Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
detroit-mercy wrote: ↑23/04/2024 22:16
Valjda preko 300k .
Agenti imaju od prodavca od 3-6%, kupac ne placa agente.
Ma teško jbg, dolazi svake 2 godine u Bosnu. Da zarađujem toliko dolazio bi svake godine vamo.
Jest joj brat bio na drogi tamo u USA, pa su ga prebacili u Bosnu na odvikavanje.
Zašto u Bosnu - koji k... ?
Tamo nema klinika za odvikavanje?
Mislim da u amerIKi moras svojom voljom ako si 18+, ovde su ga sigurno odvukli.
Tako je barem u Hol. Imam roleta, fin momak al ubi se koksom znaci svaki da. Ne mogu mu nista dok sam ne ode.
moimoi wrote: ↑24/04/2024 10:30
@Becky7
Ako ne mislis zadrzati racune u banci onda ti je najbolje zatvoriti… da ti bezveze ne uzimaju lovu za vodje je racuna.
Otici u vodovod i reci 0 personen. Da bezveze ne bacas lovu.
Obavezno izvaditi medjunarodne rodne listove za sve… i vjencani list.
Onavezno ponjeti knjizicu vakcinacije djece
Sve sto smatras da ti moze posluziti od papira bolje prevesti ovdje tj jeftinije… naravno sa apostille pecatom.
Evo nadjoh, kao sto sam i mislio, to je prevelika cifra - to je otprilike prosjek za Njemacku, ne za EU.
Money, while it cannot buy happiness, is an important means to achieving higher living standards. In Germany, the average household net-adjusted disposable income per capita is USD 38 971 a year, more than the OECD average of USD 30 490 a year.
Ih pa ti to napamet. Vidis da pise da je manje od toga.
Statisticki podatak. Guglaj:
durchschnittsnettoeinkommen für private haushalte
Dobro si. Evo nadjoh za 2021-u, 3.813 eura mjesecno. Vjerovatno se do sad popelo na 4k. Pise isto da je to brutto 4.979, tj. 59.748 eura godisnje, brutto (cca $64k godisnje).
Sad bi jos bilo dobro da nadjem izvor koji poredi razlicite zemlje na istom mjestu.
Evo nadjoh isto na Statista izvor za Ameriku (ali to su podaci od US Census Bureau, tako da ne znam jel bas ista metrika). Helem median household income, za 2021u je bio $76,660, sto mu nakon taksi izadje na $4,855 mjesecno netto. (racunao sam 76% od brutto plate).
Household income u Americi ukljucuje sva kucanstva, nevezano za bracni status, familijarnu povezanost, tj. da li neko zivi sam, da li ima djecu, i koliko ukucana radi.
jeza u ledja wrote: ↑24/04/2024 17:27
Household income u Americi ukljucuje sva kucanstva, nevezano za bracni status, familijarnu povezanost, tj. da li neko zivi sam, da li ima djecu, i koliko ukucana radi.
sumirprimus wrote: ↑24/04/2024 20:38
Hi pa ne isplati se za te pare selit onda, malo je to
To je onda dobra vijest za vas dole.
Ima li gdje slican podatak za BiH?
No samo jos nesto da dodam - ovi iznosi kojim gore baratamo nisu prosjecne plate, vec prosjecni prihodi svih kucanstava u Njemackoj/SAD. Prihodi nisu nuzno od plata, cak sta vise, plate cine manje od 2/3 ukupnih prihoda domacinstava. Ovdje se u prihode racunaju i penzije, socijalna primanja, ili prihodi od prodaje/izdavanja nekretnina i slicno.
Vidim, tema su agencije i agenti pri kupoprodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Znaci, sto se tice middle man-a ili agenta, ko ga placa u BiH ili drzavama odakle pisete i zivite?
Ovdje u Slo ga placa kupac ili iznajmljivac nekretnine u iznosu 3%. Bez obzira na cinjenicu da je agenciju i agenta unajmio prodavac ili iznajmljivac. Sto je meni niđe veze ...
Last edited by swanfilter on 24/04/2024 22:29, edited 1 time in total.
swanfilter wrote: ↑24/04/2024 22:21
Vidim, tema su agencije i agenti pri kupo/prodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Znaci, sto se tice middle man-a ili agenta, ko ga placa u BiH ili drzavama odakle pisete i zivite?
Ovdje u Slo ga placa kupac ili iznajmljivac nekretnine u iznosu 3%. Bez obzira na cinjenicu da je agenciju i agenta unajmio prodavac ili iznajmljivac. Sto je meni niđe veze ...
Samo 3 % U Luksemburgu, kod rentanja placas iznos u visini jedne kirije ... 99% oglasa ide preko agencije jer ne placa vlasnik agenta .. Znaci dodjes, hoces da rentas stan, nije frka :
Vidim, tema su agencije i agenti pri kupo/prodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
Samo 3 % U Luksemburgu, kod rentanja placas iznos u visini jedne kirije ... 99% oglasa ide preko agencije jer ne placa vlasnik agenta .. Znaci dodjes, hoces da rentas stan, nije frka :
3% znam da je kod prodaje. Kod iznajmljivanja ne znam da li je isti procenat.
I ovdje su jedna ili dvije kaucije u visini mjesecne stanarine. Vjerujem da u Lux zakon malo vise stiti, al u Slo je veliki problem ciganluk vlasnika i velike komplikacije kod vracanja kaucije i kada je sve ok. Izmisljaju jer znaju da samo sudom mozes izganjati, a to se nikome ne isplati. Dzaba slike i zapisnik. Nece da vrate novac, a ti se ganjaj ...
Vidim, tema su agencije i agenti pri kupoprodaji nekretnina. Pa, da ne citam, a volio bih znati.
US 3-6% placa prodavac. Mada u USA, agenti nisu pod moranje, Sve se moze zavrsiti i bez njih. Veliku stvar su odigrale i ove online platforme gdje agenti sve vise i vise gube na vaznosti. Za mene, agenti su u najvecem broje slucajeva beskorisni, jedino sto ih interesuje da sto prije zatvore deal i klepe commision. Ja ih licno izbjegavam jer ne donose nikakvu vrijednost u tim transakcijama a bez njih kao kupac si u stanju da ispregovaras bolju cijenu.
Iznajmljivanje, isto tako, moze i sa njima, vecinom bez njih. Obicno je jedna renta njihov fee.
I ovdje su jedna ili dvije kaucije u visini mjesecne stanarine. Vjerujem da u Lux zakon malo vise stiti, al u Slo je veliki problem ciganluk vlasnika i velike komplikacije kod vracanja kaucije i kada je sve ok. Izmisljaju jer znaju da samo sudom mozes izganjati, a to se nikome ne isplati. Dzaba slike i zapisnik. Nece da vrate novac, a ti se ganjaj ...
Ovdje je to jako zajebana radnja ako kao stanodavac hoces da zadrzis security deposit ( ne moze preci jednu i po mjesecnu rentu po zakonu). Mora sve da bude dobro dokumentovano da je steta nastala i u kakvom je stanju stan bio prije. Sudovi su uglavnom na strani stanara osim ako nisi dobro potkovana sa kao sto rekoh dokazima.
US 3-6% placa prodavac. Mada u USA, agenti nisu pod moranje, Sve se moze zavrsiti i bez njih. Veliku stvar su odigrale i ove online platforme gdje agenti sve vise i vise gube na vaznosti. Za mene, agenti su u najvecem broje slucajeva beskorisni, jedino sto ih interesuje da sto prije zatvore deal i klepe commision. Ja ih licno izbjegavam jer ne donose nikakvu vrijednost u tim transakcijama a bez njih kao kupac si u stanju da ispregovaras bolju cijenu.
Iznajmljivanje, isto tako, moze i sa njima, vecinom bez njih. Obicno je jedna renta njihov fee.
Eto, i u mrskoj Americi to ide kako ja kontam da bi i moralo. Ti ga unajmio da nađe kupca za tvoj proizvod, ti ga placas. Sto bi ga kupac placao, osim u slucaju da i sam nađe agenta jer ima te i te zelje, uslove kod kupovine, pa se agent mora malo zadati pri trazenju ...
Zadnjih godina agencije su uzele maha. Naravno je ih kupac ili iznajmljivac mora platiti. Vlasnicima se ne da bakcati jer je potraznja ogromna, a zavrsen deal nije njegov trosak.
I sve veci pritisak je na drzavu da se zakonski regulise na nacin da agenciju plati onaj koji je unajmi. Bio prodavac ili kupac.
Last edited by swanfilter on 24/04/2024 23:06, edited 1 time in total.
Eto, i u mrskoj Americi to ide kako ja kontam da bi i moralo. Ti ga unajmio da nađe kupca za tvoj proizvod, ti ga placas. Sto bi ga kupac placao, osim u slucaju da i sam nađe agenta jer ima te i te zelje, uslove kod kupovine, pa se agent mora malo zadati pri trazenju ...
Zadnjih godina agencije su uzele maha. Naravno je ih kupac ili iznajmljivac mora platiti. Vlasnicima se ne da bakcati jer je potraznja ogromna, a zavrsen deal nije njegov trosak.
I sve veci pritisak je na drzavu da se zakonski regulise na nacin da agenciju plati onaj koji ne unajmi. Bio prodavac ili kupac.
Prodavac placa i svog i kupcevog agenta, zato je taj procenat od 3-6%. Obicno, ako se radi o dva agena oni podijele commission. Mada prodavac moze da kaze, ja ne dam vise od 3-4% od prodajne cijene pa se vi dogovorite. Naravno, agenti se dogovore, jer njima je bitono klepiti lovu danas, jer sutra ko zna .
Tako je i u DE.
2%-3% se krece od prilike. I porazumjeva se da kupac placa
Ovdje je to jako zajebana radnja ako kao stanodavac hoces da zadrzis security deposit ( ne moze preci jednu i po mjesecnu rentu po zakonu). Mora sve da bude dobro dokumentovano da je steta nastala i u kakvom je stanju stan bio prije. Sudovi su uglavnom na strani stanara osim ako nisi dobro potkovana sa kao sto rekoh dokazima.
I u Slo je stanar zasticen i previse, ako mene pitas.
Recimo, ne placa ti stanarinu i troskove, ne mozes ga iseliti. Dzaba sud ili policija. Prva opcija traje, druga nema ovlastenja. Pokusas silom, eto tebe u takvim problemima jer ce te prijaviti i tuziti.
Svakakvih prica sam se naslusao da i mogu razumijeti vlasnike nekretnina. Al, sam se isto tako naslusao prica kada su se vlasnici ponasali kao zadnji olos do studenata i obicnih ljudi, a kojim ona kaucija nije malo za izbiti iz dzepa ..