Popularne stvari koje ne kontam
-
walk_M-A-N
#19076 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
Umjesto da slušam izlaganje ili prezentaciju, meni odzvanja ono „postoječe“ kad je riječ o projektima ili „džak“ kad se priča o učenicima.
A te se razlike uče u osnovnoj školi.
Ne kontam ni njih što to rade ni sebe što me toliko iritira.
I to me strašno nervira.
Umjesto da slušam izlaganje ili prezentaciju, meni odzvanja ono „postoječe“ kad je riječ o projektima ili „džak“ kad se priča o učenicima.
- Jack Be Nimble
#19077 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Mogu i muški doći na baby shower, ja išao
.
Ima jedno ne zvanično pravilo u americi, ako nisi baba i deda a hoćeš obići roditelje u prvih 6 mjeseci budi spreman da im prvo spremis veceru, ufatis se usisivaca, pranje vesa itd. Inače dok te roditelji be pozovu ne idi im na oci ako im ne želiš pospremiti kuću. Nešto ala nase saucesce, umjesto da pomažes nekome sto su izgubili voljenog sada im pomazes jer su dobili voljenog.
Ima jedno ne zvanično pravilo u americi, ako nisi baba i deda a hoćeš obići roditelje u prvih 6 mjeseci budi spreman da im prvo spremis veceru, ufatis se usisivaca, pranje vesa itd. Inače dok te roditelji be pozovu ne idi im na oci ako im ne želiš pospremiti kuću. Nešto ala nase saucesce, umjesto da pomažes nekome sto su izgubili voljenog sada im pomazes jer su dobili voljenog.
- Jack Be Nimble
#19078 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ali naša američka djeca nisu useljenici pa i dalje navijaju bosna je šampion protiv amera. Ili moja bivša koja se rodila ovdje kao njena dva brata, otac došao sa šest mjeseci iz meksika i služio u Vijetnamu a sinovi u afganistanu i Iraku ali kada igra Meksiko Amerika, spušta se američka i stavlja se Bandera de Mexico. A takvi slučajeva milion.seln wrote:Bosanci u USA su useljenici.moonca wrote:Da Bosna dodje u Ameriku i igra protiv Amerike naravno da ce Bosanci sa svojom zastavom navijati za Bosnu.Ta scena bi i Amerima bila normalna.ovo_mi_je_nick wrote:Nije problem navijat za susjede čak i treba bez razmišljanja podignuti zastave kad igra Hrvatska-Srbija sa npr. Urugvajem, Švedskom.
Problem i bolesno je navijati za drugu državu kad tvoja država (u kojoj živiš, radiš, primaš platu i imaš državljanstvo) igra sa tom drugom državom. Primjer kad igra BiH sa Hrvatskom ili Srbijom.
Kad se toliko voli druga država, pakuj kofere, odjavi se, preseli se.
Da vidim tog rusa u subotu koji će u nekom ruskom gradu podignuti zastavu Hrvatske i navijati za Hrvatsku a živi u Rusiji i ima pasoš Rusije.
Ne bih se slozila da je bolesno[ (u kojoj živiš, radiš, primaš platu i imaš državljanstvo] jer im dajes svoj rad, jos ako je zadovoljavajuci, u normalnim drzavama to i te kako razumiju, osim toga sport je u pitanju.
Jesu li i Hrvati u BiH useljenici?
-
bluesjunior
#19079 Re: Popularne stvari koje ne kontam
misliš takviH slučajeva...
- djkurt
#19080 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne kontam ovu pomamu za svjetskim prvenstvom u fudbalu.

-
ovo_mi_je_nick
#19081 Re: Popularne stvari koje ne kontam
* Pogrešno quotanje* - odnosilo se na prvenstvo iznadbluesjunior wrote:misliš takviH slučajeva...
$To se raduje kad "njegov" tim pobjedi kao da mu igra babo/tata/tatko/stari. O.k gledati ali svršavati kad određeni tim pobjedio, urlat, plazit jezik, skidati majice, tresti facom... niđe veze. Da li je poistovjećivanje kao da je ta osoba pobjedila protivnika poput arene i gladijatora.
Moj je tim pobjedio, yeeeee, ja sam cool, tvoj nije ti si lošotinja. I ujutro na posao za crnu dnevnicu a oni kojima znači pobjeda sedmično okrenu novca koliko gledaoci na ribinama za cijelog života.
Last edited by ovo_mi_je_nick on 04/07/2018 08:46, edited 1 time in total.
- seln
#19082 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ok. I koliko generacija se to prenosi? Dvije? Tri?Jack Be Nimble wrote:Ali naša američka djeca nisu useljenici pa i dalje navijaju bosna je šampion protiv amera. Ili moja bivša koja se rodila ovdje kao njena dva brata, otac došao sa šest mjeseci iz meksika i služio u Vijetnamu a sinovi u afganistanu i Iraku ali kada igra Meksiko Amerika, spušta se američka i stavlja se Bandera de Mexico. A takvi slučajeva milion.seln wrote:Bosanci u USA su useljenici.moonca wrote:
Da Bosna dodje u Ameriku i igra protiv Amerike naravno da ce Bosanci sa svojom zastavom navijati za Bosnu.Ta scena bi i Amerima bila normalna.
Ne bih se slozila da je bolesno[ (u kojoj živiš, radiš, primaš platu i imaš državljanstvo] jer im dajes svoj rad, jos ako je zadovoljavajuci, u normalnim drzavama to i te kako razumiju, osim toga sport je u pitanju.
Jesu li i Hrvati u BiH useljenici?
Najkasnije cetvrta generacija vise nema blage veze sa "domovinom", a cak i ako simpatisu reprezentaciju drzave iz koje im je dosao prapraprakurac, sigurno ne navijaju za nju ako igra sa njihovom drzavom.
Hrvati su tu stoljecima, vecina nema nikakve krvne veze sa Hrvatskom, cak i prapraprakurac im je iz Bosne... i opet bi za jedno tapsanje po ramenu od strane Hrvatske zapalili zemlju u kojoj zive.
- ¤ jelena ¤
#19083 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Nekontam ovu potrebu za lektorisanjem tuđih postova.
Potreba vrlo podložna manipulaciji.
Ne činite to!
Ne činite to!
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#19084 Re: Popularne stvari koje ne kontam
dže siwalk_M-A-N wrote:Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
- vjesticanametli
#19085 Re: Popularne stvari koje ne kontam
DZe se kaze 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#19086 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ja se izvinjaJem, u pravu sivjesticanametli wrote:DZe se kaze
-
bluesjunior
#19087 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Saaamo još ovaj put, kaže se "Ne kontam"...¤ jelena ¤ wrote:Nekontam ovu potrebu za lektorisanjem tuđih postova.
Ne činite to!
- JThomas
#19088 Re: Popularne stvari koje ne kontam
amerika je drugi, politički koncept nacije. on može i navijati za reprezentaciju meksika, i umotati se u zastavu, i slaviti cinco de mayo (ustvari svi izlaze na dernek za cinco de mayo), ali on je politički amerikanac i lojalan americi u tom smislu. bez obzira na etniju, porijeklo i vjeru. u nas je, nažalost, etnički koncept nacije, i navijanje za reprezentaciju hrvatske iz bosne gotovo pa neodvojivo podrazumijeva rad protiv bosne. bar onako kako ga vidi i zagovara dominantna hrvatska politika u bosni.
- ¤ jelena ¤
#19089 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Goood boy...bluesjunior wrote:Saaamo još ovaj put, kaže se "Ne kontam"...¤ jelena ¤ wrote:Nekontam ovu potrebu za lektorisanjem tuđih postova.
Ne činite to!
-
Bodkin
#19090 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Baby shower nije obilazenje porodilie. Ni blizuZejnep wrote:A baby shower is a way to celebrate the expected or delivered birth of a child ...Toffee karamela wrote:stvarno mi nije cilj neka bespotrebna prepirka s nekime ovdje pa ni s tobomZejnep wrote:Ili ono obilaženje porodilje.i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine
![]()
Prijateljica se porodila u Španiji. Na ulici joj davali poklone, komšije, kad je sretnu i čudom se čudili kad ih je ona pozvala da dođu.
Al hajd, mi smo baška.
ali otkud ti i ovo da je obilaženje porodilje samo naš običaj
jesi čula ikad za američki baby shower (kod nas babine)
https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_shower
nije naša kultura toliko odvojena ni od zapadne samo se stvari nazivaju drugim imenom
Baby shower je najčešće prije poroda. Bar po onom što sam čula.
-
kakavdanakneiskustvu
#19091 Re: Popularne stvari koje ne kontam
djkurt wrote:Ne kontam ovu pomamu za svjetskim prvenstvom u fudbalu.![]()
vjerovatno sam jedan od rijetkih koji ovo skoro nikako ne prati,bar osoba muskog pola
- ¤ jelena ¤
#19092 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Škola te nauči da je to nepravilno, greška....što i jeste nepravilno i greška u kontekstu nastave maternjeg jezika. Cilj učenja navedenog je da se ono što je pravilno usvoji do nivoa automatizma i da ti ne griješiš u pisanju i izgovoru. A kad to dobro naučiš, onda svako odstupanje od stečenog automatizma smeta, ide na živce, iritira i okupira pažnju, sve dok ne naučiš (do nivoa primjene u svakodnevnoj komunikaciji) i to da odstupanje od pravilnog neče izazvati nikakav raspad sistema i smak svijeta, nego ćak može poslužiti i kao prednost.walk_M-A-N wrote:Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
Znači, onaj što se gramatički pravilnog ne pridržava, van učionice na času maternjeg, nije nužno neka neznalica inferiorna u odnosu na tebe, koji, recimo, gramatiku imaš u malom prstu - naprotiv.
Ovo, naravno, nećeš naučiti u osnovnoj školi. Neki ne nauče nikada, kao što neki drugi nikad ne nauče razlikovati č od ć i dž od đ. A ti sad sam skontaj ko je tu više "zakinut" iliti ko je tu "donji"...
- Raigor Stonehoof
#19093 Re: Popularne stvari koje ne kontam
¤ jelena ¤ wrote:Škola te nauči da je to nepravilno, greška....što i jeste nepravilno i greška u kontekstu nastave maternjeg jezika. Cilj učenja navedenog je da se ono što je pravilno usvoji do nivoa automatizma i da ti ne griješiš u pisanju i izgovoru. A kad to dobro naučiš, onda svako odstupanje od stečenog automatizma smeta, ide na živce, iritira i okupira pažnju, sve dok ne naučiš (do nivoa primjene u svakodnevnoj komunikaciji) i to da odstupanje od pravilnog neče izazvati nikakav raspad sistema i smak svijeta, nego ćak može poslužiti i kao prednost.walk_M-A-N wrote:Često čujem da neki izgovaraju ć kao č a đ kao dž. U stvari, odnosi se samo na žene.
I to me strašno nervira.
Znači, onaj što se gramatički pravilnog ne pridržava, van učionice na času maternjeg, nije nužno neka neznalica inferiorna u odnosu na tebe, koji, recimo, gramatiku imaš u malom prstu - naprotiv.
Ovo, naravno, nećeš naučiti u osnovnoj školi. Neki ne nauče nikada, kao što neki drugi nikad ne nauče razlikovati č od ć i dž od đ. A ti sad sam skontaj ko je tu više "zakinut" iliti ko je tu "donji"...
- vjesticanametli
#19094 Re: Popularne stvari koje ne kontam
PloÄice...ovo ä je meko c nemam slovo hahahhah
- ¤ jelena ¤
- Hajvan
#19096 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja s godinama sve manje kontam ishta, a kamo li “popularne” stvari...
- medvjed23
- ¤ jelena ¤
#19098 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Haj šta fali, imaš godine, starost = mudrost
ili onu: starci su ko djeca...i baš te briga.
ili onu: starci su ko djeca...i baš te briga.
- ¤ jelena ¤
#19099 Re: Popularne stvari koje ne kontam
cc...i ti bi vako....isto.....medvjed23 wrote:
- medvjed23
#19100 Re: Popularne stvari koje ne kontam
tobi bi lo lice mjerno jer bo sma isam ne pismen