Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
walk_M-A-N

#19076 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by walk_M-A-N »

Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
Umjesto da slušam izlaganje ili prezentaciju, meni odzvanja ono „postoječe“ kad je riječ o projektima ili „džak“ kad se priča o učenicima.
A te se razlike uče u osnovnoj školi.
Ne kontam ni njih što to rade ni sebe što me toliko iritira.
Jack Be Nimble

#19077 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Jack Be Nimble »

Mogu i muški doći na baby shower, ja išao 8-).

Ima jedno ne zvanično pravilo u americi, ako nisi baba i deda a hoćeš obići roditelje u prvih 6 mjeseci budi spreman da im prvo spremis veceru, ufatis se usisivaca, pranje vesa itd. Inače dok te roditelji be pozovu ne idi im na oci ako im ne želiš pospremiti kuću. Nešto ala nase saucesce, umjesto da pomažes nekome sto su izgubili voljenog sada im pomazes jer su dobili voljenog.
Jack Be Nimble

#19078 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Jack Be Nimble »

seln wrote:
moonca wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Nije problem navijat za susjede čak i treba bez razmišljanja podignuti zastave kad igra Hrvatska-Srbija sa npr. Urugvajem, Švedskom.

Problem i bolesno je navijati za drugu državu kad tvoja država (u kojoj živiš, radiš, primaš platu i imaš državljanstvo) igra sa tom drugom državom. Primjer kad igra BiH sa Hrvatskom ili Srbijom.

Kad se toliko voli druga država, pakuj kofere, odjavi se, preseli se.

Da vidim tog rusa u subotu koji će u nekom ruskom gradu podignuti zastavu Hrvatske i navijati za Hrvatsku a živi u Rusiji i ima pasoš Rusije.
Da Bosna dodje u Ameriku i igra protiv Amerike naravno da ce Bosanci sa svojom zastavom navijati za Bosnu.Ta scena bi i Amerima bila normalna.
Ne bih se slozila da je bolesno[ (u kojoj živiš, radiš, primaš platu i imaš državljanstvo] jer im dajes svoj rad, jos ako je zadovoljavajuci, u normalnim drzavama to i te kako razumiju, osim toga sport je u pitanju. :zoka:
Bosanci u USA su useljenici.
Jesu li i Hrvati u BiH useljenici?
Ali naša američka djeca nisu useljenici pa i dalje navijaju bosna je šampion protiv amera. Ili moja bivša koja se rodila ovdje kao njena dva brata, otac došao sa šest mjeseci iz meksika i služio u Vijetnamu a sinovi u afganistanu i Iraku ali kada igra Meksiko Amerika, spušta se američka i stavlja se Bandera de Mexico. A takvi slučajeva milion.
bluesjunior

#19079 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by bluesjunior »

misliš takviH slučajeva...
djkurt

#19080 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by djkurt »

Ne kontam ovu pomamu za svjetskim prvenstvom u fudbalu. :P :D
ovo_mi_je_nick

#19081 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ovo_mi_je_nick »

bluesjunior wrote:misliš takviH slučajeva...
* Pogrešno quotanje* - odnosilo se na prvenstvo iznad :D

$To se raduje kad "njegov" tim pobjedi kao da mu igra babo/tata/tatko/stari. O.k gledati ali svršavati kad određeni tim pobjedio, urlat, plazit jezik, skidati majice, tresti facom... niđe veze. Da li je poistovjećivanje kao da je ta osoba pobjedila protivnika poput arene i gladijatora.

Moj je tim pobjedio, yeeeee, ja sam cool, tvoj nije ti si lošotinja. I ujutro na posao za crnu dnevnicu a oni kojima znači pobjeda sedmično okrenu novca koliko gledaoci na ribinama za cijelog života.
Last edited by ovo_mi_je_nick on 04/07/2018 08:46, edited 1 time in total.
seln

#19082 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by seln »

Jack Be Nimble wrote:
seln wrote:
moonca wrote:
Da Bosna dodje u Ameriku i igra protiv Amerike naravno da ce Bosanci sa svojom zastavom navijati za Bosnu.Ta scena bi i Amerima bila normalna.
Ne bih se slozila da je bolesno[ (u kojoj živiš, radiš, primaš platu i imaš državljanstvo] jer im dajes svoj rad, jos ako je zadovoljavajuci, u normalnim drzavama to i te kako razumiju, osim toga sport je u pitanju. :zoka:
Bosanci u USA su useljenici.
Jesu li i Hrvati u BiH useljenici?
Ali naša američka djeca nisu useljenici pa i dalje navijaju bosna je šampion protiv amera. Ili moja bivša koja se rodila ovdje kao njena dva brata, otac došao sa šest mjeseci iz meksika i služio u Vijetnamu a sinovi u afganistanu i Iraku ali kada igra Meksiko Amerika, spušta se američka i stavlja se Bandera de Mexico. A takvi slučajeva milion.
Ok. I koliko generacija se to prenosi? Dvije? Tri?
Najkasnije cetvrta generacija vise nema blage veze sa "domovinom", a cak i ako simpatisu reprezentaciju drzave iz koje im je dosao prapraprakurac, sigurno ne navijaju za nju ako igra sa njihovom drzavom.
Hrvati su tu stoljecima, vecina nema nikakve krvne veze sa Hrvatskom, cak i prapraprakurac im je iz Bosne... i opet bi za jedno tapsanje po ramenu od strane Hrvatske zapalili zemlju u kojoj zive.
¤ jelena ¤

#19083 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

Nekontam ovu potrebu za lektorisanjem tuđih postova.

Potreba vrlo podložna manipulaciji.

Ne činite to! :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#19084 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

walk_M-A-N wrote:Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
Umjesto da slušam izlaganje ili prezentaciju, meni odzvanja ono „postoječe“ kad je riječ o projektima ili „džak“ kad se priča o učenicima.
dže si
vjesticanametli

#19085 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjesticanametli »

DZe se kaze :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#19086 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Tomahawk11 »

vjesticanametli wrote:DZe se kaze :mrgreen:
ja se izvinjaJem, u pravu si :thumbup:
bluesjunior

#19087 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by bluesjunior »

¤ jelena ¤ wrote:Nekontam ovu potrebu za lektorisanjem tuđih postova.

Saaamo još ovaj put, kaže se "Ne kontam"...:)
JThomas

#19088 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by JThomas »

amerika je drugi, politički koncept nacije. on može i navijati za reprezentaciju meksika, i umotati se u zastavu, i slaviti cinco de mayo (ustvari svi izlaze na dernek za cinco de mayo), ali on je politički amerikanac i lojalan americi u tom smislu. bez obzira na etniju, porijeklo i vjeru. u nas je, nažalost, etnički koncept nacije, i navijanje za reprezentaciju hrvatske iz bosne gotovo pa neodvojivo podrazumijeva rad protiv bosne. bar onako kako ga vidi i zagovara dominantna hrvatska politika u bosni.
¤ jelena ¤

#19089 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

bluesjunior wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Nekontam ovu potrebu za lektorisanjem tuđih postova.

Saaamo još ovaj put, kaže se "Ne kontam"...:)
Goood boy... :D

:facepalm:
Bodkin

#19090 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bodkin »

Zejnep wrote:
Toffee karamela wrote:
Zejnep wrote:Ili ono obilaženje porodilje. :-) i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine :-)

Prijateljica se porodila u Španiji. Na ulici joj davali poklone, komšije, kad je sretnu i čudom se čudili kad ih je ona pozvala da dođu.
Al hajd, mi smo baška. :mrgreen:
stvarno mi nije cilj neka bespotrebna prepirka s nekime ovdje pa ni s tobom

ali otkud ti i ovo da je obilaženje porodilje samo naš običaj

jesi čula ikad za američki baby shower (kod nas babine)

https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_shower

nije naša kultura toliko odvojena ni od zapadne samo se stvari nazivaju drugim imenom
A baby shower is a way to celebrate the expected or delivered birth of a child ...

Baby shower je najčešće prije poroda. Bar po onom što sam čula.
Baby shower nije obilazenje porodilie. Ni blizu :D
kakavdanakneiskustvu

#19091 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

djkurt wrote:Ne kontam ovu pomamu za svjetskim prvenstvom u fudbalu. :P :D

vjerovatno sam jedan od rijetkih koji ovo skoro nikako ne prati,bar osoba muskog pola
¤ jelena ¤

#19092 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

walk_M-A-N wrote:Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
Škola te nauči da je to nepravilno, greška....što i jeste nepravilno i greška u kontekstu nastave maternjeg jezika. Cilj učenja navedenog je da se ono što je pravilno usvoji do nivoa automatizma i da ti ne griješiš u pisanju i izgovoru. A kad to dobro naučiš, onda svako odstupanje od stečenog automatizma smeta, ide na živce, iritira i okupira pažnju, sve dok ne naučiš (do nivoa primjene u svakodnevnoj komunikaciji) i to da odstupanje od pravilnog neče izazvati nikakav raspad sistema i smak svijeta, nego ćak može poslužiti i kao prednost.

Znači, onaj što se gramatički pravilnog ne pridržava, van učionice na času maternjeg, nije nužno neka neznalica inferiorna u odnosu na tebe, koji, recimo, gramatiku imaš u malom prstu - naprotiv.
Ovo, naravno, nećeš naučiti u osnovnoj školi. Neki ne nauče nikada, kao što neki drugi nikad ne nauče razlikovati č od ć i dž od đ. A ti sad sam skontaj ko je tu više "zakinut" iliti ko je tu "donji"...
Raigor Stonehoof

#19093 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Raigor Stonehoof »

¤ jelena ¤ wrote:
I to me strašno nervira.
Škola te nauči da je to nepravilno, greška....što i jeste nepravilno i greška u kontekstu nastave maternjeg jezika. Cilj učenja navedenog je da se ono što je pravilno usvoji do nivoa automatizma i da ti ne griješiš u pisanju i izgovoru. A kad to dobro naučiš, onda svako odstupanje od stečenog automatizma smeta, ide na živce, iritira i okupira pažnju, sve dok ne naučiš (do nivoa primjene u svakodnevnoj komunikaciji) i to da odstupanje od pravilnog neče izazvati nikakav raspad sistema i smak svijeta, nego ćak može poslužiti i kao prednost.

Znači, onaj što se gramatički pravilnog ne pridržava, van učionice na času maternjeg, nije nužno neka neznalica inferiorna u odnosu na tebe, koji, recimo, gramatiku imaš u malom prstu - naprotiv.
Ovo, naravno, nećeš naučiti u osnovnoj školi. Neki ne nauče nikada, kao što neki drugi nikad ne nauče razlikovati č od ć i dž od đ. A ti sad sam skontaj ko je tu više "zakinut" iliti ko je tu "donji"...
:D
vjesticanametli

#19094 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjesticanametli »

PloÄice...ovo ä je meko c nemam slovo hahahhah
¤ jelena ¤

#19095 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

:D

:nokti:
Hajvan

#19096 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hajvan »

Ja s godinama sve manje kontam ishta, a kamo li “popularne” stvari...
¤ jelena ¤

#19098 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

Haj šta fali, imaš godine, starost = mudrost

ili onu: starci su ko djeca...i baš te briga. :D
¤ jelena ¤

#19099 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by ¤ jelena ¤ »

medvjed23 wrote:Image
cc...i ti bi vako....isto..... :cry:
medvjed23

#19100 Re: Popularne stvari koje ne kontam