kaže

-
swanfilter
#19087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidim, tema su agencije i agenti pri kupoprodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Znaci, sto se tice middle man-a ili agenta, ko ga placa u BiH ili drzavama odakle pisete i zivite?
Ovdje u Slo ga placa kupac ili iznajmljivac nekretnine u iznosu 3%. Bez obzira na cinjenicu da je agenciju i agenta unajmio prodavac ili iznajmljivac. Sto je meni niđe veze ...
Znaci, sto se tice middle man-a ili agenta, ko ga placa u BiH ili drzavama odakle pisete i zivite?
Ovdje u Slo ga placa kupac ili iznajmljivac nekretnine u iznosu 3%. Bez obzira na cinjenicu da je agenciju i agenta unajmio prodavac ili iznajmljivac. Sto je meni niđe veze ...
Last edited by swanfilter on 24/04/2024 22:29, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
- Haris.ba
#19089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U BiH ga formalno placa prodavac, ali ga u praksi placa kupac - jer je njegov procenat ukalkulisan u cijenu.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Znaci, sto se tice middle man-a ili agenta, ko ga placa u BiH ili drzavama odakle pisete i zivite?
Tako da ti to u Slo je u sustini isto ko u BiH.
- Bullet Tooth Tony
#19090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo 3 %swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Vidim, tema su agencije i agenti pri kupo/prodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
50tak kvadrata (jednosoban)
1800 Eura prva renta + 3x1800 pologa + 1800 troskovi agencije
-
swanfilter
#19091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
3% znam da je kod prodaje. Kod iznajmljivanja ne znam da li je isti procenat.Bullet Tooth Tony wrote: ↑24/04/2024 22:27Samo 3 %swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Vidim, tema su agencije i agenti pri kupo/prodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Ovdje u Slo ga placa kupac ili iznajmljivac nekretnine u iznosu 3%. Bez obzira na cinjenicu da je agenciju i agenta unajmio prodavac ili iznajmljivac. Sto je meni niđe veze ...U Luksemburgu, kod rentanja placas iznos u visini jedne kirije ... 99% oglasa ide preko agencije jer ne placa vlasnik agenta
.. Znaci dodjes, hoces da rentas stan, nije frka :
I ovdje su jedna ili dvije kaucije u visini mjesecne stanarine. Vjerujem da u Lux zakon malo vise stiti, al u Slo je veliki problem ciganluk vlasnika i velike komplikacije kod vracanja kaucije i kada je sve ok. Izmisljaju jer znaju da samo sudom mozes izganjati, a to se nikome ne isplati. Dzaba slike i zapisnik. Nece da vrate novac, a ti se ganjaj ...
-
detroit-mercy
#19092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
US 3-6% placa prodavac. Mada u USA, agenti nisu pod moranje, Sve se moze zavrsiti i bez njih. Veliku stvar su odigrale i ove online platforme gdje agenti sve vise i vise gube na vaznosti. Za mene, agenti su u najvecem broje slucajeva beskorisni, jedino sto ih interesuje da sto prije zatvore deal i klepe commision. Ja ih licno izbjegavam jer ne donose nikakvu vrijednost u tim transakcijama a bez njih kao kupac si u stanju da ispregovaras bolju cijenu.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Vidim, tema su agencije i agenti pri kupoprodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Iznajmljivanje, isto tako, moze i sa njima, vecinom bez njih. Obicno je jedna renta njihov fee.
-
swanfilter
#19093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je meni neprihvatljivo. Jer agent radi za prodavaca i njegovo prodaje. Da ga ja unajmim, da mi nađe ono sto zelim, u tom slucaju ok. Ovako ...Haris.ba wrote: ↑24/04/2024 22:24U BiH ga formalno placa prodavac, ali ga u praksi placa kupac - jer je njegov procenat ukalkulisan u cijenu.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Znaci, sto se tice middle man-a ili agenta, ko ga placa u BiH ili drzavama odakle pisete i zivite?
Tako da ti to u Slo je u sustini isto ko u BiH.
-
detroit-mercy
#19094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje je to jako zajebana radnja ako kao stanodavac hoces da zadrzis security deposit ( ne moze preci jednu i po mjesecnu rentu po zakonu). Mora sve da bude dobro dokumentovano da je steta nastala i u kakvom je stanju stan bio prije. Sudovi su uglavnom na strani stanara osim ako nisi dobro potkovana sa kao sto rekoh dokazima.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:363% znam da je kod prodaje. Kod iznajmljivanja ne znam da li je isti procenat.Bullet Tooth Tony wrote: ↑24/04/2024 22:27Samo 3 %swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Vidim, tema su agencije i agenti pri kupo/prodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Ovdje u Slo ga placa kupac ili iznajmljivac nekretnine u iznosu 3%. Bez obzira na cinjenicu da je agenciju i agenta unajmio prodavac ili iznajmljivac. Sto je meni niđe veze ...U Luksemburgu, kod rentanja placas iznos u visini jedne kirije ... 99% oglasa ide preko agencije jer ne placa vlasnik agenta
I ovdje su jedna ili dvije kaucije u visini mjesecne stanarine. Vjerujem da u Lux zakon malo vise stiti, al u Slo je veliki problem ciganluk vlasnika i velike komplikacije kod vracanja kaucije i kada je sve ok. Izmisljaju jer znaju da samo sudom mozes izganjati, a to se nikome ne isplati. Dzaba slike i zapisnik. Nece da vrate novac, a ti se ganjaj ...
-
swanfilter
#19095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto, i u mrskoj Americi to ide kako ja kontam da bi i moralo. Ti ga unajmio da nađe kupca za tvoj proizvod, ti ga placas. Sto bi ga kupac placao, osim u slucaju da i sam nađe agenta jer ima te i te zelje, uslove kod kupovine, pa se agent mora malo zadati pri trazenju ...detroit-mercy wrote: ↑24/04/2024 22:37US 3-6% placa prodavac. Mada u USA, agenti nisu pod moranje, Sve se moze zavrsiti i bez njih. Veliku stvar su odigrale i ove online platforme gdje agenti sve vise i vise gube na vaznosti. Za mene, agenti su u najvecem broje slucajeva beskorisni, jedino sto ih interesuje da sto prije zatvore deal i klepe commision. Ja ih licno izbjegavam jer ne donose nikakvu vrijednost u tim transakcijama a bez njih kao kupac si u stanju da ispregovaras bolju cijenu.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Vidim, tema su agencije i agenti pri kupoprodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Iznajmljivanje, isto tako, moze i sa njima, vecinom bez njih. Obicno je jedna renta njihov fee.
Zadnjih godina agencije su uzele maha. Naravno je ih kupac ili iznajmljivac mora platiti. Vlasnicima se ne da bakcati jer je potraznja ogromna, a zavrsen deal nije njegov trosak.
I sve veci pritisak je na drzavu da se zakonski regulise na nacin da agenciju plati onaj koji je unajmi. Bio prodavac ili kupac.
Last edited by swanfilter on 24/04/2024 23:06, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#19096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prodavac placa i svog i kupcevog agenta, zato je taj procenat od 3-6%. Obicno, ako se radi o dva agena oni podijele commission. Mada prodavac moze da kaze, ja ne dam vise od 3-4% od prodajne cijene pa se vi dogovorite. Naravno, agenti se dogovore, jer njima je bitono klepiti lovu danas, jer sutra ko znaswanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:53Eto, i u mrskoj Americi to ide kako ja kontam da bi i moralo. Ti ga unajmio da nađe kupca za tvoj proizvod, ti ga placas. Sto bi ga kupac placao, osim u slucaju da i sam nađe agenta jer ima te i te zelje, uslove kod kupovine, pa se agent mora malo zadati pri trazenju ...detroit-mercy wrote: ↑24/04/2024 22:37US 3-6% placa prodavac. Mada u USA, agenti nisu pod moranje, Sve se moze zavrsiti i bez njih. Veliku stvar su odigrale i ove online platforme gdje agenti sve vise i vise gube na vaznosti. Za mene, agenti su u najvecem broje slucajeva beskorisni, jedino sto ih interesuje da sto prije zatvore deal i klepe commision. Ja ih licno izbjegavam jer ne donose nikakvu vrijednost u tim transakcijama a bez njih kao kupac si u stanju da ispregovaras bolju cijenu.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Vidim, tema su agencije i agenti pri kupoprodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Zadnjih godina agencije su uzele maha. Naravno je ih kupac ili iznajmljivac mora platiti. Vlasnicima se ne da bakcati jer je potraznja ogromna, a zavrsen deal nije njegov trosak.
I sve veci pritisak je na drzavu da se zakonski regulise na nacin da agenciju plati onaj koji ne unajmi. Bio prodavac ili kupac.
-
izvrsni direktor
#19097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je i u DE.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Vidim, tema su agencije i agenti pri kupoprodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
2%-3% se krece od prilike. I porazumjeva se da kupac placa
-
swanfilter
#19098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I u Slo je stanar zasticen i previse, ako mene pitas.detroit-mercy wrote: ↑24/04/2024 22:40Ovdje je to jako zajebana radnja ako kao stanodavac hoces da zadrzis security deposit ( ne moze preci jednu i po mjesecnu rentu po zakonu). Mora sve da bude dobro dokumentovano da je steta nastala i u kakvom je stanju stan bio prije. Sudovi su uglavnom na strani stanara osim ako nisi dobro potkovana sa kao sto rekoh dokazima.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:363% znam da je kod prodaje. Kod iznajmljivanja ne znam da li je isti procenat.Bullet Tooth Tony wrote: ↑24/04/2024 22:27
Samo 3 %U Luksemburgu, kod rentanja placas iznos u visini jedne kirije ... 99% oglasa ide preko agencije jer ne placa vlasnik agenta
Recimo, ne placa ti stanarinu i troskove, ne mozes ga iseliti. Dzaba sud ili policija. Prva opcija traje, druga nema ovlastenja. Pokusas silom, eto tebe u takvim problemima jer ce te prijaviti i tuziti.
Svakakvih prica sam se naslusao da i mogu razumijeti vlasnike nekretnina. Al, sam se isto tako naslusao prica kada su se vlasnici ponasali kao zadnji olos do studenata i obicnih ljudi, a kojim ona kaucija nije malo za izbiti iz dzepa ..
-
swanfilter
#19099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kazu, Amerika vaka, naka. Ovo sto navodis je primjer welfare odnosa. Placa ko kajmak kupi.detroit-mercy wrote: ↑24/04/2024 22:57Prodavac placa i svog i kupcevog agenta, zato je taj procenat od 3-6%. Obicno, ako se radi o dva agena oni podijele commission. Mada prodavac moze da kaze, ja ne dam vise od 3-4% od prodajne cijene pa se vi dogovorite. Naravno, agenti se dogovore, jer njima je bitono klepiti lovu danas, jer sutra ko znaswanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:53Eto, i u mrskoj Americi to ide kako ja kontam da bi i moralo. Ti ga unajmio da nađe kupca za tvoj proizvod, ti ga placas. Sto bi ga kupac placao, osim u slucaju da i sam nađe agenta jer ima te i te zelje, uslove kod kupovine, pa se agent mora malo zadati pri trazenju ...detroit-mercy wrote: ↑24/04/2024 22:37
US 3-6% placa prodavac. Mada u USA, agenti nisu pod moranje, Sve se moze zavrsiti i bez njih. Veliku stvar su odigrale i ove online platforme gdje agenti sve vise i vise gube na vaznosti. Za mene, agenti su u najvecem broje slucajeva beskorisni, jedino sto ih interesuje da sto prije zatvore deal i klepe commision. Ja ih licno izbjegavam jer ne donose nikakvu vrijednost u tim transakcijama a bez njih kao kupac si u stanju da ispregovaras bolju cijenu.
I sve veci pritisak je na drzavu da se zakonski regulise na nacin da agenciju plati onaj koji ne unajmi. Bio prodavac ili kupac..
-
swanfilter
#19100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao sto vec napisah, mrska Amerika ispade objektivnija i sa vise razumijevanja od socijalne Europe ...izvrsni direktor wrote: ↑24/04/2024 23:02Tako je i u DE.swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21 Vidim, tema su agencije i agenti pri kupoprodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
2%-3% se krece od prilike. I porazumjeva se da kupac placa